Üdvözöllek a blogomon!



Keresés ebben a blogban

Közreműködők

2010. október 26., kedd

A FAGYLALTOK SZERELMESEINEK: RIZZSEL ÉS MÁKKAL



Bereznay Tamás után

MÁKOSHOZ:
300 g tej
400 g tejszín
100 g méz
50 g mák
1 kk. fahéj
3 tojás sárgája
½ narancs lereszelt héja

RIZSESHEZ
ez az alap:
250 g tej
250 g tejszín
3 tojás sárgája
100 g cukor

+ 30 perc
400 ml tej
30 g rizs (lemértem- 2,5 ek.)
1 csomag van.cukor
½ narancs és citrom leresz. héja

A házi fagylalt privilégiuma az, hogy minden és bármi hozzáadagolható ízlésünk szerint…
Házi körülmények között a fagylalt megalkotásához alapszükséglet egy fagylaltgép, mi enélkül a gépezet nélkül is megoldottuk :)
Adrienn lányom készítette el ezeket a kellemesen finom remekműveket!

MÁKOS- 250perc
A tejszínt, tejet, fahéjat és reszelt narancshéját felfőzzük. Lecsendesítjük a lángot az edény alatt, beleöntjük a mákot és állandóan kevergetve 10 percen át főzzük. A tojássárgájához keverünk kb. 100 g forró mákos részt,3 jól kikeverjük és visszaöntjük, újra felfőzve a masszát. Hagyjuk kihűlni (Adrienn hideg vízben hűtötte). Itt kéne átönteni a fagyigépbe, vagy egy dobozban a mélyhűtő részbe tenni és óránként könnyedén átforgatni, megkeverni párszor. Meg lehet próbálni kicsit átdolgozni mixerrel (nagyon…).

TEJSZÍNES FAGYLALTALAP- 30 perc: 3 tojássárgáját alaposan kikeverünk 100 g cukorral. A tejet a tejszínnel felfőzzük, hozzáöntjük a tojásos keveréket és állandóan kevergetve kis lángon főzve várjuk, hogy feltottyanjon. Készen van, kihűlve minimum 1 órára hűtőbe száműzzük. Az óra elteltével hozzákeverjük a rizses keveréket.

RIZSES + 30 perc: felfőzzük a tejet a cukorral és beleszórjuk a megmosott riszt, megállás nélkül kavarva mérsékelt lángon megfőzzük, (ne maradjon roppanós, minél puhább, annál jobb, sőt- inkább szétfőzzük). Amint kihűlt, összeöntjük az alappal a hűtőből. Belerakjuk a citrusok reszelt héját.
A fagylaltot beleadagoljuk edénykébe és fogyasztásig mélyhűtőbe tesszük. Türelmetlenül, nehéz szívvel várjuk, hogy megfelelő konzisztenciájúvá alakuljon a finomságunk… 2-3 óra alatt készen van!!!
Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk szusszanni egyet, hogy ne legyen túl fagyos, akkor könnyebb gombócokat formázni belőle.
Mindenkinek finom hűsölést kívánok :)
Sokkal egyszerűbben készül, mint a leírása! Csak tudnám, mit kapunk a készen vett fagylaltokban, mert ez sokkal, de sokkal finomabb!!! Ezeket az ízeket szeretném valami módon tortába való krémmé varázsolni, biztosan különlegességnek számítana ez az ízkombináció…

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

AZ ÉN VARGABÉLESEM


ALFÖLDI VARGABÉLES


Nagyon régi recept, egy kedves nénitől kaptam a munkahelyemen, aki szeretett finom süteményekkel kényeztetni :) 

Tésztalapok:

300 g liszt
200 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
csipet só
100 g tejföl

Töltelék:

250 g cérnametélt
100 g mazsola
50 g fehérbor
4 tojás
500 g túró
1 citrom
csipet só
150-200 g porcukor
2 csomag van.cukor
100-200 g tejföl

Összeállítjuk a tésztalap hozzávalóit, előbb a lisztet a tenyereink között összemorzsoljuk a margarinnal vagy vajjal és hozzáadjuk a többi résztvevőt. 2 részre osztjuk, 2 gömböt formálva. Letakarva 2 órán át pihenni hagyjuk. A legjobb, ha a hűtőben sziesztáztatjuk… Azalatt elkészítjük a túrós tölteléket.

Töltelék: Az alaposan, több vízben átmosott mazsolát beáztatjuk a borba. Közben nagy mennyiségű sózott vízben, amibe pár csepp olajat öntök, megfőzzük a cérnametéltet. 8 tojásos kész tésztát szoktam venni a béleshez, annak elég 2-3 perc főzési idő. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni a felesleges vizet.

Előkészítjük a töltelék többi részét.
Elkülönítjük a 4 tojásfehérjét és kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, én a levét is belefacsartam. Mixerrel habosra verjük.
Alaposan összekeverjük a túrót a tejföllel és óvatosan elegyítjük a metélttel és a tojáshabbal. Könnyű, habos tölteléket kapunk!
A tésztalabdákat egyenként kinyújtjuk, hajtogatjuk, és újból nyújtjuk. Belehelyezzük a zsírozott tepsibe, rásimítjuk akkurátusan a tölteléket és betakarjuk a második lappal.
Előmelegített sütőben 160-170° C-on lassan készre sütjük, kb. 45-50 perc alatt. Ha úgy vesszük észre, hogy közben megkapta a tetejét, akkor letakarhatjuk fóliával, hiszen a belsejének jól át kell sülnie!
Mielőtt felvágnánk, hagyjuk minimum 10 percet meditálni.
Porcukorral hintve vagy vaníliás cukorral már akár forrón is ízlelhetjük, élvezhetjük! Melegen- hidegen egyaránt finom!

Modern korunk háziasszonyai általában nem bíbelődnek ilyen zsíros tésztával, hanem előszeretettel használják a készen vásárolt filo-rétest. Minden lapját bőségesen le kell kenni olvasztott vajjal. Egy csomag szükséges a vargabéleshez- 4 réteg alulra 4 felülre.

Érdekessége a névnek, hogy volt-e vajon bármi köze egy konkrét cipészhez, ki tudja, lehetett név is, de lehet, hogy szakma… A vargabéles karakterikusan magyar származású, bár a hozzávalókat minden országban megtalálhatjuk, de pont ilyen formában sehol sem készítik!!! Ez a különleges, könnyű finomság elsődlegesen Transszilvániából terjedt el Magyarország szerte. Igazi hungarikumnak számít!
Egyetlen hátránya- a sok mosogatnivaló a készítése után :) De megéri!!!!!

Ez meg egy egyszerű változata a vargabélesnek, nem kevésbé finom!!! Próbálják ki!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2010. október 24., vasárnap

Fahéjas tekercs SZUPER gyors kelesztéssel


Nagyon ajánlom kipróbálásra ezt a finom, puha, illatos süteményt, amely röpke másfél óra múlva már frissen tálalható! Elviseli a hűtőben, mélyhűtőben való tárolást (extra esetekre). Fogyasztás előtt ajánlatos 15-30 másodpercre mikróban átmelegíteni- nagyon emlékeztet a világhírű cinnabon-ra :)
Amúgy az első Cinnabon pékség 1985-ben nyílt Seattle-ben (Washington állam, USA). A cinnamon angolul fahéjat jelent, a latin bone pedig azt, hogy jó.

Tészta:

250 ml meleg tej (45 fok)
6 ek. olaj
450-500 g liszt átszitálva
1 db. szobahőmérsékletű tojás
2 ek. cukor
1 csomag száraz élesztő (11 g)
1 kk. só

Töltelék:

cukor (lehetőleg barna, avagy fehér)- 100 g
barna cukor ¼ pohárral (50 g)
50 g liszt
2 ek. (30 g) keményítő
50 g puha vaj + 25 g a lekenéshez
2 púposan mért kk. fahéj- 8 g

Glazúr:

1 pohár (75 g) porcukor
2 ek. (25 g) puha vaj
2 ek. (40 g) villával enyhén felvert tejszín (30 %)
1 tasak van.cukor

A lisztet megszitáljuk és összekeverjük az élesztővel. 50 g lisztet meghagyunk a nyújtáshoz. A tojáshoz keverjük a sót és a cukrot. A tejhez adjuk az olajat.
A sütőt előmelegítjük 180 C ˚-ra, ez kb.15 perc. Az összes komponenst elegyítjük, és aktívan addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a kezünktől, tilos pihenni közben ;)
10-15 perc múlva, már semmiképpen nem szabad ragadnia :)
Liszttel meghintjük az asztalt és gombóccá formáljuk a tésztamasszát. Mély tálba áttesszük és letakarjuk sütőpapírral és konyhakendővel. Még egy kendőbe bugyolálva az időközben felmelegedett sütőbe helyezzük rögtön kikapcsolva azt! Kereken 20 perc múlva kiemeljük a tálat- a tésztánk készen van!

A töltelékhez egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat.
Lisztezett asztallapon téglalappú nyújtjuk a tésztát, 60 cm szélesre. Lekenjük a megolvasztott 25 g vajjal és rászórjuk a tölteléket, elegyengetjük és a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb a tenyerünkkel enyhén belenyomni a tésztába, ahogyan az eredeti sinnabont is készítik. :)

Szorosan feltekerjük, 12-13 részre vágjuk- ideális magassága a tekercsnek: 4,5 cm.

A tekercs tésztavégét összecsíphetjük, hogy sütés közben ne tekeredjen ki.
Sütőpapírral bélelt formába fektetve őket konyharuha alá bújtatjuk 20 perc pihenőre.

Le lehet kenni tojással a tetejét, én kihagytam ezt a lehetőséget, és 180 C ˚-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a belső kiálló kónuszt enyhe presszióval visszanyomjuk lefelé és megint letakarva egy kendővel 20 percen át pihentetjük.
És most jön a glazúr: a vajat kikeverjük a porcukorral és a vanília esszenciával vagy 1 zacskó kész vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt. Jól kikeverjük és a majdnem kihűlt tekercsek tetejére kenjük.


Elhihetitek, hogy nagyon finom!!!!!

A recept alakeyk (Tonya) ötlete az orosz netről.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Emeletes csirkemell mozzarellával töltve


Receptklub TV adásából

2 csirkemell
200 g mozzarella sajt
½ kg krumpli
4 db. paradicsom
1-2 cikk fokhagyma
2 ek. olíva olaj
1-2 kk. darált pirospaprika
bazsalikom
petrezselyem zöldje

bors

Nagyon megtetszett a TV adásban bemutatott többemeletes csirkemell látványa. El is készítettem ebédre- azon kívül, hogy mutatós még nagyon finom is!

A melleket bevagdossuk, de nem az aljáig oly módon, hogy szét tudjuk teríteni egy nagyobb lapba, enyhén kiklopfoljuk. Az egyik mellet, egy oldalát, sózzuk, borsozzuk, a másikat szintén, de előtte aromatizáljuk bazsalikom levelekkel és apróra vágott fokhagymával, ezeket az ízesítőket finoman belekalapálgatjuk a húsba.
Nehezék alatt sütjük forró olajban, először a sóval-borssal. A sózott oldala legyen felül… Én egy vízzel telt fazékkal „súlyzóztam” le. Amikor megpirult, megfordítjuk a húst és a másik oldalának is szép színt adunk, megint csak a nehezék alatt.
A meghámozott krumplit apró kockára vágjuk, és sózott vízben megfőzzük, majd leöntjük a levét.
A sajtot és a paradicsomot felkarikázzuk. A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk.

Amikor a második hússzeletet egyik oldalát megsütve átfordítjuk- ráhelyezzük a szeletre a paradicsomot és a mozzarellát, betakarjuk a már előzőleg aranyra sült csirkemellel és így egyőtt átmelegítjük.

A visszamaradt olajban átsütjük a krumplit megszórjuk paprikával, petrezselyemmel, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
Tálaljuk!
Nekem 125 g-os mozzarellám volt, de elégnek tűnt ez az adag. DE, legközelebb a krumpliadagot megduplázom, mert nagyon finomra sikeredett! Bátrabban használom a fokhagymát, jót tett neki és valószínűleg a bazsalikomot sem fogom sajnálni hozzá :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2010. október 5., kedd

Sajtos, baconos kenyérroló


750 g liszt
450 ml langyos tej
3 tojás sárgája
40 g friss élesztő
75 ml olaj
15 g só
1,5 kk. cukor

Töltelék:
375 g bacon, kockára vágva

1-2 ek. napraforgó- és tökmag
volt egy csomag pirított kesudióm, egy maréknyit használtam fel
250 g reszelt sajt, trappista és füstölt sajt vegyesen


Barátnőm T. Mari küldte a receptet, interneten találta másfél-két évvel ezelőtt (nem találom az eredetit…).
Azóta a család nagy kedvence lett! (2009-től)

Bekevertetjük a tésztát a kenyérsütő gépben. Technika híján- manuálisan.
Alulra kerül a tej a sóval, rászórjuk a lisztet… a legtetejére kerül a megkelt élesztő (az élesztőt feloldjuk kevés langyos tejben, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, meghintjük a tetejét liszttel. Összekeverjük-, olyan sűrű palacsintatészta állagú legyen. Állni hagyjuk, amíg a sapkája megemelkedik.)
Kézzel a megszokott módon bedagasztjuk.
Labdát formálunk belőle és tiszta konyhakendővel letakarva meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.


Körülbelül egy óra múltán duplájára emelkedik. Átemeljük enyhén lisztezett gyúrótáblára és átgyúrjuk. Kinyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a sajtokkal, majd a bacon kockákkal.


Nem túl szorosan feltekerjük tekerccsé és felvágjuk háromszögekké. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével. Megszórjuk a magokkal és a maradék reszelt sajttal.


A sütő tepsijébe zsírpapírt terítünk és a rolókat ½ órára 50 C ˚-ra tesszük, hogy még keljen. 170-180 C ˚-ra emelve a hőmérsékletet körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Még pihentetjük 5 percig és rácson hűlni hagyjuk. Nálunk frissen-melegen fogy.
Bacon helyett sonkát is használhatunk, alákenünk egy kis vajat, ettől leveles lesz a hajlatokban.
Nekem nagyon tetszik ezzel a tésztával dolgozni- könnyű, puha és foszlós az eredmény!

Az angol „bacon”, vagyis szalonna szó igazából magyar eredetű. Még az 1850-es években is megtörtént, hogy a nagyon jó minőségű zsírral Bakony erdeinek makkján felhizlalt disznócsordákat a pásztorok „nyugatra” hajtották. Így ismerte meg a világ a jó minőségű magyar eredetű bakonyi húsos szalonnát, vagyis bacont.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Ropogós sült hagymakarikák egyszerűbben

Sokan szeretik a karikázott, ropogósra sült hagymakarikákat- én is :)

Leírom, hogy én hogyan készítem- felkarikázom a kívánt hagyma-mennyiséget és belerakom egy nylonzacskóba, rászórok pár evőkanál lisztet és összefogva a zacskó száját alaposan összerázom. Egyenletesen befedi a liszt a hagymánkat! Most már lehet bő olajban adagonként ropogós-aranyszínűre pirítani!

Finommmm…

Jó sörkísérő :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

2010. október 1., péntek

Pöstyéni szeletek dupla adag karamell krémmel



Drága öcsém születésnapjára készült szeretettel, mindenképpen dupla adag krémmel, ezért így is írom le.

A LAPOK:

500 g liszt
250 g margarin
150 g porcukor
1 tojás
½ sütőpor (6 g)
3 ek.tej + 1 dkg élesztő- megkel

Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük.

Lehet kisebb tepsi hátulján sütni, akkor 5-6 lapunk lesz és magasabb a süteményünk. Zsírozott-lisztezett nagy tepsi hátán világos barnára sütjük egymás után kb. 15 perc alatt 170-175 C fokon.

KRÉM:

200 g porcukor
200 g vaj
Üvegedényben nagyon habosra keverjük.

1 liter tej
8-9 bő ek.liszt (lemértem, kb 125-130 gramm)
8-9 ek. kristálycukor

A lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz. A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor szép aranybarna színt kapott, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt. Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük.
Ha kihűlt- elegyítjük a habos cukros vajjal. Már ez maga a mennyország!!!

Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni. A széleket levagdossuk és szétosszuk toporgó családtagjaink között.
Porcukorral szórva, keskeny szeleteket vágva tálaljuk.

 Mennyei finomságú karamell krémes sütemény!!!!!

Pöstyén (szlovákul Piešťany, németül Pistyan,[Bad] Püschtin, lengyelül Piszczany) város Szlovákiában, a Vág partján fekszik. Tehát szlovák származású a receptünk.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TEJSZÍNES SPÁRGALEVES CSIRKESZÁRNNYAL ÉS VAJAS GALUSKÁVAL


Nagyon finom ez a spárgaleves!!!

300-500 g csirkeszárny
4-6 sárgarépa
300-500 g fehér spárga
1 fej hagyma + 1-2 zöldje (jól illik a póré is)
1 tk. cukor
25 g vaj
egy nagy csokor petrezselyemzöld
200 g tejszín
só, bors, pici szerecsendió ízlés szerint

Vajgaluska:

25 g vaj
1 tojás
liszt- amennyit felvesz (kb. 100 g)

petrezselyemzöld

A csirke szárnyat (a vékony végeket levágom) vízben közepes lángon majdnem készre főzzük, leszedjük a habját. Amíg fő, megtisztítjuk a zöldségeket- a sárgarépát karikázzuk, a spárgát alulról felfelé megtisztítjuk a fás részektől, a rügyekig vékonyan meghámozzuk (ha zöld spárgát használunk, akkor meg is hagyhatjuk a zsenge héját), levágjuk a fás végeket (kb. 2 cm) és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
A hagymát és a sárgarépát a fűszerekkel a húslevesünkbe dobjuk, a spárgát csak később, neki elég 10-15 perc gyenge főzés. Az ideálisra főzött spárga finom puha kívülről és ropogós belülről. Spárgához jól illik ízben a pici cukor, ezért ne felejtsük ki.
Belekeverjük a tejszínt és a levesbe rakjuk a vajat.


A galuskát hagyományosan készítjük el, csak vajjal- villával enyhén felverjük a tojást a sóval, hozzáadjuk a petrezselymet , a vajat és annyi lisztet, amennyit felvesz ahhoz, hogy kemény masszát kapjunk. A tányér széléről a majdnem kész levesbe szaggatjuk villával a hosszúkásra formázott galuskákat. Körülbelül 6-8 percig főzzük és tálaljuk ezt a fenséges, tavaszi ízű levest.

A vajgaluska jól illik a különböző levesekhez: karalábé-, karfiol-, zöldborsó- vagy gombaleveshez.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu