Zárójelbe fogom tenni leírásnál az
általa használt mennyiségeket. 3 tepsinyi (72 db) zseniális hókiflink lett!!!! Két évvel ezelőtt sütöttem így először. Nagy kedvencem!
Én csak
szilvalekvárral töltöttem, de azzal az igazán finom saját készítésű,
hagyományosan, üstben kavart házi szilvalekvárral, amit Szalókán kaptam
barátainktól.
Nekem
mindig is hiányzott ez az íz és állag, amit megtaláltam eme recept szerint
készült hókifliben.
Természetesen lehet dióval, mákkal, gesztenyével tölteni, de a legnagyobb intenzitással a szilvalekváros fogy.
|
Látszik a tésztáján, milyen szép leveles |
Leírom sorban egymás alá az én hozzávalóimat, zárójelbe tettem az eredeti recept mennyiségeit Anikótól.
Tészta:
60 dk
liszt (60 dk)
6 db
tojás sárgája (6 db)
200 g tejföl 20%-os (3 kis pohár tejföl,
20%-os)
250 g margarin vagy vaj (- nem használt margarint)
1
evőkanál ecet (- nem használt ecetet)
só
200-250 g puha disznózsír (200 g)
Töltelék:
szilvalekvár
(lehet dió, mák, gesztenye)
Szóráshoz:
porcukor, vaníliás porcukor
Olvastam,
hogy az ecet a tésztát sütés után ropogóssá, levelessé teszi, élvezhető
finomságú állagot ad. Az ecetes kifli alapján megtoldottam a tészta alapját
margarinnal és ecettel.
Előző
este egy nagyobb tálban jól összedolgoztam a hozzávalókat a disznózsír
kivételével. Deszkára borítottam a lágyabb tésztát és alá lisztezve 6 egyenlő
részre osztottam, kis cipóvá formálva.
Egyesével,
alá lisztezgetve, kinyújtottam kb. 30 cm hosszúságú téglaláppá, lekentem a zsír
1/6-ával és szorosan feltekertem rúddá, mint a bejglit szokás. Az ily módon
előkészített 6 rudat lefolpackozva a hűtőbe tettem pihenni másnapig. Zsanuária
(Anikó) 1 órára tette hűtőbe.
A tojás
fehérjét egy üvegbe helyezett kis neylon zacskóba gyűjtöttem, majd azt lezárva a
mélyhűtőbe raktároztam. Habcsók vagy piskóta készül később belőle.
Másnap a
liszttel hintett gyúrótáblára emeltem egy rudat (a többi a hűtőben várt
sorsára). Anikó ekkor kente le a zsírral, de én inkább előző napon letudtam ezt
a procedúrát, hogy már csak a formázással és sütéssel kelljen foglalkoznom.
Késsel 2
egyenlő, majd azt is 2-2 egyenlő részre vágtam. 4 rudacskát kaptam, mindegyiket
háromba vágtam, tehát összesen lett 12 ujjnyi darab tésztám.
Egyesével
vágásfelülettel lefelé fordítottam, és kis körformává nyújtottam (a kis
hengereket felállítottam, kezemmel kicsit lenyomtam, mielőtt igénybe lett véve
a nyújtófa, ettől lesz szép réteges).
Rátettem a szélére egy kis kanálnyi
szilvalekvárt két kanálka segítségével, feltekertem és a két végét összecsípve
kiflivé formáztam.
Sütőpapírra sorakoztattam a tepsin és előmelegített sütőben 180C fokon 20-25 perc alatt
készre sütöttem. Világos színe legyen- halvány aranysárga! Amíg sült az első adag, addig
előkészítettem a következő sütésre valókat.
Tálalás
előtt meghintettem porcukorral a csinos kis hókifliket. Gyorsan fogy :
Nemsokára
újra sütöm, mert annyira finom!!!
Ezek a fotók szobában, lámpafénynél készültek.
Még néhány hókifli változat, hogy legyen miből válogatni :)
Élesztős változat tojás nélkül Andi konyhájából,
ez is nagyon finom, sütöttem már:
Hókifli
Hozzávalók
: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. porcukor, 2 dkg élesztő,
csipet só, ha szükséges 1 – 1.5
dl tej
Az
élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A
lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni,
míg elérjük a megfelelő állagot.
Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük.
A töltelék lehet bármi, dió, lekvár, mák. Én most gesztenyéset és lekvárosat
készítettem.
Feltekerjük,
kifliket hajtunk belőlük.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még
melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Finom,
puha, omlós tészta!
Marika receptje: "A
hókiflinek elég sok változata van. Az én Anyukám ( igen szegények voltunk és 3
gyereket nevelt egyedül ) így sütötte: 40 dkg liszt, 25 dk zsír, pici só 6
evőkanál víz, 2 évőkanál ecet. Hagyta állni kb 1 órát. Hetekig eláll. Nem tett
bele élesztőt, a tészta így is jó volt. Igaz az élesztősnek puhább a tésztája.
Az ecet tette a tésztát könnyűvé ill. az fújta fel. "
Egy másik hozzászóló receptje:
"A hókifli receptje ahogy én tanultam.
1 (teás) bögre liszt, 1 bögre tiszta zsír, 1 bögre tej, 6 kanál cukor. 5 dkg
élesztő kevés langyos cukros tejben felfuttatva+annyi liszt amennyit felvesz,
hogy gyúrható tészta legyen.
Fél órát keleszteni, elfelezni,
kiszaggatni közepes szaggatóval.
Azt töltünk bele, amit csak akarunk,
nálunk a lekvár a favorit., de érdemes sietni mert maradék tészta is
egyfolytában kel.
A tepsit elég kizsírozni. Jó a
sütőpapír is, hisz azt többször fel lehet használni. Amikor szép halvány
aranysárga, akkor van kész. A porcukros-vaníliáscukros megforgatás a végén már
megegyezik. Egész napos munka. 6-7 tepsiig meg sem állunk, 10 a rekordom :D
És nem, egyáltalán nincs zsír íze, érdekes módon."
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu