Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÚRÓ GNOCCHI FOKHAGYMÁS SAJTKRÉMES SZÓSSZAL és SZÉKELY MÓDON ELRAKOTT FOKHAGYMAKRÉM




A túróból készült gnocchy (ejtsd nyokki!) sokkal gyorsabban kerül időtényezőt tekintve a tányérunkra, mint a krumplis, de szerintem ráadásul finomabb is! Eddig csak a krumplisat ismertem, még ha több változatban is. Az Ágitól (mági) kapott házi túróból http://vicuska13.blogspot.com/2012/04/finn-turodesszert.html a finn túródesszertet és ezt a rendkívül finom gnocchit állítottam elő, a férjemnek mákos nudliként is tálalva (megszórtam cukros mákkal és pirított morzsával). Mert egyik nap nudlinak ette, másnap meg gnocchiként nagyon lelkesen :). 

Mire lefotóztam volna a mákkal, el is fogyott :D

Ági kéksajt szószt készített hozzá natúr zöldekkel, én más szószt variáltam az ötlete és a hozzávalóim alapján. Tőle „tanultam”, hogy a nudli és a gnocchi ugyanaz, csak tálalásában különböző… Ha édesen készítem nudli, ha sósan gnocchi.

Azt olvastam a gnocchiról, hogy a római légiósok fő tápláléka volt és anno eredetileg nem raktak bele krumplit. Európában elterjedve már burgonya is került bele, hiszen már nem kellett hosszan szállítani, rögtön felhasználhatták.

Hozzávalók:

500 gr túró ( vagy ricotta ), a szárazabb fajtából

250 gr rétesliszt

2 db tojás

20 gr puha vaj (vagy 1 ek olaj)

tengerisó


Sajtkrémes szószhoz (nagyon finom):

1 kanál vaj

100 g tömlős, kenhető, ömlesztett sajtkrém

2-3 cikk fokhagyma

1,5 dl tej

½ dl tejszín

zöldhagyma zöldje apróra vágva

só, bors

Tálaláshoz reszelt trappista sajt.


Egy nagyobb edényben odatettem főni a vizet sóval. A túrót összekevertem a tojással, tengeri sóval, olajjal és a rétes liszttel. A liszt mennyisége függ a túró nedvességtartalmától! Az a fontos, hogy olyan állagú tésztát kapjunk, ami nem ragad a kezünkhöz, de könnyen gyúrható, homogén állagú.

Lisztezett táblán 4 rudat formáztam és késsel egy cm széles darabokra vágtam, lobogó forró vízben, több adagban 4-5 perc alatt készre főztem, szűrőkanállal lecsepegtetve kiemeltem és forró vajba forgattam. Amíg főtt az első adag, felvágtam a következő rudat és már raktam is a forró vízbe. A túróból készült gnocchit nem kell öblíteni!!! Az egyik oldalát meg lehet villával cifrázni, bordázni, ha időnk engedi, de nyugodt lelkiismerettel lehet csak vagdalni, ahogy én is tettem. 

Ezek a mélyedések jobban felveszik magukhoz a sűrű szószt, tehát nem hiábavaló fáradtság. A nudlihozvalót pedig egyesével megsodorhatjuk a tenyerünk között, hogy mindkét vége hegyesebb legyen. Jól fagyasztható, ezért érdemes ráérős hétvégén nagyobb mennyiségben készíteni! Amikor elővesszük felhasználásra, elég forró olajban, lefedve hagyni, hogy felolvadjon, megmelegíteni. És már mehet is rá bármilyen karakteresebb ízű szósz.
A szószhoz még az ősszel eltett erdélyi (székely) módon ledarált fokhagymakrémet használtam, egy bő teáskanálnyit. Megfuttattam a vajon, felöntöttem a tejjel és a tejszínnel, belenyomtam a sajtot, fűszereztem. Kettőt kevertem rajta és készen is volt.

Nem túl fotogén étel, de higgyétek el, Isteni finom volt!!!! 

PS: zöld szárba szöktek a maradék hagymafejek, ollóval levágtam, megmostam, aprítottam és egy zacskóban a mélyhűtőbe raktam. A szószhoz abból használtam...

SZÉKELY MÓDON ELRAKOTT FOKHAGYMAKRÉM
adalékmentes

Még az ősszel nagyobb fokhagymamennyiséget vásároltam és kezdett csírázásnak indulni, de szerencsémre ráakadtam Viki blogjában erre a receptre, nagyon hálás vagyok érte, mert a mai drága és értékes fokhagymafejek igencsak romlandóak:

A fokhagymákat megpucoltam, ledaráltam késes robotgépben és csavaros tetejű üvegekbe nyomkodtam a fokhagymakrémet. Ennyi, rakhatjuk is el a spájzba. Nem romlik, nagyon finom ízre, csak a színe sötét sárgás-barnára vált a hónapok folyamán. Gyomorra, epére nem hat irritálóan, ez sem mindegy, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása. Az üvegeket nem szabad telerakni, én 4-5 cm-t is hagytam a fedőig. Kell a hely az intenzív illatnak :D



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

30 megjegyzés:

Gerdi írta...

Szerintem nudliként szívesebben fogyasztaná a család, de a fokhagymás szószt is meg merném kockáztatni. Ekkora mennyiségből két napi ebéd lett? Akkor főleg jöhet!

Vicuska írta...

Két főnek két napra, úgy számolj :D A párom nem győzte dicsérni, a fokhagymás neki új volt! Sokszor fogom készíteni, ha nem is mindig házi túróból :)

Gerdi írta...

Akkor nekünk csak egy napra elegendő... de majd készítek dupla adagot:-)

Vicuska írta...

Helyes döntés, de nyugodtan triplázhatod is (sőt), mert nehéz vele betelni, majd meglátod.

Katalin írta...

A lányomnak biztosan ízlene, ő imádja a fokhagymát, én nem annyira :)
Próbáltál már több képet feltölteni, sikerült valahogy "kicselezni" a bloggal?

Mági írta...

Nagyon jó a fenti fotód!!!
Ölellek.

Vicuska írta...

Használhatsz más intenzívebb ízű fűszerezést, Katalin, de kaporral is el tudom képzelni a fokhagyma helyett. Illik a túróhoz. Nem próbáltam, mert azóta nem volt fotósorozatos blogolni valóm.
Köszönöm, Ági :) Pussz! A túróért meg örök hála!

Viki írta...

Húúú Vicuska ! Ez valami fantasztikus. Lehet, hogy hétvégén bevetem ? Csak az jutott eszembe, hogy hétvégén mindíg hatan üljük körül az asztalt, akkor nekem hány adagot kellene legyártanom ? Ugyanis nem mondható, hogy rossz evő családom van :)
Köszönöm, hogy feltetted a fokhagyma tartósitást. Én még most kezdtem meg a két évvel eltettet.

Vicuska írta...

Drága Vikim, 6 embernek, hogy elégedetten jóllakjanak, valószínűbb egy háromszoros szorzó, előtte egy tartalmas tavaszi levessel... Fél éve rebegem hálám feléd, ahányszor a fokhagymás üvegbe nyúlok, nagyon köszönöm, hogy megosztottad- nem romlik, nem üresedik, nem penészedik, nem csírázik- ez mind-mind előnye és finom, és használatkor nem kell pucolgatni, időben is megéri egyszerre letudni ily módon :D

Unknown írta...

Ez valami szuper, ki fogom próbálni mert egyszerűen minden darabkáját imádom :)

Vicuska írta...

Köszönöm, Vikvi :) Egy próbánál Te sem fogsz megállni!

heti menük írta...

Gnocchit túróból? IGEN! Tök jó ötlet! Hiszen galuskát is lehet túróból készíteni és milyen finom a végeredmény! Recept mentve:)

Vicuska írta...

Helyes, köszi!!! és annyira könnyed finomságú, nem gyomrot terhelő.

wanna írta...

Szuperül néz ki a túrós gnocchi. Én is a burgonyásat ismerem, azt viszont imádom, főleg gorgonzolás sajtszósszal, isteni!

trollanyu írta...

Juj de guszta:) Szerintem a ricottát direkt nekem írtad oda, mert holnap el is fogom készíteni, ma vettem ricottát. A szósz is nagyon jó, de azt még lehet, hogy megvariálom.Köszi:)

Édeskonyha írta...

Ismét egy csuda jó ötlet! Eddig én is csak krumplis gnocchit készítettem (oda is vagyok érte rendesen) de a túrós is nagyon jól hangzik. A szószos fotón pedig egyszerűen ENNIVALÓ! :) Nem csodáltam volna ha illatozni kezd a képernyőm.

Névtelen írta...

Akármikor benézek, mindig van nálad valami finomság + egy jó ötlet. Köszönöm. :)

Vicuska írta...

Köszönóm, wanna :)
Trollanyu, csakis Neked, histen a túróra még várnod kell, míg erre jártok :) Szívesen!
Nagyon köszönöm Édeskonyha, pedig nem olyan jól sikerült fotók, élőben mutatósabb :D
Köszönöm, Boszi!!! :)

Csiperke írta...

Ez a recept nagyon tetszik! Mentettem is azonnal! :))

Hankka írta...

Szerintem pedig fotogén, nagyon gusztának látszik! Biztos vagyok benne, hogy nagyon finom! :)

Vicuska írta...

Vidd csak, Csiperke :)
Abban én is biztos vagyok, Hankka, de a fotó... Párat készítettem és a többihez képest ez a kettő olyan elfogadható maradt :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon tetszik a gnocchid!

Gizi írta...

Nagyon guszta, és finom lehetett mindkét változatban. Eddig én is csak krumplis gnocchit készítettem, de nagyon tetszik ez a túrós változat.:)

Vicuska írta...

Köszönöm, Lilla :)
Gizus, jó választás, szerintem Neked is nagyon bejön az ízvilága!

Barbi konyhája írta...

A tojásos nokedli a nagylányom és az én kedvencem, de ha tudnád mennyi tojást ütünk rá!! :D
A nyokki :D hallatán pedig mindig összefut a számba a nyál, mert annyira tetszik, és annak ellenére, hogy sosem ettem, teljesen biztos vagyok abban, hogy imádnám! Akkora a listám az elkészítendő ételekből, hogy körbeérné a földet! ;D De egyszer biztosan elkészítem! :))

mellissina2 írta...

Vicuska!
Ez nekem bombasztikus,szinte belefájdulok,annyira enném,és elfogom készíteni!!!Viszem is a receptet!Köszönöm!!!

Blogkonyha írta...

Vicuska, ez maga lehet a mennyország! Azok az olvadozó, sajtban tocsogó falatok!!! Hm...Mit nem adnék érte! Kár volt így reggel meglátnom, most ezt fogom kívánni egész nap!

Vicuska írta...

Barbi, még nagyon fiatal vagy, sort keríthetsz rá előbb vagy utóbb :D de ne várj vele sokáig, mert sajnálni fogod a várakozási időt, hogy nem a listád elejére került :P
Mellissina2- örülök, hogy ennyire tetszett :)
Krisztina, jól fogalmaztad meg- sajtban tocsogó falatok :D Köszönöm!

Elisabeth írta...

Vicuska-nagyon, de nagyon kivántatósra készitetted a gnocchit a medvehagymás krémmel!
Nálunk gyakran készit a vejem gnocchit, ő olaszországi, és a kis unokák nagyon szeretik mindenféle képpen. Jajj, de kár hogy nálunk nem terem a medvehagyma...csak a hasonló uj hagyma, és van egy másik is aminek a szára olyan mint az uj hagymáé, és egy nagy gömb nagyságu a mérete, de nem hinném hogy medvehagyma...levele nincs!

Az elmardt régebbi postodon nem tudtam ki nyitni a komment oldalt, csak az elsénél nyilik ki a kis doboz nagyságu, és utána le kell hogy zárjam mire a régebbi ki nyitna.
A finni deszert is nagton finomnak néz ki...én imádom az ilyesmi félét!

Vicuska írta...

Elisabeth, köszönöm, ügyes vejed van! Nálatok a családban mindenki nagyon jól süt-főz!
Itt a gnocchihoz csak zöldhagymát használtam :) A medvehagyma tulajdonképpen vad fokhagyma, latin neve Allium ursinum. Egész Európában megtalálható. Sőt, Nyugat Európában annyira népszerű lett, hogy védett növénnyé kellett nyilvánítani! Erdőkben nő, nedves helyen, fák alatt. Arról nem tudok, hogy nálatok Amerikában megterem-e.
A blogspot most így működik, hogy egyszerre csak egy komment ablakot tudsz megnyitni, beírás után bezárod és akkor tudsz a másik receptnél is megjegyzést hagyni.

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők