Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2017. január 17., kedd

KÖNNYŰ, PUHA, SÜTŐPOROS FÁNK 15 PERC ALATT


Ez egy univerzális pillefánk recept- ennél egyszerűbb nem létezik, mert nem kell dagasztani, sem keleszteni, de még nyújtani sem! Gyorsan készül, gyorsan fogy!
Rupáner konyhájából, aki még jobban leegyszerűsíti a sütés menetét, mert átszámolta csésze mércére, tehát a mérleget sem kell előkapni. Köszönöm, Margó!
Tehát, a mérce 2,5 dl-es csésze.

2 tojás
2-3 lapos ek cukor
1 csomag sütőpor
2 csésze tejföl (lehet kefir, joghurt, aludttej), kb 400-500 ml
2 csésze liszt, kb 400-500 g
(mehet bele ízesítésnek vaníliás cukor, citrom reszelt héja)
kókuszzsír vagy olaj a sütéshez (legalább kétujjnyi legyen a lábas alján)


Egy tejfölös vederben kikevertem a tojásokat a cukorral, tejföllel, hozzáadtam a sütőport és hozzákevertem fakanállal a lisztet, sűrűbb galuskatészta-szerű (nokedli) legyen a tészta állaga. Ha kell még liszt, vagy tejfel, pótoljuk szükség szerint.
Egy mélyebb teflonbevonatú lábasban megmelegítettem a kókuszzsírt, annyi mennyiségű zsiradék vagy olaj szükséges, hogy a fánkok ússzanak benne, maguktól meg tudjanak fordulni, ahogy megsült az egyik oldaluk. Időnként megfordítottam őket, ha úgy láttam, hogy a másik oldal még nem elég szemet vidító színű. Két evőkanalat használtam a szaggatáshoz, az egyiket megmártottam a zsírban és egy fél evőkanálnyit (dió nagyságú) kiemeltem a tésztából és a másik kanál segítségével belecsúsztattam a zsírba. A láng közepes legyen, hogy a fánkok belseje átsüljön. Függ a gázrózsa méretétől, nehogy kívülről megpiruljon, belül pedig nyers maradjon. Érdemes egy próbasütést csinálni.
Kb 30 cm átmérőjű edényemben háromszorra sültek ki a kis puffancsok. Néha rásegítettem a fordulásra :) ja, fontos még, hogy helyet hagyjunk neki erre a bukfencre. Amikor megsültek, szép piros színük lett, nagyobb szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy mélyebb tálba terítettem papírtörlőre, porcukorral meghintettem, megráztam, kicsit feldobáltam őket a tálban mozgatva, hogy mindenhol körbe ölelje, érje. Máris kanalaztam a következő adagot a kókuszzsírba.
Lekvárral, bármilyen fánkhoz illő finomsággal kínálható, nekem egymagában is nagyon ízlett! Pihe-puha, könnyed, nem túl édes fánkocskák lettek. Másnap is puha maradt, letakarva.
Recept innen.


Közben rájöttem, mennyire ismerős nekem ez a fánk, villámgyors fánk 15 perc alatt névvel került fel a blogra kb pont két évvel ezelőtt. https://vicuska13.blogspot.com/2015/01/villamgyors-fank-15-perc-alatt.html  Az sűrűbb volt a mai fánkocskánál, és rummal, citromhéjjal ízesítettem. Ez most légiesebb lett, mert több tejfellel készítettem, nagyon finom!!! 

Fánkreceptek a blogomon:

Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

2017. január 2., hétfő

MANDARIN FORMÁJÚ SAJTOS HARAPNIVALÓ HIDEGTÁLRA


Szilveszterre készítettem ezt a finom, mutatós harapnivalót a majonézes krumplisaláta, töltött tojás, kedvencem- a sajtos rántott hús és a fasírt mellé. A mandarinok látványban és ízben is harmonikusan beilleszkedve kiegészítették a hidegtálat és pont úgy néztek ki, mint az igaziak. 


Előételnek is jó. Imádom a sajtot, és a fokhagyma határozottan jól illeszkedett ebbe a környezetbe, 
Összeállítása 5 percet vett igénybe, a megformázása kicsit többet. 14 kis mandarint sikerült élvezettel megformáznom :). Nekem nagyon ízlett! Az ötletet az interneten találtam.


Hozzávalók:

150 g kemény sajt (fele cheddart, fele trappistát használtam)
130 g kenősajt
2 keményre főtt tojás (10 perces)
2-3 nagyobb, édeskés ízű sárgarépa
5-6 nagyobb cikk fokhagyma
1-2 evőkanál majonéz, amennyit megkíván a massza


Kevés, sózott vízben megfőztem a hámozott sárgarépákat, hosszában kettőbe vágva. Amikor kihűltek, apró reszelőn lereszeltem. A kemény sajtokat belereszeltem egy közepes méretű tálba a reszelő kisebbik lyukán. Úgyszintén a fokhagymát és a két főtt tojást, hozzáadtam a kenő sajtot, megsóztam mindezt és összekevertem a majonézzel.
Egy kis tálkában vizet készítettem magamnak a mandarin könnyebb gyártásához. Ebbe a vízbe mártogatott kézzel formáztam meg a kis labdákat, mindegyiknek a tetejébe az ujjammal egy mélyedést nyomtam. 


Miután minddel elkészültem, mélyhűtő helyett kitettem a verandára 15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni a továbbiakban.
Vízbe mártott kézzel (vagy lehet olajozottal) a tenyeremen szétnyomtam egy diónyi sárgarépa reszeléket és bevontam vele a labdáimat. Tálcára sorakoztattam őket és a mélyedésbe egy-egy petrezselyemzöld levélkét nyomtam.



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu