Keress egy receptre, vagy összetevőre

ALMÁS PIROG- APFELKUCHEN MARIÁTÓL


Az ősz ajándéka számunkra a jótékony hatású zamatos alma, ez a sütemény egy kiváló változat a hasznosítására minden időben.
Az apfelkuchen német nyelvből fordítva almás süteményt, illetve pitét jelent. Ezt a receptet natapit nick alatt sütő-főző Natasánál találtam. Szavai szerint nagyon finom, lédús és könnyen elkészíthető süti, meggyőző ízekkel. Natasa másfél adagból készítette el, megfelezte- a felébe almát kevert, a másikba- magozott szilvát (két darab 20x24 cm-es sütőformában).
Valóban érdemes elkészíteni, mert igazolást nyertek szavai!


250 g puha vaj vagy margarin
250 g cukor
1,5 teáskanál sütőpor (lehet 1 csomaggal)
5 db egész tojás
350 g liszt
1 g vanília
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 kg alma darabolva, héjastól (ha saját termésünk)
vegyes fajtákat használtam

Az almát héjastól cikkekre vágjuk (először négybe, kivágjuk a magházat, majd az alma-cikkeket keresztbe szelve 3-4 felé) vagy vékony szeletekre. Mixerrel 5 percen át habosítjuk a vajat majd a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal tovább verjük. Keverjük össze az átszitált lisztet a sütőporral. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és kikeverjük a tésztát. Krémes állagot kapunk.
A sütőformába sütőpapírt terítünk oly módon, hogy a szélein kilógjon, így nagyon könnyű lesz kiemelni a kész süteményt.
Beleforgatjuk fakanál segítségével az almaszeleteket.
Belesimítjuk a tésztát a tepsibe.


Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és 35-45 perc alatt arany-barnára sütjük a pirogot, nagyobb tepsiben sütve kevesebb idő alatt sül meg. 190-200 C hőfokot ír, de szerintem elég a 170-180 C fok, mert különben belül nyers marad. Sütőfüggő!


Amint kihűlt, a sütőpapír széleinél megfogva elegáns mozdulattal kiemeljük a tepsiből.
Felszeletelve meghintjük porcukorral. Ha valaki szereti, megszórhatja fahéjjal is. Langyosan is fogyasztható, adhatunk mellé tejszínhabot, fagylaltot.



Recept forrása

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

31 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Tetszik ez a süti, finom lehet.

Vicuska írta...

Köszönöm, nekünk is nagyon tetszik!

Marika írta...

Nagyon finomnak tűnik!!

Vicuska írta...

A látszat nem csal :)

Hankka írta...

Drága Vicuska, micsoda finom süteményt hoztál! :) Szoktam hasonlót sütni, de így, hogy nagyobb darabokban van benne az alma, még fincsibb lehet! :)

Gerdi írta...

Ez már szinte sütis alma:-) De így a jó, sok gyümölccsel.

Vicuska írta...

Drága Hankka, valóban pont a nagyobb almadarabok teszik ízletesebbé, nem szabad apróra vágni. A tészta íze is nagyon megtetszett! Helytálló, ahogy Gerdi megfogalmazta- sütis alma :)
Köszönöm, lányok, hogy erre jártatok :)

Kiskertem írta...

Szia Vicuska!
Tetszik a recept!
Mutatós a sütemény.
Köszönöm a receptet.:)

Katalin írta...

Nagyon guszta, örülök, hogy újra itt vagy.... :)

Blogkonyha írta...

Mennyi alma a kevés tésztában. Szuper finom lehetett! Máris elkértem a receptjét!

trollanyu írta...

Örülök, hogy itt vagy:) Nekem is ez tetszik benne, hogy gazdagon van benne alma, mi is így szeretjük. Isteni finom lehet, ki kell próbálni:)

Gizi írta...

Nagyon guszta!! Télen sokszor sütök almásat, így mindenképpen nálam is elkészül hamarosan.

Vicuska írta...

Szia Kiskertem, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet :)
Köszönöm, Katalin, ritkábban, de jövök!
Bőven került bele alma, de ettől olyan finom, látom Neked is megfelel a mennyisége, Krisztina! :)
Én is örülök Neked, Erzsó! Savanykás almával finom, ám ha édesebb van kéznél, akkor érdemes meglocsolni egy kis citromlével, mielőtt a tésztához keverjük.

Vicuska írta...

Gizus, télen valóban gyakrabban sütünk almával, írd meg majd, hogy nektek hogy tetszett :)

Hankka írta...

Drága Vicuska, kívánok Neked és szeretteidnek boldog, meghitt karácsonyt! :)

Vicuska írta...

Köszönöm szépen, drága Hankka :) Áldott békés Karácsonyt kívánok családodnak, szeretettel- Vicuska! :)

Gerdi írta...

Kívánok Neked és családodnak boldog, békés karácsonyt!

Vicuska írta...

Köszönöm, Gerdi, Békés, Áldott Karácsonyt kívánok!!!!

teller-cake írta...

Imádjuk az alma mindenféle formáját süteményben, ez is nagyon tetszik. Mentettem is! :)

Vicuska írta...

Zsuzsa, szerintem is az alma csodákra képes egy süteményben :)

Csilla írta...

Békés, Boldog Új Évet kívánok!! :)

Vicuska írta...

Köszönöm, én is Boldog Új Évet Kívánok! :)

Hankka írta...

Végy álarcot, tarka-barkát,
Húzzad meg a malac farkát.
Kívánok minden jót, szépet,
Szerencsés Boldog Új Évet!

marisz57 írta...

Sikerekben gazdag, boldog 2013-as esztendőt kívánok jó egészségben!

Vicuska írta...

Köszönöm :)Boldog Új Évet Kívánok!!!

mellissina2 írta...

Vicuska,
Nagyon Boldog Új Évet Kívánok!!!!

Vicuska írta...

Köszönöm, Piroska, remélem már jobban vagy, gyógyulgatsz :) Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendõ újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt, az maradjon,- ki elindult, az haladjon.

Viki írta...

No ezt elmentettem, mert az almás nálunk is nagyon kelendő. Nagyon gusztusos.

Vicuska írta...

Köszi, szerintem ti is élvezni fogjátok a sok almával!

Unknown írta...

Finom lehet lenne is hozzá sok fincsi almám :)

Vicuska írta...

Almamentés volt nálunk is tegnap, megint sütöttem!

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők