Keress egy receptre, vagy összetevőre

KÖNNYŰ, PUHA, SÜTŐPOROS FÁNK 15 PERC ALATT


Ez egy univerzális pillefánk recept- ennél egyszerűbb nem létezik, mert nem kell dagasztani, sem keleszteni, de még nyújtani sem! Gyorsan készül, gyorsan fogy!
Rupáner konyhájából, aki még jobban leegyszerűsíti a sütés menetét, mert átszámolta csésze mércére, tehát a mérleget sem kell előkapni. Köszönöm, Margó!
Tehát, a mérce 2,5 dl-es csésze.

2 tojás
2-3 lapos ek cukor
1 csomag sütőpor
2 csésze tejföl (lehet kefir, joghurt, aludttej), kb 400-500 ml
2 csésze liszt, kb 400-500 g
(mehet bele ízesítésnek vaníliás cukor, citrom reszelt héja)
kókuszzsír vagy olaj a sütéshez (legalább kétujjnyi legyen a lábas alján)


Egy tejfölös vederben kikevertem a tojásokat a cukorral, tejföllel, hozzáadtam a sütőport és hozzákevertem fakanállal a lisztet, sűrűbb galuskatészta-szerű (nokedli) legyen a tészta állaga. Ha kell még liszt, vagy tejfel, pótoljuk szükség szerint.
Egy mélyebb teflonbevonatú lábasban megmelegítettem a kókuszzsírt, annyi mennyiségű zsiradék vagy olaj szükséges, hogy a fánkok ússzanak benne, maguktól meg tudjanak fordulni, ahogy megsült az egyik oldaluk. Időnként megfordítottam őket, ha úgy láttam, hogy a másik oldal még nem elég szemet vidító színű. Két evőkanalat használtam a szaggatáshoz, az egyiket megmártottam a zsírban és egy fél evőkanálnyit (dió nagyságú) kiemeltem a tésztából és a másik kanál segítségével belecsúsztattam a zsírba. A láng közepes legyen, hogy a fánkok belseje átsüljön. Függ a gázrózsa méretétől, nehogy kívülről megpiruljon, belül pedig nyers maradjon. Érdemes egy próbasütést csinálni.
Kb 30 cm átmérőjű edényemben háromszorra sültek ki a kis puffancsok. Néha rásegítettem a fordulásra :) ja, fontos még, hogy helyet hagyjunk neki erre a bukfencre. Amikor megsültek, szép piros színük lett, nagyobb szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy mélyebb tálba terítettem papírtörlőre, porcukorral meghintettem, megráztam, kicsit feldobáltam őket a tálban mozgatva, hogy mindenhol körbe ölelje, érje. Máris kanalaztam a következő adagot a kókuszzsírba.
Lekvárral, bármilyen fánkhoz illő finomsággal kínálható, nekem egymagában is nagyon ízlett! Pihe-puha, könnyed, nem túl édes fánkocskák lettek. Másnap is puha maradt, letakarva.
Recept innen.


Közben rájöttem, mennyire ismerős nekem ez a fánk, villámgyors fánk 15 perc alatt névvel került fel a blogra kb pont két évvel ezelőtt. https://vicuska13.blogspot.com/2015/01/villamgyors-fank-15-perc-alatt.html  Az sűrűbb volt a mai fánkocskánál, és rummal, citromhéjjal ízesítettem. Ez most légiesebb lett, mert több tejfellel készítettem, nagyon finom!!! 

Fánkreceptek a blogomon:

Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)


vicuska13.blogspot.hu

12 megjegyzés:

Viki írta...

Isteni lehet. Kár, hogy én nem ehetek ilyen finomságokat!

Katalin írta...

De helyes kis fánkok, nagyon jó receptnek tűnik! És belül is milyen szép, laza a tésztája. Szívesen megkóstolnám :-)

Éva írta...

Nagyon guszta és valóban könnyen elkészíthető!

Vicuska írta...

Együttérzek Veled Vikim, de annyi más finom dologgal tudod magad kárpótolni!

Vicuska írta...

Katalin, sütésre fel! Ez elfogyott...

Vicuska írta...

Évuska, a kókuszzsírban sütés után nem éreztem rajta azt, hogy megszívta volna magát sütés közben zsírral. Könnyen elkészült és alig kell utána mosogatni :)

Gerdi írta...

Múlt hét szombaton elkészítettem, bableves mellé. Tényleg nagyon finom, délutánra el is fogyott. Süthettem volna belőle többet is! :-) Köszönet a receptért, ismétlés is lesz, az biztos!

Vicuska írta...

Nagyon szívesen :) Egy tartalmas leves után elég is ahhoz, hogy komplett ebéd legyen és ne maradjon az ember éhes. Akkor nem is tudod még, hogy másnapra is milyen finom és puha marad.

Tiffanylda írta...

Ma megsütöttem, nagyon finom volt, köszönjük a gyors és finom receptet! :)

Vicuska írta...

Köszönöm Ildikó a visszajelzést, örülök, hogy ízlett :) Hétvégére tervezem sütni.

marisz57 írta...

Az ilyen egyszerű fánkoknak könnyebben nekifogok, mint a hagyományos élesztős szalagosnak. Gyorsan elkészül, és nagyon finom! :)

Vicuska írta...

Szerencsére nem időigényes! Mikor melyikre futja az ember idejéből vagy éppen kedvéből :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők