Keress egy receptre, vagy összetevőre

Francia GALETA almával


A galeta (galette) francia kifejezés, amely lapos süteményt jelent, amit nem formában sütnek, hanem tepsin, a  tészta bármilyen lehet, akárcsak a töltelék.
Nagyon finom és könnyű édesség!

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

100 g olvasztott. vaj vagy olaj (én olajat használtam)

150 ml forró víz

300-350 g liszt

1 kk. sütőpor

1 kk. só

1 ek.cukor

500 g alma (vagy cseresznya, meggy, eper stb.)

30 g cukor

Tésztája enyhén ropogós, melyet átjár a gyümölcs aromája és leve.

A vízben feloldjuk a cukrot és a sót. Beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat (olajat) és összeállítjuk a tésztát.

Amíg megtisztítjuk az almát, addig a massza pihen. Folpackban hűvösre tettem...
Kör formájúra nyújtjuk, a közepébe halmozzuk a felszeletelt gyümölcsöt, megszórjuk a cukorral és a tésztát összecsipegetve a közepére húzzuk- minél magasabbra, annál jobb. A gyümölcsre szórunk a lyukba 1 ek. cukrot, nem kell akkurátusan, hadd szórodjon szét :)
Legközelebb az almát egy kis fahéjjal ízesítem...
A lyukat befedjük egy fólia darabkával és a sütőbe toljuk 180С-on 30-40 percre.
A sütés befejezése előtt 5 perrcel a fóliát eltávolítjuk.

​Cseresznyével is finom.

Másik verzió:

90 g hideg vaj

4 ek. jéghideg víz

165 g liszt

1/4 kk. só

1 ek.cukor

1 van.cukor


Összeállítani villával, gyorsan átgyúrni és 30 percre a hűtőbe tenni.

3 nagy édes alma

A sütőt 220 C-ra előmelegítjük, a sütőpapírt megvajazzuk, rárakjuk a kinyújtott körformájú tésztadarabot. A közepébe tesszük a szeletelt almát. Megszórjuk a cukorral, pár vajdarabkával. A tésztát a széleinél megemelgetve összecsípjük, körbe-körbe. 30-35 percet sütjük. A tetejét fóliával letakarjuk, utolsó 5 percben a fóliát levesszük.


Hűlni hagyjuk, majd éles késsel szeleteljük.


Nagyon finom és könnyű édesség mindkét változat! 



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

RIZSKOCH, AHOGYAN MI SZERETJÜK


Gyerekkorom egyik kedvenc édessége volt a rizskoch. Előfordult, hogy tejberizs maradékából készült el kevés idő alatt, leves utáni könnyű desszertként vagy vacsoraként.

300 g rizs
300 ml víz
800 ml tej
csipet só
1 ek. vaj
2 csg vaníliás cukor
3 tojás
5 ek.cukor
1 csomag mazsola
1 citrom reszelt héja

Vastag falú fazékban a tűzre tesszük főni a vízbe az alaposan megmosott rizst. Kevergetjük, amíg puhulni kezd. Amikor beissza a vizet, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, beledobjuk a vajat. Csökkentjük alatta a lángot, illetve hőt. Időnként, hogy le ne égjen, óvatosan megkeverjük. Tulajdonképpen 10 perc főzés után a tüzet elzárva, fedővel letakarva, a saját gőzében is megpuhulnak, megduzzadnak a rizsszemek.
Amikor majdnem készen van, az alaposan megmosott citrom héját belereszeljük, + a cukor, vaníliás eszencia vagy vaníliás cukor. A tűzről levéve, lefedve pihenni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 175-180 С˚-ra. A tojást folyó vízben megmossuk és szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét.
A tojás fehérjét mixerrel kemény habbá verjük, a tojás sárgáját pedig egy kanál cukorral habosra. A langyos rizsbe keverjük óvatosan a sárgáját, majd a habot is. Beleforgatjuk a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát.
A habos masszát üvegedénybe simítjuk, melyet előtte vajjal kikenünk és megszórjuk zsemlemorzsával. Kb. 30-40 percet sül, aranysárga színt kapva.
Barack- vagy málnaízzel tálaljuk (általában valamilyen savanyú ízű dzsem, lekvár legyen mellé kínálva), gyümölccsel, borsodóval vagy csokoládés szósszal is finom. A tányéron szórjuk meg reszelt citromhéjjal és porcukorral.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A ZÖLDSÉGEK KIRÁLYA (SPENÓT) RIZZSEL ÉS HALLAL



Halfilé

3-4 fej hagyma
só, bors
tejföl
1 ek. mustár

KÖRET:

2 csésze rizs
bármilyen húsleves ~4 csészényi
450 g fagyasztott spenót, lehet 1 kg frissből
1 fej hagyma
2-3-4 cikk fokhagyma
só és frissen darált bors
A spenót- a vitaminok és nyomelemek igazi tárháza. Fagyasztva (-10) legfeljebb 3 hónapig lehet tárolni.
A halfilét, én Pangasiust vettem, megsózzuk, megborsozzuk, jénai üvegedénybe fektetjük. Hagymakarikákkal befedjük. A mustárt alaposan elkeverjük a tejföllel és a hagymára öntjük. Az eredeti receptben majonéz volt a tejföl helyett. Fóliával letakarva az előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. ½ óra elteltével a fóliát leemeljük és megszórhatjuk a reszelt sajttal.

KÖRET:

Nem kaptam a piacon friss spenótot, ezért fagyasztottat használtam. Ebben az esetben először is hagyni kell kiolvadni.
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát késsel szétnyomjuk, a rizst alaposan átmossuk.
A hagymát átsütjük, először a fokhagymával társítjuk, majd rögtön a rizzsel, állandóan kevergetve- míg áttetsző lesz. Ráöntünk 1 csészényi húslevest és kipárologtatjuk. Felváltva keverjük hozzá a spenót egy részét és a csészényi húslét. Óvatosan és állandóan kavargatva, amíg a rizs megpuhul. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tálalás előtt megszórjuk parmezánnal vagy más reszelt kemény sajttal, de nélküle is finom.

Nagyon ízletes ez a köret, jól megy ízben a halfélékhez, de bármilyen hússal is megállja a helyét. Tavaszias színhatású, kellemes, nekünk nagyon tetszett.

Diétaként a spenótos rizs teljes értékű eledel. Vegetáriánusok húsleves helyett használhatnak zöldséges levet vagy egyszerűen vizet. A szkeptikusok számára egy új felfedezés- ez egy nagyon ízletes étel!

A görög Spanakorisoba ZAKINTHOS-ból hozzáadnak még 3-4 friss érett paradicsomot is.
Paradicsomsalátával tálaltam (paradicsom hagymakarikákkal és petrezselyemzölddel).
A Görögországban élő Natapit szerint  Spanakorisóba nagyon finom a hozzáadott póréhagyma, saláta, kapor, és zöldhagyma. 

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim


vicuska13.blogspot.hu

MÁJGALUSKA LEVES



Egyik kedvenc levesem!

4 sárgarépa
4 petrezselyem gyökér
2 kisebb karalábé
4 nagyobb krumpli
1 fej hagyma
piros paprika
petrezselyem zöldje, bőven
fekete bors, darált
Delikát, de hanyagolható

Májgombóc:

4-5 csirkemáj (250-300 g)
1 fej hagyma
1 tojás
száraz kenyér
tej
2-4 ek.liszt

majoranna
petr.zöld


Nemcsak finom, de még diétás is ez a leves, gyerekkorom óta nagy kedvencem!
A zöldségket megpucoljuk és tetszés szerint felaprítjuk. Nagyobb lábasban olajat hevítünk és párolni kezdjük a zöldségeket, hozzáadjuk a felaprított hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és azonnal felöntjük vízzel, nehogy megégjen a paprika, különben megkeseredik az íze.

Sózzuk, borsozzuk ízlésünknek megfelelően, tehetünk bele Delikát fűszerkeveréket. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a burgonyánk is.
Közben elkészítjük a májgombócokat: a májat átmossuk, levagdossuk a zsírt és egyebeket, késsel elkaparjuk (modernebb változatban mixerrel pürésítjük). A kenyeret tejbe áztatjuk és kifacsarjuk. Az apróra vágott hagymát átsütjük. Az előkészített hozzávalókat elegyítjük 1 tojással, alaposan kikeverjük, + só, bors, majoranna, petrus és annyi liszt (~2-4 ek.), hogy galuska sűrűségű legyen a konzisztenciája. A levesben megnedvesített kávéskanállal apró galuskákat, gombóckákat szaggatunk a zöldséglevesbe. 6-8 perc alatt készen van!
Egy májgombócot kihalászva és kettévágva vizuálisan ellenőrizzük, hogy kellően megfőtt-e…
Külön is készíthetünk ilyen májgombócot húslevesbe, optimálisan fagyasztható is- tálcára szétrakjuk, mélyhűtőbe helyezzük, átrakjuk zacskókba és a kellő mennyiséget használhatjuk fel.
Tálaláskor megszórjuk levesünket apróra vágott petrezselyemmel.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MÉZES KORONGOK KRÉMMEL TÖLTVE



Egyik kedvenc süteményünk!!!!! Rendkívül finom!!!
A recept Keresztanyukámtól származik :)

Hozzávalók:

230 g méz
200 g cukor
80 g RAMA margarin
80 g darált dió
3 egész tojás
*
450 g liszt
1 púpos ek. szóda

KRÉM:

2 dl tej
2 púpos ek. liszt
100 g vaj vagy margarin
1 cs. van.cukor
1 kk. rum eszencia

GLAZÚR:

1 tojás fehérje
50 g porcukor

KORONGOK:

Az alaptésztához lábasban megmelegítjük a hozzávalókat és a tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Simává keverjük. Nem lesz sűrű a massza, de ahogyan hűl, úgy sűrűsödik az állaga. Mikor már majdnem kihűlt, átrakjuk nejlon zacskóba és a hűtőbe tesszük 1-3 napra. Aznap, amikor el szeretnénk készíteni, a hűtőből kivéve a tésztát 3 részre osztva egyesével elnyújtjuk és kiszúrjuk pogácsaszaggatóval kerek formára. 175˚С- ra előmelegítjük a sütőt és sütőpapíron 10-15 perc alatt készre sütjük a korongokat. Fontos figyelembe venni, hogy sülés közben nagyra nő, ezért távolságra rakjuk szét őket és nem szabad túlsütni sem. Ha vékonyra nyújtjuk, akkor keményebb, ha picit vastagabbra, akkor magasabb és puha lesz rögtön. A krém betöltése után a mézes kekszkorongok megpuhulnak, szinte elolvadnak a szánkban.

4 tepsivel lett kisütve.

Miután kihűlt, minden másodikat megkenjük a krémmel, majd összeragasztjuk az üresekkel párosítva.

KRÉM:

A lisztet a fele tejjel nagyon simára keverjük, a tejet fokozatosan adagolva.
A másik felét felfőzzük és állandóan keverve belefőzzük a keveréket, pár percig, kevergetve, sűrűsödésig rotyogtatjuk.
Miután teljesen kihűlt, összeelegyítjük a habosra kevert vajjal és van. cukorral, rummal.

GLAZÚR:

A tojás fehérjét habbá verjük + a cukor, ezzel díszítjük ízlésünk szerint a betöltött korongokat.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

                                       
vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők