A bodzát a népgyógyászatban már az ókorban is használták,
meghűléses betegségekben. Virágja vízhajtó, lázcsillapító, emésztést elősegítő,
köhögéscsillapító hatású. Szoktam bodzateának valót is szárítani, télére.
Napi 3 csésze jó ízű, finom teát ihatunk télen is a szárított virágjából,
fogyókúrázók 5-t is fogyaszthatnak, egy hónapon át.
Ezt az arányt veszem alapul, könnyű megjegyezni. Szerintem mindenki kedvére alakíthatja a neki tetsző ízt.
100-200 bodzavirág
10 liter víz
10 kg cukor
10 db egész citrom (ebből néha pl. 3-4-t belefacsarok, a többit karikázom héjastól)
10 dk étkezési citromsav (citrom híján csak több citromsav kerül bele)
téli eltevéshez + mokkáskanál szalicil
Néhány éve beszereztünk egy befőzőautomatát, azóta sok mindent teljesen tartósítószer mentesen rakok el télére (sárgarépát, kocsonyát, készre dinsztelt lila káposztát, bolognai mártást darált hússal, sült húst stb). A receptben leírtak szerint készítem elő a bodzaszörpöt, 2-3 nap után leszűröm és hidegen az üvegekbe szétöntve 90 °C -on 30 percig dunsztolom az automatában. Egyszerre 14 db 720 ml-es ivóleves üveg fér el a fazékban. Kihűlve elrakjuk a spájzba.
Idén felfőztem a kimért vizet, beleöntöttem a cukrot, amikor feloldódott, hozzáadtam a citromsavat. Nem kell tovább főzni. Karantén van (2020 év májusa), nem kaptam megfelelő citromot, ezért csak citromsav került bele. Amikor teljesen kihűlt a lé, belekerültek a bodzavirág-fejek. Jelentem, 2 nap áztatás után már a befőző automatában sorakoznak az üvegek.
FONTOS: A főzővízbe minden esetben teszek egy evőkanál ecetet, hogy ne csapódjon ki a só a vízből az üveg oldalára (az a kis porszerű fehér réteg, ami víz forralásakor is képződik). A kupakokat szintén enyhén ecetes vízben kifőzöm, ez kb 5 perc, leöntöm róla a vizet és azután használom lezáráshoz.
téli eltevéshez + mokkáskanál szalicil
Néhány éve beszereztünk egy befőzőautomatát, azóta sok mindent teljesen tartósítószer mentesen rakok el télére (sárgarépát, kocsonyát, készre dinsztelt lila káposztát, bolognai mártást darált hússal, sült húst stb). A receptben leírtak szerint készítem elő a bodzaszörpöt, 2-3 nap után leszűröm és hidegen az üvegekbe szétöntve 90 °C -on 30 percig dunsztolom az automatában. Egyszerre 14 db 720 ml-es ivóleves üveg fér el a fazékban. Kihűlve elrakjuk a spájzba.
Idén felfőztem a kimért vizet, beleöntöttem a cukrot, amikor feloldódott, hozzáadtam a citromsavat. Nem kell tovább főzni. Karantén van (2020 év májusa), nem kaptam megfelelő citromot, ezért csak citromsav került bele. Amikor teljesen kihűlt a lé, belekerültek a bodzavirág-fejek. Jelentem, 2 nap áztatás után már a befőző automatában sorakoznak az üvegek.
FONTOS: A főzővízbe minden esetben teszek egy evőkanál ecetet, hogy ne csapódjon ki a só a vízből az üveg oldalára (az a kis porszerű fehér réteg, ami víz forralásakor is képződik). A kupakokat szintén enyhén ecetes vízben kifőzöm, ez kb 5 perc, leöntöm róla a vizet és azután használom lezáráshoz.
Virágzás elején szoktam szedni a bodza gyönyörű, illatos,
teljesen kinyílott virágjaiból, mert később elszaporodhatnak rajta a tetvek. Poros
utak mentén, vasút mellett ne szedjük a bodza virágot, erre figyeljünk oda!
Szerencsémre saját
bodzabokrom van a kertben. Napos időben leszedek pl. 50 kinyílott virágfejet (ez ugye változó, bármennyit szedhetünk, csak az arányok miatt írom),
ollóval, metszőollóval vagy nagyobb ollóval érdemes, mert úgy több virágpor marad rajta, mintha tépném. A vastagabb ágait
ollóval levagdosom. Hagyom kicsit állni a verandán a tálban, amibe szedtem, hogy a bogárkák,
pókocskák önszántukból távozzanak belőle. Ha bodza lelőhelyről szedem, éppen
csak megöblítem egy tál vízben, hogy az értékes virágpor rajta maradjon, de ha
tisztának látom, akkor úgy használom, ahogy leszedtem. A szörpnek valót úgyis fel kell főzni. Kisebb mennyiségnél egy
3 vagy egy 5 literes üveget használok egyszeri befőzéshez vagy frissen fogyasztható bodzaital készítéséhez.
A leszedett virágfejeket tehát egy nagyobb fazékba (vagy 2 nagyobb üvegbe) rakom, felöntöm kb 5-6 liter vízzel, adok hozzá 2-4 kis csomag citromsót, 3-4-5 citromot (alaposan lesikálom előtte a héját) felkarikázom mindenestől,
1-2 kiló cukrot szórok rá (ha felfőtt vizet használok, akkor a forró vízben feloldom). Egy gézdarabbal vagy tányérral letakarom.
Italként már így is fogyasztható!
Pár napig, ez általában kb 2-3-4 nap, hagyom kiázni, összeérni
az ízeket. Mindennap többször felkeverem, ilyenkor mélyen
beszippantom isteni illatát!
Időközben előkészítem a befőzéshez az üvegeket, tölcsért, alaposan kimosom, lecsepegtetem őket. Előkészítem a dunsztoláshoz is a hozzávalókat. Amikor jónak látom, leszűröm és felfőzöm a levet. Kb 3-4-5 kiló cukrot adok hozzá,
amikor feloldódott, megkóstolom, szörpnek elég édes-savanyú-e az íze. Esetleg
egy pohárba öntök a szörpből és vízzel felöntve is letesztelem, hogy számomra
kellemes legyen. Még egyet forralok rajta, csipetnyi szalicilt adok hozzá és szétöntöm
tiszta üvegekbe. Pokróccal, párnákkal letakarva száraz dunsztban pihentetem 1 napig. Aki ódzkodik a
tartósítószertől, csippentésnyit szórjon a tetejére lezárás előtt. Felbontáskor
kiskanállal leszedhető.
A szörp vagy ital készítésekor adhatunk a bodzavirághoz menta leveleket vagy citromfüvet. Mindkettőnek nagy sikere szokott lenni, mert nagyon finom.
BODZAITAL
Az udvaron növő terebélyes bodzabokorról tegnap ollóval
lecsíptem 6 virágernyőt. Ráöntöttem 3-4
l vizet, beletettem 1 alaposan megmosott citromot félkarikára vágva, 1 kis zacskó citromsót, körülbelül 150-200
g cukrot, belefacsartam egy citrom levét. Úgy szeretem, hogy ne legyen túl édes, de ki hogyan kedveli, úgy édesítse!
Ma már
élvezettel kortyolgattuk a friss bodzalét :)
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim