Keress egy receptre, vagy összetevőre

GOMBÁS-HUSOS TÖLTELÉK ROLÁD SAJTKÉREGBEN


400-500 g kemény sajt (trappista)
4-5 egész tojás
sütőpapír
600-700 g darált sertéshús (lehet sertés-marha, csirke-, pulykahús)
500 g gomba (el is maradhat, úgy is finom)
1 nagy fej hagyma
1 édes piros húsú paprika (lehet 3 is- piros, zöld és fehér)
opcionálisan kecskesajt (volt, azért tettem bele)
1 tojás (ötlet volt)

bors
petrezselyemzöld

Több éve készítem ezt a hústekercset és nagyon szeretem, többnyire gomba és kecskesajt nélkül, ez is egy újabb kísérlet volt a variálhatóságára, sokoldalú recept, amit egy főzős műsorban láttam anno. Mehet bele kockára vágott főtt tojás, a hagymával együtt süthetünk kockára vágott sárgarépát, olíva bogyót, ha szereti valaki- fokhagymát, de akár kevés tejbe áztatott és kifacsart kenyeret.
Fagyasztottam is már és egészen jól viselte ezt a tortúrát. Hidegen-melegen fogyasztható. Hidegtálra vagy garnírunggal, savanyúsággal kiváló!
A kisütéséhez fémfóliát használtak, de azt tapasztaltam, hogy ráragad a sajtmassza, a sütőpapír pedig tökéletesen megfelel céljainknak.
Nagyon finom!!!

Előkészítjük a hozzávalókat: apróra vágjuk a hagymát, a gombát kisebb darabokra, a paprikát kimagozzuk, előbb csíkokra, majd kis kockákra aprítjuk. A hagymát kevés olajon átsütjük, rádobjuk a gombát és addig pároljuk, míg a levét elfövi. Hirtelen ötlettől vezérelve ráütöttem egy egész tojást, megszórjuk a petrezselyemmel, a paprikát is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, párszor átkeverjük, míg a tojás kicsit összekap és levesszük a tűzről. Meg lehet szórni egy kis darált piros paprikával, hogy színt adjon. Alaposan kikeverjük manuálisan a darált hússal..
A sajtot lereszeljük, a sütőt pedig előmelegítjük 180-190 C fokra. A tojásokat villával felverjük, beleforgatjuk a sajtot és a nagy gáztepsibe terített sütőpapírra elegyengetjük ezt a sajtos masszát. 20-25 perc alatt készen van, ne pirítsuk túl!
Kivesszük a tepsit a sütőből, a sajtot fellazítjuk egy szélesebb késsel, megfordítjuk a sajtlapot és a szélesebb szélére lapátoljuk a húsos töltelékünket, vagy a közepére és két oldalról felhajtjuk a húsra, hogy összeérjen. A sütőpapír segítségével feltekerjük és körbe is bugyoláljuk vele, hogy összetartsa. Visszatoljuk a sütőbe még kb 30-35 percre.
Vajas-tejfeles tört krumplival és csalamádé társaságában tálaltam.

PS: Új gázsütőt használok a megszokott villanyos után és még nem szoktam meg a hőfokok számozását. Kicsit túlsütöttem a sajtlapot… Világosabb színűnek kéne lennie és kevésbé ropogósnak... De azért így is gyorsan elfogyott :)

A csalamádém receptje itt található

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

MURGH MAKHANI- AZ INDIAI CURRYS VACSORA


Az egyik legnépszerűbb étel, ami a legtöbb ízlésnek megfelel világszerte- az indiai vajas csirke, azaz Butter Chicken, hindiül  मुर्ग़ मक्खनी! Szinte minden étteremben kis eltéréssel másképp készítik.
Az étel eredete vitatható, állítólag Angliában találta ki egy indiai szakács. Az egyik vendég panaszkodott, hogy a tandoori csirkéhez miért nincs valami paradicsomos, currys mártás. Hát így jött létre a két ételből a világ legjobb vajas csirkéje!

Ez az én változatom.

1 nagyobb csirkemell felkockázva
1 citrom leve
frissen reszelt gyömbér
1 ek garam masala
1 tk curry
1 tk római kömény

kis pohár joghurt (a melegre való tekintettel kimaradt, nem mentem venni)

MÁRTÁS:

1 nagy fej hagyma
3 cikk fokhagyma
frissen reszelt gyömbér
1 paradicsom sűrítmény
pici cukor (ellensúlyozva a savasságot)
2 evőkanál vaj
só ízlés szerint

Köret- rizs, szerencsés esetben Basmati. Naannal és zöld salátával is fogyasztható…


A csirkemellet kicsontozzuk, a bőrt eltávolítjuk és kockára vagy csíkokra vágjuk. Későbbi felhasználásra el szoktam tenni a mélyhűtőbe, begyűjtöm, a csont megy a húslevesbe a bőrt pedig be szoktam tölteni és piros-ropogósra kisütni sütőben. A csirkehúst bepácoljuk, lehetőleg nem fém edényben, és amíg elkészítjük a mártást, hagyjuk érlelődni, ez kb ½-1 óra. Fehéredésig átkeverjük a felhevített olajon és készre sütjük. Én kuktában 20 perc alatt készre pároltam.
A mártáshoz a hagymát felaprítjuk és serpenyőben vajon megfuttatjuk, rádobjuk a lereszelt fokhagymát. Botmixerrel simára pürésítjük. Hozzákeverjük a paradicsom pürét, gyömbért, sót, pici cukrot és felöntjük kevés vízzel. Beforraljuk. Sima, krémes és finom mártást kapunk. Csak módjával kóstolgassuk, hogy maradjon is :)
Összekeverjük a vajas csirkét a mártással és rizzsel tálaljuk, reszelt gyömbérrel díszítjük.
Próbáltam beállítani a fényképezőgépemet, még mindig nem az igazi a fotók minősége...

Megjegyzés:
Egy-egy konyha más és más masala keveréket használ, melynek aránya változó, leggyakoribb fűszere a kömény, édeskömény, kardamommag, ánizs, szegfűszeg fahéj, szerecsendió, szemes bors stb. Az egészben lévő fűszereket száraz serpenyőben közepes lángon megpirítják barnára és csak utána darálják le.
A currypor, amit mi használunk, Indiában igazából ismeretlen, legfontosabb alkotórésze a kurkuma. Azért írom le, hogy mindenki tudjon variálni a fűszerállománya szerint, mivel is ízesíti csirke curryjét.
A gyömbér őrölt gyömbérrel helyettesíthető, de igazán a friss érvényesül a legjobban.
A rizst indiai módon sós vízben megfőzzük és hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük.
Az indiai konyhában nagyon bátran fűszerezik az ételeket, én szerényebben szoktam, hiszen nem mindennap főzöm. Sokszor használják a fűszereket a nekik tulajdonított gyógyhatások szerint.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

RATATOUILLE GALETA- A FELEJTHETETLEN FRANCIA KALAND




Aki szereti a ropogós sós tésztát és a lédús színes zöldségeket, az preferálni fogja ezt az ételt, mert biztosan tetszeni fog!

Először is lássuk, mi is a ratatouille? Az alap: cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, fokhagyma, hagyma Oliva olajjal. Egész Provence-ben és Franciaországban különböző variációkban készítik. Olyan francia lecsó…
A galeta (franciául galette)- eredetileg így nevezték a száraz kekszeket, lepényeket (kovásztalan száraz keksznek is hívhatnánk), amelyeket kenyér helyett használtak a hajóutak és háborúk során.Tehát francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a  tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék. Nyitott pitének is nevezhetjük magyarul.

A következő csodás és hihetetlenül finom késő nyári vacsora, akár melegen, akár hidegen fogyasztható! Ebédre, vacsorára, bármikor- igazi „gasztronómiai orgazmus” :) Ezzel az elkészítési móddal az utóbbi időben az orosz interneten egyre több helyen találkoztam, kisebb eltérésekkel.

GALETA:

1 + 1/3 pohár liszt (lehet 50/50 arányban finom liszt és rozsliszt)
1/3 pohár Olíva olaj
1/3 pohár sör
2 csipet só

SZÓSZ:

1 fej hagyma
2 cikk fokhagyma
1-2 paradicsom héja nélkül (1 paradicsom sűrítményt használtam, a szószhoz jobb)
1/2 édes piros paprika (1 egészet használtam)
petrezselyemzöld
bazsalikom

bors


TÖLTELÉK:

1 nagy méretű padlizsán
2 közepes cukkini
2-3 paradicsom, vagy 4 kisebb

Szóráshoz:
1-3 cikk fokhagyma
petrezselyemzöld
bazsalikom
Olíva olaj
opcionálisan 5-7 olajbogyó (nem raktam bele, mi nem szeretjük)


Először összeállítjuk a galeta tésztáját. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, beleöntjük a sört, az olajat és összeállítjuk gyors mozdulatokkal a tésztát. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni fél órára.
Megjegyzés. Ha sörmentesen készítenénk vajjal, akkor 180 g vajhoz 250 g lisztet adunk, sózzuk, pár kanál hideg (!) vízzel gyorsan összeállítjuk. Nem kell gyúrni!!! Ugyanúgy folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni fél órára.

Utána következik a szósz. A szószhoz az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és 5 percig pároljuk, sütjük. Belekeverjük a paradicsompürét, esetleg kevés vízzel hígítjuk és fűszerezzük. Összefőzzük, levesszük a tűzről.

Most már jöhet a töltelék előkészítése. A padlizsánt, paradicsomot és a cukkinit megmossuk, vékony szeletekre karikázzuk. A padlizsánt kevés olajban kisütjük, papírtörlőre kiszedjük.


Összeállítás: a tésztát kinyújtjuk vagy kezünkkel egyenesen a formába nyomkodjuk, peremet hagyva körben és lekenjük az alját a szósszal. Spirál alakban kirakjuk váltakozva a zöldségekkel. A tészta széleit kicsit ráhúzzuk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük 30-40 percig.

Amíg sül, külön összekutyulunk aprított vagy lereszelt fokhagymát és petrezselymet Olíva olajjal. 10-15 perccel a sütés befejezése előtt megszórjuk a keverékkel a galetát. Ajvárral (paprika, padlizsán, és fokhagyma mártássá sütve) kínáltam!
Én megszórtam még a tetejét sütés előtt lereszelt kecskesajttal.


Konklúziók: a tészta tökéletesen átsült, másnap is ropogós volt, tartotta az alakját. Nagyon finom! A zöldségekkel tökéletes harmóniában van! Nekem másnap a galeta, hidegen fogyasztva, még jobban ízlett!!!! Mini adagokat is készíthetünk belőle…
Vegánok is szívesen fogyaszthatják :)


Édes változat- galeta almával készítve itt található a blogomon.


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

MÁLNÁS TÚRÓVARÁZS SÜTÉS NÉLKÜL

 


Alíz túróvarázsa ihlette a desszertem elkészítését. Az ötletet adó receptben orda és sárgadinnye szerepel, ráadásként meggy sárgabarackban, de az augusztus 20.-ai ünnepekre való tekintettel abból kreáltam, ami volt itthon. Egyik kedvenc gyümölcsömet, a káliumban gazdag málnát csempésztem a túróvarázsba. Tekintettel a családtagok mennyiségére rögtön dupla adaggal kezdtem neki a készítésnek.

500 g túró
250 ml tejszín (2,5 dl)
8-10-12 dkg porcukor (ízlés szerint)
200 g friss málna
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 csomag zselatinfix, de talán még egyet pluszban elbír a massza, szebben szeletelhető
1 tortabevonó tejcsokoládé (10dkg)
folpack

A keverőtálba öntjük a jól lehűtött tejszínt és kis fordulatszámmal kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéját, belefacsarjuk a citromlét a tenyerünkön és zárt ujjainkon keresztül, hogy a magok ne kerüljenek bele. Beleszórjuk a zselatinfixet és most már jöhet a túró is.
Egy gerincformát (vagy hasonló formájú hosszúkás keskeny edényt)kibélelünk folpackkal, hirtelen ötlettől vezérelve megolvasztottam egy tortabevonót és az aljába csorgattam úgy, hogy befedje a teljes alját. Erre simítottam a túrós massza felét, kiraktam a könnyű vízsugár alatt leöblített és lecsepegtetett málnaszemekkel, befedtem a maradék túróval, elsimítottam és lefolpackkozva a hűtőbe tettem dermedni.

Tálalás előtt óvatosan kilazítottam a desszert oldalán a folpackkot és lapos tálra borítottam élvezeti cikkünket. Vízbe mártott késsel szeleteljük- írta Alíz, de erről a fontos momentumról, őszintén bevallom, megfeledkeztem :)

Legközelebb sort kerítek Alíz finomságára is!

vicuska13.blogspot.hu

NYÁRI ÉLESZTŐS SÜTEMÉNY SZILVÁVAL



Eredetileg Ruth Oliver (módosított) receptje

Ezt a szilvát raktam el tegnap nyersen szilvásgombóchoz, és eszembe jutott, hogy ismerősömnél láttam egy jó kis receptet ezzel a gyümölccsel, ráadásul szemtelenül egyszerű az elkészítése!

Illatos és ízletes sütemény szilvával kombinálva- lenyűgözően finom!!! „Nagyon ajánlom a sütemények szerelmeseinek!!! „ – nagyjából ezekkel a szavakkal és jelzőkkel írja le a receptet és ajánlja kipróbálásra a Görögországban élő Natasa ezt a finomságot (előtte "elaizik" Izraelből tette ki a blogjába ugyanezt, ő Ruth Oliver receptje alapján kísérletezett vele és jobbított rajta).

1 pohár= 200 ml

Tészta:

420 g liszt
2 teáskanál sütőpor
10-15 g friss élesztő vagy 7 g száraz (1 csomag)
150 g méz (eredeti receptben cukor volt)
50 g cukor
¼ teáskanál só
3/4 pohár tej, szobahőmérsékletű
½ pohár 20 %-os tejszín, szobahőmérsékletű
75 g puha vaj vagy margarin

Töltelék:

10 szem szilva (800 g), én 20 szemet használtam fel
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál cukor
3 evőkanál rum
egy kis reszelt szerecsendió

26 cm átmérőjű tortaformát használtam, aminek az aljába méretre vágtam sütőpapírt.
Az összes hozzávalót kimérve egy nagyobb tálba készítjük és mixerrel 8 perc alatt összeállítjuk. Folpackal letakarva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
A megmosott szilvát kimagozzuk, összekeverjük a hozzávalókkal és a tészta mellé rakjuk társaság gyanánt a hűtő polcára. Én most csak kiválogattam a berakandóból a 20 szilvaszemet, még löttyintettem rá egy kis leheletnyi rumot és hozzákevertem a szerecsendiót.

Másnap frissen ébredve a tésztát átgyúrjuk és a kivajazott formába nyomkodjuk, a szilvát leszűrjük. Körbe rakjuk a tésztán kívülről befelé haladva, 2 körben. Lehet fél vagy negyedelt szilvaszemekkel is kirakni, sűrűbben, ahogy tetszik. 30 percig hagyjuk kiengedni a hideg után a tésztát a konyhaasztalon hagyva. Ez alatt a tészta megemelkedik 2-3 cm-nyit. Mondjuk nálam nem akart magához térni, de a sütő melege csak felébresztette :) A sütőt előmelegítjük 180´C-ra. A rumos-cukros szilvalét ráöntjük a süti tetejére és berakjuk a formát a sütőbe. 40-45 perc múlva készen van! Hagyjuk kihűlni és porcukorral megszórva kínáljuk.
Eredmény és gyakorlati tanácsok: nagyon szép és finom, én inkább keksznek nevezném a struktúrája miatt! A sütőpor és élesztő együttes használata adja a légiességét, nem engedi elázni a tésztát a gyümölcs levétől. Bármilyen savanykás gyümölccsel finom, ami jól illik az édes tésztához!


Nálam a tortaformából mégis kicsordogált az a finom gyümölcslé, legközelebb alul zárt formában sütöm, vagy úgy bélelem ki az alját, hogy az oldalával egy darabban. A karamellizálódott finom rumos gyümölcslé a sütemény oldalán maradt csak meg, a többi sajnos lecsepegett… szerencsémre egy gáztepsi a sütő alján felfogta (ott tartom sütés közben, mert éget a drága).
Ennél egyszerűbben elkészíthető élesztős süteményt nem ismerek!!!!

Miért kell bele egyszerre sütőpor és élesztő?

Ismeretes, hogy az élesztőgomba élő szervezet és magas hőfokon elhal. Vagyis egy bizonyos ponton a sütemény térfogat növekedése befejeződik, az élesztő leáll. A nedves gyümölcs miatt szükséges, hogy a víz folyamatosan elpárologjon, különben a tészta elázik. És itt lép be a sütőpor hatása! Akkor kezd dolgozni, amikor az élesztőnk már nem, a mai sütőpornak 3 összetevője van- a szódabikarbóna és 2 fajta sav, az egyik ezekből reakcióba lép a szódával a nedvesítésnél, míg a másik- csak melegítésnél reagál. Ez a másodlagos reakció a melegítéssel akkor indul be, amikor az élesztő leáll aktívkodni, a tészta még nem sült meg, de a lazítás mégis folytatódik. A víz elpárolog és a tészta levegős lesz és nem vizes, nem ázik el. Emlékezzünk rá, még a rumos-cukros szirup is rá lett öntve! Ez egy kiváló megoldás!

PS: A tészta állaga olyan, mint a sűrű tejföl. A hűtőben 24 órát is állhat, emelkedhet, nem savanyodik meg a tésztája, onnan kivéve az asztalon hagyjuk felmelegedni. Természetesen meleg helyen is keleszthetjük!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők