Keress egy receptre, vagy összetevőre

FINOM, PUHA, SZAFTOS SZILVÁS-KÖRTÉS SÜTEMÉNY


Még szeptember elején sütöttem Anikó (Zsanuária) blogjáról ezt a könnyű, nyárias, nagyon jó ízű süteményt. Bármilyen gyümölccsel süthető, cseresznye, meggy, barack (sárga- és őszi-), alma, szilva, körte, sőt szőlő is. 
Eredeti forrás: Lajos Mari 1984-es kiadású „99 gyümölcsös édesség” könyve.

Egyensúly tészta:

250 g vaj
250 g cukor
250 g liszt
5 tojás
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 dl rum
őrölt fahéj, porcukor
½ kg magozott szilva és körte szeletelve


Először is felvertem a tojás fehérjét kemény habbá.
A vajat elektromos mixerrel habosra kevertem a cukorral és a tojás sárgájával, majd a rummal. Felváltva, óvatosan kevertem hozzá fakanállal a sütőporos lisztet és a tojás habját. A massza sűrű, krémes állagú lesz.
Sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyengettem a tésztát, vágott felével felfelé kiraktam a szilvával és hosszúkás csíkokra szeletelt körtével. Meghintettem a fahéjjal. Sütőpapír híján természetesen zsírozott, lisztezett tepsit használunk. Kisebb méretű tepsiben magasabb lesz a sütink, de ez így volt tökéletes.
Előmelegített sütőben 180C fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. 
Nagyon finom lett!!!



Facebookon is követhetőek  a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

PUHA, VANÍLIÁS KRÉMMEL TÖLTÖTT (PUDINGOS) KALÁCS


Ez egy tökéletes, pihe-puha, nagyon finom, vanília pudinggal töltött kalács recept! A kész kalácsokat, hosszában kettévágva, betöltjük vaníliás krémmel, amibe csak két kanál cukor kerül, tehát nem túl édes, sőt. FB közösség Kalács-mánia oldalán találtam Klára Brenkus receptjét a kalácsok fotójával. Első látásra meggyőzött engem is, hiszen rengeteg pozitív visszajelzést kapott azoktól, akik megsütötték. Érdemes kipróbálni!


2,5 dl tej, langyosan
2 dk friss élesztő
3 tojás sárgája (ha kevés a tojásunk otthon, lehet akár 2 ts)
10 kávéskanál cukor
csipet só
2 dl olaj (nálam fele Olíva olaj) (visszajelzések alapján többen 1,5 dl olajat használtak)
450 g sima liszt

KRÉM:

5 dl tej (fél liter) (lehet 3/4 liter tej és hozzá + 1 pudingpor)
2 vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
ha kihűlt, + kb 100-130 g vaj (de elég akár 50 g is), nekem így finom volt

1 tojás sárgája, lekenni a süti tetetjét

Az élesztőt belemostam a tejbe. Kalácstésztát dagasztottam, eleinte úgy tűnt, hogy nehezen veszi fel az olajat, amit apránként adagoltam, de gyönyörűen összeállt a tészta. Ettől lesz szép hólyagos! Konyhakendővel letakartam és kb. egy óra alatt duplájára kelesztettem. A tésztát 20 felé elosztottam, mindegyiket 30 cm hosszúra sodortam a két tenyerem között, félbehajtottam és háromszor megcsavartam, a végét alulra tűrtem. Két, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket. Letakarva 30 percet kelesztettem. Lekentem egy tojás sárgájával.


175-180C fokon (nem légkeveréssel) 30 perc alatt arany barnára sütöttem. A két tepsit félidőben megcseréltem alulról felülre.
A krémet megfőztem, kihűlés után habosra kevertem a vajjal.
Amikor a szép kalácsok kihűltek, kettévágtam hosszában és nyomózsák segítségével betöltöttem a krémmel. Tetejét porcukorral „behavaztam”.

Másnap is pihe-puha, már ha marad belőle :)

A tojás fehérjét zacskóban lefagyasztottam, ebből készül majd újra a kedvencem- Angyalok eledele süti csak tojás fehérjéből.


Klára ajánlja kipróbálni csokoládé vagy karamell krémmel töltve, úgy is finom a kalács.

Libor Mária, Limara FB oldalán találtam a receptet, "Akik szeretnek kenyeret sütni", nálam ez a kalács bejegyzés eddig (egy hét alatt) 440 like-ot kapott, és 52 megosztást! Ezúton is köszönöm mindenkinek!!! 
FB oldalamon pedig 8540 embert ért el és 75 ember osztotta meg másokkal. Örülök, hogy ennyi embernek tetszett!

Facebookon is követhetőek  a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

GYORS SALÁTA CSIRKEMELLBŐL ANANÁSSZAL ÉS GOMBÁVAL


Összedobtam egy finom, egyszerű salátát vacsorára a következő hozzávalókból:

1 csirkemell, ami húslevesben főtt 
egy ananászkonzerv
egy csemege kukoricakonzerv
egy fej vöröshagyma
ecetes gomba, saját befőzésű
bő 5o-60 g kemény sajt (bátran mehet bele több is)
só, bors
kevés majonéz

A csirkemellet sós vízben megfőzzük, nálam húslevesben főtt ki. A húst és a körananászt, hagymát kis kockákra vágtam. A gombát, ha hosszabb volt a szára- kettévágtam. Sóztam, borsoztam, a leszűrt kukoricával, reszelt sajttal és a majonézzel összekevertem.

Kellemes ízű hússaláta lett a végeredmény, kevés idő alatt készült el! 

PS: A gomba kiváltható kis kockára vágott savanyú uborkával. 

Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

KÜLÖNLEGES ÚJÉVI KRUMPLISALÁTÁNK GOMBÁNAK FORMÁZVA


Évtizedekkel ezelőtt Jugoszláviából, Zentáról hozott orosz krumplisaláta receptem az alapja ennek a mutatós salátának, a terített asztal méltó dísze lett.
Egy-két hozzávalón módosítottam, leírom, hogyan készítettem.
Az eredeti recept itt található.


5 tojás keményre főzve
10 közepes krumpli héjában megfőzve
kell még egy nagyobb fej vörös- vagy lilahagyma (vagy 2-3 kisebb)
4 db savanyú uborka
2 sárgarépa, héjában főtt
kemény sajt


bors

Öntet:

5 dl tejfel
1 citrom kifacsart leve
az ecetes uborka leve, csak annyi, hogy ne legyen túl sűrű az öntet, + így pikánsabb az íze
1 evőkanál porcukor
egy bő teáskanál mézes mustár
1 evőkanál olaj

Előkészítettem a hozzávalókat. A krumplit és a sárgarépát külön-külön megfőztem héjában enyhén sós vízben. A főző vizet leöntöttem, a zöldségeket hűlni hagytam. Kislyukú reszelőn lereszeltem mindkettőt. Eközben összeállítottam a tejfeles öntetet, ízlés szerint ízesítse mindenki a hozzávalók alapján.
A tojást 10 perc főzés után hideg vízbe helyezve lehűtöttem, megpucoltam a héjától. Ebből 2 főtt fehérjét lereszeltem, a tojás sárgáját az öntetbe reszeltem.
A hagymát most nem karikára, hanem kisebb kockákra vágtam. Két szárba szökkenő hagyma zöldjét levágtam, ezt díszítéshez félretettem. Kevés friss zöldpetrezselymet apróra vágtam.
Az uborkát és a sajtot is lereszeltem előre.
Egy nagy ovális porcelántálon a tejfölös öntettel megformáztam a gombát, ahogy elképzeltem. Erre az alapra került egy sor krumpli, minden sort sóztam, borsoztam és rápötyögtettem az öntetből.


Hagymasor következett, majd uborka és egy sor tojás nagyobb kockára vágva (1/4 karikák), majd krumplival zártam a rétegezést. Miután lekentem vékonyan az öntettel, kialakítottam a gomba szárát- rászórtam a tojás fehérjét, az aljára a petrezselymet. Elhelyezgettem a zöld hagymaszárakat.
A gomba kalapját a főtt, reszelt sárgarépával a kalap alját a sajttal formáztam meg. Hűtőben kis ideig állni hagytam a kész művet és tálaltam.


A megmaradt hozzávalókból az eredeti recept szerint összeállítottam üvegtálbna egy kétszemélyes adagot (erre ment el 2 krumpli, két tojás, egy sor hagyma és egy sor uborka, maradék öntet).
Nagyon vidám hangulatot teremtett a salátánk látványa és finom is volt.
Igény szerint egy gombasort is be lehet iktatni, csak hogy stílszerű legyen a formájához! 

Vidám alkotást és jó étvágyat kívánok hozzá!!! BÚÉK!



Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI DIÓS SÜTEMÉNY VANÍLIÁS KRÉMMEL


Egy nagyon finom, pörkölt dióval készült krémes süteményt ajánlok az ünnepekre (Era barátnőm receptje). A névnapomra sütöttem, óriási sikere volt.
A leírt mennyiség nagy gáztepsi méretre íródott. Az I. és II. lapot együtt kell sütni.

Először bő 3 marék diót száraz serpenyőben megpörköltem és a könnyen lejövő vékony héjától, két tenyerem között, megszabadítottam, a kezemmel kissé összetördeltem, félretettem későbbi felhasználásáig.

I.lap:
200 g liszt
½ marék porcukor
2 tojás sárgája
100 g margarin
1 sütőpor

Tejfellel összegyúrtam, vékonyra kinyújtottam és a sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem.

II.lap:

8 tojás sárgája
300 g cukor
250 g darált dió
1 evőkanál liszt
½ sütőpor
a 8 tojás fehérjét kemény habbá vertem

A cukrot a tojássárgájával mixerrel habosra, fehéredésig kevertem. Összekavartam a többi hozzávalóval, majd óvatosan a kemény tojáshabbal is. Rásimítottam a tepsiben elterülő I.lapra és előmelegített sütőbe toltam 175-180C fokra, kb. 40 percet sütöttem.


KRÉM:

1 vaníliás puding
350 ml tej (3,5 dl)
2 evőkanál cukor

400 g vaj+
250 g porcukor
A vajat habosra kevertem a porcukorral. A pudingot megfőztem, kihűlés után sima krémet készítettem a vajjal.

A kihűlt süteményre kentem a kész vaníliás krémet. Rászórtam a megpörkölt darabos diót, kicsit belelapítgattam a tenyeremmel. Tetejére öntöttem a meleg csokimázt.

CSOKIMÁZ:

2 evőkanál sötét színű kakaót simára kevertem kevés hideg vízzel, 2 tábla csokit (1 ét- és 1 tejcsokit) kockákra tördeltem, dupla fenekű lábaskában (vízgőzön)1 evőkanál olajjal felmelegítettem, amikor megolvadt a csoki, hozzáadtam bő 50 g vajat (vagy összesen 4 evőkanál olajat adunk a 2 tábla csokihoz). Simára kevertem.


Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők