Norbi dadusának karácsonyi mézessüti receptjei, lejegyezte Tóth Vera előadóművész.
Sütemény tészta (puszedlihez, mézeskrémeshez és mézeskalácshoz)
Hozzávalók:
500g finomliszt
300g méz
200g vaj
2 tojás
15g szódabikarbóna
Mézeskalács fűszer
Ezeket összedolgozzuk.
Mézeskrémes tésztából 3 lapot készítünk. Ezt sütjük meg.
Mézeskrémes töltelék:
5 dl tej
100 g búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Lehet úgy hogy az egyik lapra a búzadarás tölteléket kenjük, a másikra pedig sárgabarack lekvárt.
A csokimázhoz
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
Forró gőzfürdő fölött kiolvasztjuk a vajjal az étcsokit és ezt kenjük a tetejére.
A tésztákat háromféle hőfokon kell megsütni:
Mézes krémes tészta:
170 fok 20-22 perc
Mézes puszedli tészta:
180 fok 12-15 perc
Mézeskalács tészta:
190 fok 10-12 perc
Máz a puszedlihez,
vagy a mézeskalács díszítésére:
3 tojásfehérje
180g porcukor
Ha nem sűrű, akkor még porcukor hozzáadásával tudjuk sűríteni.
A masszát addig keverjük intenzív mozdulatokkal, míg selyemfényű nem lesz.
A díszített kalácsot vagy puszedlit 100 fokos sütőben 20 perc alatt kiszárítjuk.
A mézes krémest 8 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeérjen és megpuhuljon a tésztája, utána vágjuk csak meg.
2 megjegyzés:
Köszi hogy mindezt lejegyezted és megosztottad velünk!
Ez összmunka volt :)
Megjegyzés küldése