Keress egy receptre, vagy összetevőre

A KÜLÖNLEGES HOLODNYIK LEVES MINSZKBŐL



Seafalcon kérte a holodnyik (svekolnyik)
receptjét tőlem, ezért bevásároltam és elkészítettem ezt a tipikusan nyári hűsítő levest, hogy meg tudjam mutatni. Üde, finom, nyári melegben hűsítő, könnyed leves!

A holodnyik- lengyelül Chłodnik vagy borscs hidegen, litvánul Šaltibarščiai, lettül Aukstā zupa, kelet-európai országok nemzeti étele, annyiban különbözik az orosz okroskától, hogy nem tartalmaz húst.
Köretként főtt krumplit adnak mellé. Én először olyan formában ettem kb. 10 éve, hogy a krumpli kettévágva tepsibe helyezve lett sütőben kisütve. A közepébe volt szúrva egy fogpiszkálóra egy vékony szelet füstölt szalonna vitorlaként. Finom és egyúttal látványos köret volt a holodnyik mellé.
A sütőm mással volt elfoglalva, ezért ezt most nem prezentálom, de ki ne hagyják készítsék el!

3 l főtt víz lehűtve (lehet ásványvíz)
500 g főtt cékla
1 nagy friss uborka héjastól vagy 3-4 kisebb
4-5 szár zöldhagyma
4 főtt tojás
maréknyi aprított zöld kapor
mehet bele petrezselyemzöld is
0,5 l kefir vagy tejföl (lehet 1 rész ásványvíz + 2 rész kefír)

1 evőkanál cukor
kevés ecet vagy citromlé (1-2 kávéskanál) vagy citromsó, esetleg 1-2 kk mustár

főtt krumpli vagy héjastól sütőben sült


A céklát megfőzzük és lereszeljük. A levét felhasználjuk a leveshez. Nagyobb adag céklát szoktam vásárolni a piacon, inkább az apróbb fajtából és kuktában 30 perc alatt készre párolom nagyon kevéske vizet öntve alá és lereszelve, vagy tetszés szerint szeletelve adagonként lefagyasztom. Ezt használom fel salátákba, borscslevesbe, okroskához vagy a holodnyik levesbe.
A tojást 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízben hűtjük. Apró kockára vágjuk, de lehet nagyobb szeletekre is.
Az uborkát tetszés szerint héjastól vagy meghámozva szintén apró kockákra, a hagymát vékony karikákra, a kaprot apróra vágjuk.
A kefirt összeelegyítjük a vízzel és belerakjuk a zöldségeket, a tojást. Ízesítjük.


Ugyanígy készítik a litvánok is, de 1 l vízhez 1 l kefirt adagolnak.

Egy másik változat szerint savanyítható sóskával (2 l vízhez bő ½ kilót megfőzni és kihűteni, a többi hozzávaló ugyanaz), de akár  kávéskanálnyi mustárral is.

Hűtőben lehűtjük és a forró főtt krumplival tálaljuk. Van, aki sűrűbben szereti, akkor kevesebb vizet használunk.
Nálam most a 3 főtt krumpli apró kockára vágva a levesben landolt, sűrűbb lett általa.

Másik változata a minszki holodnyiknak:

3 literes lábasra számítva (a mennyiség csökkenthető kevesebb személyre is)

400 g főtt cékla, lereszelve
400-600 g sóska
2 közepes, főtt burgonya
2-3 friss uborka
1 evőkanál 9 %-os ecet
1 evőkanál cukor
egy csomó zöldhagyma
½ liter kefir

Tálaláshoz főtt tojás és tejföl.

A vízben készre főtt burgonyát kiemeljük a vízből, megtörjük pürének és visszatesszük a fazékba. Ettől selymesebb lesz a levesünk. Sózzuk, belekeverjük az ecetet, a cukrot. Ahogy felfőtt, bele a sóska, majd a reszelt főtt cékla. 5 perc múlva elzárjuk a lángot, beleszórjuk a zöldhagymát.

Ha kihűlt, akkor néhány órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a villával szétnyomott, főtt tojássárgáját, a apró kockára vágott tojás fehérjét, a kefirt elkeverjük a levesben. Főtt tojáscikkel díszítjük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DIÓS PADLIZSÁN SALÁTA GRÚZIÁBÓL






1 padlizsán
2 paradicsom
1 pohár dió
3-4 nagyobb cikk fokhagyma

bors
majonéz

Ezt a mennyiséget érdemes sokszorozni, mert nagyon finom, kellemes ízű harapnivaló, most csak egy padlizsánom volt a hűtőben, de két főnek pont elegendő adag egyszeri fogyasztásra.
A padlizsánt héjastól kockára vágtam és nagyon kevés olajon készre pároltam, kb 15 perc alatt, időnként megkavartam.
Lehetne több olajban átsütni, de a padlizsán képes szivacs módjára mindet magába szívni, ezért nem adtam neki sokat, ha készen van, szűrőben le kell csepegtetni a felesleges olajat (nem tettem, mert eleve alig adtam alá). Amíg ez a folyamat tartott, addig megpucoltam a fokhagymát, késsel apróra vágtam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kockára aprítottam, összekevertem a fokhagymával, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a darált diót, amit kicsit darabosabbra hagytam.

A kész, kihűlt padlizsánnal és a majonézzel összekevertem.

Egyszerűen imádnivaló!!!

Grúzia az egykori Szovjetunió, ma már önálló állama. A grúz gasztronómia előszeretettel használja az ételeibe a különböző fűszereket és a diót. Az utóbbi húsokba vagy mellé szószként elképzelhetetlen (lásd például- szacivi), de zöldség és akár hal kísérője is ez a komponens. Nekem nagyon bejön ez a társítás! :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM CSODATORONY FASÍRTBÓL SÜTŐBEN


FASÍRT:

1 kg darált hús
száraz kenyér
fokhagyma
1 nagyobb hagyma
darált paprika sóban
2 tojás
petrezselyemzöld
só, bors

FELTÉTEK A FASÍRTRA:

ketchup
2 fej hagyma
majonéz
3 paradicsom
2 paprika
kemény sajt 150 g

Összeállítottam a fasírt masszát a megszokott módon, alaposan kidolgoztam. Egy tepsibe terítettem sütőpapírt és megolajoztam, erre fektettem a megszokottól valamivel nagyobb húsgombócokat enyhén meglapítva.
Felkarikáztam a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Lekentem egy kis ketchuppal a felületét, ráhelyeztem egy vékony karika hagymát. Rásimítottam egy kis majonézt, befedtem egy karika paradicsommal, majonézzel takartam, köré akartam helyezni a paprikából vágott karikát, de csak kalapként sikerült odabiggyeszteni, mert kisebb volt az átmérője a paradicsomnál.

Koronaként rákerült a sajtszelet. Nem volt itthon trappista sajtom, de akadt a hűtőben kecskesajt. Enyhén lenyomtam mindegyik tornyot a tenyeremmel, hogy stabilabban álljanak.

180-190 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 40-45 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon finom melegen és hidegen tálalva egyaránt, nem száraz a lédús zöldségektől, mennyei ízhatású.
Salátával, körettel, sima szelet kenyérrel is fogyasztható.

Diós padlizsán salátát készítettem mellé és vacsorára tálaltam.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

A TÖKÉLETES ALMÁS-ROPOGÓS MORZSÁS KEKSZ


15-30 perc alatt készül + a sütési idő.

Ausztrália legjobb receptjei blogról egy hétköznapi (mert nem lehet megunni) kedvenc!

1 és ½ csésze liszt (200 g)
1 tk sütőpor
1/2 csésze kristálycukor (130 g)
100 g vaj
1 db enyhén felvert tojás
1/3 csésze tej (kb. 80 g)
1 teáskanál vaníliás cukor

TÖLTELÉK:

500 g alma kb. 4 db (lehet sárgabarack, őszibarack és körte, akár vegyesen)

MORZSA:

50 g margarin
2 evőkanál barnacukor (legközelebb 3/4 csésze)
50 g zabpehely (legközelebb 1/4 csésze)
(fahéj opcionálisan)

Nagyon gyors és nagyon finom desszert!

A lisztet a sütőporral összeszitáltam. A tojást egy kis tálban villával enyhén felvertem.
A meghámozott almát kockákra vágtam, eredetileg puhára kell főztni, leszűrni, hűlni hagyni. Én leegyszerűsítettem az alma puhítás eljárását- mikróba raktam lefedve az almával tele mélytányért és 2x rákapcsoltam kb 5-6 percre összesen. Hagytam kihűlni, csak két teáskanálnyi almalé gyűlt össze az edény aljában, azt kiszűrcsöltem :)

A morzsakeverékhez megolvasztottam a vajat egy edényben, hozzáadtam a zabpelyhet és a barnacukrot, majd kevergetve 3-5 percig átmelegítettem, míg felolvadt a vaj. Sorsára hagytam, had hűljön. Legközelebb nagyobb adagot készítek, mert olyan finom a sütin!!! A zabpelyhet helyettesíthetjük liszttel vagy házi kenyérmorzsával.

Egy 11X28 cm tégla alakú üvegformát, amely lefelé enyhén szűkül, kikentem vékonyan margarinnal, beterítettem sütőpapírral oly módon, hogy a két hosszanti oldalon jóval túllógjon. Ennek segítségével fogom kiemelni a kisült süteményt a formából. Újra kikentem a zsiradékkal.

Egy mélyebb tálban mixerrel könnyed-habosra kevertem a cukrot a margarinnal, fokozatosan adtam hozzá a felvert tojást (3X-ra) és szintúgy a lisztet a tejjel, felváltva. Hozzáadtam a vaníliás cukrot.
A masszát belelapátoltam a sütőformába, elegyengettem és az oldalait kicsit felhúztam. Ráterítettem az almát és rászórtam a zabpelyhes morzsát :)

180° C fokon sütöttem 45 percen át, tűpróbáig. Hagytam negyed órát pihenni és a sütőpapír segítségével kiemeltem a kekszet és hagytam teljesen kihűlni. Na jó, ez nem teljesen fedi a valóságot, mert még langyosan megkóstoltam azt a pici nagy szeletet...


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

nyílik már a kis virág...

"Erdő mélyén megszólalt egy árva kis madár.
Mire vársz még, ó, mondd, kis virág?
Azt mondják, ha hívnálak, te eljönnél hozzám.
Kire vársz még, ó, mondd, kis virág, háááá, kis virág, kis virág?"
(Illés együttes, dalszöveg részlet)



Köszönöm a kedves díjat Szabinának , a tobbmintmartas blog szerkesztőjének :)



No és ezúton is köszönöm Gerdinek , a gerdisuti blog írójának ezt a másik díjat! :)

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők