Keress egy receptre, vagy összetevőre

VANÍLIÁS- TOJÁSOS KRÉMSODÓ FEHÉR HABOS FELHŐSZIGETEKKEL vagyis MADÁRTEJ MIKRÓBAN


vagyis madártej

Ez a legjobb és legfinomabb dolog, ami a tojással történhet!!!
A cukrot mindenki adagolja ízlése szerint, ki hogyan szereti.

A magyar kulináris könyvekben 1711-től fellelhető a leírása. Nagyszerű, méltán népszerű desszert és egyszerű az elkészítése. A franciák és az angolok úszó szigetnek hívják (floating island), a spanyolok Isla Flotante néven emlegetik, a németeknél pedig Vogelmilch-ként ismerik. Leírást találtam arról, hogy ógörög nyelvű leírásban is említve van és latinban is ~ gallinarum lac, ορνίθων γάλα (ornithón gala)!

Én meg azt hittem, hogy ez egy magyar eredetű desszert… De hogy isteni finom, azzal gondolom, mindenki egyetért!

Sodó:
1-1,5 l tej
4 tojássárgája
8 ek. cukor
4 csomag vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
1 vaníliás puding
2-3 evőkanál liszt, ha sűrűbb sodót szeretnénk

Habgaluskák- fehér felhők:
4 tojásfehérjéhez 1-3 ek. cukor
csipet só

Egy nagyobb edényben felfőzzük a tejet. Ahhoz, hogy ne kapjon le a fazék alja, használat előtt hideg vízzel kiöblítjük. A tojás sárgákat mixerrel simára-habosra verjük a cukorral majd a liszttel. Mai egyszerűsítéssel a liszt helyett használhatunk sűrítéshez vanília pudingot. A vaníliás cukrot a főzés végén adjuk hozzá, a vanília rúd belsejét kaparjuk bele még a főzés elején.
Levesszük a tűzről és folyamatosan, állandóan kevergetve, beleöntjük a masszát a forró tejbe. Sűrűsödésig főzzük. Hagyjuk kihűlni, időről időre átkeverve ezt az angol krémet.
A liszt kiváltható több tojással!

Habgaluskák: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Régebben forró vízben (tejben) főztem ki a púpos evőkanálnyi galuskákat minden oldalról 2-2 percig kis lángon, megfordítva és szűrőkanállal kiemelve.


2 éve találkoztam egy nagyszerű ötlettel- mikrohullámú sütőben is megoldható sokkal egyszerűbben. Semmi macera és gyorsan elkészül. A mikróba helyezett habot teljes kapacitással ½-1 percre (1-3 perc) berakom, persze ez mikrótól függő idő, ha szükséges, még egy picit rákapcsolok. Vigyázni kell, mert ha túlsül, akkor gumis állagúvá alakul! A saját gőzétől gyönyörűen megemelkedik a hab a szemünk láttára. A struktúrája tökéletesebb, mint a hagyományosan készültté! Utána vagy felkockázom, vagy evőkanállal kiszaggatom a sodó tetejére, úszó szigetekként. Behűtve szervírozzuk.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GYORSAN KÉSZÜLŐ TIRAMISU GOLYÓK


Eredete: Príma Konyha Magazin

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a recepttel az internet világában, sokak fantáziáját megragadta ez az egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság (ízlés szerint édesebbé tehető).

250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint
4-6 ek erős KV (vagy 4 tk nescafe kevés forró vízben oldva)
rumaroma
alkoholos vagy rumos magmentes meggyszemek a közepébe :)

cukor nélküli kakaópor- beleforgatni

Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.

Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!
Nekem kb. 30 darab lett ebből az adagból.

Mascarpone helyett használtam már tejszínes krémsajtot vajjal kikeverve, úgy is jó volt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Fotók a kész imereti hacsapuriról


Fotók a kész imereti hacsapuriról!
Recept itt található!

KLASSZIKUS IMERETI HACSAPURI SAJTTAL


Imereti hacsapuri
vicuska13.blogspot.hu
„Grúz házi konyha” című könyvből

Nagyon-nagyon finom a tésztája ennek a hacsapurinak! Sok változata van ennek a népszerű ételnek, de egy közös pontja mégis akad: ez egy sok-sok sajttal készült pirog és egyszerűen mesésen finom!!!

500 g maconi (joghurt, kefir, aludttej)
1 pohár langyos tej
1 tojás
100 g vaj
150 g olaj
800-1000 g liszt
1 ek. szárított élesztő (ez 1 csomagnyi)
cukor


Töltelékhez:
1 kg imeretini sajt híján- 800 g trappista + 200 g fetasajt
1-2 tojás
50 g vaj

Lekenéshez:
1 tojás sárgája
1 ek. tejfel
vaj vagy margarin vagy olaj a tepsi kikenéséhez

Először is bedagasztjuk a tésztát: előkészítjük a hozzávalókat, a 37-38 fokos tejbe teszünk 1 ek cukror, az élesztőt, amit jól belekeverünk és kevés olajat. Meghintjük liszttel a tetejét. 15 percre meleg helyre állítjuk.
A vajat mikróban megolvasztjuk és hagyjuk enyhén hűlni. Ahogy felfut az élesztőnk, keverjük össze a kefirrel (én ezt használtam), szórjuk meg a liszt nagyobb részével, üssük bele a tojást és dagasszuk be a tésztát. Menet közben hozzáadjuk a vajat és megsózzuk. Apránként adjuk hozzá a maradék lisztet. Időnként olajozzuk meg a kezünket és simogassuk meg vele a tésztamasszát. Kb. 20 perc után már nem ragad a kezünkhöz a tészta, jól ki lesz dolgozva.

Nagyobb tálban elhelyezve, meglisztezve, konyhakendővel letakarva meleg helyen kelni hagyjuk 1 órán át.
A megemelkedett tésztát átgyúrjuk és még kb. 1,5 órácskát hagyjuk pihenni. Én be szoktam állítani a sütőmet 50 fokra és ebbe a meleg környezetbe teszem a letakart tálat a kelt tésztával.
A töltelékhez nagylyukú reszelőn lereszeljük a kemény sajtot, a fetát csak kézzel belemorzsoltam. Hozzákevertem a 2 egész tojást és a kissé megolvasztott vajat.


Elővesszük a fából készült gyúrótáblánkat. A megkelt tésztát tetszőleges adagokra osztjuk, ennek megfelelően a sajtot is. A tésztából labdacsokat készítünk, enyhén alálisztezünk és a kezünkkel szétnyomkodva vagy nyújtófával kis köröket gyártunk, a közepébe helyezzük a sajtot.
Akkurátusan összeszedjük körbe fent a tésztabatyukat és összenyomjuk az ujjainkkal, picit megtekerjük. most megfordítjuk úgy, hogy a göm alulra kerüljön és nyújtófával óvatosan 1 cm lángos formára szétnyújtjuk.



Ha kellően elasztikus a tésztánk, akkor nem fog kiszakadni sehol, vékony hacsapurink lesz, ahol a tészta és a sajt aránya harmóniában van. Összekeverjük a tojássárgáját a tejfellel és lekenjük a hacsapurikat. Villával megszurkáljuk és a közepébe kis lyukat szúrunk. A sütőt előmelegítjük 175-180 fokra, zsírozott nagy tepsire terítjük a pirogokat, én kettesével sütöttem, kb. 20 percig. Amikor szép aranybarna lesz, kivesszük, és letakarjuk egy kendővel. 10 perc múlva a sajt már megkeményedik annyira, hogy felvágás után nem folyik ki.

A hacsapuriba a legjobb az enyhén sós, fiatal imeretini sajtot használni, de megfelelő ennek hiányában a mozzarella, feta és brindza keveréke. Ha a komponensek túl sósak lennének, akkor hideg vízben áztassuk ki előtte pár órán át, időről időre cserélve a vizet.
Előnye ennek a tésztának, hogy este bedagasztva és a hűtőben átéjszakáztatva másnap reggel is süthető!

Nagyon finom!!!!!

A "Khachapuri" két szóból tevődik össze: "Hacho"- túró, sajt, "Puri"- kényér (tészta).

A hacsapuri másik receptje itt található a blogomon.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Forró ALMÁS TÁSKA, mekis, egyszerűen, SZENDVICSSÜTŐBEN


Mekis, forró almás pite!, ha nincs kedved begyújtani a sütőt :)

4 alma
2 csomag leveles tészta
cukor ízlés szerint
fahéj
1 van. cukor
1 ek. keményítő (vagy van. puding)
2-3 ek. víz
szendvicssütő
vaj


Készen vásárolt leveles tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra (nekem nyújtott változatú volt). A megadott méretet 4 felé vágtam- egyszer hosszában osztottam ketté, majd széltében, de mindenképpen induljanak ki a szendvicssütő méretéből, ami kb. 30 cm.
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, lábaskában tűzre tesszük, 3 evőkanál vízzel kicsit megpároljuk (mikrohullámúban egyszerűbb). Nem szabad szétfőzni!
A keményítőt feloldjuk 2 ek. vízben és az almához keverjük. Hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és vaníliás cukrot, átkeverjük. A töltelék készen van.
Megvajazzuk az egyik tésztalapot és a vajas oldalát lefelé fordítva a sütőre terítjük. Rárakunk 1-1 evőkanálnyi almát, befedjük a másik tésztalappal- vajjal felfelé. Aranyszínűre sütjük 5-7 perc alatt.


Porcukorral szórva tálaljuk :) Tölthető sűrű pudinggal, más gyümölccsel, előre átsütött hústöltelékkel stb.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BROKKOLIS-JUHTURÓS CSIRKE KRUMPLIS LEPÉNY ÁGYON



SZERZŐJE ÉS ALKOTÓJA- ÁKOS (azóta vejem)

Hozzávalók 2 fő részére:

1 nagy csirkemell, hogy tölthető legyen
1 kis fej brokkoli- friss vagy fagyasztott
15 dkg juhtúró
10 dkg reszelt sajt
vaj vagy margarin
fűszerek ízlés szerint (foghagyma, só, bors)

LEPÉNY

2 nagy burgonya
1 pohár kefir
2 evőkanál liszt
kevés só
fokhagyma

A csirkemellet megtisztítjuk, kettévágjuk, és mindkettőbe zsebet metszünk.

A brokkoli rózsáit a lehető legkisebbre vágjuk, a szárát lemetsszük.


Töltés: egy csipet brokkoli, egy gombócocska a juhtúróból- szép gömbölyűre tömjük a melleket. Kivajazott edénybe fektetjük, tetejére vajat simítunk, sózzuk, borsozzuk, kis fokhagymával megbolondítjuk. Kb. 180C˚-ra előmelegített sütőben készre sütjük, az utolsó 10 percben megszórjuk reszelt sajttal és rápirítjuk.

A lepényhez a burgonyát nagy-lyukú reszelőn lereszeljük, belekeverünk egy kevés lisztet, hozzáadunk egy pohár kefirt, pihenni hagyjuk. Ha az állaga úgy kívánja, még adunk hozzá a lisztből, hogy sütés közben össze tudjon állni a massza.


Serpenyőben kevés mennyiségű olajon megpirítjuk mindkét oldalát, majd sütőben, grillen még ropogósabbra pirítjuk.


A töltött csirkét a lepényre fektetjük oly módon, hogy a friss sajt ráömöljön. Megszórjuk frissen aprított petrezselyemzölddel.

Száraz fehér borral és jókedvvel tálaljuk!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT OLDALAS



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

DARÁZSFÉSZEK



1 kg liszt
5 dkg élesztő (1 csomag)
2-3 tojás

150 dk margarin
10 dkg cukor
8 dl langyos tej

6 marék dió ledarálva
2 van. cukor
reszelt citromhéj
15-20 dkg cukor
20 dkg olv. margarin vagy vaj vegyesen

Öntet:

1 dl tej
5 dkg cukor
1 van. cukor

Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet átszitáljuk. A hozzávalókat összegyúrjuk és jól bedagasztjuk. Letakarva 1 ó kel. 2 vékonyabb, ½ cm-es lapot nyújtunk, rákenjük a diós kencét és felcsavarjuk. Az olvasztott margarinnal lekenhetjük a tésztát és megszórjuk a dióval. A másik módszer szerint a megolvasztott margarint összekeverjük a cukros dióval- nekem mindkét változat tetszik, de talán a második jobban. Nem szóródik úgy szét a dió :)
3 cm-es szeletekre vágjuk és zsírpapírra helyezzük. Cukorral „megsózzuk” a tetejüket. Konyhakendővel letakarva ½ órát kelesztjük.
A sütőt 175C fokra állítjuk, a tepsit berakjuk és aranysárgára sütjük a fészkeket kb. 40 perc alatt. A 35.percnél meglocsoljuk mindegyik tekercs tetejét az öntettel.

Érdekes adalékok az élesztő eredetéről:

"A ma használatos sajtolt sörélesztőt térségünkben Ausztriában, 1848-ban találták fel. Korábban sütemények kelesztésére, már ahol hozzáférhető volt, sörfőzdei felszínen erjedő élesztőt használtak folyékony állapotban. Ez megfogyatkozott, ahogy a sörfőzésnél áttértek az eltarthatóbb sört nyújtó fenéken erjedő élesztőfajták alkalmazására, amelyek viszont nem fejtik ki a kívánt hatást lisztbe áthelyezve. Új megoldás keresése eredményezte a fenti találmányt. Ezért mérték a (folyékony) élesztőt még kanállal az 1840-es években a szakácskönyvek (Czifray I. 1840: 440–441). A korábbi folyékony sütő sörélesztő a parasztokhoz csak korlátozottan juthatott el. A Somogy megyei Lábodon a századfordulón például muzsikus cigányok asszonyai hordták a faluba, üvegben árulták. Itt tréfásan még ma is mondják: Höjj, de erős vagy – akár a sörélesztő (Kisbán E. 1966: 215). Az új találmány viszonylag gyorsan eljutott a magyar falusi lakossághoz. Az 1890-es években a sajtolt élesztő rendszeres használatával már számolnunk kell. A helybeli postamester 1897-ben írta a csupán közel 1500 lakosú Tiszanagyrév községről (Jász-Nagykun-Szolnok vm.), hogy az élesztőből, amit nemrégiben még nem is ismertek, most évente öt métermázsa fogy el „kenyér és más sütemények” sütéséhez, amit a postahivatal igazolhat – mert ezek szerint oda érkezett (Major B. 1897: 30).
A gyári sajtolt sörélesztő hozzáférhetősége előtt a parasztok kalácsai és egyéb kelt tésztái elsősorban a kenyér vidékenként szokásos erjesztőanyagával készültek. Amint a sajtolt élesztő hozzáférhetővé vált, kalácsnál, süteménynél azonnal áttértek erre, míg a kenyérnél csak később és részlegesen, vagy a házi kenyérsütés megszűntéig egyáltalán nem."
Forrás- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva Kiadó 1985.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Csábítóan könnyű Lemon Cake



dolce-claudia-dolce német blogból, de több magyar gasztroblogernél is láttam a receptet
Egyszerű összetevőkből álló kellemes állagú és ízű, frissítő sütemény!

A forma mérete: 11x28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül

4 tojás
130 g kristálycukor
80 g margarin
120 g liszt
1 sütőpor, 12 g-os Oetker
1-2 citrom, leve és reszelt héja
1 csomag van.cuk. (elhagyható)

Kettéválasztjuk a megmosott tojásokat, csipetnyi sóval kemény habot verünk. Egy másik edényben mixerrel a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Folyamatosan hozzáadagoljuk a citromok héját és a levét (eredetileg 1 citromot használtak), az olvasztott margarint (mikróban 1-2 perc) és a lisztet a sütőporral. A legvégén keverjük hozzá óvatosan a felvert habot.

A sütőformát kikenjük margarinnal és enyhén meghintjük liszttel, beleöntjük a sütéshez előkészített masszát.

Előmelegített sütőben 170-180°С-on sütjük 30-40 percig. A vége felé letakartam egy fóliadarabbal, mert idő előtt szép színt öltött, de a belseje még nem sült át kellően. Az eredeti leírásban 20 perc sütési időt irányoztak elő, de az kevésnek bizonyult.

Amikor elkészült, meg lehet szórni porcukorral, vagy leönteni porcukor és citromlé keverékkel. Én úgy gondolom, hogy illik hozzá a csokoládé glazúr.

Ugyancsak próbáltuk már úgy is, hogy sütés előtt megszórtam diódarabokkal.

Semmi EXTRA nincs a hozzávalók tekintetében, mégis nagyon finom, elegáns süteményt kapunk. Igazolta az elvárásomat, azóta többször is sütöttem!
A tésztája piskóta típusú, könnyű, porózus, levegős.
Tanácsolom, hogy a sütő középső szintjén süssék, az én tapasztalatom szerint elég a 170°С…

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

RAKOTT FASIRT TOJÁSSAL


Figyelembe ajánlom tegnapi finom egybefasírtunkat.

½ kg darált csirkemell
½ kg darált sertéshús (lehet marhahús is vagy vegyesen)
3 főtt tojás
1 nyers tojás
3 hagyma aprítva
5-6 cikk fokhagyma aprítva
1 nagyobb sárgarépa durvábbra lereszelve
3-4 evőkanál ketchup
1 kk kakukkfű

1 ek darált sóval elrakott paprika (lásd: recept)
1 ek saslik fűszerkeverék (vagy bazsalikom, bors, rozmaring)
1-2 ek aprított petrezselyemzöld
10 szárított kenyérszelet tejbe áztatva, kifacsarva

A hozzávalókat a főtt tojás kivételével nagyon alaposan összekeverjük és kiverjük, hogy jól összeállítható masszát kapjunk. Kiolajozott, prézlivel megszórt edénybe halmozzuk a fele mennyiséget és középen hosszában elhelyezzük a főtt tojásokat, alaposan rányomva betakarjuk a húsmennyiség másik felével. Prézlivel megszórjuk és előmelegített sütőben kb 1 ½ órán át sütjük 200C˚-on.
A hagymát, fokhagymát és sárgarépát átsüthetjük felhasználás előtt olajon, én most diétásra vettem, nyersen adtam hozzá.
Sütés előtt bacon csíkokkal lehet kirakni keresztben a tetejét! Nekem most nem volt itthon…

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők