Keress egy receptre, vagy összetevőre

MÉZES KORONGOK KRÉMMEL TÖLTVE



Egyik kedvenc süteményünk!!!!! Rendkívül finom!!!
A recept Keresztanyukámtól származik :)

Hozzávalók:

230 g méz
200 g cukor
80 g RAMA margarin
80 g darált dió
3 egész tojás
*
450 g liszt
1 púpos ek. szóda

KRÉM:

2 dl tej
2 púpos ek. liszt
100 g vaj vagy margarin
1 cs. van.cukor
1 kk. rum eszencia

GLAZÚR:

1 tojás fehérje
50 g porcukor

KORONGOK:

Az alaptésztához lábasban megmelegítjük a hozzávalókat és a tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Simává keverjük. Nem lesz sűrű a massza, de ahogyan hűl, úgy sűrűsödik az állaga. Mikor már majdnem kihűlt, átrakjuk nejlon zacskóba és a hűtőbe tesszük 1-3 napra. Aznap, amikor el szeretnénk készíteni, a hűtőből kivéve a tésztát 3 részre osztva egyesével elnyújtjuk és kiszúrjuk pogácsaszaggatóval kerek formára. 175˚С- ra előmelegítjük a sütőt és sütőpapíron 10-15 perc alatt készre sütjük a korongokat. Fontos figyelembe venni, hogy sülés közben nagyra nő, ezért távolságra rakjuk szét őket és nem szabad túlsütni sem. Ha vékonyra nyújtjuk, akkor keményebb, ha picit vastagabbra, akkor magasabb és puha lesz rögtön. A krém betöltése után a mézes kekszkorongok megpuhulnak, szinte elolvadnak a szánkban.

4 tepsivel lett kisütve.

Miután kihűlt, minden másodikat megkenjük a krémmel, majd összeragasztjuk az üresekkel párosítva.

KRÉM:

A lisztet a fele tejjel nagyon simára keverjük, a tejet fokozatosan adagolva.
A másik felét felfőzzük és állandóan keverve belefőzzük a keveréket, pár percig, kevergetve, sűrűsödésig rotyogtatjuk.
Miután teljesen kihűlt, összeelegyítjük a habosra kevert vajjal és van. cukorral, rummal.

GLAZÚR:

A tojás fehérjét habbá verjük + a cukor, ezzel díszítjük ízlésünk szerint a betöltött korongokat.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

                                       
vicuska13.blogspot.hu

FŐZÉS NÉLKÜLI, NYERSEN ELRAKOTT SZILVA TÉLÉRE ÉS SZILVÁS GOMBÓC




Figyelmükbe ajánlok egy nagyon egyszerű és finom szilva eltevési módot télére nyersen, főzés nélkül- süteményekhez, muffin, gombóc, gőzön gombóc, leveles tésztához, édes pizzához, húsok mellé vagy csak úgy egyszerűen fogyasztani. Hosszú évek óta csak így rakom el télére a szilvát!
Elkészítése egyszerű, gyors és a végeredmény nagyon finoooom!!!! És olyan illatos-zamatos!

5 kg szilvához szükséges:

1 és ½ kg cukor, 
1 kk. szalicil
fahéj
szegfűszeg
1 e.k. rum vagy konyak, de anélkül is jó.

A hasító szilvát megmossuk, de csak annyira, hogy a por letisztuljon és az ezüstös bevonat rajta maradjon. Kimagozzuk és egy nagyobb edényben a fűszerekkel és a cukorral, szalicillal összevegyítjük.
Egy napot áll, azalatt levet enged, időnként felkeverjük, hogy a cukor feloldódjon a képződött lében. Néha megkóstoljuk, de mindig tiszta kanalat használjunk hozzá!  
Elárulom, hogy gyakran kóstolgatom :D Ebben a cukros lében fél literes üvegekbe rakva lezárjuk, a tetejére öntjük a rumot, ha van. Én nem szoktam tenni.

Nagyon finom, friss, ropogós, fahéjas, vitamindús szilvánk lesz!

Egy kedves hozzászóló megjegyzése és tanácsa azoknak, akiknek esetleg felforrt a szilvabefőttje (nekem még soha nem forrt fel az évtizedek alatt):

"Ami a felforrt szilvát illeti: ki kell válogatni a hibás, ellágyult példányokat, melyek már erjedés közelében vannak. Csak ép, aránylag kemény szilvát tegyünk el télire, a lágy szemek mehetnek lekvárnak, íznek vagy . . . pálinkának ! :D"


Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.
Társ nevei: Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumarǔ, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla
Adatok a csodakertész oldalról, innen.

SZILVÁS GOMBÓC


1 kg krumpli
2 evőkanál olaj
kb. 200-300 g liszt (amennyit felvesz)
egy jó evőkanál gríz (dara)
1 egész tojás, de nem fontos

hasító szilva
fahéj
szegfűszeg
cukor

zsemlemorzsa

A főtt, megtört krumplival és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, felkockázzuk, mindegyikbe rakunk egy fél vagy egész szilvát mag nélkül, egy kockacukrot nyomhatunk a közepébe. Vagy a nyersen elrakott szilvából teszünk bele ½ vagy egy egészet, lecsepegtetve.
Nagy fazék vizet a gázra teszünk főni, amikor felfőtt, megsózzuk.
Addig is gombócokat formálunk, szép sima legyen a felülete.


Kifőzzük, felemelkednek a víz felszínére, még egyszer felforr a víz és készen is van. Szűrőlapáttal kiemeljük (le lehet vízzel öblíteni) és beleforgatjuk a megpirított zsemlemorzsába.


Porcukorral vagy fahéjas kristálycukorral szórva tálaljuk!



Ebből a kimagozott szilvafajtából-hasító, ahogy mifelénk nevezik és a nemtudom szilvából, főzik rézüstben a hagyományos szilvalekvárt, több órán keresztül. Szikékben évekig eláll cukor és tartósítószer nélkül, mert annyira sűrű. A lekvárfőzés közösségi alkalom arra, hogy a család apraja, nagyja egy éjjelen, nappalon keresztül együtt magolják és főzzék a szilvát.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu


TÚRÓS MÁLNA BOMBA SÜTÉS NÉLKÜL


Ha készen vett piskótát használunk hozzá, a sütőt be sem kell gyújtani :)

Piskóta:

tojás-5 db
1 evőkanál cukor + 3 ek.
liszt-200 g
½ csomag sütőpor
vanília

Szuflé:

túró 500 g
tejszín 33% -0,5 l
porcukor, 100-150 g
zselatin-30 g
víz ½ pohárral (vagy tej)
friss málna-600-800 g
csokoládé díszítéshez

Öntsük fel a zselatint vízzel.

Elkészítjük a piskótát: habverővel felverjük a tojást és a cukrot (10-15 percig). Ezután óvatosan keverjük hozzá a lisztet + a vanília. Öntsük a tésztát a tortaformába, süssük 160-170 C fokon-. A kész, kihűlt tortát kettévágjuk lapjában, egy vékonyabb lapra (1,5 cm), a másik felét kockázzuk fel. (A legjobb, ha jól bevált, saját recept szerint készíted!!!)

Szuflé:

Míg hűl a piskótasütemény, elkészítjük a szuflét.
A túrót és a porcukrot mixerrel felverjük, megállás nélkül tovább verve hozzáadjuk a tejszínt. Ahogy nő a térfogata, vékony sugárban hozzáöntjük a kihűlt zselatint- vagy a poralakút. Belekeverjük a felkockázott piskótát. A szuflé készen van.
Mély tálat folpackkal kibéleljük, alulra mehet a tört csoki, rá a túrós szuflé akkurátusan, málnával vagy akár eperrel rétegezve, míg el nem fogy.
A tetejére kerül a körpiskóta, lazán lenyomkodjuk.
Tegyük a süteményt 30 percre a fagyóba vagy 1-2 órára a hűtőbe.
Óvatosan tálra vagy torta-tartóra borítjuk tálalásnál.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GRÓFI DIMBEK-DOMBOK


Piskóta:

6 tojás
2 pohár cukor
1,5 pohár liszt
5 e.k. kakaó
1 teásk.szóda+1 mk. ecet

Krém:

800 g tejföl
1-1,5 pohár porcukor
1 narancs

Töltelék:

1 marék pirított dió
0,5-1 pohárnyi ananász kocka
vagy őszibarack

Glazúr:

2-3 e.k. kakaó
2-3 e.k. cukor
2-3 e.k.víz
felfőzni + 5 dk vaj

Elsősorban elkészítjük a krémet: 1 narancs levét felmelegítünk 3 e.k. cukorral- addig, amíg feloldódik a cukor. Enyhén be kell sűrűsödnie, ha jónak látjuk, adjunk hozzá még egy kevés cukrot. Hűlni hagyjuk a szirupot.
A tejfölt habverővel felverjük a porcukorral, apránként lassan beleöntjük a narancsos levét és a narancs lereszelt héját. Sűrű krémet kell kapnunk, amit elmentünk a hűtőbe.

Piskóta:

kemény habbá verjük a tojásfehérjét + a cukor + egyesével a sárgája, belekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
3 részre osztjuk a masszát, amiből 3 lapot sütünk zsírozott kerek tortaformában 180-190 C fokon.

1. világos lap
2. + 2 e.k. kakaó
3. + 3 e.k. kakaó

A 2. lapot tálcára helyezzük, ráöntjük a tejfeles krém egy részét, megszórjuk dióval, majd ananász vagy őszibarack darabkákkal.
Az 1.-3. piskótalapokat kockákra vágjuk, ráöntjük a krémet és dombot képezünk belőle az alsó lapra, a dióval és gyümölcskockákkal váltogatva a sorok között.
Ha készen van, a maradék krémet rákenjük, beszórjuk a maradék dióval és lecsorgatjuk, diszítjűk a csoki öntetünkkel.

Nagyon kellemes ízű süteményhegy! Más gyümölcsökkel is variálható... 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

AZ INDIAI GADZSAR HALVA

Indiai halva sárgarépából- Gajar halwa, Renáta lányom specialitása!!!
Nagyon finom és egészséges nassolni való!!!


1 kg sárgarépát lereszelünk, ez kb. 10 darab lesz. ½ l tejet felfőzzük 10-15 dk cukorral, belekeverjük a reszelt sárgarépát, 1 tejkonzervet (sűrített tej), belereszelünk 2-3 t.k. kardamomot.
Késhegynyi sáfrányt feloldunk 1 k.k. meleg vízben- állni hagyjuk és a tejben elkeverjük.
Kis lángon, lassan elfőzzük a levét, ami kb.1-1,5 órás folyamat.
Tehetünk bele kis vajat (lehet tisztított ghee vajat), ettől még selymesebb lesz az íze és darált diót.
Lefagyasztható, kiolvasztva ugyanolyan élvezetes az íze, mint a frissen készültnek…
Díszítésként mehet rá pirított kesudió vagy mandula, lehet darált formában is.


2014.12.15. A koolinarról elkészítette Ольга♥Ч - "Sietek a fotóbeszámolóval! Nagyon finom és könnyed halva lett, köszönöm szépen a receptet!"
Köszönöm a kedves visszajelzést :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS PEREC recept Édesanyámtól


Egyszerű az elkészítése ennek a finom, sajtos ropogtatni valónak!

50 dk liszt
25 dk margarin (előre kivenni a hűtőből)
2-3 e.k. só
1 egész tojás
½ pohár (1 deciliter) tejföl
1 dl langyos tejben felfuttatott szalalkáli
10 dk reszelt sajt (lehet 30 dk is, attól csak gazdagabb lesz)
-trappista, edámi vagy gouda

Összeállítjuk a masszát, kinyújtjuk ½ cm vastagra és kiszaggatjuk a perec formával. Nagyon lassú tűznél világos sárgára sütjük, de előtte még lekenjük paprikás tejfellel, megszórjuk a reszelt sajttal.
175 C fokon kb. 25 percig sütjük.

Finom, ünnepi sütemény! Régen lakodalmakra is sütötték.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

NARANCSHÉJBAN TÁLALT ÚJÉVI SALÁTA



3 db narancs
a narancsgerezdek apró kockára vágva
fél főtt csirkemell
kukorica konzerv
2 alma
4 főtt tojás
1 fej zöldsaláta, kézzel tépdesni
2/3 pohárnyi majonéz

Az alaposan megmosott, szárazra törölt narancsokat ketté vágtam, de lehet a 3/4-énél is levágni, csak akkor több naranccsal számoljunk. A belsejét kiszedtem és felaprítottam. A főtt csirkemellet szintén apróra vagdostam, hozzákevertem a kukoricát, kb. a fél adagot a konzerv mennyiségből és a többi hozzávalót, a majonézzel együtt. Betöltöttem a narancskelyhekbe a salátát és bébikukoricával, kis esernyőkkel díszítve tálaltam.
Nagyon kellemes, üde ízű és látványos harapnivalót sikerült összehozni :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI TÖLTÖTT CSIRKEMELL TEKERCS



2 csirkemell
8 szelet füstölt szalonna
csemege uborka- 16 hasáb, tehát 4 db 4 felé vágva
sárgarépa- 16 hasáb
1 retro Camping krémsajt fele (Lidl)
trappista sajt

A csirkemelleket hosszanti irányban szeletekre vágtam, folpack alatt kiklopfoltam, majd sóztam, borsoztam. Mivel elég hosszú szeleteket kaptam végeredményként, ezért egymás mellé tudtam rakni a tölteléknek szánt finomságokat, megduplázva a mennyiséget. 

Először a szalonnakatonákat fektettem a húsra, majd az uborkát és sárgarépát, megkentem a krémsajttal és megkoronáztam a csíkokra vágott trappista szeletekkel. Óvatosan felgöngyöltem a töltött szeleteket és felsorakoztattam egy kisebb kiolajozott tepsibe, mert képtelenség lett volna összetűzni a telített szeleteket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütöttem.
A végeredmény- mennyei ízű feltét került a saláták mellé.

A saláták- ananászkocka kukoricával és majonézzel, valamint orosz Olivje krumplisaláta.

Marha- vagy disznóhússal is nagyon finom! Nyáron kovászos uborka is jó a csemege helyett.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

RUSZTIKUS HATÁSÚ HAVAS CSOKIGOLYÓK alias csokis pöfeteg


Nagyon csokis és nagyon finom trüffel keksz!

170 g csokoládé, apróra vágva
60 g sótlan vaj, olvasztani
95 g porcukor
2 tojás
200 g liszt
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 tk vanília esszencia

2 e.k. cukrozatlan kakaó
3/4 sütőpor
1/4 teáskanál só
porcukor

Megolvasztjuk vízgőz felett a darabokra tört csokoládét, vagy vastag falú, illetve inkább fenekű lábasban kis lángon és állandóan keverve megolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tűzről leemelve hozzáadjuk, oldódásig kevergetve, a cukrot.
Egyesével beleütjük a tojásokat, mindegyiket mixerrel kikeverve, a vaníliás cukrot, beleszitáljuk a lisztet, sót, kakaót és sütőport. A masszát letakarva hűvösre tesszük kb. 2 óra hosszára.
Diónyi gombócokat gyúrunk belőle, amit porcukorba hempergetünk, alaposan megforgatva, megfürdetve benne és sütőpapírral bélelt tepsiben (picit kiolajozva) 160 C fokon /325 ° F 15 percet sütjük.
A szemünk láttára képződnek ezek az antik repedések a süteményünk felületén.

Zárt dobozban tároljuk, már ha marad belőle, mert gyorsan képes kiszáradni :)
Csokis pöfeteg néven is találkoztam vele az utóbbi időben az interneten.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FENSÉGES ÜNNEPI TORTA GYÜMÖLCSÖS-TEJSZÍNES KRÉMMEL


ÜNNEPI TORTA

PISKÓTA, kakaós:

6 tojásból hagyományos módon piskótát sütünk, kakaósat.

6 tojás fehérjéből hab +
6 tojás sárgája +
30 dkg cukor
+ 12 ek. forró víz, egyesével
mixerrel nagyon habosra verjük a masszát.
+ 30 dkg liszt
1 sütőpor
1 evőkanál kakaó

Zsír.- liszt. tepsiben vagy zsírpapíron 175 c fokon 30-35 percig sütjük.

TORTAKRÉM - bármilyen kedvenc sütibe való krémmel tölthető:

1 l tejszín,
1 kg banán (4-5 db.)más gyümölccsel is kísérletezhetünk,
porcukor- ízlés szerint,
díszítéshez: tejszín és 1 tábla tejcsokoládé.

Bárki meg tud sütni egy egyszerű piskótát, kerek tortaformában, amit- miután kihűlt, 3 lapba vágunk, azután minden karikából 5 gyűrűt készítünk.
Minden második gyűrűt rárakunk egy torta tartóra vagy tálcára, amin majd tálalni fogjuk, és minden összerakott tortalapot betöltjük a következő krémmel : felvert tejszínhab+ fixáló+ banánpép (málna, eper, bármi) és porcukor, annyi hogy ne legyen túl édes. Analóg módon folytatjuk minden sorral.

Elkészítjük a csokimázat. Egy pár levélkét- én a rózsa levelét használtam fel díszítéshez, előtte alaposan megmostam, leszárítottam. Rákentem az olvasztott csokoládét és hagytam megdermedni, hűtőbe is raktam rövid időre. Amikor fel akartam használni, akkor óvatosan lehúztam róla a rózsalevelet. Nagyon mutatós csokilevélkéket kaptam!
A többi megolvasztott csokoládémasszát sütőpapírra kenjük. Amikor hűlni kezd, a torta oldalára igazítjuk, simítjuk és lehúzzuk róla a pergament papírt.
Tejszínnel és a csoki-rózsalevelekkel díszítgetjük!

Én szórtam rá egy kis csokidarát is :)
Jó étvágyat!!!

Ez a fenséges torta Adrienn lányom kreációja, mely szülinapomra készült!!!

Ez pedig kedves ismerősünk, Homa Eszter mesterműve, amely ennek a tortának az alapján készült, de friss meggyel, gyönyörűen néz ki:

Málna, eper, meggy, őszibarack- mindegyik gyümölccsel nagyon finom!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők