A gyönyörű szívek megformázás ötlete Barbi blogjáról való, olyan egyszerű a megformázása, engem a látványa teljesen lenyűgözött.
Ő mákkal és nutellával töltötte meg, tehát ez is egy jó töltelék- alternatíva.
A tölteléket előre készítsük el. A
diós krém alapjait Barbi mákosa alapján készítettem el (nagyon finom):
Diós krém:
200 g darált dió (mák is lehet)
80-100 g kristálycukor
2-3 evőkanál házi
baracklekvár
1-2 evőkanál méz
½ dl tej (50 ml)
Tulajdonképpen dupla adagot készítettem, mert ez a krém
került a diókrémes narancsos napocskákba is. Összekevertem a diót a cukorral és a tejjel
és kavargatva felmelegítettem. Levettem az edényt a tűzről és hozzákevertem a
mézet meg a baracklekvárt. Félre tettem.
A diós szívekhez a blogomon leírt csodatésztát használtam,
aminek az elkészítését itt felidézem, a fele
adagot használtam fel, a másik részét a hűtőben hagytam.
„A hagyományos foszlós francia
péksütemény receptemben Tiffanylda
írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani - vagy
simán a hűtőbe tenni - és akkor reggel csak be kell dugni a sütőbe. Igaz
ez???”. Igen, létezik az a csodatészta. Íme az egyik recept, amit régóta
használok és bevált:
CSODATÉSZTA:
½ l tejföl (aludttej vagy kefir)
4 tojás
200 g olvasztott vaj
2 kávéskanál só
10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
kb. 1 kg liszt (lehet több-kevesebb)
A tojást jól kikevertem a cukorral és a sóval, hozzáadtam az aludttejet és az olvasztott vajat, alaposan kikevertem. Rászitáltam a lisztet, belekevertem az élesztőt. Annyi liszt kell hozzá, hogy puha állagú, kicsit ragadós tésztát kapjunk. Jól kidolgoztam, sima tésztává, meghintettem kevés liszttel és letakarva beraktam a hűtőbe éjszakára. Már 3 óra múlva használhatjuk sütéshez, de tovább is tartható a hidegben, akár következő nap estéjén is süthető. Reggel is összeállítható és estére munkaidő után kisüthető, kinek hogy a jó.
A hűtőből kivéve átgyúrjuk lisztezett táblán, ha szükséges, pici lisztet belegyúrhatunk, letakarva kicsit pihentetjük.
Ebből a tésztából bármi süthető! Tölthetjük túróval, lekvárral, dióval, mákkal, gyümölccsel, virslire tekerhetjük csíkokban, fűszeres-hagymás darált hússal is finom, vagy sajttal, dinsztelt káposztával, gombával töltve, „rózsának” töltve, pirog, süthető sütőben, zsírban, olajban. Sütőben mindig 170-180 fokon sütöm kb. 20-30 percet. „
A tésztát hagytam egy fél órát a konyhaasztalon kiengedni. A
sütőt előmelegítettem. A 12 részre osztott csodatésztát egyesével vékony körré
nyújtottam, rákentem a dió-tölteléket és szorosan felsodortam, kettéhajtottam.
A hajtás oldalán éles késsel bevágtam és a kapott két részt
kifordítottam, 2 szirmot kapva. A sütőpapírra téve lekentem tojás sárgájával és
a sütőbe tettem.
Köszönöm Barbinak a megformázás ötletét és külön örülök annak, hogy előszeretettel használja és népszerűsíti a hűtőben kelt csodatészta receptjét :)
7 megjegyzés:
Már láttam én is több helyen ilyen formázású szíveket. A tiéd is csodaszép lett, és biztosan nagyon finom is!
Szép tavaszi képeket csináltál róla :-)
Drága Vicuska én tartozom hálával ezért a tésztáért! Csodaszép kis szívecskék lettek, öröm rájuk nézni ahogy süttetik magukat a napon! Köszönöm!!! :)
Nagyon szép! Valahol lemaradtam erről a csodasütiről de utólag megnézem és tesztelem egyszer. Valamikor én is kipróbáltam ezt a formázást bár nem voltam vele megelégedve, tiéd szépre sikerült.
Gyönyörűek és pihe-puhák, én is meglepem vele a családot. :))
De szépek ezek a szívecskék! :-)
Recepttárba felvéve!!!!Én édes a fiam fűszeres töltelékkel fogja készíteni.:-)
Lányok, asszonyok, utólag is nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, valamiért nem kaptam értesítőt róluk...
Megjegyzés küldése