Keress egy receptre, vagy összetevőre

BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG


Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ecetes karfiolt és azóta is emlegette, hogy ilyen finomat, roppanósat még nem kóstolt.

Vásároltam egy 20 literes műanyag vedret lezárható fedővel. Eredetileg az első zöldségek megjelenésétől kezdve késő őszig dobálhatjuk a lébe, amit jónak látunk. Én két hete fogtam bele és egyszerre állítottam össze a piacon és a kertemben fellelhető zöldségekből.

A savanyúság levét az alábbi hozzávalók szerint állítottam össze:

5 liter víz

350 g só

500 g cukor

1,5 liter 10 %-os ecet

3 kávéskanál borkén

1 csomag nátrium benzoát

1 csomag friss kapor

2 szál torma

bors, babérlevél, koriandermag, mustármag


A kapott leírás: felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a cukrot, sót, beledobjuk a fűszereket és a többi hozzávalót, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Zöldségeket megjelenési sorrendjébe tenni a hordóba. Almapaprikát böködni, cukkinit 2-3-ba, csillagtököt kisebb darabokra vágni, kisdinnyét böködni. Minden mást csak beledobálni. Mehet bele: cseresznyepaprika, kishagyma, zöldparadicsom stb.

Én a következő hozzávalókat tettem az ecetes lébe, alaposan megmosva- kisebb, mutatóujjnyi nagyságú uborkát, kettőbe vágtam hosszában, de nem végig, mint ahogyan a kovászos uborkánál szoktam, a kisebbeket egészben hagytam. Karfiolt kisebb-nagyobb rózsáira szedtem (ez már a szeptemberi, kicsit drágább ugyan, de jobban elálló). Kb 10-15 cm hosszú kis tököket vastagabb karikára vágtam. Piros paprikákat szeletekben, a magja nélkül. Sárgarépán hosszában 4 helyen bevágtam késsel, ékben kivágtam egy vékony csíkot- majd karikára vágtam, ezekkel a 4 sziromú virágokkal megszórtam (ötlet Zsuzsa Nagyné gasztroblogtársamtól). Színével is feldobja a savanyút, mint díszítőelem, és meg is ehető. Idén (2021-ben) került bele negyed cikkekre vágott káposzta is. Már meg is kóstolhattuk. Jó ötlet volt, nagyon finom, roppanós lett. Apró zöld dinnye, az alját keresztbe bevágtam, hogy az alaplé könnyen át tudja járni.

Letakartam egy nagyobb lapos tányérral, hogy a lé alá kerüljenek a zöldségek. Első napokban átforgattam, hogy mindenütt átjárja a fűszeres lé a savanyúságot.
Fűszereim: a só jódmentes legyen! Tettem bele 2 csípős paprikát egészben, tormát, zöldkaprot, szemes borsot, koriandermagot, néhány babérlevelet. Lehet fokhagyma cikkeket.
Pár nap érlelődés után már fogyasztható volt. Fogy is rohamosan azóta, úgyhogy körül fogok nézni a zöldségpiacon, mit kínálnak még belevalót, hogy pótoljam. Szerencsére más fajta savanyúságot is befőztem télére :) Tervezek még almapaprikát is beletenni, akár káposztával töltve is, szerintem nem rontja el.
Mindenkinek jó befőzést!

PS: Vitamintartalma megmarad, mivel nyersen kerül bele minden.

Idén (2021) egy használaton kívüli mikrohullámú sütőbe való üvegtányérral súlyoztam az ecetes lé alá a zöldségeket.


Hogy az oldalában keletkező résen ne bújjanak ki a kisebb zöldségek a felszínre, ma 1-1 összekötött zöldkapor csokorral zártam el az útját. Tökéletes és még látványos megoldás is!

A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerű ötletet, Ő savanyított éretlen sütőtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt előtte besózza), zellert és szőlőt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MAZSOLÁS TÚRÓS SÜTEMÉNY KAKAÓS LAPPAL


Már többször sütöttem ezt a süteményt, mutatós és nagyon-nagyon finom. A recepten annyit változtattam, hogy Ildikó mennyiségét véve alapul- emeltem a túrót fél kilóval és a cukrot csökkentettem 50 grammal. Tehát amit egy kiló túrótöltelékhez leírt én azt tettem a másfél kiló túróhoz még kevesebb cukorral.
‎Ildikó Marton‎ receptje – A Konyhamánia Edit módra FB oldalról, Zilah (Sălaj County, Romania)

HOZZÁVALÓK:
500 g liszt
150 g cukor
egy csomag sütőpor
50 g kakaó
200 g sertés zsír vagy (vagy 250 g vaj)
2 egész tojás
én tettem hozzá még egy csipet sót


A kakaót elkevertem a liszttel. Kevés vízzel linzer állagú tésztát gyúrtam. Hűtőbe tettem fél órára. Egy éjszakára is ott hagyhatjuk. Két részre osztottam.
Töltelék- 1,5 kg tehéntúró (eredeti recept szerint 1 kg), 200 g (150 g-t tettem, pont jó lett) cukor, 100 g mazsola (mazsola nélkül is nagyon finom), 3 egész tojás (ha a fehérjét enyhén felverjük, még könnyedebb a túró töltelék tömege), 2-3 evőkanál búzadara, 3 csomag vaníliáscukor, egy citrom reszelt héja.
A mazsolát átválogattam, megmostam, beáztattam, majd kinyomtam a nedvességet, úgy adtam a túróhoz. A töltelékbe a cukrot csak betöltés előtt kevertem, mert levet enged a túróval elegyítve. A citromot körömkefével átsikáltam, szárazra törölve reszeltem le a héját.

A két kakaós lap közé kerül a túrós töltelék. Az alsó lapot lisztes kézzel, tenyeremmel, a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodtam, a felsőt pedig két folpack lap között méretre nyújtottam. 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BODZASZÖRP BEFŐZÉSE ÉS FRISS BODZAITAL KÉSZÍTÉSE


A bodzát a népgyógyászatban már az ókorban is használták, meghűléses betegségekben. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású.  Szoktam bodzateának valót is szárítani, télére. Napi 3 csésze jó ízű, finom teát ihatunk télen is a szárított virágjából, fogyókúrázók 5-t is fogyaszthatnak, egy hónapon át.

Ezt az arányt veszem alapul, könnyű megjegyezni. Szerintem mindenki kedvére alakíthatja a neki tetsző ízt.

100-200 bodzavirág
10 liter víz
10 kg cukor
10 db egész citrom (ebből néha pl. 3-4-t belefacsarok, a többit karikázom héjastól)
10 dk étkezési citromsav (citrom híján csak több citromsav kerül bele)
téli eltevéshez + mokkáskanál szalicil

Néhány éve beszereztünk egy befőzőautomatát, azóta sok mindent teljesen tartósítószer mentesen rakok el télére (sárgarépát, kocsonyát, készre dinsztelt lila káposztát, bolognai mártást darált hússal, sült húst stb). A receptben leírtak szerint készítem elő a bodzaszörpöt, 2-3 nap után leszűröm és hidegen az üvegekbe szétöntve 90 °C -on 30 percig dunsztolom az automatában. Egyszerre 14 db 720 ml-es ivóleves üveg fér el a fazékban. Kihűlve elrakjuk a spájzba.

Idén felfőztem a kimért vizet, beleöntöttem a cukrot, amikor feloldódott, hozzáadtam a citromsavat. Nem kell tovább főzni. Karantén van (2020 év májusa), nem kaptam megfelelő citromot, ezért csak citromsav került bele. Amikor teljesen kihűlt a lé, belekerültek a bodzavirág-fejek. Jelentem, 2 nap áztatás után már a befőző automatában sorakoznak az üvegek. 

FONTOS: A főzővízbe minden esetben teszek egy evőkanál ecetet, hogy ne csapódjon ki a só a vízből az üveg oldalára (az a kis porszerű fehér réteg, ami víz forralásakor is képződik). A kupakokat szintén enyhén ecetes vízben kifőzöm, ez kb 5 perc, leöntöm róla a vizet és azután használom lezáráshoz.



Virágzás elején szoktam szedni a bodza gyönyörű, illatos, teljesen kinyílott virágjaiból, mert később elszaporodhatnak rajta a tetvek. Poros utak mentén, vasút mellett ne szedjük a bodza virágot, erre figyeljünk oda! 
Szerencsémre saját bodzabokrom van a kertben. Napos időben leszedek pl. 50 kinyílott virágfejet (ez ugye változó, bármennyit szedhetünk, csak az arányok miatt írom), ollóval, metszőollóval vagy nagyobb ollóval érdemes, mert úgy több virágpor marad rajta, mintha tépném. A vastagabb ágait ollóval levagdosom. Hagyom kicsit állni a verandán a tálban, amibe szedtem, hogy a bogárkák, pókocskák önszántukból távozzanak belőle. Ha bodza lelőhelyről szedem, éppen csak megöblítem egy tál vízben, hogy az értékes virágpor rajta maradjon, de ha tisztának látom, akkor úgy használom, ahogy leszedtem. A szörpnek valót úgyis fel kell főzni. Kisebb mennyiségnél egy 3 vagy egy 5 literes üveget használok egyszeri befőzéshez vagy frissen fogyasztható bodzaital készítéséhez.


A leszedett virágfejeket tehát egy nagyobb fazékba (vagy 2 nagyobb üvegbe) rakom, felöntöm kb 5-6 liter vízzel, adok hozzá 2-4 kis csomag citromsót, 3-4-5 citromot (alaposan lesikálom előtte a héját) felkarikázom mindenestől, 1-2 kiló cukrot szórok rá (ha felfőtt vizet használok, akkor a forró vízben feloldom). Egy gézdarabbal vagy tányérral letakarom.
Italként már így is fogyasztható!

Pár napig, ez általában kb 2-3-4 nap, hagyom kiázni, összeérni az ízeket. Mindennap többször felkeverem, ilyenkor mélyen beszippantom isteni illatát!


Időközben előkészítem a befőzéshez az üvegeket, tölcsért, alaposan kimosom, lecsepegtetem őket. Előkészítem a dunsztoláshoz is a hozzávalókat. Amikor jónak látom, leszűröm és felfőzöm a levet. Kb 3-4-5 kiló cukrot adok hozzá, amikor feloldódott, megkóstolom, szörpnek elég édes-savanyú-e az íze. Esetleg egy pohárba öntök a szörpből és vízzel felöntve is letesztelem, hogy számomra kellemes legyen. Még egyet forralok rajta, csipetnyi szalicilt adok hozzá és szétöntöm tiszta üvegekbe. Pokróccal, párnákkal letakarva száraz dunsztban pihentetem 1 napig. Aki ódzkodik a tartósítószertől, csippentésnyit szórjon a tetejére lezárás előtt. Felbontáskor kiskanállal leszedhető.

A szörp vagy ital készítésekor adhatunk a bodzavirághoz menta leveleket vagy citromfüvet. Mindkettőnek nagy sikere szokott lenni, mert nagyon finom.


BODZAITAL

Az udvaron növő terebélyes bodzabokorról tegnap ollóval lecsíptem 6 virágernyőt. Ráöntöttem 3-4 l vizet, beletettem 1 alaposan megmosott citromot félkarikára vágva, 1 kis zacskó citromsót, körülbelül 150-200 g cukrot, belefacsartam egy citrom levét.  Úgy szeretem, hogy ne legyen túl édes, de ki hogyan kedveli, úgy édesítse! 
Ma már élvezettel kortyolgattuk a friss bodzalét :) 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ISTENI SÜTŐPOROS KUGLÓF KATITÓL


Vendégposzt következik. Meglátogatott E. Kati barátnőm Nürnbergből. Tőle kaptam ezt a szuper kuglóf receptet, ami nagyon népszerű az ismeretségi körében. Szép, finom, és egyszerű.
Hamar kiszárad, frissen fogyasszuk, vagy nagyon alaposan csomagoljuk el.
Köszi Kati a finom receptet és a fotókat a kész kuglófokról! 💜

Hozzávalók nagy kuglófformához (kisebb méretűhöz felezzük):

1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaó
400 g liszt
8 tojás
500 g kristálycukor
2 dl tej
2 dl olaj

kis méretű formához:


1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó, szitálva
200 g liszt
4 tojás
250 g kristálycukor
1 dl tej
1 dl olaj


A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A cukrot és a tojás sárgákat habosra kikeverjük, hozzáadjuk a folyadékokat- a tejet és olajat. A lisztet és a habot hozzáadagoljuk 2x-re. Zsírozott, lisztezett kuglófformába öntjük a felét, a másik felébe kakaót szitálunk, összeforgatjuk, ráöntjük a fehér masszára. Előmelegített sütőben 80 percig sütjük 150C (!) fokon. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, átsült-e. 

Katikám írta:
"Vicuskám, örülök hogy a kuglófom felkeltette az érdeklődésedet és a blogodban is helyet kapott! Köszönöm szépen. Annyit fűznék hozzá, hogy ez a kuglóf egy nagyon vékonyfalú jénai formában sült és fele mennyiségű hozzávalókból (4 tojás, stb.. ) Bízom benne, hogy sokan megsütik majd... Én mindig sikert aratok vele!"

Mivel mestere vagy a finom süteményeknek, biztos vagyok a sikerében 😘 ! Köszönöm!! Azért írtam a dupla adagot, mert nekem nagy formám van. A receptben említem is, hogy kis formához felezni kell a mennyiséget.



Nagy méretű, a dupla adagból:




Kis méretű, fél adagból (4 tojásból):




Joghurtos kuglóf

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt,
1 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
20 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja,
3 tojás,
2 és fél dl joghurt,
ízlés szerint mazsola, vagy, darabolt dió, apróra vágott csokoládé, mandula, egyéb…
Elkészítése: a margarint a cukorral kikeverem, csipetnyi sót is teszek bele, majd a citromhéjat, a tojásokat. a lisztbe belekeverem a sütőport, és felváltva lisztet - és joghurtot keverek a masszához, míg az összes hozzávaló belekerül.
Egy kuglófformát kivajazok, zsemlemorzsázok, és ebben 1 órát kell sütni kb. 160 - 170 fokon.

Nagyon finom és sokáig puha és omlós marad a joghurttól! Érdemes kipróbálni!
Recept: Amarillisz



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

FANTASZTIKUS KUGLÓF, 100 ÉVES RECEPT EGY KUGLÓFMESTERTŐL


Isteni finom ez a kuglóf, kezdők is bátran belevághatnak, mert garantáltan sikerük lesz vele. Könnyen kezelhető, puha (a héja is), foszlós, gyönyörű és nagyon finom- ezekkel a jelzőkkel tudom illetni ezt a kuglófot. Nagyon könnyű a tésztája!

Nagy formához a hozzávalók:

600 g liszt
3 db tojássárgája
90 g mangalica zsír (disznózsírt haszáltam, de lehet libazsírt is)
3 csomag vaníliás cukor
25 g friss élesztő
csipet só
90 g kristály cukor
1 marék mazsola (ízlés szerint)
3 dl tej (ha házi, akkor + 1 dl langyos víz, ha megkívánja a massza)

a forma kikenéséhez 1 evőkanál zsír és ugyanannyi liszt

A száraz hozzávalókat egy mély tálba tettem- liszt, só, cukor, van.cukor, a zsírral átdörzsöltem a két tenyerem között. A közepében kialakított mélyedésbe tettem a tojás sárgákat. Az élesztőt felfuttattam langyos tejben 2 kiskanál cukorral. Minden hozzávalót egybeömlesztve addig dagasztottam, amíg nem vált el a kezemtől és az edénytől. Ez kb 10-15 perc lehetett. A felébe akár kakaót is gyúrhatunk.

Az eredeti receptben ezt írták a házi tejjel kapcsolatban (gondolom a házi tej zsírtartalma miatt): "Ha nem elég a tej, akkor langyos vízzel pótoljuk. (Igaz, ha bolti tejet használunk, akkor az is jó, mert az eléggé vizes.)"

Lekentem vízzel a tetejét, ne száradjon ki, és letakarva a tálat megkelesztettem. Közben előkészítettem a kuglófformát, kizsíroztam, beliszteztem. A megkelt tésztából hengert formáltam és a formába fektettem. 200C fokra előmelegítettem a sütőt, addig újra kelt a tészta. Betettem a sütőbe és levettem a hőt fokozatosan 150C fokra. 


Addig sütöttem, amíg szép színe lett és nem ragadt a tészta a fa fogpiszkálóra. Kb 40 percig. Légkeverést írt az eredeti recept, de én alsó-felsőn sütöttem.


Vajjal megkenve isteni finom volt!!! Másnap is pihe-puha. Csipkebogyó lekvárral, málnaízzel, mézzel kóstoltam, nagyon gyorsan elfogyott :)


Facebookon is követhetőek  a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők