Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÖLTÖTT CSIRKE SÓÁGYON SÜTVE


Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!

Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát,  de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit  aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.

2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve

Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld

A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd 10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam, legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.

Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából, langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből. 
A nyakánál és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még 25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.


Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.




Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

DIÓVAL ÉS SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, KEBAB ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEK- PERZSA MÓDRA


Kedves barátunk meginvitált minket egy nagyon finom vacsorára, tudvalévő, hogy a perzsa vendéglátás közismert, a vendégszeretet messze földön híres.

A perzsa konyha az egyik legínycsiklandóbb és legfinomabb konyha a világon. Legalább két és félezer éves múltra tekint vissza a kulináris történelmében. Az ősi perzsa udvar ételei (az 1930-as évekig Iránt Perzsiának nevezték) tartalmazták a fahéj, menta és gránátalma ízesítésű gulyásokat, díszes töltött zöldségeket és gyümölcsöket, finoman sült húsokat-, olyan ételeket, amelyek még az oly messze lévő országokra is hatással voltak, mint India vagy Marokkó.
A modern perzsa konyha még mindig nem felejtette el az ősi eredetét.
A perzsákról eszembe jut a perzsa irodalom, valamint a kézzel készített szőnyegek, selyem szövetek és hímzések, ékszerek és művészeti miniatúrák, no és a fenséges építészet. Varázslatos világ!
A következő ételsor megéri a ráfordított időt, mert az íze és aromája tökéletesen finom!

Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!

Hozzávalók:

1 db nagyobb csirke

Töltelék:

bors
darált dió
5-6 db mirabella szilva (sárga színű apró vadringló) magostól, ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor több is lehet
1-1 hagyma (1 a hasüregbe, egy a csirke mellé)
3 db fokhagyma (a hasüregbe és a csirke mellé elosztva)

A csirke köré:

gránátalma koncentrátum (szirup, paszta)
kb 10 apró koktél paradicsom

A csirke bőrét átmasszírozzuk gránátalma koncentrátummal, meglocsoljuk sáfránnyal és belerakjuk a csirke mellé a paradicsomokat. A belsejét fűszerezzük, megtöltjük - egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap sütőzacskóban 200 C fokon 2 órán át sütjük.
 
Iránban a szupermarketek tele vannak gránát pasztával, olvastam valahol, hogy helyettesítették paradicsom pürével, hozzá citromlé és egy kis cukor (én nem próbáltam). Vagy a gránátalma szirupot hosszabb ideig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon.

Sajtos sült zöldség:

hagyma
krumpli
sárgarépa
padlizsán
cukkini
kurkuma
rozmaring
bors

reszelt sajt


Kisebb tepsit kiolajozunk, 1 db hagymát nagyon finomra darabolunk és lerakjuk az első réteget, megsózzuk. Erre jön egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk. 1 réteg sárgarépa, kurkumával megszórva. Következő réteg padlizsán és cukkini, kevés rozmaring, de bármilyen fűszer jó lesz hozzá.Minden zöldség karikára lett vágva.
Amikor készre sül, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.



A kebab:

1 kg darált hús (jelen esetben marhahús, de lehet sertéshúsból, bárányból is készíteni)
1 db nagy hagyma lereszelve
bors
kurkuma

pár paradicsom

Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, száraz, hideg és széles serpenyőbe nyomkodjuk, tenyerünkkel jól ellapítva, tehát olaj nélkül tűzre tesszük, közepes lángon. Sütjük-pároljuk és amikor kicsit megpirult, akkor lapos fakanállal csíkokra és ujjnyi darabokra szabdaljuk, mindegyik darabot megforgatgatjuk majd sütés közben. A tetejére paradicsomot szeletelünk. Megint átforgatjuk a húsdarabokat. Amikor elpárolog a víz alóla, akkor kis olajat öntünk alá. Készre sütjük.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.


Köretnek basmati/jázmin rizs lett készítve iráni rizsfőzőben, ami arany-ropogósra pirítja a rizs alját és oldalát! Amennyiben nincs ilyen rizsfőzőnk, akkor vastag falú edényben lassú lángon egy kendővel és fedővel letakarva piríthatjuk a rizst.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÁLKA, BÁRÁNYKA ILDITŐL



Június elején ünnepelte blogszületésnapját  a Tiffanylda blog tulajdonosa- Csaba Ildikó üvegkészítő http://tiffanylda.blogspot.hu/2012/06/szulinapi-nyeremenyjatek.html . Az állandó látogatók kategóriában nekem kedvezett Fortuna asszonya és boldog tulajdonosa lehetek alkotásainak- ennek a kínáló tálnak és ráadásként egy aranyos báránykának :)
Drága Ildikóm! :) Szeretettel gondolok Rád, ahányszor a látókörömbe kerül!!!! Köszönöm!!!! Remélem, egyszer személyesen is találkozunk :)
Ugye, mennyi báj van bennük?

vicuska13.blogspot.com

MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD VERUS JÁTÉKÁRA



Ezt a nyári, üde finomságot Verus játékára hoztam, http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/06/johet-desszertjatekra-fel.html
Egy gyümölcsös recepttel lehet jelentkezni, időhiányban szenvedőknek régebben publikált finomsággal. Én is ezt teszem most :)  Recept itt http://vicuska13.blogspot.hu/2011/07/malnas-ala-tiramisu-rolad.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BACONOS SERTÉSHÚS SAJTSZÓSSZAL ŐZGERINC FORMÁBAN FOKHAGYMÁS ÚJKRUMPLI KÖRETTEL



A baconos sertéshús őzgerincben sütve az egyik nagy kedvencem- egyszerű a készítése, rendkívül finom, mutatós- ünnepi alkalomra, vendégeknek vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom elkészíteni! :) Külön felhívom mindenki figyelmét az újkrumpli köretre- nem kell lekaparni a héját, ami már előny, de ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, különösen finom! A káposztasalátánk két változatát többnyire együtt szoktam készíteni, nekünk régóta bevált ez a recept.


1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
200-250 g bacon szelet
150-200 g kemény sajt, reszelve
bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás

prézli

KÖRET:

1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors
3 cikk fokhagyma
kapor

Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás

A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.

  A baconnal kirakjuk az őzgerincformát

 Felvágjuk a sertéshúst

A baconszeletekkel betakarjuk

170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól, a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre.
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni.
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába.
Egy pohár finom borral kísérve- nem lehet neki ellenállni! :)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)

ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA:

 Mesefinom!!!! 

Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival. Abbahagyhatatlan!!!

KÉTFÉLE KÁPOSZTA SALÁTÁT készítettem hozzá, mindkettőt nagyon szeretjük: 


egy fej káposztát legyalultam, kevés sóval alaposan átnyomkodtam, hogy levet engedjen és megfeleztem az adagot:
1-höz adtam- kaprot, darált fekete borsot, tejfölt, kevés majonézt.
2.-hoz adtam,  + 3 evőkanál cukrot, 1 evőkanál darált száraz piros paprikát, kevés chili paprikát, darált fekete borsot és ecetet, ízlés szerint. Utóbbit nem mértem. Kellemesen ecetes legyen az íze! 

Eredeti receptet: "Csirkemell őzgerincformában sütve" innen merítettem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők