Keress egy receptre, vagy összetevőre

ÜNNEPI DIÓS SÜTEMÉNY VANÍLIÁS KRÉMMEL


Egy nagyon finom, pörkölt dióval készült krémes süteményt ajánlok az ünnepekre (Era barátnőm receptje). A névnapomra sütöttem, óriási sikere volt.
A leírt mennyiség nagy gáztepsi méretre íródott. Az I. és II. lapot együtt kell sütni.

Először bő 3 marék diót száraz serpenyőben megpörköltem és a könnyen lejövő vékony héjától, két tenyerem között, megszabadítottam, a kezemmel kissé összetördeltem, félretettem későbbi felhasználásáig.

I.lap:
200 g liszt
½ marék porcukor
2 tojás sárgája
100 g margarin
1 sütőpor

Tejfellel összegyúrtam, vékonyra kinyújtottam és a sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem.

II.lap:

8 tojás sárgája
300 g cukor
250 g darált dió
1 evőkanál liszt
½ sütőpor
a 8 tojás fehérjét kemény habbá vertem

A cukrot a tojássárgájával mixerrel habosra, fehéredésig kevertem. Összekavartam a többi hozzávalóval, majd óvatosan a kemény tojáshabbal is. Rásimítottam a tepsiben elterülő I.lapra és előmelegített sütőbe toltam 175-180C fokra, kb. 40 percet sütöttem.


KRÉM:

1 vaníliás puding
350 ml tej (3,5 dl)
2 evőkanál cukor

400 g vaj+
250 g porcukor
A vajat habosra kevertem a porcukorral. A pudingot megfőztem, kihűlés után sima krémet készítettem a vajjal.

A kihűlt süteményre kentem a kész vaníliás krémet. Rászórtam a megpörkölt darabos diót, kicsit belelapítgattam a tenyeremmel. Tetejére öntöttem a meleg csokimázt.

CSOKIMÁZ:

2 evőkanál sötét színű kakaót simára kevertem kevés hideg vízzel, 2 tábla csokit (1 ét- és 1 tejcsokit) kockákra tördeltem, dupla fenekű lábaskában (vízgőzön)1 evőkanál olajjal felmelegítettem, amikor megolvadt a csoki, hozzáadtam bő 50 g vajat (vagy összesen 4 evőkanál olajat adunk a 2 tábla csokihoz). Simára kevertem.


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

MÉZESKALÁCS TEJSZÍNNEL TOJÁS NÉLKÜL


A mézeskalács illata hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez. Már a régmúlt időkben is misztikus jelentőséget tulajdonítottak fő alkotóelemének, a méznek. Drága mivoltának köszönhetően csak ünnepekkor készítettek vele süteményt. A mézeskalácsnak manapság számtalan receptje létezik. Nekem ez a kedvencem- sógornőm nagy népszerűségnek örvendő receptje, melyet mindenki elkér a környezetünkben, aki megkóstolta, ez pedig egyértelmű értékelést jelent. Most már én is évek óta ezt a tejszínes, tojásmentes változatot sütöm, mert megunhatatlan és nagyon-nagyon finom! Ez nem a puha változata a mézeskalácsnak. Próbálják ki!

A mézet nem kell melegíteni. Több margarinnal könnyebb összegyúrni. Vajjal még finomabb!
Legalább egy éjjelen át pihentetem a masszát. A tejszínt óvatosan habbá verjük 1-es fokozaton, mixerrel. Ha + 100 g margarint vagy vajat adunk hozzá, bár nehezebb vele dolgozni és nyújtásnál jobban kell lisztezni, de  puhább lesz  a mézeskalács.


3 dl felvert tejszín (tehát legalább 30 %-os)
3 dl méz
1 kg liszt
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy gyömbér, szegfűszeg, fahéj- ízlés szerint)
300 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
200 g margarin (vajjal is finom)

Összeállítottam, egy éjjelen át folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem. Pár napig eláll ebben a formában, lehet másnap, vagy harmadnap sütni, vagy a felét ekkor, másik felét rá 1-2 napra. Kevesebb idő megy el egyszerre a sütésre, ha pl. beosszuk és nem egyszerre sütjük ki.
Lisztezett táblán kinyújtottam, a különböző formákkal kiszúrtam, sütőpapíros tepsin 12 perc alatt kisültek 180 C fokon. Ebből a mennyiségből lett 6 tepsivel, egy tepsire, mérettől függően 6x8 sor mézeskalács fért el. A tepsiről leszedve igyekezni kell kihűlésig sima felületen hagyni, mert forrón könnyen elferdülhet. utána már lehet egy nagy dobozba ömleszteni.
Most csak a felét díszítettem. A többit simán megettük, bekóstolgattuk, mint mindig :)




Az első fotón látható sütemény kiszúró ráccsal gyorsabban készen vagyunk :)




Díszítés

A cukormázhoz mixerrel felvertem 1 tojásfehérjét, hozzáadtam 200 g porcukrot és kevés citromlevet facsartam bele. 

Műanyag vagy fémdobozban tároljuk.

Orsi mézes kekszei:


AZONNAL PUHA MÉZESKALÁCS
Adrienntől

Mi a dupla adagot készítettük el (azaz 1kg lisztből). Finom és tényleg puha. NEM szabad 8 percnél tovább sütni, különben túlsül és attól bekeményedhet. Légkeverésen pedig elvileg elég 4 perc is (mi nem ezen sütöttük).


0,5 kg liszt
15 dkg kr. cukor
15 dkg vaj
1 dl méz
1 dl habtejszín
0,5 tk szódabik.
1 tojás
fűszerek

1 éjszakára hűtőbe

Összeállítom - Vaj+méz olvasztva kerül bele (óvatosan, nehogy összekapja a tojást)

1 éjszakára hűtőbe

1toj.sárg.+1 kanál tej - tetejére kenni sütés előtt

180 fokon, 8 percig sütöm

1 adag = kb. 4 tepsi süti


Író:
Fehérje+porcukor - magas fokozaton kikeverem, krémes, alig folyós állagúra, pár csepp citromlével


1x
2x
3x
4x
0,5 kg liszt
15 dkg kr. cukor
15 dkg vaj
1 dl méz
1 dl habtejszín
0,5 tk szódabik.
1 tojás
fűszerek
1 kg liszt
30 dkg kr. cukor
30 dkg vaj
2 dl méz
2 dl habtejszín
1 tk szódabik.
2 tojás
fűszerek
1,5 kg liszt
45 dkg kr. cukor
45 dkg vaj
3 dl méz
3 dl habtejszín
1,5 tk szódabik.
3 tojás
fűszerek
2 kg liszt
60 dkg kr. cukor
60 dkg vaj
4 dl méz
4 dl habtejszín
2 tk szódabik.
4 tojás
fűszerek


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)
vicuska13.blogspot.hu

SÓS KIFLI DINSZTELT SÓS-BORSOS KÁPOSZTÁVAL SÖRREL KÉSZÜLT TÉSZTÁBAN


Régóta használom a sörös tésztát, ami különlegesen finom, leveles alapot ad a sós pitékhez, galétához.  Tojás nélkül készül, kevés hozzávalóból, nagyon egyszerűen. Nem kell bele semmi extra, így jó, ahogy van!
A káposztával töltött sós kifli ötletét Marisz blogján találtam.

Frissen fogyasztva, de pár nap után is, rendkívül finom harapnivaló!

Egy kisebb fejű káposztáról leszedtem a külső leveleket, lereszeltem apróra és megsóztam, 10-15 percet hagytam, hogy levet engedjen. Egy mélyebb teflonos serpenyőben a már meleg olajba (vagy disznózsírba) 2-3 evőkanál kristálycukrot szép barnára karamellizáltam (megpirítottam) és belekevertem a kifacsart káposztát. Frissen őrölt borsot adtam hozzá ízlés szerint. Élénk tűzön, időnként kavargatva megpároltam. Amennyiben úgy látjuk, hogy szükséges, nagyon kevés vízzel pótoljuk a nedvességet, nehogy leégjen. Fél óra alatt készen van. Szeretem egy kicsit lepirítani a végén. Ugyanez a tészta édes töltelékkel is finom, például sűrű házi szilvalekvárral.

Összeállítottam a tésztát-

300 g liszt
250 g vaj lereszelve
250 ml világos sör (én barna sört használtam fel)
só, szerintem kell bele, mert jobban kiemeli az ízeket

A lisztet és a vajat összemorzsoltam ujjaimmal. Megsóztam és apránként öntögetve hozzá a sört, gyors mozdulatokkal átgyúrtam a tésztát. Azért kell ilyen finoman bánni a tésztával, hogy a vaj ne érkezzen megolvadni, így lesz szép leveles a tésztánk. Minimum fél órát kell hűtőben pihentetni. Előző este begyúrtam, másnapig állt a hűtőben Folpackba csomagolva, másnap sütöttem. Ezzel is lecsökkenthető a készítési idő :)

A hűtőből kiemelve 3, nagyjából egyenlő részre osztottam, egyesével kör alakúra nyújtottam 1-1 cipót, 8 felé osztottam pizzavágó koronggal (vagy késsel), a szélesebb végébe halmoztam egy bő evőkanál káposztát, a széleit kétoldalt kissé széthúzva ráhajtottam jobbról és balról is a töltelék szélére és feltekertem mindegyiket.


A fotón jól láthatóak a készítés fázisai:


Néhányból kiflit formáztam, összecsípve finoman a széleit és befordítva, a többit henger formájúan hagytam, nem hajlítottam meg, mert így jobban elfértek a tepsin.


A sütőt előmelegítettem 180 C fokra és az összegyűrt és kisimított sütőpapírra sorakoztatott dundi töltött kifliket lekentem tojássárgájával, rögtön a sütőbe toltam kb  20-30 percre (sütőtől függő).
A sütőpapír összegyűrését sütés előtt Jamie Olivértől lestem el, így jobban formázható, nem kunkorodik a tepsi szélén stb. :) Előtte meg lehet vizezni és úgy gyűrögetni.



Próbálják ki, mert tényleg nagyon finom!!!

A dinsztelt, párolt káposzta kitűnően fagyasztható. Nagyobb adagot elkészíthetünk, egy részét felhasználjuk, a többit megfelelő edénybe adagolva a mélyhűtőbe teszünk.
A fotók borongós, sötét napon készültek. A közeli képek pedig nem jól sikerültek, ezért nem tudom megmutatni, mennyire szépen rétegződik a tészta, milyen szép leveles, roppanós és mégis puha- szóval ideális :)

Sörös-tészta az alapja a ratatouille galétámnak is, vaj helyett Olíva olajjal- isteni finom, nagyon szeretem, a linkre kattintva megnézhető az elkészítése:
RATATOUILLE GALETA- A FELEJTHETETLEN FRANCIA KALAND


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

SZABOLCSI KÁPOSZTÁS PASZULY LEVES



Ez füstölt kolbásszal és szalonnával készült, Renáta készítette el majd fotózta hiányos esti fényben,
de így is látható, mennyire jól sikerült!

A babot (paszulyt) mindig is nagyon kedvelték a szabolcsi és beregi népek, étkezési kultúrájukat a szegénységi-gazdagság határozta meg. A családi gazdaságban szorgalommal megtermelt javakból került ki a beosztással élő családok asztalra valója.  Az étkezés sokszor állt egyszerűen elkészíthető, laktató egytálételekből. A kárpátaljai magyaroknál is a kellemesen pikáns ízű káposztás paszuly leves az egyik legismertebb és népszerű egytálétel, olyan igazi, téli kaja. Leírom mindegyik változatát, amelyet készíteni szoktam- édes káposztával és savanyú káposztával is. Mindegyik nagyon finom!
Egyik ismerősöm, aki nálunk evett ilyen levest először életében, azóta is imádja az általa babos-paszulynak nevezett finomságot :)

Az édes káposztás változathoz szükséges:

½ kg száraz szemes paszuly, éjszakára beáztatva hideg vízbe
közepes fej édes káposzta
0,5 liter paradicsomlé vagy 100 g paradicsompüré +víz
1 kanál cukor
1-2 babérlevél (elmaradhat)
1 egész fej hagyma
1-2 kanál darált pirospaprika
30-50 g liszt a rántáshoz
bors
tejföl  és frissen szelt kenyér a tálaláshoz


A savanyú káposztás változathoz szükséges:

édes helyett savanyú káposzta,
ebben az esetben a savanyító szerepet betöltő paradicsomlét kihagyjuk,
füstölt hús, csülök, császárszalonna- amit a beáztatott babhoz társítunk,
vagy sült szalonna, esetleg füstölt kolbász, de mehet füstölt húsos csont is.

Mindkét változathoz finom a disznóbőr is (amely sűríti, kocsonyásítja a levest), amit kisebb darabokra vágunk és szintén a babbal áztatjuk egy éjjelen át, de azért a füstölt kolbász sem rontja el levesünk ízvilágát.

Ez bőrrel készült édeskáposztás paszulyleves

Másnap egy nagy lábasban odatesszük a beáztatott paszulyt a bőrrel vagy nélküle, császárszalonnával, a fűszerezett vízben főzzük közepes lángon, amíg majdnem megpuhul (a savanyú káposztás változatnál előbb a csülköt főzzük puhára, a sóval bánjunk szűkmarkúan) (A megfőtt, kiemelt csülökről lefejtjük a húst és apróra csipegetve vagy vágva visszatesszük a levesbe). Erre nem lehet főzési időt mondani, mert minden paszuly másfajta, melyik mennyi főzési időt igényel. 


Hozzáadjuk a nyolcadolt és vékony csíkokra vágott káposztát (vagy a savanyú káposztát aprítva, kinyomkodva). Amikor a káposzta is megpuhult, akkor elkészítjük a zsemleszínű rántást egy nagy fakanál zsírral vagy olajjal és a liszttel, megszórjuk a pirospaprikával és felöntjük előbb kevés vízzel, elkeverjük és hozzáöntjük a paradicsomlevet (savanyú káposztás változatnál vízzel öntjük fel). Folytonos keverés közben a levesbe öntjük a rántást. Ha szükséges, akkor a levest utána ízesítjük. Pár perc után leemeljük a tűzről, 10 percet hagyjuk állni, majd tányérokba merve friss kenyérszeletekkel kínáljuk :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

DARÁZSFÉSZEK CSOKIDARÁVAL ÉS KÓKUSSZAL


Szánter blogjáról sütöttem ezt a csoda-finom, kelt tésztás, darázsfészek tekercset ("Étcsokis darázsfészek"). A sütemény nagyon omlós, zamatos, az íze pont olyan  csodálatos- ahogy Terike ígérte. 
„Érdemes megsütni, mindenki szeretni fogja, nem lehet betelni vele!” 

Tanúsíthatom, hogy így van!!! :)


400 g liszt
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
40 g vaj
3-5 evőkanál tortadara
30 g élesztő

Töltelék.
100 g vaj
150 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
3 evőkanál kókuszreszelék

A lisztet beleszitáltam a dagasztó tálba, a közepébe mélyedést készítettem, ahova beleöntöttem a tejben kézzel szétmosott élesztőt és a belekevert cukrot. Lehet persze külön edényben. Letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt, ez kb 10 perc. Én most 50 fokra állított sütőben hagytam dolgozni. Amikor megnő a térfogata és a tej tetejére feljön, akkor összedolgozhatjuk a többi hozzávalóval.
Hozzáadtam a többi komponenst és bedagasztottam a tésztát, félidőben a vajat is beledolgozva. Lágyabb tésztát kapunk, de könnyű vele dolgozni, addig gyúrjuk, amíg leválik az edény faláról és a kezünkről. Közben arra gondolhatunk, hogy nemsokára milyen finom, illatos, puha darázsfészket fogunk élvezettel fogyasztani. Kendő leple alatt 20 percet kel. Fél centis téglalapra nyújtjuk, lekenjük kézzel az előzőleg habosra kikavart vajas porcukorral. 
Ráhintjük a tortadarát és feltekerjük. 


A rudat egyenletesre igazítjuk, ha kell, kicsit megnyújtjuk, ha valahol vastagabb lett.


Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a centiméteresre vágott korongokat fektetve. 

A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.


20-25 percet kelesztjük. 180C fokon sütjük. Terike 45 percet sütötte, nekem elég volt 25-30 perc sütési idő.



Ha van rá egy kis szabadidőnk, akkor díszítsük erezett levelekkel úgy, mint Terike, nagyon jól mutat, ünnepélyes külsőt ad.  


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők