Ez a mutatós, napsütést idéző kalács eredetileg egy kínai vagy japán
oldalon jelent meg, édes és sós változatban is süthető. Rendkívül finom,
ajánlom mindenkinek elkészíteni. Puha, kellemes ízű és állagú, nem túl édes finomság.
Akinek két formája van, szerintem jobban jár, ha dupla adagot készít, még az is
kevés lesz! :)
KALÁCS:
300 g liszt
60 g cukor (sós változatnál annyi cukrot használjunk, amivel
felfuttatjuk az élesztőt)
kiskanál só
1,5 teáskanál szárított élesztő vagy egy 50 g-os élesztő
1/3-a,
100 ml tej
80 ml víz
30 g vaj
TÖLTELÉK:
kb 200 g sült tökpüré (megsütünk egy egész, szeletekre
vágott sütőtököt és abból lemérjük)
50 g cukor (sós változatnál a cukrot hagyjuk ki, sózzuk,
fűszerezzük ízlés szerint)
30 ml tej
15 g vaj
15 g keményítő
10x25 cm-es sütő forma
olaj a forma kikenéséhez
olaj a forma kikenéséhez
Nyugodtan készíthető a megszokott módon, tálban a dagasztás,
élesztő felfuttatása a megszokott módon, én most kenyérsütő gépet használtam a
dagasztáshoz és kelesztéshez.
A kenyérsütő üstjébe öntöttem a meleg tejet a vízzel és belemostam
az élesztőt, megszórtam kevés cukorral.
10 percig hagytam felfutni, addig is levegőssé szitáltam egy
tálba a lisztet. Hozzáadtam a tejes élesztőhöz a lisztet, cukrot, sót és a puha
vajat, melyet előtte pár másodpercig mikrohullámú sütőben meglágyítottam. A gép
programját elindítottam, miután bedagasztotta a kalácstésztát, hagytam benne megkelni
legalább a duplájára.
Addig is elkészítettem a tölteléket- egy mikrózható tálkába sorakoztattam
a sütőtököt, cukrot, puha vajat és a keményítőt, hozzáöntöttem a tejet, majd
jól átkevertem.
Ezt a keveréket körülbelül 1 percig melegítettem a mikróban a
legnagyobb hőmérsékleten, kivettem, átkevertem és újabb 1 percre visszatettem, újra
átkevertem kanállal.
A gépben megkelt tésztát finoman átgyúrtam táblán, letakarva
még pihentettem 15 percet. Téglalappá nyújtottam oly módon, hogy a hosszabb része
kétszer hosszabb legyen a rövidebb oldalánál. Ráraktam, szétkentem rajta egy
kanál hátlapjával a tölteléket, a nyújtott lap szélén 1 cm-t kihagyva. Ha
nagyon sűrűnek találják, pár másodpercre mikróba lehet tenni a sütőtökös krémet
melegedni, hogy felengedjen és könnyebben kenhető legyen.
A lapot gondolatban hosszában 3 felé osztottam és a bal
1/3-át ráhajtottam a második harmadra.
Erre hajtottam jobbról a 3. harmadot.
Most alulról hajtottam fel 1/3-ot a 2/3-ra, majd felülről a
fennmaradt részt lehajtottam rá.
Letakarva 5 percet pihentettem, magam is közben
szusszantva egyet, pihenésképpen kiolajoztam a kb 10x25 cm-es kekszsütőmet.
Körülbelül 1 cm-re
nyújtottam a tésztát, olyasmi hosszan, mint a kekszformám, hosszában 2 egyenlő
részre vágtam.
Mindkettőt 3 felé vágtam úgy, hogy a felső részénél 1,5 cm-t nem
vágtam végig, egyben hagytam.
Mindkét tésztát befontam.
Belehelyeztem a formába
az egyiket, aztán ráfektettem a tetejére a másik fonatot.
Letakarva hagytam a
duplájára kelni. A kenyérkét 180-190C fokon írták elő sütni, én, ismerve a
sütőmet, 175-180C fok közé állítottam be és 35-37 perc alatt szép barnára
sütöttem.
Rácsra téve hagytam kihűlni. Nem bírtam kivárni, amíg kihűl, leszeltem egy szeletkét megkóstolni :) Mennyei volt az íze!
A kész töltött kalács tetejét gyorsan lekentem egy ecset
segítségével cukor és tej keverékével (fél dl tej + 1 kávéskanál cukor).
Ez a mennyiség egy szempillantás alatt elfogyott, nemcsak
csodaszép, napsütötte kalács, de rendkívül finom is. Az utolsó szeleteket
vajjal megkenve ettük. Istenien finom!
Forrás innen, diana1616
vicuska13.blogspot.hu