Keress egy receptre, vagy összetevőre

FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA- HABKÖNNYŰ OMLÓS ÉS PUHA!


Egyszerűen zseniális! Habkönnyű, omlós és puha palacsinta!!!

Ezt a palacsintát az interneten fedeztem fel anno, 9 oldalon át dicsérték és magasztalták, ezért úgy gondoltam, hogy én is beállok a sorba, mert valóban kiállta a próbát- rendkívül könnyed, ízletes lett a FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA. Mostanra kedvenceim között szerepel! Aki megosztotta a receptet, azt írta, hogy ahogy megkóstolta, rögtön szerelmes lett bele :) Egyszerű, nem drága és finom!

Ha a pohár 250 ml-es, azaz 160 g liszt fér bele (akkor a kefir, aludttej, tejföl- 250 g) (táblázatból vettem az adatokat)

Dupla adagot (sőt!) ajánlok kisütni, mert egy adag csak kóstolónak elég! Sok időt, munkát nem igényel, lássunk hát neki:

2 tojás (mérettől függ, lehet 3)
½ teáskanál só
1 pohár forró víz
1 pohár kefir vagy joghurt, aludttej (tejfellel is kipróbáltam)
1 pohár átszitált finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna (0,25 tk)
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál olaj
1 kis csomag vaníliás cukor (opcionálisan, vagyis kihagyható)

Rugós habverővel felvertem (lehet mixerrel) a tojást a sóval, jó habosra. Vékony sugárban hozzáöntöttem a forró vizet, majd a kefirt, közben kitartóan tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a lisztet és hozzáöntöttem a tojásos keveréket. Alaposan átkevertem, csomómentesre, hozzáadagolva a többi hozzávalókat is.
Az első palacsinta alá kentem egy kevés olajat a palacsintasütőre. Nem nagy lángon egyesével kisütöttem. Az első kettőt sütéskor picit nehezebben tudtam megfordítani, kissé leragadt. Két lapáttal forgatva már nem okozott gondot :) (nagy méretű a palacsintasütőm). A fórumozók között is akadt, aki mondta, hogy megküzdött a palacsinták megfordításával, és amikor hozzáadtak + 1 egész tojást, akkor ez a probléma megszűnt. Szerintem sokban függ a liszttől!
Légies, porózus (apró lyukacskák képződnek benne sütéskor), puha, nagyon finom, a tejjel készültnél sokkal könnyedebb az íze, állaga. A kefir íze egyáltalán nem érződik a palacsintán, ez is sokak számára lényeges momentum. Saját készítésű, házi áfonyalekvárral fogyasztottuk. 


Ludmilla írta:

Megosztom veletek az én kefires palacsintám arányait, amit a recept szerint készítettem, nagyon meg vagyok vele elégedve:

½ l kefir
1 tojás (kissebből 2)
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál olaj
liszt

 Mixerrel felverem a kefirt, tojást, sót, szódát és olajat. Apránként keverem hozzá a lisztet. Annyi lisztet, hogy megfelelő konzisztenciájú legyen, attól függően, hogy milyen vastag palacsintákat szeretnénk. Forró serpenyőben sütni. Jó étvágyat!

Lisztből kb. 12-14 evőkanállal szükséges. Leningrádi palacsinta néven is találkoztam a recepttel a neten. Aki kevésbé édesen szereti, akkor elég 1 vagy 2 evőkanál cukrot használni.
Bármivel betölthetjük!

Vagy, ha kevésbé édesen szeretik-

liszt 140-160 g szitálva
szódabikarbóna ½ teáskanál
só ½ teáskanál
cukor 1 evőkanál
3 egész tojás- felverve
1/2 liter kefir

2 evőkanál olaj



A Szakácsok ligája weboldalon még egy nagyon hasonló receptet találtam Elenától:

800 ml 1% kefir
2 egész tojás
350-400 g liszt
220 ml forró víz
1,5 evőkanál cukor
1 teáskanál szóda
csipet só
1 evőkanál olaj
vaj

A tojást a sóval és a cukorral jól felhabosítjuk. Hozzákeverjük a kefirt, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük a habverővel.
A forró vízbe keverjük gyors mozdulatokkal a szódabikarbónát és rögtön beleöntjük a lisztes masszába. Átkeverjük.

Jól felforrósítjuk az olajat. Minél forróbb a serpenyő, annál több lyukacska képződik majd a palacsintában. Beleöntjük a palacsintasütőbe az olajat és 10 mp-ig melegítjük. Ezt is a masszához öntve kikeverjük.

A szokásos módon sütjük a palacsintákat, beleöntünk egy merőkanállal a serpenyőbe és a kanál aljával, körkörös mozdulatokkal elterítjük és sütjük.
A kész palacsinták felületét átkenjük egy kis darabka vajjal.

Tejfellel, lekvárral, mézzel, kaviárral tálaljuk.

A facebook oldalamon is követhető a blogom!

vicuska13.blogspot.hu

28 megjegyzés:

Viki írta...

Tudod, hogy ezt a receptet már én is kinéztem magamnak ? de valahogy eddig soha sem került rá a sor. Most nekiállnék, de nincs itthon kefír. Joghurt viszont csak gyümölcsös. Ha tejföllel készíteném (az van itthon) akkor mennyi kell bele? Vagy bízzam az ízlésemre? Nálad látván a fotót és bízva a jó ízlésedbe már sütném is :)

Tiffanylda írta...

Nagyon izgalmasnak tűnik és a cukor kivételével még én is megsüthetem!;) Mivel töltötted? Ki fogom próbálni, köszönöm, Vicuska!

Vicuska írta...

Vikikém, ugyanannyit tegyél, a többit a tapasztalatodra bízom: hogy kell a sűríteni liszttel, vagy inkább hígabb legyen az állaga, hiszen függ a tejfel sűrűségétől is.

Vicuska írta...

Baracklekvárral, mézzel is ettem, de bármivel töltheted, nyugodtan hagyd ki a cukrot belőle, Ildikó. Bár tökéletes az ízharmónia, de sósan finom lesz. Töltsd főtt, darált csirkemellel, fűszerezd, kis tejfellel keverd át, szórd meg friss petrezselyemzölddel, reszelt sajttal. Szerintem megoldod! :)

Éva írta...

Nagyon finom lehet látszik rajt hogy mennyire könnyed a tésztája. Kérdésem volna a pohár amivel méred az a kefires pohár?

Katalin írta...

Valóban nagyon finomnak, könnyűnek tűnik. Érdemes lenne kipróbálni :-)

Vicuska írta...

Évuska, nem a kefires, hanem 250 ml-es pohár volt használva, ami 160 g lisztnek felel meg egy mérős táblázat szerint. A 200 ml-esbe pedig 130 g liszt fér bele. Tehát 160 g lisztet tettem bele. Amilyet használsz, az a mértékegységed, hiszen a kefirt is ugyanúgy ebben "méred".
Katalin, várom a tapasztalataidat! :)

trollanyu írta...

Nagyon jól hangzik, ezt én is kipróbálom mindenképpen:) Nekem az első 1-2 palacsintám egyébként is mindig szétesik, a többi már nem:) Szép hétvégét:)

Vicuska írta...

Lehet az az oka, hogy jól fel kell hevíteni a serpenyőt már az első palacsinta kisütésénél, de ebben az esetben úgy gondolom a liszt minőségétől függ. Tartalmas, szép hétvégét Nektek is :) (köszönöm)

Gerdi írta...

Még nem találkoztam ezzel az elkészítési móddal- talán azért, mert ragadnak meg a palacsintareceptek. Mert nem szeretem sütni őkelmét. Meg enni is csak frissen. De most kíváncsivá tettél! Legyen csak időm, ilyen szép palacsintát sütök:-)

Anazar írta...

Érdekes!

HajniZoli írta...

Nagyon jó recept, kell tennem egy próbát!

Adri írta...

Elkészítettem tejföllel (csak az volt itthon) és kókuszolajjal. Mennyei lett!!! Nagyon lágy, kellemes, szinte krémesen könnyű volt a tészta. Enyhén porcukros tejföllel fogyasztottuk, nagyon harmonikus ízvilágot alkottak együtt. Bekerült a receptfüzetbe! :-)

Vicuska írta...

Drága Adrikám, egészségetekre, készítsd máskor is :)

Vicuska írta...

Facebookon írta Turi Anikó- "megsütöttem reggelire. tökéletes a tésztája. könnyű, tényleg szinte krémes. köszi a receptet."

Viki írta...

Köszönöm Vicuskám :)

Hankka írta...

Nem hallottam még róla, de ha tényleg ennyire finom a tésztája, ki kell próbáljam! :) Tetszik Adri porcukros tejfölös töltelék ötlete is, egyszerű, mégis fincsi lehet! :)

Vicuska írta...

Szóra sem érdemes, Viki :)
Hankka, nekem is tetszik a porcukros tejföl hozzá, de lehet alkalomadtán reszelni bele citromhéját, akkor pikánsabb lesz az íze.

marisz57 írta...

Nagyon érdekes recept! És látszik, hogy jó a tészta, feltétlenül kipróbálandó!
És a leveles tésztából készült angyalkáid is nagyon helyesek, a hóember salátád pedig szenzációs!

Tiffanylda írta...

Kipróbáltam Ludmilla receptjét, amit szintén ajánlottál. Nekem ez kell, ami tuti bevált és valóban! :) Kivéve a cukrot. Én egy kis Xillitet tettem bele. Volt gondom a megfordítással, de a 3. után vastagabbra készítettem, több helyen picit alányúltam, hogy levegőt kapjon és hopp, repítettem!:))) Ez nekem nagyon bevált! Isteni lett! Valóban könnyű, mint a pille, ugyanakkor laktató. Mi, az általunk készített, cukor nélküli szilvalekvárba mártogattunk belőle falatkákat, de magában is nagyon finom! Köszönöm szépen, Vicuska! Lehet, hogy a forróvizesre is sort kerítek egyszer!;)

Vicuska írta...

marisz57- de kedves vagy, köszönöm szépen! :) Pillekönnyű finomság!

Váljék egészségetekre, Ildikó, veled örülök, hogy sikerült! Adri írta, bár a másik receptnél, hogy semmi gondja nem volt a palacsinták megfordításával, úgy látszik, csak rá kell jönnünk, hogyan kerülhető el ez az apróság :)Végül is nem veszít értékéből, ha vastagabb! :)
Szilvalekvárral, mmm, finom lehetett! Hogyan készítetted- sütőben? Az üstben, szabad tűzön kavart szilvalekvárban sincs cukor- mégis mennyei az íze, nagyon szeretem. Érdekes módon palacsintához nem társítottam, köszönöm az ötletedet!

Tiffanylda írta...

Az idén rengeteg szilvánk volt és édes! Üstben készült, cukor nélkül, mint ahogy a régi, "nagyok" - pontosabban Nagyik:)- főzték, de nem annyira kemény, így kiválóan illett a "pillekönnyűhöz"!:) Köszönöm!

Zsuzsanna írta...

Vicuska, most hosszan elnézegettem Nálad. Gratulálok, profi vagy! Nagyon tetszenek a középázsiai, kaukázusi receptek! Köszönt: Zsuzsi

Vicuska írta...

Nagyon szeretem, nekem is üstben készült van, cukor nélkül, mégis olyan finom!!! Tegnap este kedvet kaptam tőled- sütöttem Ludmilla-féle palacsintákat, nagyon finom volt, de csak két lapáttal tudtam megfordítani :D De az íze kárpótolt!!! Köszönöm, hogy jössz, kipróbálsz és leírod a tapasztaltakat :)
Kedves Zsuzsi, köszönöm :), nem vagyok profi, csak főzni és enni szerető háziasszony. Közel áll hozzám a középázsiai, kaukázusi ízvilág, nekem is tetszenek, ősi alapjai vannak és különlegesen finom!

Viki írta...

Vicuskam. Szoval a telefonom okosabb, mint a laptop. Illetve nem is azzal, hanem egyenesen nyitottam meg a l7nket a FB- rol es onnan explorerrel vitt tovabb. Az meg azt mondta, hogy sehova.... Na de most recept telefonra lementve. ;) kifogas mar nem, esetleg nyafogas johet kozbe ;)

Vicuska írta...

Úgy látszik, hogy a laptopod trükközős kedvében van! :D

Viki írta...

Mar a mutoben van :)

Vicuska írta...

Viki, nem mindegy ám- műtő vagy hűtő???

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők