Legjobb receptjeim - avagy "az étkezés összetartja a családot". Ezen az oldalon néhány receptet szeretnék megosztani elsősorban a családdal, de ha valaki mást is érdekel, próbálja ki a recepteket és írja meg véleményét! Jó főzőcskézést!
Keress egy receptre, vagy összetevőre
KÓKUSZTEJES-RUMOS GOLYÓCSKÁK
Lányommal koprodukcióban kitalált és készített saját recept!
Eredetileg a blogon lévő tiramisu golyókat szerettük volna összehozni, de akinek készült, az az illető nem szereti a kávé ízét. Ezért módosítottunk a recepten és egy nagyon finom új ízű desszertet hoztunk össze, mely megérdemel egy új bejegyzést a blogban.
Egyszerű, gyors, mérsékelten édes finomság 10 perc alatt (ízlés szerint édesebbé tehető, de szerintünk így pont jó).
250 g mascarpone
300 g darált keksz
2-4-6 ek. porcukor, ízlés szerint (4-5 lapos evőkanál)
165 ml kókusztej konzerv
1 kis üvegcse jamaicai rumaroma (esenc)
1 evőkanál vaj
cukor nélküli kakaópor- beleforgatni a golyókat
Háziasszonyok megmentője ez a recept azok számára, akik időhiánnyal küzdenek, csak a mascarponeról kell gondoskodni és beszerezni pár csomag kekszet- és akár 10 perc múlva már guríthatjuk is le a torkunkon a labdákat… Otthonunkba hirtelen bejelentkező- beeső vendégek fogadására is kiváló. Nem utolsósorban előnye még az is, hogy nem kell begyújtani az édesség elkészítéséhez a sütőt.
Összekeverjük, összeállítjuk a hozzávalókat és vizes kézzel diótól kisebb nagyságú golyókat formálunk, kakaóporban meghengergetjük, és tálalásig hűtőszekrénybe rejtjük.
40 darab lett ebből az adagból.
A tiramisu golyóknál többször használtam mascarpone helyett tejszínes krémsajtot, mellé kevés vajat.
Megjegyzés: Legyetek óvatosak, mert nagyon gyorsan elfogy!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
KARAMELLES DIÓS TÖLTÖTT OSTYA (OSTYALAPOK GRILLÁZZSAL TÖLTVE)
Tortához való ostyalapokat vettem, mely körlapoknak a fele kakaó
hozzáadásával készült. Eszembe jutott egy Anyukám által készített recept a
80-as évekből, melynek mindig nagy sikere volt. Szerencsére megtaláltam a szakácsfüzetemben
a rövid leírását. Ez a nagyon finom édesség nem a látványról szól, hanem az
ízekről- karamell és darabos dió (grillázs) vajjal és sűrített tejjel… Egyszerű,
gyorsan készül és finom! Fenomenálisan finom ízkombináció!
Előkészítettem a hozzávalókat:
100-150 g
dió, kézzel kicsit megtördelve
egy doboz édes sűrített tejkonzerv, 400 g
A habaráshoz:
3 evőkanál liszt
kevés tej, vagy víz
A cukrot egy széles, vastag aljú, teflonbevonatú lábasban a
dióval együtt kavargatva megkaramellizáltam. A lisztből és tejből (ha nincs, jó
a víz is) egy teáscsészében alaposan csomómentesre kikavartam, annyi folyadékot
adva többszörre hozzá, hogy jól kavarható legyen (mintha tejfeles habarást
készítenénk). Belekevertem a tejkonzerv felét. Fakanállal folytosan keverve
behabartam a karamellt, hozzáadtam a maradék tejkonzervet is. A legvégén a
csomag vajat. Addig kell elegyíteni, amíg a vaj teljesen felodódik a
karamellben.
Az előkészített 4 ostyalapot még melegen betöltöttem,
természetesen a dió miatt nem lett egyenletes. Minden lapot a tenyeremmel
enyhén lenyomkodtam.
A tetején szétkentem a megmaradt dió nélküli krémet. Miután
kihűlt, felszeleteltem.
Nagyon finom lett, kicsit édes, ezért gyorsan telít. De így
is nehéz megállni, hogy az ember ne nyúljon a következő szeletért :)
Jól esett felidézni a ráérős, régi, családi összejöveteleket
:)
vicuska13.blogspot.hu
FINOM ALMÁS KEKSZ
Nagyon könnyű elkészíteni ezt a finom porlós, omlós almás
kekszet! A mérleget sem kell elővenni hozzá :)
7 evőkanál cukor
1-2 egész tojás
2 pohár liszt (kb 250 g )
½ teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
2 nagy alma
1 csomag vaníliás cukor
Porcukor a szóráshoz.
Bekapcsoltam a sütőt 175-180C fokra állítva a hőt. A
puha vajat kikevertem a cukorral, tojással, a sóval, hozzáadtam a sütőporral
elkevert lisztet. A legvégén óvatosan, kézzel belekevertem az 1 cm hosszú, keskeny csíkokra vágott,
hámozott almát.
A tészta ragacsos lesz, így jó!
A tálkába, amiben a felvágott alma volt, pohárnyi vizet
öntöttem, a kezeimet időnként belemártva- pingpong-labdányi gömböket formáltam és
sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket.
Lehet kanállal szaggatni a sütőpapírra, ebben az esetben
kisebb csomók lesznek és rövidebb idő alatt sülnek ki a laposabb kekszek.
35 perc alatt sültek enyhén aranysárgára.
Tálalásnál porcukorral megszórtam.
Kívül roppanós, belül puha, omlós keksz. Legközelebb ki
szeretném próbálni reszelt almával. Gyorsan készült, gyorsan elfogyott, nem is
emlékszem, hány db lett- talán 20-25?! :)
Facebookon is megtalálhatóak
a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu
JEREVÁNI FÁNK FŐZÖTT KRÉMMEL TÖLTVE
Valamikor nem is olyan régen Jereván minden utcasarkán
lehetett kapni ezt a méltán népszerű fánkot. Talán nem is akadt olyan ember, aki ne szerette volna. Jereván Örményország fővárosa, az
Ararát hegység mellett, ez a nagy város 2796 éves (2021-ben már kora 2803 év). Az örmény konyha ízvilága évezredek alatt alakult ki, a
legősibbnek számít, hatással volt rá az asszír, görög és perzsa népek ízvilága.
Óriási ételválasztékkal rendelkezik!
Nagyon finom fánk, ajánlom kipróbálni!!!!!!
JEREVÁNI FÁNK FŐZÖTT KRÉMMEL TÖLTVE
Egy csésze 250 ml
28 fánk lett ebből a mennyiségből.
TÉSZTA:
1 egész tojás
3 evőkanál olaj
2 evőkanál konyak
3 evőkanál cukor (50 g )
1 teáskanál só
~ 2-2,5 pohár meleg víz (500-625 ml)
KRÉM:
1 egész tojás
3 evőkanál liszt
1 pohár cukor (170
g ) (lehet kevesebb is)
2 pohár tej (2x250 ml)
késhegynyi vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor
Összeállítottam a tésztát a hozzávalókból. Az élesztőt csak
szétmostam kézzel a meleg vízben. Puha legyen, éppen hogy ragadós, de a tál
faláról leváló.
1-1,5 órát kelt, teteje liszttel meghintve, konyhakendővel
letakarva.
Közben elkészítettem a
töltelék krémet. A tojást habosra kevertem a fele mennyiségű cukorral, majd csomómentesre
a liszttel és egy pohár tejjel. A másik pohár tejet felfőztem tejforralóban a
maradék cukorral, beleöntöttem a tojásos keveréket, a vaníliát és sűrűre
főztem, állandóan kavargatva a masszát. A tüzről levéve áttettem egy tálkába és
hűlni hagytam.
A tészta a duplájára kelt,
nálam 1,5 óra alatt. Előkészítettem napraforgóolajat, mert innentől kezdve
olajos kézzel készítettem a fánkokat. Olajban sütésnél nem hullik és nem ég meg
a liszt sütés közben.
A tésztát átgyúrtam, nagyobb
tojás nagyságú darabokat sorakoztattam a megolajozott gyúrótáblára. Mindegyiket
egyesével lángossá lapítottam a tenyeremben, a közepébe tettem egy evőkanállal a
krémből és körben felcsipegettem a tésztát, mintegy batyút képezve belőle.
Összenyomtam, megtekertem a tetejét és a betöltött, gömbölyű fánkot megfordítva
visszahelyeztem a táblára.
Mire a végére értem, mehettem is tűzre tenni egy
mélyebb teflon bevonatú lábasban a bőséges olajat. Amikor jól felmelegedett, a
fánkot két tenyerem között ellapítottam és óvatosan a forró olajba helyeztem.
Kívánatos pirosra sütöttem mindet, közepesnél picivel visszafogottabb lángon,
hogy jól átsűljön a fánk belseje. Az ellapítva is szépen kerek, egészséges
nagyságú fánkokat papírtörlőre kiszedegettem, tálalásnál porcukorral
meghintettem.
Nagyon finomak a töltött
fánkok, a főzött krém isteni finom benne, másnap kihűlve ugyanolyan élvezetes
volt állagra, ízre, mint frissen kisütve.
Recept innen- Anahit.
Készített egy videót a megformázásról.
Létezik a jereváni rádió vicckategória. Tömör, szarkasztikus,
bölcs és tanulságos, egyfajta irónikus görbetükör. Többnyire úgy kezdődtek: egy
rádióhallgató kérdezi, hogy igaz-e a hír… és úgy folytatódtak, hogy- a jereváni
Rádió azt válaszolja…
Az 1950-es évektől volt egy nemzetközi rádióadás, ahol bárki
kérdést tehetett fel, amelyekre aztán a munkatársak utánajárva válaszoltak.
Aztán a nép, néha butusabb kérdéseket is hallva, jó humorral megáldva maga
kezdte megalkotni vicceit ebben a kérdésfelelet formában. Íme egy jó kis rádiójerevános vicc a wikipédia oldaláról:
– Igaz-e, hogy
Moszkvában a Lenin téren Volvókat osztogatnak?
– A hír igaz – közli a
jereváni rádió –, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem
Leningrádban, nem a Lenin téren, hanem a Moszkva téren, nem Volvókat, hanem
Volgákat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.
A „jereváni rádiót” azóta is annak
kapcsán szokás emlegetni, ha egy lényegi különbséget apró módosításként
tüntetnek föl.
Idézet innen.
Facebookon is
megtalálhatóak a receptjeim
VILLÁMGYORS FÁNK 15 PERC ALATT
Nagyon gyorsan készen van ez a finom fánk, ha nincs időnk hosszadalmas
élesztős fánkot készíteni, de mégis ennénk valami jó kis édességet :)
1 tojás
3 evőkanál porcukor
kb 250-280
g liszt
½ csomag sütőpor
só
1 evőkanál rumaroma, én most tojáslikőrt használtam
½ citrom reszelt héja
a sütéshez bő olaj
lekvárral, vagy csak úgy
Egy nagyobb tálban elkevertem a tojást a porcukorral, majd a
tejföllel, hozzáadtam a likőrt, citromhéjat, sót és a sütőporos lisztet. Nekem
elég volt 260 g
ahhoz, hogy leváljon az edény faláról, de még ragadós legyen, olyan sűrű
nokedlitészta-szerű. Az olajat felmelegítettem és közepesnél kisebb lángon
kisütöttem a fánkokat. Két evőkanál segítségével szaggattam ki a őket, melyeket
megmártottam az olajban.
A hagyományos fánknál jóval kisebbeket gyártottam. Okki
kinyújtotta lisztezett deszkán és ujjnyi vastagra szaggatta, de szerinte jobb
lett volna úgy készíteni, ahogy én próbáltam ki az ajánlására :)
Nekem bejött, mert kevesebb mosogatással és tortúrák nélkül készülő
finom fánk. A citromhéj különleges ízt kölcsönöz neki. Frissen el is fogyott,
így az igazi!
Recept Okkitól.
Fánkreceptek a blogomon:
Krumplifánk- édesen, sósan
Doughnuts- könnyű és gyors fánk
Az a jó kis szalagos farsangi fánk
Diétás csőrögefánk sütőben, vízzel
Gyors aludtejes csőrögefánk-változat
Cukormentes csőrögefánk, gyorsan készülő
Gizi féle finom csörögefánk
Túrós fánk
Facebookon is
megtalálhatóak a receptjeim
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Legnépszerűbb receptjeim:
-
6-8 szelet sertéscomb (természetesen csirkemellből is készíthető) 4-5 szem közepes krumpli 5-6 ek. liszt 3 tojás 4-5 cikk fokhagyma...
-
Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem! Előzőekben b...
-
Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben, de így is látható, mennyire jól sik...
-
Ha valami nagyon finomra vágynak, feltétlenül készítsék el! Jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben! Házi, üstben kavart szilvalekvárral még ...
-
Maradék tört krumplit hasznosítottam: élesztős-krumplis tésztából készítettem vacsorára egy finom, sonkával töltött pirogot. Beszélgetős v...
-
A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani...
-
Egyszerűen fenomenális ez a könnyed, nagyon finom, nem túl édes tortaköltemény!!! Leánykám remekműve! :) Minket elkápráztatott vele! Rece...
-
Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük v...
-
A gyógynövényeket érdemes 1/2 órára leforrázni, lefedve pihentetni és a levét, finom szűrőn leszűrve, összeönteni a korábban sűrűre fő...
-
A zakuszka egy zöldségkrém, eredetileg örmény étel (закуска- előétel, harapnivaló), melyet a moldovaiak közvetítettek Erdélybe. A recep...