8-10 darab krumpli
500 g túró
túró állagától függően- néhány evőkanál sűrű tejföl
piros arany, hogy íze, színe harmonikus legyen
4-5 zöldhagyma a szárával együtt
1 kis fej vöröshagyma
só
bors
1 teáskanál őrölt köménymag
kapor
füstölt kecskesajt lereszelve a tetejére
A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy fele-fele
arányban tehéntúróból és juhtúróból, de sokan használnak csak tehéntúrót, mint
én is jelen esetben. A tölteléknek való kőrözöttet alaposan összekevertem,
utána ízesítettem.
A krumplit meghámoztam, kettévágtam hosszában és megfelelő
edényben mikróban, lefedve, körülbelül 10-15 percig előpároltam. Teáskanál
segítségével kikanalaztam a belsejét, előkészítve a helyet a tölteléknek.
Vajjal kikent tepsibe raktam, mellé a forgácsokat és megsóztam. Betöltöttem a
kis csónakokat.
Meglocsoltam olívaolajjal, kevés vizet öntöttem a töltött
csónakok alá. Lefedtem fóliával és betoltam a tepsit az előmelegített sütőbe. 45
perc alatt készre sütöttem. A reszelt sajtot 10 perccel a sütés vége előtt rászórtam.
Tálalásnál a tetejükre helyeztem ízfokozóként 1-1 serpenyőben
átsütött füstölt sonka szeletet. Tejfölt kínálunk mellé, de anélkül is finom,
úgy hidegen, mint melegen, egymagában, köretként, máskor is fog szerepelni konyhai repertoárunkban :) .
Az alapötletet Gizus http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kapros-turoval-toltott-krumpli.html receptje adta. Izgalmasan hangzott a kapros túróval töltött
krumpli, ezt a receptet egy kicsit saját ízlésemre formáztam, tekintettel a
hozzávalóimra. Őt idézem- „Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem
is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még
csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a
receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.”
Gizus hozzávalói:
3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt
só
őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
30 megjegyzés:
Ez nagyon jól hangzik:)
Köszönöm, Kata, nekünk nagyon ízlett!!!
Huh ez biztosan nekem is nagyon ízlene ;)
Az alaprecept szerintem még a diétádba is beleillik! Krumpli és túró, sütőben sütve...
Nagyon fincsi lehet, szeretem a töltött krumplikat!
Szuper ötlet, ezt az enyéim nagyon fogják szeretni:) Túróm nincs, de itt megint jöhet a ricotta szerintem, nemsokára kipróbálom, köszi:)
Köszönöm, Évus, én is szeretem a töltött krumplikat- laktató és finom! :)
Ricotta is jó ide, Erzsó, csak jól fűszerezd be, érdekes módon sütés után már nem érződik ki intenzíven a kőrözött ízesítés, csak valami finom, ízletes ízkeverék.
Én is kapros túróval szoktam tölteni, de biztos így is ízlene!
Köszönöm, marisz57 :)Sok mindennel töltöttem már krumplit, de pont a túróval elkészítve most láttam először Gizusnál, fogom variálgatni az ízesítéseket, ki fogom próbálni a csak kapros változatát is.
Drága Vicuska, megint tanultam tőled valamit, a krumpli mikróban párolását. Eddig nem is hallottam, de ki fogom próbálni. Mint ahogy a receptedet is! :)
Milyen jó ötlet! Ezt majd én is kipróbálom! Biztosan szeretni fogják.
Én még nem töltöttem krumplit semmilyen formában, viszont a kőrözöttet imádjuk. Pont ma készítettem. :)
Vicuska szuper ötlet a kőrözöttel megtölteni a krumplit. Mennyei finom lehetett, így a sonkával a tetején.Főleg juhtúróval tudnám nagyon szeretni. Nagyon köszönöm, hogy engem is megemlítettél, és még idéztél is tőlem. Most bizony jó nagyokat nyelek.:)
Köszönöm, Hankka!!! :) Örülök, ha jó tanáccsal tudok szolgálni, szívesen megosztom veletek. Máskor is szoktam mikróban készíteni párolt burgonyát. Az időfaktor függ a mérettől és a mennyiségtől. Ha héjastól készítem, akkor alaposan megmosom és vizesen rakom be mikrózni, letakarva, előtte megszurkálom kicsit villával, hogy a képződött gőz el tudjon távozni. Vitaminok, főleg a magnézium benne marad, nem fő ki a főzővízbe, ami nagy előnye ennek a készítési módnak.
HajniZoli, biztosan :)
Csilla, megéri kipróbálni, darált hússal szoktam púposan megtölteni, zöldségekkel is lehet....
Imádom a túrót, krumplival még nem próbáltam, de miért ne :)
Ez csak természetes, Gizus,- nagyon jó a recepted, még egyszer köszönöm, szerintem juhtúróval mennyei lenne! :)
Wanna, kb. ugyanez volt a gondolat menetem, amikor elolvastam Gizus receptjét :)
Vicuska, ez mennyei lehet! Most jó éhes lettem...Egy tál salátával neki ülnék! :o)
Köszönöm, Krisztina! Egy tál salátával fogyasztva nem hizlal és mégis laktató!
De rég nem készítettem töltött krumplit! Pedig nagyon szeretjük! És a tied rendesen elcsábított ám:)
Emi, örülök, ha csábít! :) köszönöm :)
Ilyet kérnék nagyon finomnak látszik :)
Milyen egyszerű és mégis finom ki étel!! Jaj, csak el ne felejtsem!! :)
Igen, Emi, ez az, aminek látszik- finom! :)
Köszönöm, Barbi, egyszerű- hozzávalókban, elkészítésben...
Ismét egy egyszerű és nagyszerű recept!:) Én is valahogy elfeledkeztem a töltött krumpliról, pedig nagy sláger volt nálunk, mikor a gyerekek kicsik voltak! Rég...:( Viszont itt vannak az unokák!:)))
Köszönöm :) Remélem, hogy az unokáknak is tetszek majd, a gyerekeid meg nosztalgiáznak egyet!
Hű de éhes lettem!
<a href="http://adf.ly/8l5N5>☺</a>
Köszönöm a virágcsokrot!!! :)
Nagyon guszták, fincsi lehetett, most szívesen megkóstolnám :)
Vedd, vidd, kóstold! :)
Megjegyzés küldése