Keress egy receptre, vagy összetevőre

BABGULYÁS LEVESEM, ahogy szeretjük


1 kg sertésláb, csülök, füstölttel is finom
4 szelet füstölt szalonna
3-4 hagyma
paprika
só, bors
erős paprika vagy „Erős Pista”
köménymag
fokhagyma
1 l száraz bab
friss paradicsom héja nélkül, kockázva
zöld paprika
0,5-1 kg sárgarépa
sok petrezselyemzöld
szerecsendió
2-3 babérlevél
2 csipet tárkony

CSIPETKE:

1 tojás
100 g liszt
só vagy Delikát

Tálaláshoz:
hagyma és friss kenyér

A magyar és az örmény konyhában van valami közös. A gulyás- a leves és a második fogás között van, kettő az egyben. Örülök neki, hogy a magyar konyha ilyen gazdag levesekben, szeretem, ha ebédre leves is van, de elfogadom az ilyenfajta laktató ételeket, amelyek helyettesítenek egy komplett ebédet. Bográcsban is készíthető, de ilyen csapadékos időjárás mellett gáztűzhelyen elkészítve is fenséges.
A legalább háromezer éves történelemi korszakot átölelő magyar múltban a pásztorok első étkezése feltételezhetően a tűz fölött kondérban készített gulyás volt.
Levesünket fél nappal hamarabb kezdjük előkészíteni, a babot hideg vízbe áztatjuk.
Időben kell elkezdenünk főzni, mert időigényes a készítése…
Személy szerint leginkább a kollagén tartalmú csülök darabokból vagy lábszárból szoktam készíteni, mert sok benne a porc és nem száraz. Átmossuk, átpucoljuk, ahol szükséges.
A felforrósított zsírban átsütjük az apróra vágott szalonnát és kb. 5 perc után rádobjuk a felaprított hagymát. Újabb 5 perc után hozzáadjuk a karikázott sárgarépát, 10 percet kavargatjuk. Megszórjuk bőven darált piros paprikával és egyet kavarintva rögtön felöntjük vízzel, nehogy megkeseredjen. Belerakjuk a csülköket, lábszárat, sózzuk, jó kanálnyival borsozzuk, + a babérlevelek.
Belerakjuk a babot, ami együtt puhul a húsfélékkel. Közepes lángon 2-3 órán keresztül szelíden főzzük. A babot külön is kifőzhetjük, hiszen különböző főzési időt igényel fajtától függően.
Minden fűszert hozzádobunk, kivéve a fokhagymát, köményt és petrezselyemzöldet.
A csipetke tudjátok milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverem a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.

A gulyásba most már lassan a kimaradt fűszerek is bekerülhetnek, minél később, hogy a kömény és főleg fokhagyma aromája megmaradjon. A petrezselyemmel inkább tálalásnál szórjuk meg, bár egy kisebb adagot közben is bele szoktam főzni az íze miatt.
Individuális igények miatt a csípős paprikát külön az asztalra tesszük, de ha mindenki szereti és bírja, akkor a babgulyást is kellően „csípősíthetjük”. Friss kenyérrel és esetleg egy kanál tejföllel tálaljuk. Félelmetesen ízletes, ha apróra vágott hagymát kínálunk mellé egy kis tálkában.

Ne feledjünk finom vörös bort is bontani a jó kis kaja mellé, hiszen nagyon laktató!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

"A" paprika, akvarellem



ESZKIMÓ szelet



Szlovák eredetű krémes sütemény

PISKÓTA:

6 tojás sárgája
15 ek. hideg víz
450 g cukor
300 g liszt
¾ zacskó sütőpor
150 g darált dió (én darabosan szeretem)
6 tojásfehérje

KRÉM:

600 ml tej
6 púpos evőkanál liszt
2 tojás
van.cukor
300 g porcukor
300 g vaj
rum
citromhéj

MÁZ:

3 ek. kakaó
1 ek. porcukor
100-150 g vaj vagy RAMA
Elkészítése: a tojás sárgáját felverjük habosra a cukorral és a vízzel, hozzákeverjük a lisztet a sütőporral és a diót, majd óvatosan hozzáelegyítjük a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 C˚-on készre sütjük.
Ez alatt az idő alatt elkészítjük a krémet: a két tojáshoz keverjük a lisztet, miközben fokozatosan felöntjük a tejjel- csomómentesre keverjük. Vízgőzön állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
Habosra keverjük a vajat a porcukorral. Ízesítjük az adalékokkal ízlés szerint. Amint kihűlt a főzött krém, habosra keverjük a vajassal. Rákenjük a piskóta tetejére és a glazúr elkészítéséig a hűtőbe tesszük pihenni.
A mázhoz valót felmelegítjük, de nem főzzük!!! Óvatosan a krém tetejére kenjük.

Elkészíteni is, és enni is szeretem az Eszkimót, legalább 30 éve ismerem ezt a fenséges süteményt!
A tepsi mérete nálam 40x25сm, ha kisebb tepsi akad csak a háztartásban- akkor magasabb lesz a sütink, de akár csökkenthető is az adag a felére vagy 1/3-ára...
Szlovákiában Kaposinak vagy Naunak is hívják, Nanuk szelet néven is ismert.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TRIKOLOR GUMITORTA


Hozzávalók:
• 1 csomag zselatin, 25 g + 300 g víz

I.
 3 db tojás
• 3 evőkanál cukor
• 1 csomag van.cuk.


II.
3 db tojás
• 3 evőkanál cukor
• 1 csomag van.cuk.
• 2 evőkanál kakaó


III.
400 g tejföl
• 3 evőkanál cukor

Ez a desszert volt a lányaim egyik kedvence gyerekkoruktól- kellemes ízű, könnyed, sütés nélkül készül zselatinnal. Egy nehéz ebéd után nem terheli tovább a gyomrunkat.

Először is előkészítünk egy nagy jénai üvegtálat. Ide fogjuk óvatosan beöntögetni a zselatinos rétegeket. A langyosra melegített vízbe öntjük a csomag zselatint és állandóan kevergetve felmelegítjük, de nem forraljuk.
A tűzről leemelve félretesszük.

Az első (I.) pontban felsorolt hozzávalókat mixerrel vagy kézi habverővel jól összekeverjük és hozzáadjuk a zselatin 1/3- át. Beleöntjük a jénaiba és a hűtőbe tesszük.
Nagyon FONTOS, hogy a tojások frissek legyenek!!!!

Elkészítjük a II. pontban felsorolt összetevőkből a következő kakaós réteget a második 1/3 zselatinnal és óvatosan ráöntjük az I.-re.

Miután ez a réteg is kellően meghűlt, rákerül a III., tejfölös réteg.

Megdermedés után tálcára borítva ízlés szerint díszíthető, de anélkül is stílusosan elegáns… Például csoki öntettel: 3 evőkanál kakaót + 3 evőkanál cukrot + 3 evőkanál vizet, melegítsük a vízfürdőben a cukor feloldódásáig, vegyük le a tűzről + 50 g vaj.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HACSAPURI


Kaukázusi sajttal töltött kenyérlepény

liszt kb. 320-350 g (fele réteslisztet használtam)
1 db. tojás
1 pohár tej
1,5 tk. szárított élesztő
1/3 tk.só
Chanakh sajt- 300 g
Adyghe sajt- 300 g

(eme sajtok híján egy grúz ismerősöm javaslatára 500 g túrót + só egyvelegét használtam és 100 g reszelt füstölt sajttal tettem ízletesebbé) Szerintem a juhsajt is teljesen megfelelő!

200 g vaj
50 g vaj a lekenéshez
forma átmérője 30 cm (pizzasütőben sütöttem)

Az élesztőt feloldjuk egy csésze meleg tejben, hozzáadjuk a tojást és a sót és összekeverjük. Összeállítjuk a tésztát nyújtható állagúvá, nekem ráment kb. 320-350 g liszt. A tésztát elosszuk- 1/3 és 2/3 részre, a vajat szintén. A nagyobb tésztadarabot kinyújtjuk téglalap formájúra és rákenjük a nagyobb darab vajat.

Feltekerjük, és csiga alakban spirálozzuk. Zacskóba tesszük. Ugyanezeket a műveleteket végezzük el a kisebb darabokkal- ez lesz a hacsapuri teteje. Őt is zacskózzuk és a hűtőbe rakjuk 1-2 órára.

Lereszeljük a sajtokat, én lereszeltem a füstölt sajtot és összekevertem a sózott túróval.

A nagyobb tésztát óvatosan kicsivel nagyobbra nyújtjuk a formánál, zsírozott, lisztezett formába helyezzük, megszórjuk a sajtokkal, túróval és befedjük a kinyújtott kisebb lappal. A széleket kicsit összecsipkedjük.

Felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük 200 C˚-on.
Ahogy kisült, azonnal lekenjük a tetejét az 50 g vajjal.

Nagyon ízletes hacsapuri, ajánlom kipróbálni!

A klasszikus imereti hacsapuri receptje itt található a blogomon.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők