Kriszti gasztroblogján találtam ezt az ötletes rolád formájú tiramisut amit kicsit átmódosítottam.
Ebben a kánikulában esztelen öngyilkosság lett volna begyújtani a konyhában a sütőt, ezért elhatároztam, hogy megkönnyítem a dolgom :)
Az eredeti recept hozzávalói: 18 db babapiskóta, 250 g mascarpone, 2 evőkanál cukor, 2 adag erős fekete kávé és kakaópor a diszítéshez.
Nyers tojást nem használtam és a mascarponét tejfellel és lime kifacsart levével tettem pikánsabbá. A babapiskótához feketekávé helyett cukros forralt vizet készítettem a mártogatáshoz. Mindezek a különbségek egy új nyári süteményt eredményeztek, de az alapötletet és az inspirációt Krisztinek köszönhetjük! A babapiskóta, azaz savoyardi nevét az olasz királyi családról, a Savoyai-ról kapta.
Készíthető fele mennyiségből és akkor csak egy tekercset kapunk vendégvárónak például, de biztos vagyok benne, hogy egy példányban kevésnek fogják találni!
2 tekercshez:
4X12 db babapiskóta (olasz nevén savoyardi)
2X 250 g mascarpone (tehát 2 dobozzal)
3 lime leve és lereszelt héja (citrommal is finom)
375 g 20 %-os tejföl
porcukor ízlés szerint (kb 5-6 evőkanál)
1 csomag 20 g-os instant zselatin fix
2 dobozka málna (szűrőbe téve mostam és jóóól lecsöpögtettem)
frissentartó fólia (folpack)
Leterítettem egy kb. 40 cm hosszú folpack darabot. 2,5 deciliter forralt, kihűlt vízben feloldottam 2,5 evőkanál cukrot. A kekszeket gyors mozdulattal, egyesével és mindkét oldalát belemártottam az édesített vízbe és kiraktam 3x7 db-ot egymás mellé sorjázva.
A krémhez dinamikus tempóban habverővel kissé felvertem a tejfölt a cukorral, tovább verve hozzáadtam a mascarponét és a kifacsart 2 lime levét, a legvégén pedig a zselatin fixet. Egyet meghagytam díszítéshez. A málnából félretettem egy kis maroknyit a rolád tetejére. A krémet szemre megfeleztem és valamennyit ebből is oldalra raktam. Nem elfelejtendő ám, hogy a lime-okat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra használat előtt…
Hosszában az első két sor piskótára rákentem a krém felét, a közepén megszórtam málnával és feltekertem rolád formájúra a fólia segítségével. A két végén megtekertem és a hűtőbe raktam. Ugyanígy jártam el a másik tekerccsel is.
Miután több mint fél napot hűsöltek, óvatosan kitekertem a fóliából és kidíszítgettem. Jól összeállt a rolád annak ellenére, hogy az átitatott piskóta igencsak képes magába szívni minden nedvességet és ettől ellágyul, akárcsak mi, amikor végre megkóstolhatjuk művünket! :D
Úgy tűnik számomra, hogy nyugodtan le lehet fagyasztani, mert jól tűri a jéghideg klímát! De előrelátó háziasszonyok kettőt készítve- egyet lefagyaszthatnak egy előrelátott alkalomra... amikor nincs idejük a desszerttel foglalatoskodni.
Nagyon kellemes ízű, kánikulában könnyen elkészíthető sütit élvezhettünk Adrienn lányom szülinapján!!! GYORSAN ELFOGYOTT! Képtelenség korlátozott mennyiségben fogyasztani!!! Még nem tudják a fiatalok, hogy még egy adag várja őket holnap ;)
Boldog szülinapot, drágám! :)
Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)
vicuska13.blogspot.hu