Különleges savanyúság csemege zöldségekből- befőzés télére.
Rendkívül finom, nagyon-nagyon, és elegáns, mutatós savanyúság, szalicil és egyéb tartósító mentesen.
Rendkívül finom, nagyon-nagyon, és elegáns, mutatós savanyúság, szalicil és egyéb tartósító mentesen.
5 db hagyma
15 db 12 cm-es sárgarépa
150 ml olaj
só
darált bors
Marinád (arány pl. 5 db literes üveghez 2 l víz):
350 ml 9 %-os ecet
7 szem fekete bors
minden üveg aljába egy cikk vékonyra szeletelt fokhagyma
A sárgarépát tisztítás után nagylyukú reszelőn lereszeltem.
A padlizsánt vékony szeletekre, majd hosszában ketté vágtam
és kisujjnyi méretűre csíkoztam.
A hagymát kis kockákra aprítottam és az olajon megfuttattam,
hozzákevertem a sárgarépát és a padlizsánt. Sóztam, borsoztam és fakanállal
időnként megkeverve készre pároltam a zöldségeket (ez kb 30 percnyi idő volt).
Miközben a párolt zöldség hűlt, addig a karfiolt rózsáira szedve 5 percig
enyhén sós vízben előfőztem. Szűrőkanállal kiemeltem egy tálba.
A paprikák tetejét levágtam, teáskanállal kikapartam az
ereket a kis apró magokkal együtt és a kis csészécskéket ugyanebben a vízben
3-4 percig blansíroztam. Kiszedtem, hűlt.
Az előkészített literes üvegek aljába szeleteltem 1-1
fokhagymacikket. Minden paprikát megtöltöttem a párolt zöldségekkel és lezártam
egy-egy karfiolrózsával úgy, hogy a töltelék ne essen ki.
Óvatosan az üvegbe helyeztem.
A maradék helyet kitöltöttem a kertben szedett koktélparadicsommal és egy-egy
szál petrezselymet csúsztattam a résekbe, de csak a színe miatt :) , szórtam
minden üvegbe néhány szem borsot.
Előkészítettem egy széles lábast, az aljába került 3 tiszta
konyhakendő, a betöltött üvegeket belesorakoztattam, felöntöttem az üvegek nyakáig vízzel és alágyújtottam. Amikor már majdnem felfőtt a víz, akkor
megfőztem a marinádod, kb 5-7 perc alatt és leforráztam az üvegek tartalmát.
Ráhelyeztem mindegyikre a fedőt. 15-18 percig sterilizáltam. Az üvegeket óvatosan kiemeltem, mert forróak ám, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket, így hagytam kihűlni.
Szalicil vagy egyéb tartósítószer nem szükséges!
3 megjegyzés:
Gyönyörű színkavalkád vitaminokkal turbózva!! Nem lehet rendelni egy üveggel? ;-))
Ma, most megzavartál! :( Épp megsütöttem a zakuszkához a padlizsánt... és ez úgy tetszik!:)) Pontosabban EZ IS!:)
Zsuzsa! Kettőt is :) Köszönöm, a színpárosítás nekem is bejön :D
Ildikóm, csak sorban! :)
Megjegyzés küldése