Keress egy receptre, vagy összetevőre

"SZERZETES KUNYHÓJA" TORTA MEGGYEL



Nagyon finom, mutatós torta, akár ünnepnapra is, nem bonyolult az elkészítése, de! fogyasztás előtt egy nappal kell elkészíteni, hogy a tejfeles krémtől a kisütött, meggyel töltött rudak érkezzenek megpuhulni. Az egy üveg meggy kevésnek bizonyult, ezért félbevágott aszalt szilvában ¼ dióval töltöttem be 2 rudat. Monastirskaya izba néven ismert nagyon népszerű sütemény.

400 g liszt (2 pohárral)

200 g szobahőmérsékletű vaj (70 %-tól magasabb zsírtartalmú) vagy margarin

220 g kristálycukor

200 g tejföl, több, mint 25%-os zsírtartalommal

1/2 csomag vaníliás cukor

csipet só

1 teáskanál sütőpor (szerintem felesleges, kihagyható)

1 üveg mag nélküli meggy, leszűrve a levétől, a léhez adunk egy kis rumeszenciát vagy
likőrt, amikor összeszedjük a tortát, azt a tészta rudakra locsoljuk, (aszalt szilvába nyomott fél diócikkel is jó)


díszítéshez:

reszelt csoki vagy pörkölt darált dió




Tulajdonképpen egy tejfeles pitetésztát készítünk. A hagyományos pite recept aránya- 1 kg liszthez 2 evőkanál tejföl. Ebben a süteményben piteszerű lesz a textúra, de a tésztát a tejföl fogja össze, rugalmas, nem kemény állagot kell kapnunk. Tehát 2 rész liszthez egy rész tejfelt veszünk alapul, így készítve nem fogja eláztatni a tésztát, no és nem folyik ki belőle a gyümölcs leve sem.
Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen (az ujjunkat könnyedén bele tudjuk nyomni)! Ha túl puha, nem tud megfelelően keveredni a liszttel, ha kemény, akkor meg fog repedni a tésztánk. A vajat egy nagyobb tálban késsel darabosra vagdossuk és kevergetjük a liszttel. Ezután az ujjhegyeinkkel összeállítjuk. Belekeverjük a cukrot és van. cukrot, sót. A tejfelt apránként gyúrjuk hozzá, nem szabad egyszerre, így nem lesz ragacsos massza, megtartja a formáját. Lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk. Nem kell több liszt bele, mert kőkeménnyé változtatjuk vele a tésztánkat és nincs az a krém a világon, amitől megpuhulna, ráadásul nem is lenne finom.
Ahhoz, hogy könnyedén ki tudjuk nyújtani, lehűtjük a tésztát, kézzel ellapítjuk (kb 10-15x20 cm) és két folpack lap között 30 percre a hűtőbe tesszük. Ha zsömlévé formázva tennénk a hűvösre, akkor egyenetlenül hűl le a tészta, a belseje melegebb marad, nem érkezik megfelelően lehűlni. Én most este gyúrtam be és csak másnap sütöttem meg.

KRÉM:

700 g zsíros tejföl

250 g porcukor

200 g szobahőmérsékletű vaj

½ citrom leve, de elhagyható adalék (most kihagytam)


A tejfölt szintén előző este készítettem elő. Egy tálba helyezett kétrétegű gézdarabba öntjük a tejfölt, szemközti sarkait batyunak összekötjük, egy fazék tetején keresztbe fektetett fakanál nyeléről lógatjuk alá úgy, hogy ne érje az alját, mert saját súlyánál fogva alaposabban szabadul meg a savótól. Finom, sűrű, krémsajtszerű krémalapot kapunk. A tejfölt természetesen a hűtőben csepegtetjük le, lefedve nehogy szagot kapjon. Ha aznap készítjük, akkor körülbelül egy óra alatt meg is van.
Egy mély tálban kis fokozaton kezdjük mixerrel felverni a tejfölt, a porcukrot háromszorra adagoljuk hozzá, fokozatosan megemelve közben a fordulatszámot. Diétázók a vajat ki is hagyhatják, de éppen tőle lesz könnyed, habos, fényes és finom a krémünk. 

Figyelem, csak akkor lesz dús-habos, ha a vajat is többszörre adjuk hozzá. Nem kell sokáig verni. Felhasználásig be vele a hűtőbe.


A hűtőből kivett rugalmas tésztát 3 részre osztjuk, 2 kisebb, egy nagyobb méretűre. Mindegyiket kinyújtjuk 5 mm-re és kb 8x20 cm-res téglalapokra vágjuk pizzavágó koronggal (vagy késsel). A nyújtófát ne felejtsük el meglisztezni. Összesen 10 téglalapot kapunk- 3+3+4. 
Meggyszemekkel sűrűn kirakjuk egy vonalban, a tetején összecsípjük ujjainkkal a mindkét oldalról megemelt tésztát, a rudak végén is.




Kettőt félbevágott aszalt szilvával, benne ¼ cikk dióbéllel raktam ki, ezek kicsivel kisebb átmérőjűek lettek.




Sütőpapíros tepsire helyezzük a nagyjából egyforma rudakat varrattal felfelé, két oldaláról centinként megszurkáljuk fogpiszkálóval, hogy a sütés közben képződött felesleges gőz el tudjon szabadon távozni, különben a gőz megrepeszti a tésztánkat. 180-190C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.




Nem nőnek meg sütés közben, ezért pici távolságra rakhatjuk egymástól, olyan 2-3 cm. Az átlagostól kisebb tepsiben sütöttem, ezért nálam most szinte karöltve sorakoztak fel a töltött tészta rudak.




A tortát összeszedjük (piramis formára). Azon az edényen, tálcán rakjuk össze, amelyikről kínálni fogjuk, mert készen nem lehet átemelni szépen, formatartóan. Az alját a rúd hosszának megfelelően 2-3 evőkanál krémmel lekenjük, hogy jobban átitatódjon a krémmel a sütemény és kirakunk egymás mellé 4 rudat. Minden rúd-sorra rálocsolunk néhány evőkanál, rum eszenciával összekevert meggylét (amit lecsöpögtettünk). Bőven kerül rá a krémből. Erre 3 rudat fektetünk, belocsoljuk és újra sok krémet kenünk rá egy kanál segítségével, majd 2 rúd, meggylé, krém és egy tetejét lezáró maradék rúddal fedjük be a kunyhót. 
A megmaradt krémmel bevonjuk az oldalát is, tetejére csokoládét reszelünk vagy darált pörkölt dióval szórjuk meg.

Fogyasztásig 12 órát állnia kell!




Friss meggy
is használható, de az rengeteg gyümölcslevet enged sütés közben, a hő hatására a tészta szétreped. De ha mégis ezt a megoldást választanánk, mert nincs befőttünk, akkor sötét színű, édeskés érett meggyet vegyünk, 1 kilót, magoljuk ki. 

Minap láttam egy frappáns megoldást a kimagolásra- egy borosüvegre helyezték a meggyszemet a szárhelyének részével felfelé fordítva az üveg száján és egy evőpálcika vastagabb végével lazán az üvegbe tolták a meggymagot. Kipóbálom!

Szórjuk meg a meggyet 300 g kristálycukorral. Közepes lángon fakanállal kevergetve 5-7 percig főzzük.
Kicsit habzik a meggyünk, de hagyjuk, hadd tegye. 2 lapos evőkanál burgonyakeményítőt elkeverünk 50 ml (1/4 pohár) hideg vízzel. Levesszük a meggyet a tűzről, megvárjuk, amíg elsimul a teteje, ne zubogjon, elkeverjük benne a keményítőt, újraforraljuk. Készen van! 15 perc alatt leszűrjük, lehűtjük.

Készíthetjük a rudakat leveles tésztából, 2 csomag szükséges hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és jól össze csípjüki a tésztát a meggy fölött, hogy ne nyíljon szét sütés közben. A krém lehet habbá vert tejszín porcukorral vagy karamellizált sűrített tejkonzerv vajjal habosra keverve. Nekem nagyon tetszik főzött krémmel (tej, liszt (vagy puding) habarásként főzve, kihűtve habosra keverve vajjal és porcukorral). Meggy helyett finom diós aszalt szilvával tölteni.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

CSIPKEDLI PASZULY LEVES


Papókaféle csipkedli paszuly leves Anyukám elmondása alapján lejegyezve. Nagyon szeretem ezt az egyszerű levest! Második, veszélyeztetett terhességem idején állandóan ezt ettem volna, Papó főzte is rendületlenül :)


száraz szemes paszuly (népies megnevezése még: fuszulyka)
hagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér mindenképpen)
piros paprika, darált
só, bors


Éjszakára átválogatva, megmosva beáztatjuk a száraz babot tetszés szerinti mennyiségben. Másnap puhára főzzük. Félretesszük. A levét bezöldségeljük úgy, mint a húslevest szoktuk- a sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszában vágjuk el kettőbe, négybe. Sózzuk meg. Amikor megfőttek, akkor megdinsztelünk, apróra vágott hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és ezt a hagymás zsírt a leveshez adjuk. 

A főtt paszuly 1/3-át a levesbe tesszük, a többiből salátát (pl. vinigret) vagy törtpaszulyt készítünk, ami olyan sűrű legyen, mint a puliszka, mindezt karikára vágott dinsztelt paprikás hagymával, sült bacon szeletekkel, virslivel tálaljuk. De finom!


A leveshez külön megfőzzük a csipkedli tésztát, amivel tálaláskor összemelegítjük. Ne hagyjuk benne, mert megissza a leves levét. Petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét. Csipkedli tészta helyett főtt spagetti tésztával is kínálhatjuk, gyorsabb megoldás és ugyanolyan finom vele. Én így szeretem :)

A megfőtt paszulyt (szemes babot) zacskóban lefagyaszthatjuk.


CSIPETKE:

1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fűszerkeverék


A csipetke (csipkedli) tudják milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverjük a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat, melyeket megsodrunk a két ujjunk között. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

EXTRA CSOKIS MUFFIN


Renáta nagyon nagyon finom csokis muffinja.
Szétesően omlós! Ajánlom kipróbálni!


150 g liszt
2 tojás
150 g vaj (kicsit megmikrózva)
2 dl tej (tejföl, joghurt, tejszín)
150 g cukor
3 evőkanál fügelekvár (eredeti receptben házi baracklekvár), hígabb legyen
½ csomag sütőpor
100 g keserű kakaópor (holland)
a végén 100 g (1 tábla) tört étcsokoládé
csipet só (kiemeli az ízeket)

Lazán sima tésztává keverjük a hozzávalókat. Ne vigyük túlzásba. A massza sűrűbb legyen.
Egyenletesen elosszuk, ¾-ig töltjük a masszát a 12 csészés muffinformába, lehet papír tálkákkal kibélelni.
Előmelegített sütöben 20 percet sütjük 170 °C- on. Ha finom illatot érzünk a konyhánkban, akkor biztosan megsült, készen van. Hagyjuk kihűlni.

 

A muffin, ha nincs töltve semmivel, jól bírja a mélyhűtést! 



2015.04.19. Barna Gáborné Magdi visszajelzése facebookról:
"Szia Vicus! Tegnap megsütöttem, nagyon finom lett. Köszi az ilyen gyors recepteket. Puszi :)"
Én is köszönöm a visszajelzést!!! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

MIMÓZA SALÁTA RÁKRUDACSKÁVAL


Ez egy nagyon népszerű, ünnepi saláta, melynek fő összetevői a sajt, tojás, halkonzervek, hagyma, vaj és majonéz. A Mimóza saláta a külseje miatt kapta ezt a nevet- elkészítve látványra a hóban szétszóródott tavaszi mimóza virágokra emlékeztet, esztétikai értéket képvisel :)
Rétegesen készül, nagyon sok variációja létezik. Én most rákrudakkal készítettem el. Egyszerű, könnyed saláta és nagyon finom lett!!! Húsvétra ideális!


4-6 tojás
200 g rákrudacska (Surimi)
100-200 g kemény sajt
100-200 g vaj
1-2 fej hagyma (salátahagymával finom)
1-2 savanykás alma
350 g alacsony kalóriás majonézt használtam (annyit használjunk, hogy ne nyomja el ízben a többi hozzávalót)


Először is mindent előkészítettem. A vajat beraktam a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen lereszelni.
A hagymát apróra vágtam és hideg vízbe áztattam 20 percre (le is forrázhatjuk, majd leszűrjük).
A tojásokat átmosva forrástól számított 10 perc alatt megfőztem, hideg vizben hagytam lehűlni. Külön választottam a fehérjét és a sárgáját. A tojás sárgáját a reszelő legkisebb lyukrészén reszeltem le. Felhasználásig letakartam, ki ne száradjon.
A sajtot közepes lyukú reszelőn lereszeltem.
Az almát meghámoztam.
A rákocskákat hosszában kettévágva felkockáztam.


Egy általunk kiválasztott mélyebb edényben vagy akár nagyobb lapos tányérban, kezdjük el rétegezni a salátát a következő sorrendben.
A legalsó sorba került a tojás fehérje, melyet villával szétnyomtam. Megszórtam a reszelt sajttal, ráreszeltem a kissé fagyos vajat, megszórtam a leszűrt hagymával, megsóztam. Ezt a réteget lekentem vékonyan kevés majonézzel- beháloztam a teljes felületet és evőkanál aljával óvatosan elegyengettem.
Rászórtam a rákocskákat, erre reszeltem az almát (nagylyukún), erre került a második réteg majonéz, úgy, hogy mindent befedjen és a tetejére szórtam a reszelt tojássárgáját.

A sorrend mégegyszer:
1. tojás fehérje
2. sajt
3. vaj
4. hagyma
5. majonéz
6. rák
7. alma
8. majonéz
9. tojás sárgája

Másnapig hűtőben érlelődött (min 3 óra kell neki, de a legoptimálisabb egy éjszaka, vagy reggel elkészítve estére kínálhatjuk). Tálalás előtt lehet diszíteni alkalomhoz illően.



Következzék a klasszikus Mimóza receptje:

6 db friss, lehetőleg erős színű sárgájával, tojás
halkonzerv (olajos vagy natúr, sós lében, makrélacsuka, lazac vagy tonhal, de lehet füstölt hal is)
150 g kemény sajt
200-250 g majonéz
100 g fagyasztott vaj
3 fej közepes hagyma
4-5 szál friss petrezselyemzöld (vagy kapor)

 


Még egy Mimóza variáció a sok közül, ami szintén finom és laktató:

200 g halkonzerv, legjobb a makrélacsuka (szajra)
300 g burgonya
200 g sárgarépa
150 g hagyma
4 tojás
majonéz


A krumplit és a sárgarépát megfőzzük, kihűlés után meghámozzuk.
Az apróra vágott hagymát leforrázzuk, 10 perc után leöntjök róla a vizet, hideg vízben átmossuk (mindezt azért, hogy az erősségét elvegyük).
A sárgarépát, majd külön a krumplit is és a tojás sárgáját, tojás fehérjét apró reszelőn lereszeljük.
A halkonzervet leszűrjük és villával szétnyomjuk a húsát.
Legalulra kerül a hal, rá majonéz réteget teszünk, majd a tojás fehérje, vékony réteg majonézzel befedve. A sárgarépa rétegre hagyma, majd újabb majonéz-sor kerül. Rászórjuk a krumplit, kis sót és lekenjük majonézzel.
A tetejére szórjuk a tojás sárgáját. Hűtőbe tesszük a kész salátát.
Finom a hagyma úgy is, ha ecetes vízben hagyjuk állni felhasználás előtt.





Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.
vicuska13.blogspot.hu

NAGYON EGYSZERŰ TÖLTÖTT KIFLI KELESZTÉS NÉLKÜL


Egyszerű elkészíteni, nagyon finom, gyorsan készen van, évek óta sütöm. Jó vendégvárónak is!
Mi úgy hívjuk- a kifli, ami nem ráz :) . 


500 g liszt
250 g margarin
1 evőkanál cukros tejben felfuttatott 30 g élesztő
kb ¼ liter langyos tej
reszelt citromhéj

Az élesztőt felfuttattjuk. Összegyúrjuk a hozzávalókat, elég 5 perc dagasztás, de sima legyen, nem kell keleszteni.
Töltelék: dió, lekvár, mák (de lehet sajt, túró stb),


Vékonyra nyújtjuk és felvágjuk négyszögekre. Összesodorjuk kiflinek. Most baracklekvárral töltöttem. De lehet 20 cm átmérőjű körlapot nyújtani és 8 cikkre vágni. A szélesebbik végétől felterni.
A tepsibe sütőpapírt terítünk, a sütőt előmelegítjük kb 180 C fokra. A tetejét lekenjük egy tojássárgájával. Azonnal sütjük (20-30 perc), ha készen van, porcukorba hempergetjük (vagy megszórjuk a tetejét). Kb. 50 db kifli lesz.

Sütöttem már próbaképpen kevesebb, 60-70 g margarinnal, mert nem volt több otthon és picivel több tejjel, szép, foszlós belű úgy is.


Sós kifli változat, nagy kedvenc ez is:

50 g élesztő
150 ml tej
2 evőkanál cukor

Az élesztőt a langyos tejben, előbb ujjainkkal szétmosva, felfuttatjuk.

700 g liszt
2 db tojás
200 ml aludtej vagy kefir
100 ml étolaj
1 teáskanál só

A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval bedagasztjuk. 12 részre elosztjuk és egyesével köröket vékonyra nyújtunk (kb 30 cm-es átmérőjű),

250 g vaj vagy margarin + 2 teáskanál só- kikeverjük.

6 kört lekenünk a sós vajjal. Megszórhatjuk reszelt sajttal. Rárakjuk az üres lapokat és, pizzavágó koronggal vagy éles késsel, 16 részre osztjuk, felezésekkel. Feltekerjük a kör belseje felé mindegyik háromszöget. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, melyet előtte kézzel összegyűrünk és kisimítva, alatta pici vízzel lekenve, a kiflik alá terítjük.

lekenni- 1 egész tojás
megszórni a tetejét- 150 g reszelt kemény sajt

Lekenjük a villával lazított, elkevert tojással a kifliket és megszórjuk a sajttal.
1/2 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra és kb 20 perc alatt készre sütjük őket.

Nagyon finomak!!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők