Keress egy receptre, vagy összetevőre

ESZKIMÓ szelet



Szlovák eredetű krémes sütemény

PISKÓTA:

6 tojás sárgája
15 ek. hideg víz
450 g cukor
300 g liszt
¾ zacskó sütőpor
150 g darált dió (én darabosan szeretem)
6 tojásfehérje

KRÉM:

600 ml tej
6 púpos evőkanál liszt
2 tojás
van.cukor
300 g porcukor
300 g vaj
rum
citromhéj

MÁZ:

3 ek. kakaó
1 ek. porcukor
100-150 g vaj vagy RAMA
Elkészítése: a tojás sárgáját felverjük habosra a cukorral és a vízzel, hozzákeverjük a lisztet a sütőporral és a diót, majd óvatosan hozzáelegyítjük a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C˚-on készre sütjük.
Ez alatt az idő alatt elkészítjük a krémet: a két tojáshoz keverjük a lisztet, miközben fokozatosan felöntjük a tejjel- csomómentesre keverjük. Vízgőzön állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Habosra keverjük a vajat a porcukorral. Ízesítjük az adalékokkal ízlés szerint. Amint kihűlt a főzött krém, habosra keverjük a vajassal. Rákenjük a piskóta tetejére és a glazúr elkészítéséig a hűtőbe tesszük pihenni.
A mázhoz valót felmelegítjük, de nem főzzük!!! Óvatosan a krém tetejére kenjük.

Elkészíteni is, és enni is szeretem az Eszkimót, legalább 30 éve ismerem ezt a fenséges süteményt!
A tepsi mérete nálam 40x25сm, ha kisebb tepsi akad csak a háztartásban- akkor magasabb lesz a sütink, de akár csökkenthető is az adag a felére vagy 1/3-ára...
Szlovákiában Kaposinak vagy Naunak is hívják, Nanuk szelet néven is ismert.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TRIKOLOR GUMITORTA


Hozzávalók:
• 1 csomag zselatin, 25 g + 300 g víz

I.
 3 db tojás
• 3 evőkanál cukor
• 1 csomag van.cuk.


II.
3 db tojás
• 3 evőkanál cukor
• 1 csomag van.cuk.
• 2 evőkanál kakaó


III.
400 g tejföl
• 3 evőkanál cukor

Ez a desszert volt a lányaim egyik kedvence gyerekkoruktól- kellemes ízű, könnyed, sütés nélkül készül zselatinnal. Egy nehéz ebéd után nem terheli tovább a gyomrunkat.

Először is előkészítünk egy nagy jénai üvegtálat. Ide fogjuk óvatosan beöntögetni a zselatinos rétegeket. A langyosra melegített vízbe öntjük a csomag zselatint és állandóan kevergetve felmelegítjük, de nem forraljuk.
A tűzről leemelve félretesszük.

Az első (I.) pontban felsorolt hozzávalókat mixerrel vagy kézi habverővel jól összekeverjük és hozzáadjuk a zselatin 1/3- át. Beleöntjük a jénaiba és a hűtőbe tesszük.
Nagyon FONTOS, hogy a tojások frissek legyenek!!!!

Elkészítjük a II. pontban felsorolt összetevőkből a következő kakaós réteget a második 1/3 zselatinnal és óvatosan ráöntjük az I.-re.

Miután ez a réteg is kellően meghűlt, rákerül a III., tejfölös réteg.

Megdermedés után tálcára borítva ízlés szerint díszíthető, de anélkül is stílusosan elegáns… Például csoki öntettel: 3 evőkanál kakaót + 3 evőkanál cukrot + 3 evőkanál vizet, melegítsük a vízfürdőben a cukor feloldódásáig, vegyük le a tűzről + 50 g vaj.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HACSAPURI


Kaukázusi sajttal töltött kenyérlepény

liszt kb. 320-350 g (fele réteslisztet használtam)
1 db. tojás
1 pohár tej
1,5 tk. szárított élesztő
1/3 tk.só
Chanakh sajt- 300 g
Adyghe sajt- 300 g

(eme sajtok híján egy grúz ismerősöm javaslatára 500 g túrót + só egyvelegét használtam és 100 g reszelt füstölt sajttal tettem ízletesebbé) Szerintem a juhsajt is teljesen megfelelő!

200 g vaj
50 g vaj a lekenéshez
forma átmérője 30 cm (pizzasütőben sütöttem)

Az élesztőt feloldjuk egy csésze meleg tejben, hozzáadjuk a tojást és a sót és összekeverjük. Összeállítjuk a tésztát nyújtható állagúvá, nekem ráment kb. 320-350 g liszt. A tésztát elosszuk- 1/3 és 2/3 részre, a vajat szintén. A nagyobb tésztadarabot kinyújtjuk téglalap formájúra és rákenjük a nagyobb darab vajat.

Feltekerjük, és csiga alakban spirálozzuk. Zacskóba tesszük. Ugyanezeket a műveleteket végezzük el a kisebb darabokkal- ez lesz a hacsapuri teteje. Őt is zacskózzuk és a hűtőbe rakjuk 1-2 órára.

Lereszeljük a sajtokat, én lereszeltem a füstölt sajtot és összekevertem a sózott túróval.

A nagyobb tésztát óvatosan kicsivel nagyobbra nyújtjuk a formánál, zsírozott, lisztezett formába helyezzük, megszórjuk a sajtokkal, túróval és befedjük a kinyújtott kisebb lappal. A széleket kicsit összecsipkedjük.

Felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük 200 C˚-on.
Ahogy kisült, azonnal lekenjük a tetejét az 50 g vajjal.

Nagyon ízletes hacsapuri, ajánlom kipróbálni!

A klasszikus imereti hacsapuri receptje itt található a blogomon.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PIEDONE BAB Koczián módra


Bud Spancer- Piedone
fotó az internetről




Fenomenális recept! Csípős, babos, laktató, Bud Spenceres, olcsó és nagyon finom!!! Nem kell rá sokáig várni, gyorsan készen van!!! Készülhet bent a konyhában és kint a szabadban bográcsban, kondérban, szabad tűzön, füstösen, jó hangulatban :) Utóbbi, a szabad tűzön készült, megfelelőbb mennyiségű!
Egy versenyen ezzel az étellel első helyezést ért el ismerősünk.

Nagyobb edényben (bográcsban) apróra vágott hagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel, tulajdonképpen egy pörkölt alaplét készítünk. Ha nincs kész chilis bab alapunk, akkor itt adjuk hozzá a felkockázott paprikát és paradicsomot meg a fűszereket, paradicsom helyett télen egy kisebb sűrített paradicsom konzervet.
Belerakunk 2 főre számítva:

egy leszűrt konzervbabot (lehet kapni eleve chilis szószos lében, az is jó)
2 főtt tojást nyolcadolva
2 karikázott virslit,
mindegyik hozzávalóval a fenséges ízű étkünk rottyan egyet.
Ja, fokhagyma is jó hozzá.


És utoljára a készen vásárolt chilisbab por kerül belekeverve a bab levébe- ezt lazán hozzá kell önteni, megkavargatni és már fogyasztható is. Én jobban szeretem magam fűszerezni a lentebb felsoroltakból, úgy sokkal finomabb :)
Nagyon finom és egyszerű, gyorsan készen van, na és laktató étel!
Só, bors ízlés szerint. Meg lehet hinteni vágott petrezselyemmel.
Friss kenyérrel tálaljuk!


A "mexicói chilis bab alap" tasak tartalma:

hagyma
pritamin paprika
paradicsom
fokhagyma
chili
római kömény
oregano
bazsalikom
koriander
babér
gyömbér
kakukkfű

pici zellerzöld


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FEKETE RÓZSA TORTA RENÁTÁNAK


Boldog szülinapot, drágám! :)

Piskótatészta-alap:

2 tojás
4 ek. cukor
2 pohár liszt
2 pohár tejföl
2 kk. szóda
4 ek. kakaó

Piskóta-tekercs:

3 tojás
3ek. cukor
3 ek. liszt

Főzött krém a tortába:

3 tojás
2 pohár tej
5 ek. liszt
200 g vaj
1 pohár porcukor
2 ek. instant KV

Máktöltelék a tekercsbe:

1 pohár mák
2-3 ek. tej
0,5 pohár cukor
2 ek. liszt
2-3 ek. főtt krém- vaj és KV nélkül

Glazúr:

3 ek.cukor
3 ek-kakaó
3 ek. tej vagy víz
5 dk vaj
rum vagy rumeszencia

Az eredeti receptet (Чорна троянда или Черная розa) egy internetoldalon találtam és rögtön beleszerettem! Átalakítottam a magam ízlésére és a lányom szülinapjára el lett készítve…

Először is elkészítettem a piskótatészta-alapot, a tepsi mérete 40X25 cm.
Mixerrel felvertem a tojásokat a cukorral, és felváltva hozzáelegyítettem a tejfelt a liszttel és szódával, majd a kakaót. Ha sűrű lenne a massza + még kevés tejföl. Előmelegített sütőben 175-180 С˚ készre sütöttem (ez kb. 35-40 perc).
Kihűlve hosszában kettévágtam.

Ez alatt az idő alatt elmosogattam az edényeket és előkészítettem a piskótatekercset:
A tojásfehérjét elválasztottam a sárgájától. A fehérjét kemény habbá vertem, félidőben hozzáadva 2 ek. cukrot. A sárgáját habosra mixereltem az 1 ek. cukorral. Egyenletesen adagolva, kanállal belekevertem a szitált lisztet.
Ugyanakkora méretű tepsiben (vagy ugyanabban) 40X25, sütőpapíron (ha nincs éppen, zsírozott, lisztezett tepsiben) egyenletesen elterítve a masszát, kb. 12 perc alatt 180 C˚-on kisütöttem a piskótát. Fontos, hogy az összeállítás után rögtön süssük! Még forrón lehúztam róla a papírt és nedves konyhakendő segítségével feltekertem, hogy a szükséges formát felvegye.
Széttekerve rákentem a mákos krémet és újra visszatekertem a piskótalapot.

KRÉMEK: 1 pohár tejet, a tojásokat és a lisztet csomómentesre kevertem, a másik pohár tejet felforraltam és folyamatos kevergetéssel, hogy le ne égjen, beleöntöttem a kikavart masszát és készre sűrítettem. Pár perc alatt készen van (kb. 5-7 perc). Sűrű kell hogy legyen! Lehűtöttem. Ha vízgőzön készítjük, biztos, hogy nem ég le.
2-3 evőkanálnyit félretettem a mákos töltelékhez.

A vajat habosra kevertem a porcukorral és instant KV-val és óvatosan egybekevertem a fözött krémmel. Ezt a krémet más sütikhez is használom- egyszerű, gyors és finom! Különböző adalékokat szoktam használni- reszelt citromhéj (rch), vagy kakaó, vagy vanília és egyebek.

A felfőzött tejhez adtam a mákot a liszttel és a cukorral, felfőtt, átkavartam és hűlni hagytam.
Belekevertem a félrerakott főtt krémet.

Összeállítottam a tortát, a tálcára raktam a fél kakaós lapot, rákentem egy kis kávés krémet, a közepére helyeztem hosszában a mákos piskótatekercset, minden oldalról befedtem a krémmel és ráhelyeztem a kakaós lap másik felét.

Ráöntöttem az elkészített csokoládé glazúrt: összekevertem a hozzávalókat és felfőztem, a tűzről levéve beledobtam a vajat, és amikor felolvadt, belekevertem a rum esszenciát és a torta tetejére öntve elsimítottam. Hagytam az oldalán is lecsordogálni:)
Beraktam tálalásig a hűtőbe.

Lehet a két lap közé 3 piskótatekercset is beilleszteni, de akkor emelni kell a krémek mennyiségét is.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők