Keress egy receptre, vagy összetevőre

CSIRKÉS PIROGOK


Tészta:

500 g liszt
20 g élesztő
1 tk. cukor
2 mk. só
2,5-3 dl langyos víz

Töltelék:

1 fej hagyma
400-500 g csirkemellből aprólék
2 ek. petrezselyemzöld aprítva

1 felvert tojás lekenni a tetejét

Egy nagy tálba öntjük a lisztet és a közepében kialakítunk egy mélyedést. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, rászórjuk a cukrot és kevergetve hozzáöntünk 1 dl langyos vizet. A maradék vízben feloldjuk a sót.
Amint felfutott az élesztő, ami kb. 10 percnyi idő, jól kidolgozzuk a könnyen gyúrható tésztát. Letakarva konyhakendővel pihenni hagyjuk, amíg a duplájára kel.

Közben a tölteléket előkészítjük- az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, beleforgatjuk a csirkedarabkákat (akár le is darálhatjuk, de szerintem olyan jóleső érzés ráharapni a husira). Készre sütjük, pároljuk pici víz hozzáadásával. A végén megszórhatjuk kevés piros paprikával, utána sózzuk és borsozzuk ízlés szerint és a petrezselyemmel megszórjuk. A tűzről leemelve kihűtjük.
Az időközben megkelt tésztát enyhén lisztezett tálán átgyúrjuk és 2-3 mm vastagra kinyújtjuk 2 részletben. 8-10 átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Nekem nincs ekkora méretűm, ezért nagyobb kosárka formát használtam. A korongokra szétosszuk a tölteléket, mindegyiket kettéhajtjuk, ujjainkkal egyenletesen félkörben lenyomkodjuk és villával megcifrázzuk a szélein.

Sütőpapírra rakjuk a gáztepsire és még 20 percet pihentetjük. Lekenjük a villával felvert tojással és 175 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

darab nem fért rá a lemezre- ezért olajban átsütöttem minden oldalát.
Tejfellel tálaljuk, kínáljuk.

Összesen 23 darab jön ki ebből az adagból. Nagyon finom!!!!

Ugyanígy készülhet gombás töltelékkel is, ahogyan a Fanny konyha is ajánlja.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

HÚSOS LÁNGOS (élesztőmentes húsos pirozski)






Tészta:

1 csésze = 240 ml

1 csésze író vagy kefir vagy joghurt is jó
1 tojás
1,5 tk. sütőpor
½ tk. szóda + kevés citromlé
50 ml olíva olaj vagy vaj
¾ tk. só
½ tk. cukor
2,5 csésze liszt, esetleg 0,5 pohárral több
olaj a sütéshez

Töltelék:

A kedvenc töltelékem: sertés + csirkehús darálva 1:1/ – 300 g
2 ek. friss petrezselyemzöld
1 fej hagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma préselve
só, fekete bors ízlés szerint
3 ek. kefir + víz- a hús lédús legyen!

Előkészítjük a „zaftos” hústölteléket.
A tojást a sóval felverjük villával, hozzákeverjük a kefirt, szódát, sütőport, olajat és fokozatosan adagoljuk a lisztet. Puha tésztát kell kapnunk, ami nem ragad a kezünkhöz. Gömbbé formáljuk és letakarjuk egy kendővel vagy tállal kb. 30 percre. 7 felé osztjuk a tésztát.

Enyhén lisztezett deszkán vagy lapon kézzel lepénnyé igazgatjuk, nyomkodjuk, ráhelyezzük a közepébe a tölteléket és egy kis batyut alakítunk belőle, összeszedve az oldalát jól megtekerjük a tetején összefogott tésztát. A tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk, megfordítjuk és a kezünkkel a közepétől kiindulva finoman ellapítgatjuk, lenyomkodjuk. 15 cm-es átmérőt kapunk. Óvatosan dolgozzunk, nehogy elszakadjon a tészta.
Az olajat megforrósítjuk, csökkentjük a lángot a serpenyő alatt és aranyszínőre sütjük a tortillák mindkét oldalát, többször is megforgatva.
Szeretném egyszer kipróbálni száraz serpenyőn is, vajon átsülne?
Gyorsan készül, nem száraz és nagyon-nagyon finom, laktató!

Mindig sikere van, és pillanatok alatt elfogy!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu
vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS FÁNK


400-500 g túró
~3 csésze liszt
4 ek. cukor
2 tojás
1 kk. sütőpor

½ l olaj a sütéshez

Ha van hozzá kedvünk, akkor a túrót szitán átnyomjuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, sót, sütőport és összekeverjük. Csészénként hozzákeverjük a lisztet és összeállítjuk a tésztát, amit 4 egyenlő részre osztunk.

Megmelegítjük az olajat.
Ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk a kezeinkkel a két tenyerünk között és rombuszokra vagy háromszög formájúakra vágjuk ferdén a tésztát.

Óvatosan a forró olajba engedjük a fánk-jelölteket és aranyszínűre sütjük, majd papírkendőn kicsit hűlni hagyjuk, amíg lecsöpög a felesleges olaj.

Porcukorral szórva tálaljuk.
Frissen a legfinomabb, másnap lekvárral tálaljuk, esetleg előtte mikróban melegítve.

Fánkreceptek a blogomon:

Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SÁRGARÉPÁS-SAJTOS HÚSTEKERCSEK


Sertéscomb szeletek
trappista sajt
sárgarépa
petrezselyemzöld
só, bors, fűszerek

A hozzávalók mennyiségtől függőek... A hússzeleteket kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, megszórtam hmeli-szuneli fűszerkeverékkel. Hosszabb csíkokra vágtam a sajtot, lereszeltem a sárgarépát, előkészítettem a mélyhűtőből a z apróra vágott, lefagyasztott petrezselyemzöldjét.


Minden szeletre raktam belőlük és feltekertem.


Egymás mellé helyeztem szorosan egy kerámia tepsiben keresztbe sorakoztatva őket.


1 evőkanál tejfölt elkevertem egy evőkanálnyi adzsikával (lehet ketchuppal) vagy kevés chili paprikával azok számára, akik szeretik és jól bírják a csípős ízeket.
Lekentem a hústekercsek tetejét a fenti keverékkel és előmelegített sütőben 180˚C-on előbb fólia alatt, majd anélkül kb. 40 perc alatt készre sütöttem.

Ha csirkemellből készítik, akkor elég 30 perc sütési idő. Kihűlt állapotban, frissen szeleteljük karikákra.
Zöldségekkel, garnírunggal és salátákhoz kiváló és mutatós töltött hús.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők