Régóta használom a sörös tésztát, ami különlegesen finom,
leveles alapot ad a sós pitékhez, galétához.
Tojás nélkül készül, kevés hozzávalóból, nagyon egyszerűen. Nem kell bele
semmi extra, így jó, ahogy van!
Frissen fogyasztva, de pár nap után is, rendkívül finom
harapnivaló!
Egy kisebb fejű káposztáról leszedtem a külső leveleket, lereszeltem
apróra és megsóztam, 10-15 percet hagytam, hogy levet engedjen. Egy mélyebb
teflonos serpenyőben a már meleg olajba (vagy disznózsírba) 2-3 evőkanál
kristálycukrot szép barnára karamellizáltam (megpirítottam) és belekevertem a
kifacsart káposztát. Frissen őrölt borsot adtam hozzá ízlés szerint. Élénk
tűzön, időnként kavargatva megpároltam. Amennyiben úgy látjuk, hogy szükséges,
nagyon kevés vízzel pótoljuk a nedvességet, nehogy leégjen. Fél óra alatt
készen van. Szeretem egy kicsit lepirítani a végén. Ugyanez a tészta édes töltelékkel is finom, például sűrű házi
szilvalekvárral.
Összeállítottam a tésztát-
300 g liszt
250 g vaj lereszelve
250 ml világos sör (én barna sört használtam fel)
só, szerintem kell bele, mert jobban kiemeli az ízeket
A lisztet és a vajat összemorzsoltam ujjaimmal. Megsóztam és
apránként öntögetve hozzá a sört, gyors mozdulatokkal átgyúrtam a tésztát. Azért
kell ilyen finoman bánni a tésztával, hogy a vaj ne érkezzen megolvadni, így
lesz szép leveles a tésztánk. Minimum fél órát kell hűtőben pihentetni. Előző este
begyúrtam, másnapig állt a hűtőben Folpackba csomagolva, másnap sütöttem. Ezzel
is lecsökkenthető a készítési idő :)
A hűtőből kiemelve 3, nagyjából egyenlő részre osztottam,
egyesével kör alakúra nyújtottam 1-1 cipót, 8 felé osztottam pizzavágó
koronggal (vagy késsel), a szélesebb végébe halmoztam egy bő evőkanál káposztát,
a széleit kétoldalt kissé széthúzva ráhajtottam jobbról és balról is a töltelék
szélére és feltekertem mindegyiket.
A fotón jól láthatóak a készítés fázisai:
Néhányból
kiflit formáztam, összecsípve finoman a széleit és befordítva, a többit henger
formájúan hagytam, nem hajlítottam meg, mert így jobban elfértek a tepsin.
A sütőt előmelegítettem 180 C fokra és az összegyűrt és
kisimított sütőpapírra sorakoztatott dundi töltött kifliket lekentem
tojássárgájával, rögtön a sütőbe toltam kb
20-30 percre (sütőtől függő).
A sütőpapír összegyűrését sütés előtt Jamie Olivértől lestem
el, így jobban formázható, nem kunkorodik a tepsi szélén stb. :) Előtte meg
lehet vizezni és úgy gyűrögetni.
Próbálják ki, mert tényleg nagyon finom!!!
A dinsztelt, párolt káposzta kitűnően fagyasztható. Nagyobb adagot elkészíthetünk, egy részét felhasználjuk, a többit megfelelő edénybe adagolva a mélyhűtőbe teszünk.
A fotók borongós, sötét napon készültek. A közeli képek pedig nem jól sikerültek, ezért nem tudom megmutatni, mennyire szépen rétegződik a tészta, milyen szép leveles, roppanós és mégis puha- szóval ideális :)
Sörös-tészta az alapja a ratatouille galétámnak is, vaj helyett Olíva olajjal- isteni finom, nagyon szeretem, a linkre kattintva megnézhető az elkészítése:
vicuska13.blogspot.hu