Nagyon finom, réteges, omlós és ugyanakkor ropogós tepertős pogácsa! Meglepően jól sikerült
recept, amely azzal fogott meg, hogy gyorsan összeállítható és nem kell
hajtogatni a tésztát, ugyanakkor mégis leveles lesz. Csak össze kell gyúrni, kelni
hagyni és sütni! Ezt ki kellett próbálnom és amíg
sült a pogácsa, isteni illatot árasztva a konyhában, kíváncsian vártam az eredményre.
Zalából való a recept, ahol a tepertőt töpörtyűnek mondják. Salamon Csilla szuper receptje.
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g tepertő ledarálva (jól fagyasztható zacskóban)
20 g élesztő
1 dl tej
2 tojássárgája
2 dl tejföl
50 g házi disznózsír
2 teáskanál só
darált bors, ízlés szerint
1 tojássárgája a lekenéshez
Annyira bíztam a receptben, hogy első alkalommal dupla adagot sütöttem, nem
bántam meg :) Az is tény, hogy a mélyhűtőben pihent ½ kg darált tepertőm, nem
akartam a másik felét visszatenni a mélyhűtőbe. Kivettem, hagytam egy éjjelen
át kiolvadni.
Az élesztőt felfuttattam a tejben. A lisztet összegyúrtam a
tepertővel, élesztős tejjel, 2 db tojássárgájával, hozzáadtam a tejfölt és a
zsírt. Sóztam, borsoztam. Alaposan kidolgoztam, másfél órát konyhakendővel
letakarva pihentettem. Jó állaga miatt kellemes volt a masszával dolgozni.
Folyamatosan lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam,
késsel berácsoztam és kiszaggattam közepes méretű pogácsaszaggatóval. Sütőpapírral
bélelt tepsire sorakoztattam és 10 perc pihenés után 200 C fokon kisütöttem
alsó-felső sütéssel, kb 30-35 percig. A dupla adagból 3 nagy gáztepsivel lett. Nem maradt
tojássárgája lekennem a pogácsák tetejét, de ettől csak kevésbé fényes a
felülete, az ízértékén semmit nem változtatott.
Bátran bele lehet vágni kezdő háziasszonyoknak is, akik
eddig féltek a leveles tészta hajtogatásaitól. Az összeállítása rövid ideig
tart, amíg sült az első adag pogácsám, pont érkeztem kiszaggatni a következő
tepsinyit.
Pár nap után is finom, puha. Zárható dobozban tároljuk, hogy ne száradjon ki.
Facebookon kaptam visszajelzést Marthi Gizellától, Kézdivásárhelyről, hogy az unokája laktózérzékeny, ezért a tej helyett szójatejet használt. Nagyon finom lett- írta. Mellékelte a fotót is, köszönöm szépen, Gizike :)
Facebookon is követhetőek a receptjeim!
vicuska13.blogspot.hu
6 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek! Valamikor megpróbálkozok majd velük, mert nagyon megtetszettek :-) Egyébként mi is töpörtyűnek mondjuk a tepertőt :-)
Sokkal szebb a hangzása a töpörtyűnek! :) Tényleg nagyon finom pogácsa, persze más a hajtogatott, hiszen nem véletlenül csinálják, a vele való macera ellenére, erőteljesebb a rétegeződése.
Imádnivaló! :) Ezer éve nem ettem töpörtyűt, pedig nagyon finom. :) Ebből a pogácsából szívesen eltüntetnék pár darabot. :)
A töpörtyűt frissen szeretem a legjobban! Sokat nem bírok megenni, de attól még szeretem :) A másik formája, a pogácsa, bár a pástétom se rossz vele...
Recept 200 fokot ír, de hány percig kelsütni?l
Kb 30-35 perc a sütésidő. Én színre nézem, hogy jól átsült-e. Beírom a recepthez is. Köszönöm a kérdést.
Megjegyzés küldése