Keress egy receptre, vagy összetevőre

FÓLIÁS HÚS


A következő kb 40 éves receptem télen- nyáron készíthető, laktató, ízletes, vendégvárónak is alkalmas finomság.

Egyik régi nagy kedvencünk a fóliás hús, amiből időnként meglepetés csomagokat készítettem, variálva a hozzávalókat- csirke-, sertéshús, mellé rizs vagy karikára vágott krumpli. Az állandó komponens a szelet hús, a füstölt szalonna és a hagyma, garnírung gyanánt a burgonya. 

 Mehet a batyuba paprika, paradicsom, főtt tojás, egy szelet savanyú uborka, sonka, gomba, tehát mindenki kedvére variálhatja. Bármilyen salátával és vagy savanyúsággal fogyasztandó! Ha csirkehúst használunk, jó a csirkemell és a comb is, de utóbbit csontozzuk ki.

Annyi fóliadarabot készítünk elő, ahány emberre készítjük a fóliás húst. Mindegyikre rakunk egy-egy szelet füstölt szalonnacsíkot, erre ráterítjük az 1-2 szelet sózott, borsozott húst, amit enyhén kiklopfoltunk, rá kerülnek a hagymakarikák (1-2 fej) vagy zöldhagyma, ezt a réteget is enyhén megsózzuk. Az egészet beborítjuk vékonyra karikázott krumplival. Kevés só megy rá, fűszerek- oregano, kakukkfű stb.
A batyuk száját összenyomjuk középen, ha marad egy kis lyuk a kiáramló gőznek, nem baj, ráhelyezzük őket egymás mellé a nagy gáztepsire és 180-190 C fokon 45-60 perc alatt készre sütjük.


Olyan ízt kap a hús a füstölt szalonnától, mintha szabad tűzön készítettük volna.
Előrelátó emberek fejenként rögtön 2 ínyenc csomagról gondoskodjanak, mert biztosan kevesellni fogják a szimpla fóliás batyut!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

BACONBA BÚJTATOTT SPÁRGA PETREZSELYMES ÚJKRUMPLIVAL ÉS TÜKÖRTOJÁSSAL



½ kg fehér spárga
1 csomag szeletelt bacon szalonna
vaj

2 kg újkrumpli
1 nagy fej hagyma
édes darált pirospaprika
1 csokor zöldpetrezselyem


ahány fő, annyi tojás
kevés olaj


A spárgát már ősidők óta termesztik, a Kaszpisíkság szikes pusztáin és a Földközi tenger partjain született. A termesztési technikán finomítottak a Római Birodalomban, ami azóta sem változott. Észak-Európában a tizenhatodik századtól termesztik a spárgát, ami nem csak élvezet, hanem hasznos is- gazdag vitaminokban , kalciumot, vasat és káliumot tartalmaz. Alkalmas diétás ételként is, hasznos a vesének és a májnak. Tehát tisztítja a testet, és kiváló vízhajtó, mivel dehidratál, ezért fogyókúrázóknak ajánlott… Igazi úri zöldség!

Ez az étel-kreáció volt a tegnapi vacsoránk.

Június az újkrumpli ideje. Ebben az időben a burgonya különösen gazdag vitaminokban és mikroelemekben. Először is elkészítettem a krumplit, egy vízzel teli tálba raktam a burgonyaszemeket és lekapartam a vékony héját. Ha fiatal a krumpli, nem kell hámozni, eléd egy kis kefével ledörzsölni. Az apróbb szemeket egészben hagytam, a nagyobbakat pedig feleztem. Az apróra vágott hagymát megfuttattam olajon és hozzáadtam az előkészített újkrumplit, kis lángon pároltam inkább, mint főztem. Megszórtam piros paprikával, megsóztam és felöntöttem egy kevés vízzel. Amikor készre puhultak a burgonyaszemek, bőven megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.
A spárgát megmostam, az alját általában meg szoktam hajlítani és letöröm (ez kb 1 cm-nyi), így szabadulván meg a fás részétől. A vékony felső réteget lehúztam zöldséghámozó késsel (ne legyen szálas, mert akkor élvezhetetlen). Felforraltam vizet sóval és egy kevés cukorral majd a belerakott zöldséget kb. 8 percig főztem, leszűrtem és hideg vízben lehűtöttem. Akkor megtartja a színét, a vitaminokat és a csodálatos ízét. Klasszikus változatban összekötik a sípokat és rüggyel felfelé teszik a rotyogó vízbe, hogy a teteje kiemelkedjen a vízből, hiszen a rügy a legfinomabb része a spárgának, felesleges főzni. Kettévágva bacon szalonnába göngyöltem és egy kivajazott tepsiben előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöttem. A spárga amúgy kissé ízetlen voltát nagyon jól feldobja az átsült bacon, isteni párosítás!
Amíg pirultak a tekercsek, serpenyőben, kevés olajon megsütöttem egyenként csillagformájú szilikonban a tükörtojásokat.
Tálaláskor paradicsomot és hagymakarikákat adtam mellé.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PARÁDÉS TAVASZI RÁNTOTT CSIRKEMELL


Ez a barátunk által kreált étel nem igényel nagy előkészületeket és munkát, mégis jó étvággyal fogyasztható! Kellemes látvány, finom bazsalikom illat lengi körül, amit valamikor régen királyi fűnek neveztek és ami különlegessé teszi ezt a fogást, és mindez ízben- jó baráti viszonyban van a paradicsommal!

2 főre:
1 csirkemell
2 darab tojás
liszt
prézli

fekete bors
olíva olaj

Szósz:

2-3 fej hagyma
fokhagyma
1 doboz koktél paradicsom
2 friss bazsalikom levél

bors
1 zacskó apró mozzarella
trappista (kemény) sajt vagy parmezán vagy gouda

Saláta:

2-3 sárgarépa
1 paprika

KÖRET:

zacskós rizs

Két részre szeljük a csirkemellet vízszintesen és a hagyományos módon kisütjük rántott húsként olíva olajon (aranyszínűre, nem barnára!).
A szószhoz a hagymát nagyon apróra vágjuk, megsütjük, hozzá dobjuk a fokhagymát, belerakjuk a paradicsomokat, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.
A lapos tepsit beterítjük sütőpapírral, rárakjuk a két rántott, kisütött csirkemellet, a megfelezett mozzarellákat, és mindenképpen valami kemény sajtot reszelünk rá. Megspricceljük olíva olajjal és berakjuk a 200 C fokra előmelegített sütőbe 8 percre, éppen csak annyi időre, hogy a sajt étvágygerjesztően ráolvadjon.
Közben elkészítjük az előírás szerint a zacskós rizst.
A McDonalds-ban vásárolt fagylalt pohárkájába belenyomkodjuk a kész rizst és ráfordítjuk a tányérra.
A salátához lereszeljük a sárgarépát, a paprikát karikákra vágjuk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KALÁCSKÁK

A fotók telefonnal készültek :)



Egyszerű és gyors kis kalácsok teához, kávéhoz vagy éppen tejjel. Ugyanolyan gyorsasággal is fogy!

300 g sűrű tejföl
12 evőkanál tej
12 evőkanál olaj
150 g cukor
2 vaníliás cukor
csipetnyi só
600-800 g liszt
1 csomag sütőpor

Nekem ebből az adagból 38 darab lett és kétszerre sütöttem, nagyon jó kis ropogtatnivaló.
Mixerrel összekeverjük a hozzávalókat a liszten kívül. Fokozatosan hozzádolgozunk 400 g lisztet, azt is mixerrel. Gyúrótáblára borítjuk a masszát és a maradék liszttel rugalmas tésztát gyúrunk. Kis darabkákra csipkedjük, rudakat sodrunk és körformára illesztve összenyomjuk a két végét.
175 C˚-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
nelja 64 receptje Németországból. Köszönjük, mindkét variáció tetszett!

Másik verziója:

200 g vaj
200 g (pohárnyi) tejföl
100 g cukor
800-1000 g liszt
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
½ kávékanál só
1 narancs (kevés cukros vízben előfőzzük)

A vajat mikróban megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
Tejföl, cukor, vanília, tojások, a vaj, sütőpor, só, 400 g liszt, apróra vágott narancs- mindezt jól összekeverjük. A maradék liszttel sűrű tésztát gyúrunk, annyi liszttel, amennyi felvesz. Az előző receptben leírtak szerint kalácskákat formázunk és lisztbe hempergetjük. Sütőpapírra szétrakjuk és 200 C fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A tésztába gyúrhatunk kevés mákot, diót vagy mazsolát.
Tejjel fogyasztva különösen ízletes.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KEDVENCEM- A ZSERBÓ (Gerbeaud) SZELET


Jusztina írta...
"Elkésztettem. A tésztája már tapintásra is nagyon jónak tűnt. amikor nyújtottam akkor is nagyon szépen alakult. Most kisütve remekül néz ki! A Csokit is a te leírásod alapján készítettem kicsit soká tart de jónak néz ki. Majd referálok a gyerekeken hogy ízlik! Boldog karácsonyt!
Elfelejtettem megírni mindenkinek nagyon ízlett! Most a mázat írom le újra, mert a nehezebben kötő mázat szeretném megismételni más sütin. Gyönyörű lett! Most katicás tortára fogom rátenni!"

Köszönettel tartozunk Émile Gerbeaud-nak, aki a az 1800-as évek közepén Svájcból Magyarországra költözött és ezáltal a mi hírnevünket gazdagítja ez a finom sütemény!
Bár többféle recept is létezik, én ezt preferálom és így készítem:

Tészta:

25 g élesztő
50 g langyos tej
1 kávéskanál cukor
250 g vaj vagy margarin
500 g liszt
100 g porcukor
1 tojás
10 g vagyis 1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
100 g tejföl

Töltelék:

200 g porcukor
300 g darált dió (1 csészényi)
300 g baracklekvár, házival a legfinomabb
1 rch vagyis reszelt citromhéj

Glazúr:

200 g csokoládé
50 g vaj
vagy:
150 g cukor
3 evőkanál holland kakaó
100 g víz
150 g vaj
1 ek olaj

Előkészítjük a hozzávalókat. Összekeverjük az élesztőt a kávéskanálnyi cukorral és a tejjel, hagyjuk 10 percet állni. Ez alatt a lisztet a margarinnal szétdörzsöljük, hozzáadjuk a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, tojást, sót és a tejfelt. Az összeállított tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, méretektől függően lehet 4-re is, akkor magasabb lesz. A töltelékhez összekeverjük a diót a porcukorral és a rch-vel (lásd a hozzávalóknál). 30X40-es tepsibe sütőpapírt terítünk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az első lapot és átemeljük a tepsibe, lekenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió fele mennyiségével. Ugyanezt a műveletet rétegenként megismételjük: tészta, lekvár, dió. Befedjük a 3. tésztalappal és enyhén a tenyerünkkel lenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz el tudjon illanni.
1 órányi időre pihenni hagyjuk.

180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben felejtjük hűlni.

A glazúrt gőz fölött készítjük és lekenjük a kihűlt sütemény tetejét.
Én a saját bevált glazúr receptemet használom, bár lassabban köt meg, de szerintem sokkal finomabb.
A cukrot összekeverjük a kakaóval és a vízzel és sűrűsödésig főzzük. Amikor már langyosra hűlt, hozzákevergetjük a vajat és az olajat.

Nagyon finom!!! Nekem 48-50 zserbószeletem lett, attól függően, hogy mekkora szeleteket vágunk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők