Figyelmükbe ajánlok egy nagyon egyszerű és finom szilva
eltevési módot télére nyersen, főzés nélkül- süteményekhez, muffin, gombóc,
gőzön gombóc, leveles tésztához, édes pizzához, húsok mellé vagy csak úgy
egyszerűen fogyasztani. Hosszú évek óta csak így rakom el télére a szilvát!
Elkészítése egyszerű, gyors és a végeredmény nagyon
finoooom!!!! És olyan illatos-zamatos!
5 kg
szilvához szükséges:
1 és ½ kg cukor,
1 kk. szalicil
fahéj
szegfűszeg
1 e.k. rum vagy konyak, de anélkül is jó.
A hasító szilvát megmossuk, de csak annyira,
hogy a por letisztuljon és az ezüstös bevonat rajta maradjon. Kimagozzuk és egy
nagyobb edényben a fűszerekkel és a cukorral, szalicillal összevegyítjük.
Egy napot áll, azalatt levet enged, időnként felkeverjük, hogy
a cukor feloldódjon a képződött lében. Néha megkóstoljuk, de mindig tiszta
kanalat használjunk hozzá!
Elárulom, hogy gyakran kóstolgatom :D Ebben a cukros lében fél literes üvegekbe
rakva lezárjuk, a tetejére öntjük a rumot, ha van. Én nem szoktam tenni.
Nagyon finom, friss, ropogós, fahéjas,
vitamindús szilvánk lesz!
Egy kedves hozzászóló megjegyzése és tanácsa azoknak, akiknek esetleg felforrt a szilvabefőttje (nekem még soha nem forrt fel az évtizedek alatt):
"Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D"
Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.
Társ nevei: Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumarǔ, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla
Adatok a csodakertész oldalról, innen.
SZILVÁS GOMBÓC
1 kg
krumpli
2 evőkanál olaj
kb. 200-300
g liszt (amennyit felvesz)
egy jó evőkanál gríz (dara)
só
1 egész tojás, de nem fontos
hasító szilva
fahéj
szegfűszeg
cukor
zsemlemorzsa
A főtt, megtört krumplival és a többi hozzávalóval tésztát
gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, felkockázzuk, mindegyikbe rakunk egy fél vagy egész
szilvát mag nélkül, egy kockacukrot nyomhatunk a közepébe. Vagy a nyersen
elrakott szilvából teszünk bele ½ vagy egy egészet, lecsepegtetve.
Nagy fazék vizet a gázra teszünk főni, amikor felfőtt,
megsózzuk.
Addig is gombócokat formálunk, szép sima legyen a felülete.
Kifőzzük, felemelkednek a víz felszínére, még egyszer
felforr a víz és készen is van. Szűrőlapáttal kiemeljük (le lehet vízzel öblíteni)
és beleforgatjuk a megpirított zsemlemorzsába.
Porcukorral vagy fahéjas kristálycukorral szórva tálaljuk!
Ebből a kimagozott szilvafajtából-hasító, ahogy mifelénk nevezik és a nemtudom szilvából, főzik rézüstben a hagyományos szilvalekvárt, több órán keresztül. Szikékben évekig eláll cukor és tartósítószer nélkül, mert annyira sűrű. A lekvárfőzés közösségi alkalom arra, hogy a család apraja, nagyja egy éjjelen, nappalon keresztül együtt magolják és főzzék a szilvát.
vicuska13.blogspot.hu