Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
RAKOTT FASIRT TOJÁSSAL
Figyelembe ajánlom tegnapi finom egybefasírtunkat.
½ kg darált csirkemell
½ kg darált sertéshús (lehet marhahús is vagy vegyesen)
3 főtt tojás
1 nyers tojás
3 hagyma aprítva
5-6 cikk fokhagyma aprítva
1 nagyobb sárgarépa durvábbra lereszelve
3-4 evőkanál ketchup
1 kk kakukkfű
só
1 ek darált sóval elrakott paprika (lásd: recept)
1 ek saslik fűszerkeverék (vagy bazsalikom, bors, rozmaring)
1-2 ek aprított petrezselyemzöld
10 szárított kenyérszelet tejbe áztatva, kifacsarva
A hozzávalókat a főtt tojás kivételével nagyon alaposan összekeverjük és kiverjük, hogy jól összeállítható masszát kapjunk. Kiolajozott, prézlivel megszórt edénybe halmozzuk a fele mennyiséget és középen hosszában elhelyezzük a főtt tojásokat, alaposan rányomva betakarjuk a húsmennyiség másik felével. Prézlivel megszórjuk és előmelegített sütőben kb 1 ½ órán át sütjük 200C˚-on.
A hagymát, fokhagymát és sárgarépát átsüthetjük felhasználás előtt olajon, én most diétásra vettem, nyersen adtam hozzá.
Sütés előtt bacon csíkokkal lehet kirakni keresztben a tetejét! Nekem most nem volt itthon…
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
POTSDAMI SALÁTA Nigriny Babától és Gézától
Ez egy nagyon finom hússaláta!
1 kg marha- vagy borjúhús
½ kg sárgarépa
3 fej hagyma
5 dkg vaj
8-10 ecetes uborka
1 üveg majonéz
A marhahúst kuktában 1 dl vízben, sózva, borsozva megpároljuk min. 1 órán át. Vagy marhahúslevest (borjúhúslevest) készítünk, zöldségekkel.
A húst kihűlve felkockázzuk kb. 10 cm hosszú darabokra és szálakra szedjük. Miután befejeztük a macerás műveletet, a megfőzött sárgarépát is vékony csíkokra „gyufázzuk”. A savanyú uborkát hasonló sorsra juttatjuk, előbb szeletekre, majd szintén keskeny csíkokra vágjuk.
A hagymát hosszában kettévágva csíkokra aprítjuk és a vajon megpároljuk.
Összekeverjük a hozzávalókat és a majonézzel nyakon öntjük és elegyítjük. Só nem kell bele! Tálalásig hűtőben érleljük.
A családom nagy kedvence ez a hús-saláta és beregszászi Baba barátnőmtől és férjétől, Gézától, származik a recept, amit általában a neve napjára- Erzsébetre készített! Imádtuk!
ELŐNY: a saláta készítését 'amennyi van' mennyiségben is alapul vehetjük...
Főzhetünk marha-, borjúhúslevest is, felhasználva a husit és a benne főtt sárgarépát a salátához.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
A FAGYLALTOK SZERELMESEINEK: RIZZSEL ÉS MÁKKAL
Sokkal egyszerűbben készül, mint amilyen hosszú a leírása!
Csak tudnám, mit kapunk a készen vett fagylaltokban, mert ez sokkal, de sokkal finomabb!!! Ezeket az ízeket szeretném valami módon tortába való krémmé varázsolni, biztosan különlegességnek számítana ez az ízkombináció…
MÁKOSHOZ:
300 g tej
400 g tejszín
100 g méz
50 g mák
1 kk. fahéj
3 tojás sárgája
½ narancs lereszelt héja
RIZSESHEZ
ez az alap:
250 g tej
250 g tejszín
3 tojás sárgája
100 g cukor
+ 30 perc
400 ml tej
30 g rizs (lemértem- 2,5 ek.)
1 csomag van.cukor
½ narancs és citrom leresz. héja
A házi fagylalt privilégiuma az, hogy minden és bármi hozzáadagolható ízlésünk szerint…
Házi körülmények között a fagylalt megalkotásához alapszükséglet egy fagylaltgép, mi enélkül a gépezet nélkül is megoldottuk :)
Adrienn lányom készítette el ezeket a kellemesen finom remekműveket!
MÁKOS- 250perc
A tejszínt, tejet, fahéjat és reszelt narancshéját felfőzzük. Lecsendesítjük a lángot az edény alatt, beleöntjük a mákot és állandóan kevergetve 10 percen át főzzük. A tojássárgájához keverünk kb. 100 g forró mákos részt,3 jól kikeverjük és visszaöntjük, újra felfőzve a masszát. Hagyjuk kihűlni (Adrienn hideg vízben hűtötte). Itt kéne átönteni a fagyigépbe, vagy egy dobozban a mélyhűtő részbe tenni és óránként könnyedén átforgatni, megkeverni párszor. Meg lehet próbálni kicsit átdolgozni mixerrel (nagyon…).
TEJSZÍNES FAGYLALTALAP- 30 perc: 3 tojássárgáját alaposan kikeverünk 100 g cukorral. A tejet a tejszínnel felfőzzük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és állandóan kevergetve kis lángon főzve várjuk, hogy feltottyanjon. Készen van, kihűlve minimum 1 órára hűtőbe száműzzük. Az óra elteltével hozzákeverjük a rizses keveréket.
RIZSES + 30 perc: felfőzzük a tejet a cukorral és beleszórjuk a megmosott riszt, megállás nélkül kavarva mérsékelt lángon megfőzzük, (ne maradjon roppanós, minél puhább, annál jobb, sőt- inkább szétfőzzük). Amint kihűlt, összeöntjük az alappal a hűtőből. Belerakjuk a citrusok reszelt héját.
A fagylaltot beleadagoljuk edénykébe és fogyasztásig mélyhűtőbe tesszük. Türelmetlenül, nehéz szívvel várjuk, hogy megfelelő konzisztenciájúvá alakuljon a finomságunk… 2-3 óra alatt készen van!!!
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk szusszanni egyet, hogy ne legyen túl fagyos, akkor könnyebb gombócokat formázni belőle.
Mindenkinek finom hűsölést kívánok :)
MÁKOSHOZ:
300 g tej
400 g tejszín
100 g méz
50 g mák
1 kk. fahéj
3 tojás sárgája
½ narancs lereszelt héja
RIZSESHEZ
ez az alap:
250 g tej
250 g tejszín
3 tojás sárgája
100 g cukor
+ 30 perc
400 ml tej
30 g rizs (lemértem- 2,5 ek.)
1 csomag van.cukor
½ narancs és citrom leresz. héja
A házi fagylalt privilégiuma az, hogy minden és bármi hozzáadagolható ízlésünk szerint…
Házi körülmények között a fagylalt megalkotásához alapszükséglet egy fagylaltgép, mi enélkül a gépezet nélkül is megoldottuk :)
Adrienn lányom készítette el ezeket a kellemesen finom remekműveket!
MÁKOS- 250perc
A tejszínt, tejet, fahéjat és reszelt narancshéját felfőzzük. Lecsendesítjük a lángot az edény alatt, beleöntjük a mákot és állandóan kevergetve 10 percen át főzzük. A tojássárgájához keverünk kb. 100 g forró mákos részt,3 jól kikeverjük és visszaöntjük, újra felfőzve a masszát. Hagyjuk kihűlni (Adrienn hideg vízben hűtötte). Itt kéne átönteni a fagyigépbe, vagy egy dobozban a mélyhűtő részbe tenni és óránként könnyedén átforgatni, megkeverni párszor. Meg lehet próbálni kicsit átdolgozni mixerrel (nagyon…).
TEJSZÍNES FAGYLALTALAP- 30 perc: 3 tojássárgáját alaposan kikeverünk 100 g cukorral. A tejet a tejszínnel felfőzzük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és állandóan kevergetve kis lángon főzve várjuk, hogy feltottyanjon. Készen van, kihűlve minimum 1 órára hűtőbe száműzzük. Az óra elteltével hozzákeverjük a rizses keveréket.
RIZSES + 30 perc: felfőzzük a tejet a cukorral és beleszórjuk a megmosott riszt, megállás nélkül kavarva mérsékelt lángon megfőzzük, (ne maradjon roppanós, minél puhább, annál jobb, sőt- inkább szétfőzzük). Amint kihűlt, összeöntjük az alappal a hűtőből. Belerakjuk a citrusok reszelt héját.
A fagylaltot beleadagoljuk edénykébe és fogyasztásig mélyhűtőbe tesszük. Türelmetlenül, nehéz szívvel várjuk, hogy megfelelő konzisztenciájúvá alakuljon a finomságunk… 2-3 óra alatt készen van!!!
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk szusszanni egyet, hogy ne legyen túl fagyos, akkor könnyebb gombócokat formázni belőle.
Mindenkinek finom hűsölést kívánok :)
AZ ÉN VARGABÉLESEM
ALFÖLDI VARGABÉLES
Nagyon régi recept, egy kedves nénitől kaptam a munkahelyemen, aki szeretett finom süteményekkel kényeztetni :)
Tésztalapok:
300 g liszt
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
csipet só
100 g tejföl
Töltelék:
250 g cérnametélt
100 g mazsola
50 g fehérbor
4 tojás
500 g túró
1 citrom
csipet só
150-200 g porcukor
2 csomag van.cukor
100-200 g tejföl
Összeállítjuk a tésztalap hozzávalóit, előbb a lisztet a tenyereink között összemorzsoljuk a margarinnal vagy vajjal és hozzáadjuk a többi résztvevőt. 2 részre osztjuk, 2 gömböt formálva. Letakarva 2 órán át pihenni hagyjuk. A legjobb, ha a hűtőben sziesztáztatjuk… Azalatt elkészítjük a túrós tölteléket.
Töltelék: Az alaposan, több vízben átmosott mazsolát beáztatjuk a borba. Közben nagy mennyiségű sózott vízben, amibe pár csepp olajat öntök, megfőzzük a cérnametéltet. 8 tojásos kész tésztát szoktam venni a béleshez, annak elég 2-3 perc főzési idő. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni a felesleges vizet.
Előkészítjük a töltelék többi részét.
Elkülönítjük a 4 tojásfehérjét és kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, én a levét is belefacsartam. Mixerrel habosra verjük.
Alaposan összekeverjük a túrót a tejföllel és óvatosan elegyítjük a metélttel és a tojáshabbal. Könnyű, habos tölteléket kapunk!
A tésztalabdákat egyenként kinyújtjuk, hajtogatjuk, és újból nyújtjuk. Belehelyezzük a zsírozott tepsibe, rásimítjuk akkurátusan a tölteléket és betakarjuk a második lappal.
Előmelegített sütőben 160-170° C-on lassan készre sütjük, kb. 45-50 perc alatt. Ha úgy vesszük észre, hogy közben megkapta a tetejét, akkor letakarhatjuk fóliával, hiszen a belsejének jól át kell sülnie!
Mielőtt felvágnánk, hagyjuk minimum 10 percet meditálni.
Porcukorral hintve vagy vaníliás cukorral már akár forrón is ízlelhetjük, élvezhetjük! Melegen- hidegen egyaránt finom!
Modern korunk háziasszonyai általában nem bíbelődnek ilyen zsíros tésztával, hanem előszeretettel használják a készen vásárolt filo-rétest. Minden lapját bőségesen le kell kenni olvasztott vajjal. Egy csomag szükséges a vargabéleshez- 4 réteg alulra 4 felülre.
Érdekessége a névnek, hogy volt-e vajon bármi köze egy konkrét cipészhez, ki tudja, lehetett név is, de lehet, hogy szakma… A vargabéles karakterikusan magyar származású, bár a hozzávalókat minden országban megtalálhatjuk, de pont ilyen formában sehol sem készítik!!! Ez a különleges, könnyű finomság elsődlegesen Transszilvániából terjedt el Magyarország szerte. Igazi hungarikumnak számít!
Egyetlen hátránya- a sok mosogatnivaló a készítése után :) De megéri!!!!!
Ez meg egy egyszerű változata a vargabélesnek, nem kevésbé finom!!! Próbálják ki!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Fahéjas tekercs SZUPER gyors kelesztéssel
Nagyon ajánlom kipróbálásra ezt a finom, puha, illatos süteményt, amely röpke másfél óra múlva már frissen tálalható!
Elviseli a hűtőben, mélyhűtőben való tárolást (extra esetekre). Fogyasztás előtt ajánlatos 15-30 másodpercre mikróban átmelegíteni- nagyon emlékeztet a világhírű cinnabon-ra :)
Amúgy az első Cinnabon pékség 1985-ben nyílt Seattle-ben (Washington állam, USA). A cinnamon angolul fahéjat jelent, a latin bone pedig azt, hogy jó.
250 ml meleg tej (45 fok)
6 ek. olaj
450-500 g liszt átszitálva
1 db. szobahőmérsékletű tojás
2 ek. cukor
1 csomag száraz élesztő (11 g)
1 kk. só
Töltelék:
cukor (lehetőleg barna, avagy fehér)- 100 g
barna cukor ¼ pohárral (50 g)
50 g liszt
2 ek. (30 g) keményítő
50 g puha vaj + 25 g a lekenéshez
2 púposan mért kk. fahéj- 8 g
Glazúr:
1 pohár (75 g) porcukor
2 ek. (25 g) puha vaj
2 ek. (40 g) villával enyhén felvert tejszín (30 %)
1 tasak van.cukor
A lisztet megszitáljuk és összekeverjük az élesztővel. 50 g lisztet meghagyunk a nyújtáshoz. A tojáshoz keverjük a sót és a cukrot. A tejhez adjuk az olajat.
A sütőt előmelegítjük 180 C ˚-ra, ez kb.15 perc. Az összes komponenst elegyítjük, és aktívan addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a kezünktől, tilos pihenni közben ;)
10-15 perc múlva, már semmiképpen nem szabad ragadnia :)
Liszttel meghintjük az asztalt és gombóccá formáljuk a tésztamasszát. Mély tálba áttesszük és letakarjuk sütőpapírral és konyhakendővel. Még egy kendőbe bugyolálva az időközben felmelegedett sütőbe helyezzük rögtön kikapcsolva azt! Kereken 20 perc múlva kiemeljük a tálat- a tésztánk készen van!
A töltelékhez egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat.
Lisztezett asztallapon téglalappú nyújtjuk a tésztát, 60 cm szélesre. Lekenjük a megolvasztott 25 g vajjal és rászórjuk a tölteléket, elegyengetjük és a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb a tenyerünkkel enyhén belenyomni a tésztába, ahogyan az eredeti sinnabont is készítik. :)
Sütőpapírral bélelt formába fektetve őket konyharuha alá bújtatjuk 20 perc pihenőre.
A sütőből kivéve a belső kiálló kónuszt enyhe presszióval visszanyomjuk lefelé és megint letakarva egy kendővel 20 percen át pihentetjük.
És most jön a glazúr: a vajat kikeverjük a porcukorral és a vanília esszenciával vagy 1 zacskó kész vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt. Jól kikeverjük és a majdnem kihűlt tekercsek tetejére kenjük.
Elhihetitek, hogy nagyon finom!!!!!
A recept alakeyk (Tonya) ötlete az orosz netről.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
A gyógynövényeket érdemes 1/2 órára leforrázni, lefedve pihentetni és a levét, finom szűrőn leszűrve, összeönteni a korábban sűrűre fő...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Rece...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
A zakuszka egy zöldségkrém, eredetileg örmény étel (закуска- előétel, harapnivaló), melyet a moldovaiak közvetítettek Erdélybe. A recep...
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
Irina Chadeyka fotója Az "angel food" amerikai találmány, egy nagyon régi Good Food újságban jelent meg anno sok-sok évvel ...