A zakuszka egy zöldségkrém, eredetileg örmény étel (закуска-
előétel, harapnivaló), melyet a moldovaiak közvetítettek Erdélybe. A receptet
Csergő Judithtól kaptam, egy tündéri Székelyudvarhelyen született szomszédasszonytól
Budapesten :) Édesanyjától tanulta a
zakuszka elkészítését- Ő is mindig így főzi be, ehhez az adaghoz szoktak padlizsán helyett 1 liter főtt szemes babot
adni, a „fuszulykás” is nagyon finom. A babot lehet egészben vagy darálva felhasználni.
A gombakedvelők készíthetnek gombásat. De létezik sárgarépás, tökös, rizses
változat is. Az egyik örmény változatban olvastam, hogy a padlizsános
zakuszkához raknak 0.5-1 kg
almát is, amitől olyan… lágyabb lesz az íze. A csípős ízek kedvelői megvadíthatják egy kis „erős”
paprikával.
Most a legnépszerűbb vitaminbombát főztem be télére, a
padlizsánosat (vinettásat).
A hozzávalókat tisztán mérjük. Ezért kicsit nagyobb
mennyiséget kell venni.
só
bors
néhány babérlevél
szalicil
Először is sütőben (ha van rá lehetőség, akkor faparázson
vagy a gáztűzhelyen fémlapon) kb 40-50 perc alatt kb. 180C fokon megsütöttem a
villával megszurkált, egészben hagyott, sütőpapírra sorakoztatott padlizsánt. Akkor jó, ha a héja sötétebb lesz és a
padlizsán kicsit összeesik. Nem kellett megfordítanom, mert alsó-felső lángon
légkeveréssel sütöttem, A héját lehúztam és kidobtam. Lehet darabosan hagyni, vágódeszkán
fakanállal szétnyomkodva, de én daráltam. A levét le lehet darabolás előtt
csorgatni, de a mai padlizsán fajták ritkán keserűek.
A hozzávalókat megpucoltam. Ledaráltam a hagymát majd külön
a paprikát, a legvégén a megsült padlizsánt is.
A megmelegített olajban üvegesre pároltam a hagymát,
hozzákevertem a paprikát. Sót, borsot, babérlevelet beledobva tovább pároltam,
időnként megkevertem. Amikor a paprika
megpuhult, akkor beleöntöttem a paradicsomlevet és hozzáadtam a padlizsánt is,
amivel még 20 percet rotyogtattam. Akkor
van kész, amikor az olaj megjelenik a szósz tetején. Összességében egy bő órát
főztem a zakuszkát lassú tűzön. Fémtepsire állított üvegekbe mertem, a tetejére
kevés szalicilt csippentettem (lehet belekeverni), és lezárva száraz dunsztban
csírátlanítottam, amíg kihűltek. Az utolsó három üvegbe reszelt fokhagymát
kevertem. Szoktak a tetejére még félujjnyi olajat önteni, ha kevés lenne.
A felbontott üveget hűtőben kell tárolni és pár napon belül
elfogyasztani.
Kenyérre, pirítós kenyérre kenve, húsokhoz, ragukhoz,
saslikhoz nagyon finom!!!!
Fogyókúrázóknak is kiváló, hiszen alacsony a kalória
tartalma.
NÉHÁNY JÓ TANÁCS:
A Székely Konyha kedves és segítőkész felelős szerkesztője, Jánossy Alíz, aki nem mellesleg nagyon jól tud főzni,
mint zakuszka specialista, adott néhány nagyon jó tanácsot, pl. többek között megkönnyítendő a munka terhét. Megengedte, hogy a receptemhez a
facen megjelent hozzászólását közkinccsé tegyem. Köszönöm, Alíz :)
Alíz- „Vicus, ha a paprikát is megsütöd - ugyanúgy a
sütőben, mint a padlizsánt - lehúzod a héját és úgy adod a többi zöldséghez,
még finomabb változatát nyered a zakuszkának. Ebben az esetben
növelheted a paprika mennyiségét is, még jobb lesz, ha többféle paprika van
benne. Ma én is zakuszkázom, kétfélét főzök, egy babosat és egy
vegyeset - ez utóbbiban minden lesz: tök, sárgarépa, erdei gomba, bab,
padlizsán a hagyma és a paprika mellett. Hagymát kétfélét teszek bele, vöröset
és lilát, paprika háromféle lesz benne, kápia, paradicsompaprika és zöldpaprika.”
Én- „A paprikát mennyi ideig sütöd, amíg kicsit összesik?”
Alíz- „Addig, amíg a vékony héja kezd barnulni imitt-amott
és látszik, hogy könnyen lehúzható. Ha megsült, rakd bele egy tálba és
rétegenként sózd, úgy könnyebben lejön a héja. Úgy szoktam, hogy a tálba
terítek egy nagy zacskót és abba rakom rendre a paprikát, ahogy sülnek, sózom,
majd ráborítom a zacskó széleit, hogy a meleg gőz járja át. Marad leve is a
paprikának, azt sem öntöm el, hanem a zakuszkához adom, mert kell bele az a
paprikalé. Nem baj, ha kicsit sötét a lé.
Nekem most sül a paprikám, egy része már bezacskózva várja
haza a lányomat, az ő feladata lesz megpucolni. Másik tanács, hogy hamarabb
menjen, mert eléggé időigényes és macerás a zakuszkafőzés, hogy több fázisban
is el lehet készíteni. Tegnap megsütöttem
a padlizsánt, megpucoltam a gombát, és kevés olajon megdinszteltem - ezek mind
a hűtőben várják, hogy felhasználjam. Ma reggel korán megfőztem a babot, sül a
paprikám, most reszelem le a sárgarépát és a tököt - ezeket együtt külön
megdinsztelem. Amíg ez készül, megpucolom a hagymát, ledarálom, de ezt már
abban a nagy fazékban dinsztelem, amiben összerakom a zakuszkát. Ha kész, adom
hozzá a dinsztelt sárgarépát és tököt, majd megkészült gombát és a főtt babot,
majd a padlizsánt. Közben meghámozom és ledarálom a paradicsomot és egy
lábosban felforralom, hogy ne hűtse le a zakuszkát. Amikor ezt is hozzáadtam
fűszerezem és addig főzöm, amíg az olaj feljön a tetejére.”
vicuska13.blogspot.hu