Keress egy receptre, vagy összetevőre

Darált piros paprika sóban télére nyersen

1 kg piros paprika
250 g só
ahány üveg, annyi kanál olaj

Itt az ideje eltenni pár üveg darált paprikát sóban télére.
A paprikát alaposan megmossuk, kicsumázzuk. Ledaráljuk ősrégi húsdarálón vagy elektromos darálóban, de nem túl apróra.


Összekeverjük a sóval, lehetőleg nem jódozottal. Pár órán át hagyhatjuk állni és tiszta üvegekbe adagoljuk.


Mindegyik tetejére egy kanálka olajat öntünk. Aki nem diétázik, rakhat hozzá egy kis csípős paprikát is. Az üvegeket lezárjuk és mehet a spájzba.

Felhasználáskor vegyük figyelembe a sót!
Ízesítésre alkalmazzuk- húsokhoz, levesekbe, gulyáshoz, szószokhoz, csak úgy vajas kenyérre kenve és így tovább.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL


Irina családi receptjeiből

Ezt a levest télen és nyáron egyaránt szívesen készítem. Nyáron friss paradicsommal, télen pedig paradicsomléből. Számomra érdekes fordulat a borscsban a sóskalevél.

Csirke (lehet csontos borjúhús is), 1-2 csirkemell
500-600 g krumpli
1-2 sárgarépa
1-2 cékla
1 paprika
2 fej hagyma
200 g paradicsomlé vagy paradicsom
1 üveg 0,7 l sóska vagy frissen vásárolt levelek vagy fagyasztott
4 főtt tojás
50 g tejföl
petrezselyemzöld és kapor szabad mennyiségben
só, bors, cukor

2 db csontos csirkemellet vettem hozzá, amit 3 l vízben főni raktam a megmosott hagymával, héjastól. Amíg főtt, megpucoltam a zöldségeket, a céklát lereszeltem, a sárgarépát karikáztam, 1 hagymát apróra vágtam. Félidőben hozzáadtam a borscshoz a céklát.
A sárgarépát, hagymát, kockázott paprikát serpenyőben megpároltam és felöntöttem a paradicsomlével.
Amikor a cékla elvesztette a színét, a leveshez adtam a kockázott krumplit és párolt zöldségeket. Felfőtt, még 2-3 percig főztem. Hozzáadagoltam a kockázott főtt tojásfehérjét és a kiolvasztott mirelit sóskát és a sárgájával kikevert 50 g tejfölt. Ahogy újra felforrt, fűszereztem a só-bors-cukorral + a petrus és kapor, pár percet rottyant és készen is volt.
10 percet pihentetettem és tejföllel tálaltam!
Mehet bele aprított zöldhagyma szára és fokhagyma is.

Felejthetetlenül finom ízvilága van !!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PADLIZSÁNKRÉM


Pirítós kenyérre kenve fogyasztandó!

Először sógornőmnél, Orsinál ettem ebből a finomságból kb. 10 évvel ezelőtt. Felejthetetlenül finom, a padlizsánkedvelőknek szívből ajánlom ezt a verziót!

60-70 dk padlizsán, ez kb. 2-3 nagyobb db.
2 nagy paradicsom
1 dl Oliva olaj (vagy napraforgó olaj)
1 nagy tubus 170 g majonéz, bármilyen fajta, amit preferáltok vagy saját készítésű
2 ek. mustár
3-4 húsos piros paprika
8-10 cikk fokhagyma
só, bors ízlés szerint


A padlizsánt sütőben átsütjük, újabban csak mikrózom, mert rövidebb ideig tart a folyamat, de a sütős változat szerintem finomabb (nyáron grillen süssük át, hogy füstös ízt kapjon).

Lekaparjuk egy tálba a húsát. Le lehet darálni.


A paprikát apró kockákra vágjuk és átsütjük, belevegyítve a hozzávalókat a majonézen és a fokhagymán kívül.

Miután kihűlt, az utóbbiakkal alaposan kikeverjük. Kenyérre kenve mennyei finom!
Majonéz nélkül le fagyasztható, ezért egy adagot el szoktam rakni a mélyhűtőbe, kis zárható, műanyag dobozban. Kiolvadás után hozzákeverem a tört fokhagymát és a friss majonézt.

Tudtátok, hogy a bolgárkertészek honosították meg hazánkban a padlizsánt?!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HÁROM BANÁN pirog

Azerbajdzsán recept

Már többször sütöttem ezt a banános finomságot, igazából az első kóstolás után bele is szerettem a banán sütiben való ízéhez. Tegnap többszöri nekifutásra jött össze a pirog, mert az utóbbi időben ahányszor félretettem a megvalósításához 3 banánt, valaki a családból megevett belőle egyet. Azóta már tudom, ki volt a „bűnös” :)
A jelenlegi is 2-ből készült, de kiegészítettem 1 almával- fel sem tűnt senkinek!

Hozzávalók:

4 csésze liszt
2 csésze cukor
250 g margarin
4 tojás
2 csésze kefir 3,2 %-os (most fele tejfellel készült)
1 sütőpor

3 db banán a tetejére karikázva
(egyéb gyümölccsel, dióval, meggyel stb. is finom)

A pirog ízre és állagra a keksz és a piskóta között van- egyszóval finom!!!
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport a cukorral, a lereszelt margarinnal és a két tenyerünk között hosszabb ideig összedörzsöljük. A liszt felveszi a margarint, és végeredményében olyan darált dió állagúvá kell válnia. 1 csészényit félreteszünk belőle, ez a tetejére lesz szórva. A többihez hozzáadjuk a tojást, a kefirt, jól kikeverjük. Hígabb masszát kapunk.

A tepsit kilisztezzük és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük. A tetejét kirakjuk a felkarikázott banánnal, nem nyomjuk bele.
Egyenletesen megszórjuk a félretett száraz résszel, ez olyan ropogósabb réteget képez majd sütés után.
Előmelegített sütőben 180 C fokon világos aranyszínűre sütjük kb 35 perc alatt . Nekem kellett majdnem 45 perc- ez sütőfüggő.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI TARTELETTE TÚRÓ ALAPÚ SÓS TÖLTELÉKKEL






Ünnepi alkalomra készítettem ezt az előételt, harapnivalót. Nagy sikere volt! A tartelette lehet édes vagy sós. Én most sós változat elkészítését hoztam.

Kosarak (én dupla adagot sütöttem):

100 g vaj vagy Rama
2 tojás
6 ek. liszt
2 ek. tejföl
1 tk. sütőpor

Töltelékek:

500 g túró
100 g lágy (ömlesztett) sajt
2-4 gerezd fokhagyma
őrölt piros paprika és só
őrölt kömény
tejföl
apróra vágott hagyma
retek
friss uborka
sárgarépa
főtt tojás
curry

fekete bors

Ezek a tartelettek asztalunk igazi díszei lettek. Én amolyan aperitifként tálaltam. A kosárkák receptje Lenától (кыш) származik a kulinar.ru oldalról.
Felolvasztjuk a vajat avagy margarint, belekeverjük a lisztet (enyhén púpozott kanállal mérve) a sütőporral, hozzáadjuk a villával felvert tojást és a tejfölt. Sózzuk. A massza konzisztenciája sűrű tejfölé legyen.
A kosárkaformába egy evőkanál tésztát rakunk 220˚C- ra előmelegített sütőbe helyezzük. Ebből a mennyiségből kb. 24-26 kosárka lesz. Több fordulóval kisütjük, a fémet okvetlenül zsírozzuk ki előtte.
Papírformát is használhatunk, abban tálalhatunk.
Miután a kekszek megemelkednek, de még nem barnultak meg, kinyitjuk a sütő ajtaját és egy megfelelő méretű pohár fenekével mélyedést nyomunk az aljába, hogy legyen helye majd a tölteléknek. Aranyszínűre sütjük még kb. 10- 15 percig. Kihűtjük és betöltjük. Nagyon gyorsan sülnek!

A töltelék alapjául fél kiló túrót vettem. Ízlés szerint készítsétek, mert érzéssel és ízre készítettem, nem tudom a pontos hozzávalók mércéjét. Tehát 3 részre osztjuk a túrót.

I. Túró, fokhagyma, krémsajt kb. 100 g- alaposan kikavarjuk.
II. Körözött- túró, piros paprika, só, bors, tejföl, apróra vágott hagyma.
III. Túró, apróra vágott vagy reszelt piros retek és uborka héjastól, reszelt sárgarépa, curry, főtt tojás.

Ízlés és lehetőség szerint díszítjük a hamm-falatkákat.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők