Keress egy receptre, vagy összetevőre

GÖZLEME- TÖRÖK TÖLTÖTT LEPÉNY HÚSSAL ÉS SPENÓTTAL, FETASAJTTAL


Vendég poszt következik,
elmondás alapján a leírás az enyém, fotók E.K-tól.

A barátnőm Nürnbergben él és nemrég Törökországban nyaralt. Pihenés után hazaérve úgy gondolta, hogy elkészíti egyik kedvenc török ételét, a gözleme elnevezésű, vaslapon sütött, vékony tésztájú töltött lepényt.
Kérésére ezt a felejthetetlen finom gözleme receptet az idős néni örömmel megadta. Azt tanácsolta még neki, hogy tojás helyett sütőport használjon lazítónak és élesztőt, mivel serpenyőben fogja sütni és nem a hagyományos, domború vaslapon (aminek a neve saç (ejtsd: sach)), szabad tűzön. Természetesen élesztő és sütőpor nélkül is készítik, sokfajta recept kering az interneten is. Ez egy recept a sok közül. Alatta, lejjebb a sorban, leírom egy spenótos-fetasajtos változat elkészítését is, amit a neten találtunk és az egyik legnépszerűbb, a húsos után :), tehát itt a helye.
A török „göz” szó jelentése egyébként "szem", ami utal a lepény formájára.

Ezt a finomságot frissen sütik, tájegységenként többféle lehet a töltelék, általában mindegyik tölteléket sózzuk, borsozzuk, szinte mindbe kerül petrezselyemzöld:

nagyon népszerű spenóttal, vagy spenót és juhtúró keverékével is,
túró petrezselyemzölddel és kaporral,
főtt, tört krumpli hagymával és sok petrezselyem zölddel,
birka vagy marha darált hús fűszerezve, + hagyma, zöldek, persze lehet csirke vagy sertés is,
sajt, fetasajt, spenót és petrezselyemzöld, de mehet akár  kis fokhagyma is bele ízesítőnek,
gombás töltelék,
főtt tojás,
tengeri herkentyűk.

Édes töltelékek:

nutella,
fahéjas cukor.

Az 500 gr lisztből készült tészta egy nagyobb család részére elegendő mennyiség, de pl. 2 embernek elég a fele vagy akár 150 gr-ból elkészítve is.

GÖZLEME HÚSSAL TÖLTVE


Hozzávalók a tésztához:

2 dl langyos tej
40 g élesztő
1 teáskanál cukor
3 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
500 g liszt
1 dl olaj
kb 2 dl víz

A tálba öntjük a langyos tejet, belemossuk az élesztőt. Hozzáadjuk a többi belevalót és jól bedagasztjuk. Kicsit ragadós lesz. Kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Maroknyi tésztát csípünk le, kis cipót formálunk és oldalra sorakoztatjuk.
Előkészítjük a tölteléket. Ami most készült- darált hús hagymával és sok petrezselyemzölddel, maradék főtt krumplipüré hagymával és sok petrezselyemmel. Az utolsónál elfogyott a töltelék, ezért lett egy cukros-fahéjas is.
A cipókat egyesével körré nyújtjuk, a felére kenjük a tölteléket, a másik felével betakarjuk és a szélein ujjainkkal lenyomkodjuk.


Serpenyőben, közepes lángon kisütjük. Első oldalát halványbarnára, a másikat aranyszínűre. Ha vastagabb lett a tészta az élesztő miatt, akkor kicsit tovább kell sütni.

Elektromos sütőben lett kisütve zsiradék nélkül, szárazon. 


Ahogy kisült, vajjal lekenjük, lehet olvasztottal, vagy egy kis kockányit villára tűzünk, és azzal simogatjuk át.
Ilyen vastagságú a lepény.

Petrezselymes joghurttal kínálhatjuk, a húsosat szokták salátákkal.


Ha marad másnapra, kitűnően mikrózható.

A technika ezen a videón megleshető:


GÖZLEME, SPENÓTTAL és FETASAJTTAL

150 g liszt + liszt a nyújtáshoz
100 ml meleg víz
1,5 teáskanál só
300 g spenót
150 g fetasajt
petrezselyem
100 ml napraforgóolaj

Puha tésztát gyúrunk, 12 golyót formázunk. Lisztes táblán 30 percig pihenni hagyjuk nedves konyhakendővel letakarva.
Közben a megmosott spenótot lecsepegtetjük és vékony csíkokra vágjuk. A szétmorzsolt sajtot összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és a spenóttal.
20-22 cm átmérőjű, vékony körlapokat nyújtunk, lisztes felületen, lesimítjuk róla a maradék lisztport és 2 evőkanál tölteléket a felén elkenünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét és a két összeérő szélt villával lenyomkodjuk.
 1-2 evőkanál olajat melegítünk egy nagyobb serpenyőben és középhőmérsékleten mindkét oldalról 5 perc alatt megsütjük.

Forrás: innen


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ECETES-MÉZES ROTUNDA avagy ALMAPAPRIKA TÉLÉRE


Egy alkalommal a nyár folyamán nagyon finom mézes paprikát kaptam barátnőmtől, H-G Anitától Dercenből. Kellemesen csípős, ízes, finom savanyúságnak bizonyult. El is kértem a receptjét, amit kicsit saját ízlésemre formáltam és befőztem 4 kilónyit, egészben mérve. Tartósítószermentes!

Hozzávalók 5 kilóhoz + az én kiegészítésem:

1,7 dl víz
4 dl ecet, 9 %-os, nekem most 10 %-os volt itthon
bő 5 evőkanál méz +1-et tettem hozzá
3 kanál só +1 ek-al megtoldottam, valószínűleg ez só függő
16 dkg cukor + 25 dkg-al többet adtam hozzá, így kellemesebb az íze, kicsit kompenzálja a csípősséget
2 dl olaj
5-6 babérlevél
szemes bors

Ehhez az adaghoz 5 kg pucolt rotunda paprika (ismertebb nevén almapaprika) kell, Anita receptje szerint. 4 kilót vettem, nem volt több, így ahhoz készítettem el a fent leírt szirupot a kiegészítésekkel. 


Nem volt kedvem átszámolni a csökkentett hozzávalókat, így a leírtakban szereplő mennyiséget vettem alapul. Természetesen maradt a fűszeres léből feleslegben, amit salátakészítéshez felhasználtam.
A rotunda csípőssége miatt gumikesztyűben dolgoztam vele. A paprikát alaposan megmostam, hegyes késsel alányúlva, körben kivágtam a szárát a zölddel. 


Az aljukon késsel keresztben egyszer vagy kétszer bevágtam, nagyságtól függően, úgy, hogy nem végig, vagyis hogy egyben maradjanak. 



Ellenőriztem, nem-e rossz a belseje és az ecetes lé is jobban átjárja, így könnyebb enni is. Ahol rossz volt, barnult, azt 4 szeletbe vágtam, a rossz részeket, a magját kipucoltam.


Felfőztem a szirupot a hozzávalókkal. Egyszerre annyi paprikát tettem bele a fövő szirupba, amennyi kényelmesen elfér benne.


A paprikát addig kell főzni, amíg a villa foka bele nem megy, de még nem lágyul el. Az kb 10 perc, de attól függ, mekkora lángon főzzük.
A paprikát kiszedtem szűrőkanállal, és amíg a többi főtt, az előbbieket az üvegekbe áttettem.

A legvégén a szirupot még egyszer átforraltam és rámertem az üvegben lévő paprikákra.
Folpackot téve a fémfedők alá, lezártam. Szalicil nélkül is eláll, de lehet picit beletenni. Én nem tettem.
Száraz dunsztba, párnák közé helyeztem az üveg paprikákat másnapig.

Pár nap érlelődés után ma felbontottam- isteni finom lett!!! A felbontott üveggel gyorsan el is fogyott, még a finom leve is :)

Másik kedvenc olajos paprika receptem, ami nem csípős és nagyon egyszerű elkészíteni, itt olvasható! Próbáljátok ki ezt is!


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BEDOBÁLÓS SAVANYÚSÁG


Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ecetes karfiolt és azóta is emlegette, hogy ilyen finomat, roppanósat még nem kóstolt.

Vásároltam egy 20 literes műanyag vedret lezárható fedővel. Eredetileg az első zöldségek megjelenésétől kezdve késő őszig dobálhatjuk a lébe, amit jónak látunk. Én két hete fogtam bele és egyszerre állítottam össze a piacon és a kertemben fellelhető zöldségekből.

A savanyúság levét az alábbi hozzávalók szerint állítottam össze:

5 liter víz

350 g só

500 g cukor

1,5 liter 10 %-os ecet

3 kávéskanál borkén

1 csomag nátrium benzoát

1 csomag friss kapor

2 szál torma

bors, babérlevél, koriandermag, mustármag


A kapott leírás: felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a cukrot, sót, beledobjuk a fűszereket és a többi hozzávalót, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Zöldségeket megjelenési sorrendjébe tenni a hordóba. Almapaprikát böködni, cukkinit 2-3-ba, csillagtököt kisebb darabokra vágni, kisdinnyét böködni. Minden mást csak beledobálni. Mehet bele: cseresznyepaprika, kishagyma, zöldparadicsom stb.

Én a következő hozzávalókat tettem az ecetes lébe, alaposan megmosva- kisebb, mutatóujjnyi nagyságú uborkát, kettőbe vágtam hosszában, de nem végig, mint ahogyan a kovászos uborkánál szoktam, a kisebbeket egészben hagytam. Karfiolt kisebb-nagyobb rózsáira szedtem (ez már a szeptemberi, kicsit drágább ugyan, de jobban elálló). Kb 10-15 cm hosszú kis tököket vastagabb karikára vágtam. Piros paprikákat szeletekben, a magja nélkül. Sárgarépán hosszában 4 helyen bevágtam késsel, ékben kivágtam egy vékony csíkot- majd karikára vágtam, ezekkel a 4 sziromú virágokkal megszórtam (ötlet Zsuzsa Nagyné gasztroblogtársamtól). Színével is feldobja a savanyút, mint díszítőelem, és meg is ehető. Idén (2021-ben) került bele negyed cikkekre vágott káposzta is. Már meg is kóstolhattuk. Jó ötlet volt, nagyon finom, roppanós lett. Apró zöld dinnye, az alját keresztbe bevágtam, hogy az alaplé könnyen át tudja járni.

Letakartam egy nagyobb lapos tányérral, hogy a lé alá kerüljenek a zöldségek. Első napokban átforgattam, hogy mindenütt átjárja a fűszeres lé a savanyúságot.
Fűszereim: a só jódmentes legyen! Tettem bele 2 csípős paprikát egészben, tormát, zöldkaprot, szemes borsot, koriandermagot, néhány babérlevelet. Lehet fokhagyma cikkeket.
Pár nap érlelődés után már fogyasztható volt. Fogy is rohamosan azóta, úgyhogy körül fogok nézni a zöldségpiacon, mit kínálnak még belevalót, hogy pótoljam. Szerencsére más fajta savanyúságot is befőztem télére :) Tervezek még almapaprikát is beletenni, akár káposztával töltve is, szerintem nem rontja el.
Mindenkinek jó befőzést!

PS: Vitamintartalma megmarad, mivel nyersen kerül bele minden.

Idén (2021) egy használaton kívüli mikrohullámú sütőbe való üvegtányérral súlyoztam az ecetes lé alá a zöldségeket.


Hogy az oldalában keletkező résen ne bújjanak ki a kisebb zöldségek a felszínre, ma 1-1 összekötött zöldkapor csokorral zártam el az útját. Tökéletes és még látványos megoldás is!

A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerű ötletet, Ő savanyított éretlen sütőtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt előtte besózza), zellert és szőlőt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MAZSOLÁS TÚRÓS SÜTEMÉNY KAKAÓS LAPPAL


Már többször sütöttem ezt a süteményt, mutatós és nagyon-nagyon finom. A recepten annyit változtattam, hogy Ildikó mennyiségét véve alapul- emeltem a túrót fél kilóval és a cukrot csökkentettem 50 grammal. Tehát amit egy kiló túrótöltelékhez leírt én azt tettem a másfél kiló túróhoz még kevesebb cukorral.
‎Ildikó Marton‎ receptje – A Konyhamánia Edit módra FB oldalról, Zilah (Sălaj County, Romania)

HOZZÁVALÓK:
500 g liszt
150 g cukor
egy csomag sütőpor
50 g kakaó
200 g sertés zsír vagy (vagy 250 g vaj)
2 egész tojás
én tettem hozzá még egy csipet sót


A kakaót elkevertem a liszttel. Kevés vízzel linzer állagú tésztát gyúrtam. Hűtőbe tettem fél órára. Egy éjszakára is ott hagyhatjuk. Két részre osztottam.
Töltelék- 1,5 kg tehéntúró (eredeti recept szerint 1 kg), 200 g (150 g-t tettem, pont jó lett) cukor, 100 g mazsola (mazsola nélkül is nagyon finom), 3 egész tojás (ha a fehérjét enyhén felverjük, még könnyedebb a túró töltelék tömege), 2-3 evőkanál búzadara, 3 csomag vaníliáscukor, egy citrom reszelt héja.
A mazsolát átválogattam, megmostam, beáztattam, majd kinyomtam a nedvességet, úgy adtam a túróhoz. A töltelékbe a cukrot csak betöltés előtt kevertem, mert levet enged a túróval elegyítve. A citromot körömkefével átsikáltam, szárazra törölve reszeltem le a héját.

A két kakaós lap közé kerül a túrós töltelék. Az alsó lapot lisztes kézzel, tenyeremmel, a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodtam, a felsőt pedig két folpack lap között méretre nyújtottam. 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BODZASZÖRP BEFŐZÉSE ÉS FRISS BODZAITAL KÉSZÍTÉSE


A bodzát a népgyógyászatban már az ókorban is használták, meghűléses betegségekben. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású.  Szoktam bodzateának valót is szárítani, télére. Napi 3 csésze jó ízű, finom teát ihatunk télen is a szárított virágjából, fogyókúrázók 5-t is fogyaszthatnak, egy hónapon át.

Ezt az arányt veszem alapul, könnyű megjegyezni. Szerintem mindenki kedvére alakíthatja a neki tetsző ízt.

100-200 bodzavirág
10 liter víz
10 kg cukor
10 db egész citrom (ebből néha pl. 3-4-t belefacsarok, a többit karikázom héjastól)
10 dk étkezési citromsav (citrom híján csak több citromsav kerül bele)
téli eltevéshez + mokkáskanál szalicil

Néhány éve beszereztünk egy befőzőautomatát, azóta sok mindent teljesen tartósítószer mentesen rakok el télére (sárgarépát, kocsonyát, készre dinsztelt lila káposztát, bolognai mártást darált hússal, sült húst stb). A receptben leírtak szerint készítem elő a bodzaszörpöt, 2-3 nap után leszűröm és hidegen az üvegekbe szétöntve 90 °C -on 30 percig dunsztolom az automatában. Egyszerre 14 db 720 ml-es ivóleves üveg fér el a fazékban. Kihűlve elrakjuk a spájzba.

Idén felfőztem a kimért vizet, beleöntöttem a cukrot, amikor feloldódott, hozzáadtam a citromsavat. Nem kell tovább főzni. Karantén van (2020 év májusa), nem kaptam megfelelő citromot, ezért csak citromsav került bele. Amikor teljesen kihűlt a lé, belekerültek a bodzavirág-fejek. Jelentem, 2 nap áztatás után már a befőző automatában sorakoznak az üvegek. 

FONTOS: A főzővízbe minden esetben teszek egy evőkanál ecetet, hogy ne csapódjon ki a só a vízből az üveg oldalára (az a kis porszerű fehér réteg, ami víz forralásakor is képződik). A kupakokat szintén enyhén ecetes vízben kifőzöm, ez kb 5 perc, leöntöm róla a vizet és azután használom lezáráshoz.



Virágzás elején szoktam szedni a bodza gyönyörű, illatos, teljesen kinyílott virágjaiból, mert később elszaporodhatnak rajta a tetvek. Poros utak mentén, vasút mellett ne szedjük a bodza virágot, erre figyeljünk oda! 
Szerencsémre saját bodzabokrom van a kertben. Napos időben leszedek pl. 50 kinyílott virágfejet (ez ugye változó, bármennyit szedhetünk, csak az arányok miatt írom), ollóval, metszőollóval vagy nagyobb ollóval érdemes, mert úgy több virágpor marad rajta, mintha tépném. A vastagabb ágait ollóval levagdosom. Hagyom kicsit állni a verandán a tálban, amibe szedtem, hogy a bogárkák, pókocskák önszántukból távozzanak belőle. Ha bodza lelőhelyről szedem, éppen csak megöblítem egy tál vízben, hogy az értékes virágpor rajta maradjon, de ha tisztának látom, akkor úgy használom, ahogy leszedtem. A szörpnek valót úgyis fel kell főzni. Kisebb mennyiségnél egy 3 vagy egy 5 literes üveget használok egyszeri befőzéshez vagy frissen fogyasztható bodzaital készítéséhez.


A leszedett virágfejeket tehát egy nagyobb fazékba (vagy 2 nagyobb üvegbe) rakom, felöntöm kb 5-6 liter vízzel, adok hozzá 2-4 kis csomag citromsót, 3-4-5 citromot (alaposan lesikálom előtte a héját) felkarikázom mindenestől, 1-2 kiló cukrot szórok rá (ha felfőtt vizet használok, akkor a forró vízben feloldom). Egy gézdarabbal vagy tányérral letakarom.
Italként már így is fogyasztható!

Pár napig, ez általában kb 2-3-4 nap, hagyom kiázni, összeérni az ízeket. Mindennap többször felkeverem, ilyenkor mélyen beszippantom isteni illatát!


Időközben előkészítem a befőzéshez az üvegeket, tölcsért, alaposan kimosom, lecsepegtetem őket. Előkészítem a dunsztoláshoz is a hozzávalókat. Amikor jónak látom, leszűröm és felfőzöm a levet. Kb 3-4-5 kiló cukrot adok hozzá, amikor feloldódott, megkóstolom, szörpnek elég édes-savanyú-e az íze. Esetleg egy pohárba öntök a szörpből és vízzel felöntve is letesztelem, hogy számomra kellemes legyen. Még egyet forralok rajta, csipetnyi szalicilt adok hozzá és szétöntöm tiszta üvegekbe. Pokróccal, párnákkal letakarva száraz dunsztban pihentetem 1 napig. Aki ódzkodik a tartósítószertől, csippentésnyit szórjon a tetejére lezárás előtt. Felbontáskor kiskanállal leszedhető.

A szörp vagy ital készítésekor adhatunk a bodzavirághoz menta leveleket vagy citromfüvet. Mindkettőnek nagy sikere szokott lenni, mert nagyon finom.


BODZAITAL

Az udvaron növő terebélyes bodzabokorról tegnap ollóval lecsíptem 6 virágernyőt. Ráöntöttem 3-4 l vizet, beletettem 1 alaposan megmosott citromot félkarikára vágva, 1 kis zacskó citromsót, körülbelül 150-200 g cukrot, belefacsartam egy citrom levét.  Úgy szeretem, hogy ne legyen túl édes, de ki hogyan kedveli, úgy édesítse! 
Ma már élvezettel kortyolgattuk a friss bodzalét :) 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők