Keress egy receptre, vagy összetevőre

RAKOTT BROKKOLI DARÁLT HÚSSAL ÉS RIZZSEL


Szeretem a sütőben készült rakott ételeket, darált hús és zöldség kell hozzá- kelkáposzta, bab, cukkini, karfiol vagy brokkoli stb. Burgonyával, makarónival, spagettivel vagy rizzsel. Népszerű, elronthatatlan és egyszerű elkészíteni. Egyik kedvencem a rakott karfiol-brokkoli. Editke (Konyhamánia Edit módra) FB oldalán láttam meg a brokkolis receptjét, mely sokban hasonló az általam használthoz. Az övét vettem alapul, mert nagyon guszta volt a róla készült fotón.
Zárójelbe írom az általam használt mennyiségeket. 
Nagyon finom lett, ajánlom kipróbálni! :)


Hozzávalók:

50 dkg brokkoli rózsa (1 nagyobb fej brokkoli)
1 bögre rizs megfőzve /2,5 dl/ (3 csésze főtt rizs)
50 dkg darált hús /sertés és marhahús keveréke) (kb 1/2 kiló darált sertéshús)
1 db sárga paprika (1 édes piros paprika a kertből)
1 db paradicsom (2 evőkanál házi ketchup a friss befőzésből)
őrölt bors ízlés szerint (só, bors)
1 tk házi paprikakrém (-)
450 gramm tejföl (egy nagy pohár tejföl)
2 db tojás (2 db tojás)
1 fej vöröshagyma (1 fej vöröshagyma)
1 mk pirospaprika (1 teáskanál darált pirospaprika)

2 ek étolaj (házi disznózsírt használtam)

delikát (-)
1 ek folyékony Rama (-)

A rizst, alapos mosás után sós vízben készre főztem. A brokkolit rózsáira szedtem és roppanósra főztem.
Apróra vágott hagymát megdinszteltem, félidőben hozzáadtam a vékony, rövid csíkokra vágott paprikát, a darált paprikát és hozzákevertem a darált húst és a ketchupot. Átforgattam a hús kifehéresedéséig és felöntöttem vízzel, hogy éppen ellepje. 35-40 percig hagytam párolódni.
A tejfölben elkevertem a két egész tojást, megsóztam.


Egy mélyebb hőálló üvegtálat kivajaztam és rétegenként beleraktam a hozzávalókat- rizs, darált hús, brokkoli, tejföllel meglocsoltam. 


Az utolsó réteg brokkoli lett és rajta a maradék tejföl, majd megszórtam reszelt kemény sajttal a tetejét. 


Editke rizzsel zárta sort, rajta a tejfölréteggel.
180C fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt összesütöttem.

Tejföllel tálaltam.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS BÉLES CITROMMÁZZAL. ÜNNEPÉLYES ALKALMAKRA IS!


Még középiskolás koromban elkezdtem lejegyezni ételek, sütemények elkészítési módját kalligrafikus írásommal egy Szakácskönyv-nek nevezett receptgyűjteménybe, annak idején egy úgynevezett vastag füzetbe. Talán 6.-os koromban... Már akkor érdekeltek a finom ételek, sütemények :) Ez a finom sütemény recept a füzet elejéről való. Keresztbe-kassul vigig főztem, sütöttem belőle mindent az évek folyamán, ez a recept kimaradt :) De ezentúl gyakrabban fogom megsütni, mert nagyon megtetszett!
A lábjegyzet apró betűit már nehezen olvasom, megkopott a toll nyoma, így nálam véletlenül kimaradt a citrommázból a vaj, emiatt nehezen kenődött a sütemény tetejére, de higgyék el, így is fergetegesen finom lett :) 
A tepsi méret megadása hiányzott a leírásból, az enyémnél kisebben is süthető vagy akár tortaformában. 30x40 cm-eset használtam. Nekem kicsit nehezebb volt a nagyobb tepsiméret miatt vékonyra nyújtani a két lapot, de a végeredmény jó lett :) Az összetevők nagyon találóak, ha a citromot a túróba tennénk, akkor teljesen más ízt kapnánk, ám ez a citrommáz az intenzív ízével különlegessé teszi ezt a süteményt, harmonikusan illeszkedik a túrós béleshez.



Hozzávalók a 2 laphoz:

400 g liszt
250 g margarin (a margarint kipótoltam kb 60-70 g házi disznózsírral, így porlósabb lett)
100 g cukor
2 tojás sárgája
késhegynyi sütőpor (lapos teáskanál)
1 evőkanál tejföl
pici só

Túrós töltelék:

1000 g túró
200 g cukor
3 egész tojás
50 g vaj
1-2 evőkanál dara (gríz)
½ citrom reszelt héja
100 g meleg vízben áztatott mazsola, kinyomkodva

Bevonat, citrommáz:

300 g cukor

½ citrom leve

2-3 evőkanál víz, ha sűrű lenne


Mielőtt a sütire, tortára öntjük a citrommázat, belekeverünk 20 g vajat (ez véletlenül kimaradt nálam, ezért nehezebb volt a tetején egyenletesen elkenni).



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GRÚZ TKEMALI SZILVASZÓSZ HÚSOK, HALAK MELLÉ, TÉLÉRE


A világosabban van alma és menta, az élénkebb színű az első adagból van.


Kedves ismerősöm tkemali szószt főzött ma be, már másodjára idén, kérésemre és nagy örömömre elküldte a receptjét is.

Az ősi hagyományokon alapuló, és azt megőrző, grúz étkezés elképzelhetetlen szószok nélkül, az európai szószoktól eltérően ezek növényi alapúak. Közülük én a legelterjedtebb adzsikát, a tkemalit és a dióalapú szacivit ismerem és kedvelem.
Ez a savanykás, Grúziában nagyon népszerű szósz tkemali-szilvából (más néven: mirabolán, mirabella, cseresznyeszilva, paradicsomszilva, de viccesebb néven- fosóka, lotyóka (éretten lepottyan és szétlottyan)) készül. Különböző színű lesz a szósz, attól függően, hogy milyen fajta szilvát szerzünk be hozzá- zöldet, sárgát, pirosat, és milyen fűszereket használunk fel- frisset vagy szárítottat.
Pofonegyszerű és gyors az elkészítése!

Utólagos megjegyzés: Pár nap eltéréssel készítettem még egy adagot, kicsit más hozzávalókkal. Egyik jobb lett, mint a másik :) A recept végén írom, mi került bele még!

Hozzávalók egy kiló mag nélküli szilvára számolva (nagyobb adaghoz felszorozzuk a mennyiséget):

1 fej fokhagyma gerezdjei
1 csípős paprika (a csípősséget mindenki maga szabályozza be ízlése szerint)
2 kisebb édes paprikát is beletettem
1 pohár víz
1 teáskanál darált koriandermag
100 g korianderzöld (kinza)
80-100 g petrezselyemzöld
0,5 teás- vagy mokkáskanál édes (lehet csípős) darált paprika
1 evőkanál só
1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint, a legvégén, megkóstolva a szószt, még adtam hozzá 1 evőkanálnyit)
1 teáskanál olaj a tetejére, én kihagytam, elfelejtkeztem róla :)

Sok recept létezik, ízesíthető pl. fahéjjal is, gyarapítható almával és paradicsommal stb.
Előkészítettem egy dl méretű kis üvegeket (pl. mustáros, tormás megfelelő), alaposan kimostam, a fedőket ki szoktam főzni vízben, melyhez egy kanálnyi ecetet is adok, hogy a kemény víztől ne legyen rajta lerakódás. Ez kb 5-10 perc. A vizet leöntöttem róla. Előkészítettem a száraz dunsztot- kiszedtem az előző napon elrakott ecetes paradicsomokat :)

Nem teljesen érett szilvából főztem a szószt, ezért levágtam késsel a szilva húsát a magjáról.
A recept szerint egy pohár vízzel főni tesszük a szilvát magostól. Félóra után leszűrjük, a levét félretesszük. Átpasszírozzuk fémszűrőn, megszabadítva a magjától. A keletkezett léből egy pohárnyi mennyiséget visszaöntünk a szilvára.

Egy vastagfalú, magasabb lábasban, én kuktafazékban, főni tettem a szilvát, ráöntve egy nem teli pohár vizet.
Közben késes koktélkeverőbe raktam a fokhagymát és a zöldeket, de nem vitte a daráló. Úgy gondoltam, hogy valószínűleg túl száraz a hozzávaló, ezért mellé dobtam két szilva húsát, rögtön gyönyörűen szósszá aprította, keverte. Hurrá, bevált az elgondolás.
Miután felfőtt a szilva, takarékon!, mert erőteljesen és kitartóan pöfög, időnként kevergetve főztem kb 40-60 percen át. Le lehet fedővel takarni. Félidőben hozzákevertem a fűszereket.
A tisztára mosott üvegekbe szétosztottam a sűrítményt, ebből a mennyiségből 5 db egy dl-es tkemali szószom lett.


Lezártam a fedőkkel és száraz dunsztba tettem pihenni, párnákkal letakarva, másnapig.
Felbontás után hűtőben tárolandó!


Kínálhatjuk húsok és halak, főtt tojás mellé, de finom kiegészítő tésztafélékhez, burgonyaköretekhez is.

Tegnap este újabb adagot főztem be, lereszeltem két kiló szilvához 8-9 savanykás almát. A benne lévő pektintől sűrűbb lett a szósz és nagyon-nagyon finom. Ja, és került még bele egy marék mentalevél, friss, a kertemből. A tetejére tettem egy teáskanál olajat és lezártam.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SODRÓFÁS TÚRÓS RÉTES


Gyors rétest sütöttem a „Konyhamánia Edit módra” facebook oldalról Vass Lászlóné Editke leírása alapján. Köszönöm szépen a receptet!

Nagyon finom, bátran fogjatok hozzá! 

Editkétől idézem a receptet, mert pont így készítettem el.

Hozzávalók 4 rúdhoz:

25 dkg finom liszt
3 dkg sertés zsír
1 db tojás
1 ek 10 %-os ecet
1 csipet só
100 ml víz kb

A lekenéshez:
10 dkg sertészsír
7 dkg liszt

A töltelékhez: (ami lehet túrós, almás, meggyes, meggyes-mákos stb)

70 dkg túró (1 kiló is lehet, a tészta elbírja)
cukor ízlés szerint
2 vaníliás cukor
5 dkg mazsola
3 ek tejföl
2 ek búzadara

A feltekert rudak lekenéséhez:
2-3 ek étolaj, lehet keverni bele kis tejfölt


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.


Az így kapott tésztát vékony téglalap alakúra sodorjuk.
A lisztet a zsírral elkeverjük, ezzel megkenjük a lapot.



Feltekerjük, 4 darabba vágjuk.
20 percet pihentetjük.
A tölteléket összekeverjük, hagyjuk állni.
A pihent tészta darabokat vékony téglalappá sodorjuk.
Vékonyan étolajjal megkenjük, zsemlemorzsával megszórjuk.
A tölteléket 4 részre osztjuk.
A tészta közepére tesszük a tölteléket, majd a két szélét egymásra hajtjuk.
Így járunk el a többi tésztával is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a rétes rudakat.
Tetejét lekenjük étolajjal.
200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Én picit lejjebb vettem a hőfokot.


Langyosra hűtve, porcukorral meghintve szeleteljük fel.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MENTASZÖRP ÉS CITROMFŰ SZÖRP TÉLÉRE



A gyógynövényeket érdemes 1/2 órára leforrázni, lefedve pihentetni és a levét, finom szűrőn leszűrve, összeönteni a korábban sűrűre főzött cukros-vizes sziruppal, nem főzzük szét a gyógynövény hatóanyagait (kakukkfű, zsálya, hársfa, lándzsásútifű, bíborkasvirág stb).
A bejegyzésem kiegészítettemmég pár recepttel (2020 május)- gyömbérszörp, zsályaszörp, lándzsásútifű-szirup (köhögés csillapító), kakukkfű- és hársfaszörp.

HOZZÁVALÓK:

Egy nagy tál frissen leszedett, megmosott menta, szárastól
1-2 citrom karikázva
cukor- ehhez a menta mennyiséghez kb 4 kg cukrot tettem
kb 1 bő evőkanál citromsav (citromsó) (ízlés szerint több-kevesebb)
csipet szalicil a legvégén

Befőzőautomatában minden szörpöt 30 perc/80C fokon tartósítok. Akkor nem kell bele a szalicil!

Tavaly nagy sikere volt a mentaszörpömnek és a menta-citromfű kombinációnak is, amit próbaképpen befőztem. Az alapötletet a bodzaszirup adta, Azt is évek óta ugyanígy főzöm be télére. 
Nagyon egyszerű elkészíteni, bátran vágjatok bele, mert nagyon finom!!!

Metszőollóval lecsipegtem a kertben a menta bokromat. Alaposan átmostam és beletettem egy ötliteres üvegbe. Felöntöttem a csapból hideg vízzel, bőven, hogy jól ki tudjanak ázni a levélkék. Egy citromot alaposan átsikáltam, félkarikákra szeleteltem. A tetejére tettem, megszórtam még kb 1 bő evőkanál citromsavval (citromsóval).


Ez így ázik 1-2 napig. Tapasztalatom szerint egy nap kevés ahhoz, hogy elegendő erős, intenzív menta íz kioldódjon a levelekből. Harmadik napon is befőzhető, amikor a zöld levelek már színüket vesztették és az üveg felétől feljebb emelkedtek. 


Leszűröm, alaposan kinyomkodom a citrommal együtt. Felhigítom még valamennyi vízzel, kb 7-10 liter legyen összesen (mentalevél mennyiségtől függ). Felfőzöm a lét, akkor hozzáadom a cukrot. Legalább 2-3 kiló kell bele, de nem szoktam mérni. Kb két kilónyi cukormennyiség belekeverése után megszoktam kóstolni a szörpnek valót, csészébe öntök keveset, felöntöm hideg vízzel és megízlelem. Ha úgy kívánja az íze, még teszek hozzá cukrot, vagy a citromsavból még egy kiskanálnyit. Szóval ízlés szerint adagoljuk.
A cukorral főzöm kb 10 percet, ha hab keletkezik- szűrőkanállal leszedem a tetejéről. Pici szalicilt (csipetnyit) elkeverek a szörpben és forrón tiszta üvegekbe merem. Szárazdunsztban pihennek másnapig. Egy részét még a nyár folyamán fogyasszuk el, a többit télen isszuk, élvezettel.

Üdítő, kellemes ízű itókát készíthetünk a mentából, így eltéve szörpnek. Nyári melegben különösen kellemesen hűsítő az íze. Gyümölcs koktélokhoz is kiváló.

Ugyanígy készítem a nagyon finom citromfű szörpöt és zsályaszörpöt is. Érdemes kipróbálni a vegyes menta-citromfű változatot is!
A zsálya nem ajánlott szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak.

A zöldekből minél több van, annál finomabb lesz a szörp!

2 jó nagy dupla marék (ami belefér a két kezünk közé) citromfű (vagy 1-1 marék citromfű, menta, és akár bodza)
2-3 citrom (alaposan megmosva, felkarikázva)
2 liter víz (+ 5-8 liter felfőzésnél)
2-3 kg cukor

5 dkg citromsav

Beáztatom 1-2 napra. Leszűröm, felfőzöm, üvegekbe töltöm és megy a száraz dunsztba. Befőzőautomatában 30/80C fokon tartósítható, utána a szörpös üveg mehet a spájzba.
Hallottam róla, hogy a cukor egy részét lehet karamellizálni, a szörpnek szebb a színe és ízben is kellemes.
Ha szalicil nélkül tesszük el, felbontás után hűtőben kell tárolni és mihamarabb elfogyasztani.

Köhögés-hurut ellen, köptetőként is használható gyógynövények: lándzsás útifű, mezei kakukkfű, bíborkasvirág (echinacea), hársfavirág, bodzavirág, zsálya.

Hársfaszörp

7-8 liter víz
3-4 kg cukor, (min 30dk/liter, a többi ízlés szerint)
6-8 mokkáskanál citromsav
3-4 nagy marék hársfavirág, alaposan kimosva az apró kis bogaraktól

Szárított virágból is elkészíthető.
Szívbetegeknek nem ajánlott.

Gyömbér szörp.

Erről nemrég olvastam, idén kiróbálom.

25 dk gyömbér hámozva, lekaparva, szeletelve
1 kg cukor
1 nagy citrom
1-2 l víz
csipet szalicil vagy kávéskanál borkősav

5 percet összefőzni, hogy feloldódjon a cukor, 15-20 percet áll, leszürni, újra főzni a levét.
5 dk cukrot karamellizálni, kis vízzel felönteni, a sziruphoz önteni. Üvegekbe töltve szárazdunsztba tenni.
A cukrot és citromot ízlés szerint tenni. 


Lándzsásútifű-szirup, kakukkfű-szirup.
Köhögés csillapítók
Egy üveg aljára ujjnyi vastagon megmosott, 1 cm-es darabokra vágott friss útifűleveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Így rétegezzük az üveget, amíg meg nem telik. Két hétig ablakban, szobahőmérsékleten lefedve, napra téve állni hagyjuk, naponta megrázogatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy higítva.

Ugyanígy készül kakukkfűből is, de azt hagyjuk legalább 6 hétig érlelni.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők