Egyszerűen zseniális! Habkönnyű, omlós és puha palacsinta!!!
Ezt a palacsintát az interneten
fedeztem fel anno, 9 oldalon át dicsérték és magasztalták, ezért úgy gondoltam,
hogy én is beállok a sorba, mert valóban kiállta a próbát- rendkívül könnyed,
ízletes lett a FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA. Mostanra kedvenceim között
szerepel! Aki megosztotta a receptet, azt írta, hogy ahogy megkóstolta, rögtön
szerelmes lett bele :) Egyszerű, nem drága és finom!
Ha a pohár 250 ml-es, azaz 160 g liszt fér bele (akkor a kefir, aludttej, tejföl- 250 g) (táblázatból vettem az adatokat)
Dupla adagot (sőt!) ajánlok
kisütni, mert egy adag csak kóstolónak elég! Sok időt, munkát nem igényel,
lássunk hát neki:
2 tojás (mérettől függ, lehet 3)
½ teáskanál só
1 pohár forró víz
1 pohár kefir vagy joghurt,
aludttej (tejfellel is kipróbáltam)
1 pohár átszitált finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna (0,25 tk)
1 evőkanál cukor
2-3 evőkanál olaj
1 kis csomag vaníliás cukor
(opcionálisan, vagyis kihagyható)
Rugós habverővel felvertem (lehet
mixerrel) a tojást a sóval, jó habosra. Vékony sugárban hozzáöntöttem a forró
vizet, majd a kefirt, közben kitartóan tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe
szitáltam a lisztet és hozzáöntöttem a tojásos keveréket. Alaposan átkevertem, csomómentesre, hozzáadagolva a többi hozzávalókat is.
Az első palacsinta alá kentem egy
kevés olajat a palacsintasütőre. Nem nagy lángon egyesével kisütöttem. Az első
kettőt sütéskor picit nehezebben tudtam megfordítani, kissé leragadt. Két
lapáttal forgatva már nem okozott gondot :) (nagy méretű a palacsintasütőm). A fórumozók között is akadt, aki
mondta, hogy megküzdött a palacsinták megfordításával, és amikor hozzáadtak + 1
egész tojást, akkor ez a probléma megszűnt. Szerintem sokban függ a liszttől!
Légies, porózus (apró lyukacskák
képződnek benne sütéskor), puha, nagyon finom, a tejjel készültnél sokkal
könnyedebb az íze, állaga. A kefir íze egyáltalán nem érződik a palacsintán, ez
is sokak számára lényeges momentum. Saját készítésű, házi áfonyalekvárral fogyasztottuk.
Ludmilla írta:
Megosztom veletek az én kefires
palacsintám arányait, amit a recept szerint készítettem, nagyon meg vagyok vele
elégedve:
½ l kefir
1 tojás (kissebből 2)
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál olaj
liszt
Mixerrel felverem a kefirt,
tojást, sót, szódát és olajat. Apránként keverem hozzá a lisztet. Annyi
lisztet, hogy megfelelő konzisztenciájú legyen, attól függően, hogy milyen
vastag palacsintákat szeretnénk. Forró serpenyőben sütni. Jó étvágyat!
Lisztből kb. 12-14 evőkanállal szükséges. Leningrádi palacsinta néven is találkoztam a recepttel a neten. Aki kevésbé édesen szereti, akkor elég 1 vagy 2 evőkanál cukrot használni.
Bármivel betölthetjük!
vicuska13.blogspot.hu
Lisztből kb. 12-14 evőkanállal szükséges. Leningrádi palacsinta néven is találkoztam a recepttel a neten. Aki kevésbé édesen szereti, akkor elég 1 vagy 2 evőkanál cukrot használni.
Bármivel betölthetjük!
Vagy, ha kevésbé édesen szeretik-
liszt 140-160 g szitálva
szódabikarbóna ½ teáskanál
só ½ teáskanál
cukor 1 evőkanál
3 egész tojás- felverve
1/2 liter kefir
2 evőkanál olaj
A Szakácsok ligája weboldalon még egy nagyon hasonló receptet találtam Elenától:
800 ml 1% kefir
2 egész tojás
350-400 g
liszt
220 ml forró víz
1,5 evőkanál cukor
1 teáskanál szóda
csipet só
1 evőkanál olaj
vaj
A tojást a sóval és a cukorral jól felhabosítjuk. Hozzákeverjük
a kefirt, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük a habverővel.
A forró vízbe keverjük gyors mozdulatokkal a szódabikarbónát
és rögtön beleöntjük a lisztes masszába. Átkeverjük.
Jól felforrósítjuk az olajat. Minél forróbb a serpenyő, annál
több lyukacska képződik majd a palacsintában. Beleöntjük a palacsintasütőbe az olajat és 10 mp-ig
melegítjük. Ezt is a masszához öntve kikeverjük.
A szokásos módon sütjük a palacsintákat, beleöntünk egy
merőkanállal a serpenyőbe és a kanál aljával, körkörös mozdulatokkal elterítjük és sütjük.
A kész palacsinták felületét átkenjük egy kis darabka
vajjal.
Tejfellel, lekvárral, mézzel, kaviárral tálaljuk.
A facebook oldalamon is követhető a blogom!
A facebook oldalamon is követhető a blogom!
28 megjegyzés:
Tudod, hogy ezt a receptet már én is kinéztem magamnak ? de valahogy eddig soha sem került rá a sor. Most nekiállnék, de nincs itthon kefír. Joghurt viszont csak gyümölcsös. Ha tejföllel készíteném (az van itthon) akkor mennyi kell bele? Vagy bízzam az ízlésemre? Nálad látván a fotót és bízva a jó ízlésedbe már sütném is :)
Nagyon izgalmasnak tűnik és a cukor kivételével még én is megsüthetem!;) Mivel töltötted? Ki fogom próbálni, köszönöm, Vicuska!
Vikikém, ugyanannyit tegyél, a többit a tapasztalatodra bízom: hogy kell a sűríteni liszttel, vagy inkább hígabb legyen az állaga, hiszen függ a tejfel sűrűségétől is.
Baracklekvárral, mézzel is ettem, de bármivel töltheted, nyugodtan hagyd ki a cukrot belőle, Ildikó. Bár tökéletes az ízharmónia, de sósan finom lesz. Töltsd főtt, darált csirkemellel, fűszerezd, kis tejfellel keverd át, szórd meg friss petrezselyemzölddel, reszelt sajttal. Szerintem megoldod! :)
Nagyon finom lehet látszik rajt hogy mennyire könnyed a tésztája. Kérdésem volna a pohár amivel méred az a kefires pohár?
Valóban nagyon finomnak, könnyűnek tűnik. Érdemes lenne kipróbálni :-)
Évuska, nem a kefires, hanem 250 ml-es pohár volt használva, ami 160 g lisztnek felel meg egy mérős táblázat szerint. A 200 ml-esbe pedig 130 g liszt fér bele. Tehát 160 g lisztet tettem bele. Amilyet használsz, az a mértékegységed, hiszen a kefirt is ugyanúgy ebben "méred".
Katalin, várom a tapasztalataidat! :)
Nagyon jól hangzik, ezt én is kipróbálom mindenképpen:) Nekem az első 1-2 palacsintám egyébként is mindig szétesik, a többi már nem:) Szép hétvégét:)
Lehet az az oka, hogy jól fel kell hevíteni a serpenyőt már az első palacsinta kisütésénél, de ebben az esetben úgy gondolom a liszt minőségétől függ. Tartalmas, szép hétvégét Nektek is :) (köszönöm)
Még nem találkoztam ezzel az elkészítési móddal- talán azért, mert ragadnak meg a palacsintareceptek. Mert nem szeretem sütni őkelmét. Meg enni is csak frissen. De most kíváncsivá tettél! Legyen csak időm, ilyen szép palacsintát sütök:-)
Érdekes!
Nagyon jó recept, kell tennem egy próbát!
Elkészítettem tejföllel (csak az volt itthon) és kókuszolajjal. Mennyei lett!!! Nagyon lágy, kellemes, szinte krémesen könnyű volt a tészta. Enyhén porcukros tejföllel fogyasztottuk, nagyon harmonikus ízvilágot alkottak együtt. Bekerült a receptfüzetbe! :-)
Drága Adrikám, egészségetekre, készítsd máskor is :)
Facebookon írta Turi Anikó- "megsütöttem reggelire. tökéletes a tésztája. könnyű, tényleg szinte krémes. köszi a receptet."
Köszönöm Vicuskám :)
Nem hallottam még róla, de ha tényleg ennyire finom a tésztája, ki kell próbáljam! :) Tetszik Adri porcukros tejfölös töltelék ötlete is, egyszerű, mégis fincsi lehet! :)
Szóra sem érdemes, Viki :)
Hankka, nekem is tetszik a porcukros tejföl hozzá, de lehet alkalomadtán reszelni bele citromhéját, akkor pikánsabb lesz az íze.
Nagyon érdekes recept! És látszik, hogy jó a tészta, feltétlenül kipróbálandó!
És a leveles tésztából készült angyalkáid is nagyon helyesek, a hóember salátád pedig szenzációs!
Kipróbáltam Ludmilla receptjét, amit szintén ajánlottál. Nekem ez kell, ami tuti bevált és valóban! :) Kivéve a cukrot. Én egy kis Xillitet tettem bele. Volt gondom a megfordítással, de a 3. után vastagabbra készítettem, több helyen picit alányúltam, hogy levegőt kapjon és hopp, repítettem!:))) Ez nekem nagyon bevált! Isteni lett! Valóban könnyű, mint a pille, ugyanakkor laktató. Mi, az általunk készített, cukor nélküli szilvalekvárba mártogattunk belőle falatkákat, de magában is nagyon finom! Köszönöm szépen, Vicuska! Lehet, hogy a forróvizesre is sort kerítek egyszer!;)
marisz57- de kedves vagy, köszönöm szépen! :) Pillekönnyű finomság!
Váljék egészségetekre, Ildikó, veled örülök, hogy sikerült! Adri írta, bár a másik receptnél, hogy semmi gondja nem volt a palacsinták megfordításával, úgy látszik, csak rá kell jönnünk, hogyan kerülhető el ez az apróság :)Végül is nem veszít értékéből, ha vastagabb! :)
Szilvalekvárral, mmm, finom lehetett! Hogyan készítetted- sütőben? Az üstben, szabad tűzön kavart szilvalekvárban sincs cukor- mégis mennyei az íze, nagyon szeretem. Érdekes módon palacsintához nem társítottam, köszönöm az ötletedet!
Az idén rengeteg szilvánk volt és édes! Üstben készült, cukor nélkül, mint ahogy a régi, "nagyok" - pontosabban Nagyik:)- főzték, de nem annyira kemény, így kiválóan illett a "pillekönnyűhöz"!:) Köszönöm!
Vicuska, most hosszan elnézegettem Nálad. Gratulálok, profi vagy! Nagyon tetszenek a középázsiai, kaukázusi receptek! Köszönt: Zsuzsi
Nagyon szeretem, nekem is üstben készült van, cukor nélkül, mégis olyan finom!!! Tegnap este kedvet kaptam tőled- sütöttem Ludmilla-féle palacsintákat, nagyon finom volt, de csak két lapáttal tudtam megfordítani :D De az íze kárpótolt!!! Köszönöm, hogy jössz, kipróbálsz és leírod a tapasztaltakat :)
Kedves Zsuzsi, köszönöm :), nem vagyok profi, csak főzni és enni szerető háziasszony. Közel áll hozzám a középázsiai, kaukázusi ízvilág, nekem is tetszenek, ősi alapjai vannak és különlegesen finom!
Vicuskam. Szoval a telefonom okosabb, mint a laptop. Illetve nem is azzal, hanem egyenesen nyitottam meg a l7nket a FB- rol es onnan explorerrel vitt tovabb. Az meg azt mondta, hogy sehova.... Na de most recept telefonra lementve. ;) kifogas mar nem, esetleg nyafogas johet kozbe ;)
Úgy látszik, hogy a laptopod trükközős kedvében van! :D
Mar a mutoben van :)
Viki, nem mindegy ám- műtő vagy hűtő???
Megjegyzés küldése