Keress egy receptre, vagy összetevőre

ZALAI TÖPÖRTYŰS POGÁCSA HAJTOGATÁS NÉLKÜL


Nagyon finom, réteges, omlós és ugyanakkor ropogós tepertős pogácsa! Meglepően jól sikerült recept, amely azzal fogott meg, hogy gyorsan összeállítható és nem kell hajtogatni a tésztát, ugyanakkor mégis leveles lesz. Csak össze kell gyúrni, kelni hagyni és sütni! Ezt ki kellett próbálnom és amíg sült a pogácsa, isteni illatot árasztva a konyhában, kíváncsian vártam az eredményre.
Zalából való a recept, ahol a tepertőt töpörtyűnek mondják. Salamon Csilla szuper receptje.

Hozzávalók:

500 g liszt
250 g tepertő ledarálva (jól fagyasztható zacskóban)
20 g élesztő
1 dl tej
2 tojássárgája
2 dl tejföl
50 g házi disznózsír
2 teáskanál só
darált bors, ízlés szerint
1 tojássárgája a lekenéshez


Annyira bíztam a receptben, hogy első alkalommal dupla adagot sütöttem, nem bántam meg :) Az is tény, hogy a mélyhűtőben pihent ½ kg darált tepertőm, nem akartam a másik felét visszatenni a mélyhűtőbe. Kivettem, hagytam egy éjjelen át kiolvadni.
Az élesztőt felfuttattam a tejben. A lisztet összegyúrtam a tepertővel, élesztős tejjel, 2 db tojássárgájával, hozzáadtam a tejfölt és a zsírt. Sóztam, borsoztam. Alaposan kidolgoztam, másfél órát konyhakendővel letakarva pihentettem. Jó állaga miatt kellemes volt a masszával dolgozni.
Folyamatosan lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, késsel berácsoztam és kiszaggattam közepes méretű pogácsaszaggatóval. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam és 10 perc pihenés után 200 C fokon kisütöttem alsó-felső sütéssel, kb 30-35 percig. A dupla adagból 3 nagy gáztepsivel lett. Nem maradt tojássárgája lekennem a pogácsák tetejét, de ettől csak kevésbé fényes a felülete, az ízértékén semmit nem változtatott.


Bátran bele lehet vágni kezdő háziasszonyoknak is, akik eddig féltek a leveles tészta hajtogatásaitól. Az összeállítása rövid ideig tart, amíg sült az első adag pogácsám, pont érkeztem kiszaggatni a következő tepsinyit.

Pár nap után is finom, puha. Zárható dobozban tároljuk, hogy ne száradjon ki.

Facebookon kaptam visszajelzést Marthi Gizellától, Kézdivásárhelyről, hogy az unokája laktózérzékeny, ezért a tej helyett szójatejet használt. Nagyon finom lett- írta. Mellékelte a fotót is, köszönöm szépen, Gizike :)


Facebookon is követhetőek a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek! Valamikor megpróbálkozok majd velük, mert nagyon megtetszettek :-) Egyébként mi is töpörtyűnek mondjuk a tepertőt :-)

Vicuska írta...

Sokkal szebb a hangzása a töpörtyűnek! :) Tényleg nagyon finom pogácsa, persze más a hajtogatott, hiszen nem véletlenül csinálják, a vele való macera ellenére, erőteljesebb a rétegeződése.

Vanilin írta...

Imádnivaló! :) Ezer éve nem ettem töpörtyűt, pedig nagyon finom. :) Ebből a pogácsából szívesen eltüntetnék pár darabot. :)

Vicuska írta...

A töpörtyűt frissen szeretem a legjobban! Sokat nem bírok megenni, de attól még szeretem :) A másik formája, a pogácsa, bár a pástétom se rossz vele...

Nokedli26 írta...

Recept 200 fokot ír, de hány percig kelsütni?l

Vicuska írta...

Kb 30-35 perc a sütésidő. Én színre nézem, hogy jól átsült-e. Beírom a recepthez is. Köszönöm a kérdést.

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők