A ZSARKOJE egy húsos, zöldséges krumpli ragu. Ideális egytalétel, esztétikusan szép és nagyon finom, laktató remekmű.
Tápláló, aromás, egyszerű, de ugyanakkor kifejezetten ízletes. Igazi házias étel. Kiránduláson is, udvaron is elkészíthetjük szabadtűzön.
Sertéslapockából a legízletesebb, ez a leglédúsabb része a sertésnek, kevés zsírréteggel, én most karajból készítettem. Jó lett!
Hozzávalók:
1 kg sertéshús
3 db hagyma
2 kg újrumpli vagy krumpli (burgonya)
1 db friss paprikát
1 db paradicsom (nem volt itthon, helyettesítettem 1 evőkanál ketchuppal)
1 db sárgarépa
1 kisebb petrezselyem gyökér
1-2 babérlevél
só
bors
petrezselyemzöld
A húst felkockázzuk. A hagymát nagyobb kockára vágjuk. A bográcsot a gázra tesszük, egy nagy fakanál disznózsírral, a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst. Felsütjük. Dobunk rá pár szem szenes borsot, babért, 1 cikk fokhagymát apróra vágva vagy fokhagymakrémet, megsózzuk. A végén bőven szórunk rá darált pirospaprikát, átkeverjük és felöntjük vízzel, hogy ellepje. 30-40 percet főzzük lefedve közepes lángon.
Közben karikára vágjuk a zöldségeket. Félidő után rá szórjuk.
A krumplit neghámozzuk és csak félve vágjuk hosszában. A ragura dobjuk, ha kell, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére kerül a paprika és paradicsom karikára vágva, aprított zöldpetrezselyem. Mindennek egyben kell maradnia. Lefedve készre pároljuk. A saját gőzében puhul. Én megszórtam egy karikazott póréhagymával is, a kertemből. Kb 15 perc kellett hozzá.
Amikor készen van, elzárjuk alatta a lángot és 10 percig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, a hozzávalók telítődjenek a fűszerekkel. Forrón tálaljuk, bőségesen felöntjük a lével.
Készíthetünk mellé salátát, paradicsom, paprika, uborka, lilahagyma, sóval, pici ecettel. Tálalás előtt keverjük csak össze a tálban.
Mi kovászos uborkával fogyasztottuk.
Nagyon finom étel!!!
Bakos Csaba séf receptje
2 megjegyzés:
Nagyon guszta és finom ragut készítettél !
Fantasztikusan hangzik, nagyon finom lehet.
Megjegyzés küldése