Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2011. szeptember 9., péntek

MEGBABONÁZÓ, CSÁBITÓ MEGGYSZEMEK


szokekonyha Marcsijának  ajánlom kipróbálásra ezt a bevált, elronthatatlan finom süteményt, ígéretem szerint! No és mindenki másnak, mert egyszerű összeállítani, sok van belőle és nagyon finom. Rengetegszer sütöttem már!

Ezt a receptet több mint 30 éve kaptam Babi nevű szomszédasszonyomtól, akivel, mint ifjú asszonykák, feleségek és friss anyukák állandóan családi recepteket cserélgettünk és vittük a kóstolókat a frissen sütött finomságokból :)
Bármilyen gyümölccsel jó, készítettem már barackkal, körtével, szilvával és eperrel, de meggyel szeretem a leginkább… Ha kevésbé savanyú gyümölcsöt szeretnénk felhasználni, kicsit csökkentsük a cukor mennyiségét a tésztában.

4 egész tojás
500 g cukor
500 g margarin
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
500 g liszt
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
0,5 l kefir, aludttej vagy tejfel, esetleg tej
½-1 kg meggy (friss, vagy lecsöpögtetett befőtt)
egy marék dió (nem fontos, de finom)

Ha friss meggyet használunk, akkor első körben kimagoljuk, miközben azt dúdolgatjuk-, …felmegy a legény a fára, meggyfa tetejére, lerázza a meggyet, Te meg babám szedjed a rózsás kötényedbe ...

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
A cukrot a tojásokkal egy nagy keverőedényben mixerrel nagyon habosra verjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vagy lereszelt margarint. Tovább habosítjuk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot és a citromhéját. Lemérjük a szükséges lisztet, beleelegyítjük a szódát. A tejfelt a liszttel felváltva fakanállal hozzáadagoljuk. Ennyi. Sűrű masszát kell kapnunk.
Egy nagy tepsit (enyém 30X37) kizsírozunk, belisztezünk, a felesleges lisztet kiszórjuk a masszára, beleforgatjuk.
Beleöntjük a tésztát, megszórjuk a meggyszemekkel, mehet rá egy kis dió, ha van, olyan finom, ahogy megpirul a süti tetején! 40 perc kell neki, hogy szép barna színe legyen a süteménynek!

Tapasztalatom szerint aludttejjel és tejfellel készítve magasabb piskótarészt kapunk. Szeretem ezt az összetételt, jó az állaga, harmonikus az íze, se hozzáadni, se elvenni belőle nem kell.
Ja, tortaformában is jól süthető!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

14 megjegyzés:

Csilla írta...

Vicuska, szeretnélek meglepni egy díjjal, nézz be hozzám kérlek! :)

Vicuska írta...

Nagyon szépen köszönöm, Csilla, holnap eljegyzés lesz mifelénk, de utána majd benézek hozzád :)

trollanyu írta...

Húha, akkor nagyon jó bulizást meg sok finomságot nektek:) A megges isteni, kedvencem.

Vicuska írta...

Köszönjük, úgy tűnik kegyesek az égiek hozzánk, mert szabadtéren tartjuk és holnapra végre jó időt mondanak :) Nekem is az... :)

Flóra írta...

Ezek a meggyszemek tényleg igazán csábítóak! :)
Kérlek, hozzám is nézz be, én is szeretnék neked egy díjat adni!

Viki írta...

Tetszik ez a meggyes süti :) Nézz be hozzám, egy kis meglepetés vár!

marcsis írta...

Köszönöm Vicuska!
Természetesen kipróbálom! Az is lehet, hogy már holnap!
Marcsi

Vicuska írta...

Mindenkinek köszönöm, hogy benéztetek hozzám, külön köszönöm a díjakat!!! :) Marcsi, csak bátran!

Anazar írta...

Ide egy nagy szelettel!!

Vicuska írta...

Kettővel is :)

Bianka írta...

Nagyon finom

Vicuska írta...

Szeretem ezt a sütit, finom :)

mellissina2 írta...

Vicuska,imádom ezt a süteményt,most van sárgabarack befőttem,elkészítem azzal!!!!
Viszem a receptet!!!
Szeretem az ilyen sütiket,csak keverni kell,és kész!!!

Vicuska írta...

Csak kevered és élvezed, nagyon finom lesz barackbefőttből, de csepegtesd le alaposan a levét.