Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
Emeletes csirkemell mozzarellával töltve
Receptklub TV adásából
2 csirkemell
200 g mozzarella sajt
½ kg krumpli
4 db. paradicsom
1-2 cikk fokhagyma
2 ek. olíva olaj
1-2 kk. darált pirospaprika
bazsalikom
petrezselyem zöldje
só
bors
Nagyon megtetszett a TV adásban bemutatott többemeletes csirkemell látványa. El is készítettem ebédre- azon kívül, hogy mutatós még nagyon finom is!
A melleket bevagdossuk, de nem az aljáig oly módon, hogy szét tudjuk teríteni egy nagyobb lapba, enyhén kiklopfoljuk. Az egyik mellet, egy oldalát, sózzuk, borsozzuk, a másikat szintén, de előtte aromatizáljuk bazsalikom levelekkel és apróra vágott fokhagymával, ezeket az ízesítőket finoman belekalapálgatjuk a húsba.
Nehezék alatt sütjük forró olajban, először a sóval-borssal. A sózott oldala legyen felül… Én egy vízzel telt fazékkal „súlyzóztam” le. Amikor megpirult, megfordítjuk a húst és a másik oldalának is szép színt adunk, megint csak a nehezék alatt.
A meghámozott krumplit apró kockára vágjuk, és sózott vízben megfőzzük, majd leöntjük a levét.
A sajtot és a paradicsomot felkarikázzuk. A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk.
Amikor a második hússzeletet egyik oldalát megsütve átfordítjuk- ráhelyezzük a szeletre a paradicsomot és a mozzarellát, betakarjuk a már előzőleg aranyra sült csirkemellel és így egyőtt átmelegítjük.
A visszamaradt olajban átsütjük a krumplit megszórjuk paprikával, petrezselyemmel, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
Tálaljuk!
Nekem 125 g-os mozzarellám volt, de elégnek tűnt ez az adag. DE, legközelebb a krumpliadagot megduplázom, mert nagyon finomra sikeredett! Bátrabban használom a fokhagymát, jót tett neki és valószínűleg a bazsalikomot sem fogom sajnálni hozzá :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
SAJTOS, BACONOS KENYÉRROLÓ
Barátnőm T. Mari küldte a receptet, Ő interneten találta másfél-két évvel ezelőtt (nem találom az eredetit…).
Azóta a család nagy kedvence lett! (2009-től)
Hozzávalók:
750 g liszt
450 ml langyos tej
3 tojás sárgája
40 g friss élesztő
75 ml olaj
15 g só
1,5 kk. cukor
Töltelék:
375 g bacon, kockára vágva
1-2 ek. napraforgó- és tökmag, nagyon finom megpirulva
volt egy csomag pirított kesudióm, egy maréknyit használtam fel
250 g reszelt sajt, trappista és füstölt sajt vegyesen
Bekevertetjük a tésztát a kenyérsütő gépben. Technika híján- manuálisan, vagyis kézzel a megszokott módon bedagasztjuk.
A kenyérsütőben alulra kerül a tej a sóval, rászórjuk a lisztet… a legtetejére kerül a megkelt élesztő (az élesztőt feloldjuk kevés langyos tejben, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, meghintjük a tetejét liszttel. Összekeverjük-, olyan sűrű palacsintatészta állagú legyen. Állni hagyjuk, amíg a sapkája megemelkedik.)
Labdát formálunk belőle és tiszta konyhakendővel letakarva meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.
Körülbelül egy óra múltán duplájára emelkedik. Átemeljük enyhén lisztezett gyúrótáblára és átgyúrjuk. Kinyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a sajtokkal, majd a bacon kockákkal.
Nem túl szorosan feltekerjük tekerccsé és felvágjuk háromszögekké. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével. Megszórjuk a magokkal és a maradék reszelt sajttal.
A sütő tepsijébe zsírpapírt terítünk és a rolókat ½ órára 50 C ˚-ra tesszük, hogy még keljen. 170-180 C ˚-ra emelve a hőmérsékletet körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Még pihentetjük 5 percig és rácson hűlni hagyjuk. Nálunk frissen-melegen fogy.
Bacon helyett sonkát is használhatunk, alákenünk egy kis vajat, ettől leveles lesz a hajlatokban.
Nekem nagyon tetszik ezzel a tésztával dolgozni- könnyű, puha és foszlós az eredmény!
Az angol „bacon”, vagyis szalonna szó igazából magyar eredetű. Még az 1850-es években is megtörtént, hogy a nagyon jó minőségű zsírral Bakony erdeinek makkján felhizlalt disznócsordákat a pásztorok „nyugatra” hajtották. Így ismerte meg a világ a jó minőségű magyar eredetű bakonyi húsos szalonnát, vagyis bacont.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Ropogós sült hagymakarikák egyszerűbben
Sokan szeretik a karikázott, ropogósra sült hagymakarikákat- én is :)
Leírom, hogy én hogyan készítem- felkarikázom a kívánt hagyma-mennyiséget és belerakom egy nylonzacskóba, rászórok pár evőkanál lisztet és összefogva a zacskó száját alaposan összerázom. Egyenletesen befedi a liszt a hagymánkat! Most már lehet bő olajban adagonként ropogós-aranyszínűre pirítani!
Finommmm…
Jó sörkísérő :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Leírom, hogy én hogyan készítem- felkarikázom a kívánt hagyma-mennyiséget és belerakom egy nylonzacskóba, rászórok pár evőkanál lisztet és összefogva a zacskó száját alaposan összerázom. Egyenletesen befedi a liszt a hagymánkat! Most már lehet bő olajban adagonként ropogós-aranyszínűre pirítani!
Finommmm…
Jó sörkísérő :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Pöstyéni szeletek dupla adag karamell krémmel
Drága öcsém születésnapjára készült szeretettel, mindenképpen dupla adag krémmel, ezért így is írom le.
A LAPOK:
500 g liszt
250 g margarin
150 g porcukor
1 tojás
½ sütőpor (6 g)
3 ek.tej + 1 dkg élesztő- megkel
Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük.
KRÉM:
200 g porcukor
200 g vaj
Üvegedényben nagyon habosra keverjük.
1 liter tej
8-9 bő ek.liszt (lemértem, kb 125-130 gramm)
8-9 ek. kristálycukor
A lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz. A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor szép aranybarna színt kapott, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt. Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük.
Ha kihűlt- elegyítjük a habos cukros vajjal. Már ez maga a mennyország!!!
Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni. A széleket levagdossuk és szétosszuk toporgó családtagjaink között.
Porcukorral szórva, keskeny szeleteket vágva tálaljuk.
Mennyei finomságú karamell krémes sütemény!!!!!
Pöstyén (szlovákul Piešťany, németül Pistyan,[Bad] Püschtin, lengyelül Piszczany) város Szlovákiában, a Vág partján fekszik. Tehát szlovák származású a receptünk.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
TEJSZÍNES SPÁRGALEVES CSIRKESZÁRNNYAL ÉS VAJAS GALUSKÁVAL
Nagyon finom ez a spárgaleves!!!
300-500 g csirkeszárny
4-6 sárgarépa
300-500 g fehér spárga
1 fej hagyma + 1-2 zöldje (jól illik a póré is)
1 tk. cukor
25 g vaj
egy nagy csokor petrezselyemzöld
200 g tejszín
só, bors, pici szerecsendió ízlés szerint
Vajgaluska:
25 g vaj
1 tojás
liszt- amennyit felvesz (kb. 100 g)
só
petrezselyemzöld
A csirke szárnyat (a vékony végeket levágom) vízben közepes lángon majdnem készre főzzük, leszedjük a habját. Amíg fő, megtisztítjuk a zöldségeket- a sárgarépát karikázzuk, a spárgát alulról felfelé megtisztítjuk a fás részektől, a rügyekig vékonyan meghámozzuk (ha zöld spárgát használunk, akkor meg is hagyhatjuk a zsenge héját), levágjuk a fás végeket (kb. 2 cm) és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
A hagymát és a sárgarépát a fűszerekkel a húslevesünkbe dobjuk, a spárgát csak később, neki elég 10-15 perc gyenge főzés. Az ideálisra főzött spárga finom puha kívülről és ropogós belülről. Spárgához jól illik ízben a pici cukor, ezért ne felejtsük ki.
Belekeverjük a tejszínt és a levesbe rakjuk a vajat.
A vajgaluska jól illik a különböző levesekhez: karalábé-, karfiol-, zöldborsó- vagy gombaleveshez.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Rece...
-
Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük v...
-
Ez is az az „este összeállítom, ha jön a vendég, gyorsan kisütöm” kategória. Nyersen lefagyaszthatóak a rudak, de ki lehet a fele mennyiség...
-
Szlovák eredetű krémes sütemény PISKÓTA: 6 tojás sárgája 15 ek. hideg víz 450 g cukor 300 g liszt ¾ zacskó sütőpor 150 g darált...