Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2012. április 29., vasárnap

MEDITERRÁN FŰSZEREZÉSŰ CUKKINI SÁRGARÉPÁS-SAJTOS RIZSÁGYBAN SERTÉSPÖRKÖLTTEL






Vettem egy darab friss, zsenge cukkinit, gondoltam kisütöm sütőben, szezámmagban megforgatva és elnassolgatjuk. Finom és egészséges! De köretet kívánt a sertéspörkölt, amit a szokott módon készítettem, jó sok hagymával stb. ezért gondoltam egyet és homlokegyenest megváltoztattam a cukkini sorsát, plusz esztétikai feladatot kapott, nem akárhogyan :). Isteni finom lett!!! Érdemes utánam készíteni- ízek élvezete a végeredmény :)
Hús nélkül is szívesen enném, állaga könnyű, szinte levegős, a rizs a sajttól krémes hatású, hamar megvan, csak a sütési időt kell kibírni és rettentően finom...
A provance-i fűszerkeverék, mint a nevében is benne van- dél-Franciaországból származik. Eredetileg. Mert én Édesanyámtól kaptam egy méretes üveggel és nagyon megszerettem. Üde, mediterrán keverék, tartalmaz kakukkfüvet, amely a francia konyha nélkülözhetetlen kelléke, tárkonyt, petrezselymet, szurokfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, majorannát, levendulát, babért. Nemcsak illatorgia, de ízében is lehengerlő. Jól ízesíti a zöldséges ragukat, grillezett halakhoz és húsokhoz remek. Ünnepi asztalon is üde színfolt!

Hozzávalók:

2 pohárnyi rizs
2 sárgarépa- egy lereszelve, 1 zöldséghámozóval hosszúkás leheletnyi vékony szeletekre vágva
2 db natúr kenhető félzsíros ömlesztett sajt 100 g

1 vagy 2 db. cukkini lereszelve
3 egész tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
1 teáskanál curry

Előkészületek- a megmosott cukkinit héjastól lereszeltem, besózva hagytam állni. 

                              

A rizst alaposan átmostam, többször váltva a vizet, és a sárgarépákkal együtt megsózva készre pároltam kétszeres vízmennyiségben. Kellemesre lazítottam a hozzákevert sajtokkal, és belesimítottam egy körformájú pitesütő edénybe oly módon, hogy kanállal felhúztam az oldal falára teljes magasságban, peremet képezve. 

Egy tálba felütöttem a lemosott tojásokat, sóztam, egy evőkanál provence-i keverékkel és egy teáskanálnyi curryvel megfűszereztem, a tejfellel jól elkevertem. Érdemes használni a kézi habverőt a keveréshez.
A kész keveréket ráöntöttem a rizsre, elegyengettem és a peremet kicsit ráhajlítottam a kezemmel és egy fakanál segítségével.   

                                  
                                  

Előmelegített sütőben 180-200 C fokon 30 perc alatt átsütöttem. 
                                                                                                                                                                  
  
A pörkölt mellé köretként tálaltam. Lehet tejfelt kínálni a cukkinis rizspite mellé. A rizs nagyon jól kiemeli a cukkini kifinomultságát :)


Jó étvágyat! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

27 megjegyzés:

hankka írta...

Nagyon ötletes, és micsoda ízorgia! :) Nem szokványos köret, de nagyon finom lehetett vele a pörkölt! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Hankka :) Csak sikerült ünnepibbé tennem a rizst :) Magam is meglepődtem, milyen finom lett!

Gizi írta...

Vicuska, ez a köret valami mennyei finom lehet. Olvasás közben jó nagyokat nyeltem, és elképzeltem az ízét. Én még pörköltet sem kértem volna hozzá, mert magában is nagyon laktató lehet. Esetleg egy finom salátát készítenék hozzá, vagyis fogok, mert tuti kipróbálom.

Emi írta...

Szuper köret, jól is néz ki és nagyon finom lehet. Én is szeretem a provencei fűszerkeveréket használni, különleges ízt ad bárminek!

trollanyu írta...

Nagyon különleges és izgalmas köret a pörkölt mellé, de nekem is magában jöhetne az egész:) Milyen szuper ötleteid vannak:)

Vicuska írta...

Az előbb ettem meg egy kihűlt kis szeletkét, még így is jó, Gizus! :) A hús nem hiányzik hozzá, valóban így is elég tartalmas!
Emi, nekem is bejön, az indiai vagy mexikói fűszerkeverékeket is imádom, használom!
Köszönöm, Erzsó :), aranyos vagy! Kellemes összízben, Neked is ízlene!

mági írta...

Nekem is hús nélkül lesz szíves:) Köszönöm, ezt a szépséges finomságot:)

Vicuska írta...

Igenis, hús nélkül rendel! Máris hozom, kedves Hölgyem! :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Micsoda köret! nagyon izgalmasan hangzik! Még magában is finom lehet jó sok salátával...:o)

Tiffanylda írta...

Nekem a címe sok, de megenni biztos kevés lenne!:DDD Isteni lehet!!! Nálad minden az!:)))
Kellemes kikapcsolódást, jó pihenést!

Kati írta...

Vicuska, ez isteni:) Tetszene nekem is, az biztos:)
Azt a fűszerkeveréket pedig szívesen kipróbálnám:)

Viki írta...

Vicuska ! Én a husit Neked adom, de a többi jöhet !! Nagyon várom ! - micsoda finomságok ?!!

Ágni írta...

Vicuska, szuper! De lenne kérdésem: mi az hogy 1 cukkini? Nálunk a cukkiniből általában olyan kicsi fajta van mint az uborka amit elteszünk savanyítva, vagy mint egy fél banán pl. Akkor abból kéne gondolom vagy kettő nem? A rizst miért mostad ennyire át? Én többfajta rizst használok, az, amit ehhez használnék a puha szemű, de nem szoktam átmosni, legfeljebb egyszer. Ki fogom próbálni!:)

Vicuska írta...

Krisztina, köszi :)
Tiffanylda, csak azért ilyen hosszú a címe, mert sok minden került bele :D Köszönöm szépen, örülök, hogy hasonló az ízlésünk (sok minden másban is)! Nektek is jó pihenést!
Viki, akkor tovább adom a férjemnek, ha nem kéred a husit, Ő igazi oroszlán :D kéri!
Ágni, itt, Magyarországon uniósan uniformizálva minden cukkini szinte egyforma, de teljesen mindegy, mennyit teszel bele, a lényeg az hogy a sütőformád akkora legyen, hogy beleférjen mindez- akár kisebb, akár nagyobb. Nálatok tényleg kicsi :D egy-két banánnyi mértékegységnyit tegyél bele, legalább 2 cukkinit vagy 3-4-et összesen! A rizst azért mosom, hogy a keményítőt kimossam, ne ragadjon össze. Olyan fajta is van biztosan, amit nem kell, csak használod... Rád bízom :) Ágni, én meg puhaszemű rizzsel még nem találkoztam!

Gerdi írta...

Nagyon izgi ez a köret! Én is el bírom képzelni hús nélkül, csak úgy magában. Nem mintha a húst megvetnénk:-)

Vicuska írta...

:)

gionetta írta...

Vicuska! Ez egy nagyon jó ötlet. Pont jó Életem Párjának zöldségvacsorának egy kis salátával. Úgyis mindig azt akar enni. Ezer hála és köszönet érte!!!

Vicuska írta...

Na tessék, itt egy pasi, aki a zöldségek és saláták világában jártas! Ma mi is így ettük, salátával, nem veszített értékéből :)

Katalin írta...

Micsoda különlegesség ismét! Nagyon guszta, finom lehetett.

HajniZoli írta...

Hogy te milyen találékony vagy! Isteni köret! Nagyon tetszik!

Vicuska írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vicuska írta...

Köszönöm szépen Katalin és HajniZoli :)

Éva írta...

Vicuska látom hogy milyen finomat készítettél, de azóta hol vagy? Régen jelentkeztél? Remélem jól vagy csak esetleg más elfoglaltságod adódott!

rolvisa írta...

Nagyon tetszik a köreted, biztosan kipróbálom.
Imádom a cukkinit.Üdv.Olgis.

Vicuska írta...

Örülök Olgis, hogy elnyerte tetszésedet! Nem fogsz csalódni benne! :)

mellissina2 írta...

Istenieket főzöl!!!Én meg nem!:))

Vicuska írta...

Jól esnek szavaid :), de van még mit tanulnom! Ebben a kánikulában meg én sem főzögetek :D