Ez a finom sütemény nagyon egyszerűen készül- 5 perc alatt
összeállítjuk és csak kivárjuk a sütési
időt, és már fogyaszthatjuk is. Hidegen, melegen, bárhogyan! A recept egy régi, 1972-es kiadású könyvből származik, címe „Fáradjanak az
asztalhoz”. Még gyerekkoromból emlékszem erre a süteményre, hasonló hozzávaló
arányokkal készítettük, de a tojás fehérjét habbá verve adtuk hozzá. De ez a gyors verzió
is nagyon finom és nem macerás, legalább 6 éve így sütöm, hogy nem verem fel a tojás fehérjét habbá!
Fél kiló túróból készítve kisebb tepsit, formát használjanak! 18x25 cm-es kerámia formában sütöttem.
60-80 g
búzadara (gríz), attól függően, mennyire vizes a túró (eredetileg 100 g gríz)
2 tojás (ha úgy tetszik, a tojás fehérjét habbá verve és a
legvégén hozzá elegyítve szuflészerű túrós felfújtat kapunk)
Amit mindig teszek hozzá:
1 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja
1 kis csomag vaníliás cukor
(a tej és vaj helyett tehetünk 100g tejszínt, legalább
30%-osat)
Fogyasztáshoz lekvár, most ribizlis volt, nyáron friss
gyümölccsel fogyasztható, vagy csak úgy, egymagában, porcukorral hintve.
A túrót átnyomjuk szitán. Én nem szoktam, mert úgy szeretem,
ha darabosabb a túró a süteményben. A felsorolt sorrendben adjuk a túróhoz a
többi hozzávalót, mindegyikkel jól kikeverve kézi habverővel. A formát
kivajazzuk, megszórjuk kevés darával, belesimítjuk a masszát. Fél órát állni
hagyjuk, de lehet tovább is, hogy a daraszemek megduzzadjanak.
A sütőt előmelegítjük 180° C -ra (350 °F ).
Kb 35-40 percet sül, aranyszínű legyen a teteje. Fa
fogpiszkálóval ellenőrizzük, átsült-e már, ha nem ragad rá a masszából, akkor
készen is van. Melegen, hidegen egyaránt finom sütemény!!!
Dupla adagban készítve kicsivel hosszabb a sütési idő. Arra
ügyeljünk, hogy ne legyen túl magas a sütemény, mert akkor nehezen sül át,
duplázva nagyobb tepsit használjunk.
Süthető muffinformában is, másnap 1 percre megmikrózva-
tejfellel, sűrített tejkonzervvel, lekvárral, öntettel, folyékony csokoládéval
leöntve tálalható, fogyasztható. Sőt tölthető is bármivel. A muffinformába
belerakjuk a fele túrós masszát, rákanalazunk lekvárt vagy nutellát, vagy pár
aszalt szilvát rakunk rá stb, befedjük túrókeverékkel és így sütjük ki.
Gríz helyett keverhetünk bele főtt rizst esetleg főtt
cérnametéltet, tehát jó maradék felhasználáshoz is.
Ötlet innen, egy óvonő ajánlotta a receptet, hogy ilyen módon
készítik az óvodában ezt a túrós sütit.
Hasonló recept tejfeles krémmel „A világ legfinomabb kétemeletes túrós süteménye”
Éva Csibe FB-n írta:
Elkészítettem a sütit, nagyon finom ricottával is. Én hozzá adtam a 80 gr. búzadarát, mert elég szottyos volt a ricottám. A többi ugyan úgy készült, ahogy leírtad. Kicsit lapos lett, inkább lepény, mert a legkisebb tepsimbe is kevés volt ez a tészta mennyiség. Legközelebb dupla adaggal készül és a magassága is rendben lesz így. Sütésnél elég volt neki 30 perc, de gondolom, ez sütőtől is.
Finom, pihe-puha sütike. :)
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
Finom, pihe-puha sütike. :)
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu
8 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, jó kis recept! Finom lehet a lekvárral de szerintem anélkül is !
Igazad van, lekvár nélkül is finom :)
Nagyon finom lehet, mostanában semmit sem sütök, pedig annyi finomságot látok! :)
Én is sütök hasonlót, de a te receptedet is ki fogom próbálni, és külön köszönet, hogy a sokrétű elkészítési/tálalási módját is megosztottad velünk! :)
Barbi, megértelek, időnként kell egy kis áramszünet :)Mostanában kicsit ritkulta a süteményezés nálam is, de azért készül ez-az!
Ditti, örülök, hogy hasznosulnak az ötletek, szívesen osztom :)
Hasonlót én is szoktam, nagyon finom kis sütemény és valóban gyorsan elkészíthető.
Ó, de szívesen elfogadnám most Tőled is ezt a szeletet... :) Hónapok óta szinte semmi időm és energiám nincs a sütésre, annyira ki vagyunk már éhezve ilyen finomságokra.
Gabika, remélem túl lesztek a megpróbáltatásokon mihamarabb! Sütök Neked egy dupla adagot, ha szeretnéd :)
Szeretem az ilyen egyszerű sütiket. És még túrós is, finomságos! :)
Megjegyzés küldése