Ezt a finom túrós táskát még 2012 májusában sütöttem
először, azóta többször készült, de a fotók még az alkalommal készültek. Régi
felvételeket néztem át, rendszereztem a kompjúteren és akkor találtam rá, mint
kiderült, a blogomra eddig még nem került fel.
1 tojás
1 mk só
2-3 evőkanál cukor
8o g olvasztott vaj
a tetejére 1 egész tojás vagy 1 tojás sárgája, villával
kicsit lazítva
Az élesztőt belemorzsoltam kevés langyos tejben és a
cukorral felfuttattam. A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam. A maradék tejjel
könnyű tésztát dagasztottam, a legvégén beledolgoztam a vajat is.
Konyhakendővel letakarva kétszeresére kelesztettem.
Közben előkészítettem a túrótölteléket. Aki nem szereti a
mazsolát, nyugodtan hagyja ki.
2 csapott evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habbá verve
Mindent összekevertem majd a
legvégén óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot.
Lisztezett táblán 3 mm (kb ujjnyi) vastagra kinyújtottam a
megkelt tésztát, megkíséreltem 10x10 cm-es négyzetekre vágni (a kinyújtott
tésztát a legyegyszerűbb vízszintesen 3 felé négyzetekre és függőlegesen is 3
felé vagy ha téglalap alakúra sikerült elnyújtani, akkor a hosszabb oldalát 4
felé vágni egyenlő oldalú kocka alakra) és a közepébe helyeztem egy-egy bőven
mért evőkanál túrótölteléket. Nálam 12 db túrós batyú lett :) Pizzaszeletőt használok
a felvágáshoz.
A tészta sarkait kicsit meghuzogattam és összefogva
megtekertem.
Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet kelesztettem a
batyukat, konyhakendővel letakarva.
A sütőt előmelegítettem 180C fokra. A batyuk tetejét lekentem tojás
sárgájával.
15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem, légkeveréssel elég
kb 10-15 perc.
Azelőtt Horváth Ilona receptje szerint készítettem, Ő a friss kapros túrótölteléket ajánlotta , ami ugyanígy a fentiek szerint készül, pici só hozzáadásával és ilyenkor kihagyunk 3 komponenst- a citromhéjat, mazsolát és
vaníliás cukrot vagy a megszokottabb formájában- édes töltelékkel.
Porcukorral hintve kínáljuk a finom túrósbélest (mennyi jól
csengő elnevezése van).
Recept forrása.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
5 megjegyzés:
Kár lett volna, ha nem kerülnek fel :-) Nagyon fincsi lehet!
Finom! Még akad pár étel és süti fotó, megírom, hogyan készítettem és blogolom a közeljövőben :)
Milyen jó, hogy nem veszett el a csuda finom túrós batyu recept. Nagyon guszta lett! :)
Nagyon szépek lettek! :) Mi is szeretjük a túrós batyut. :)
Én is örültem Okki :)
Vanilin, szerintem sokunk egyik kedvence! :)
Megjegyzés küldése