Időnként előnyben részesítjük a hétköznapokban az egyszerű, extragyorsan készülő süteményeket. Ez az egyik kedvencem lett!
A tésztája rugalmas, a szilvalekvárnak köszönhetően nem száraz, nagyon finom sütemény!
Amikor elolvastam a receptet, elképzeltem a szilvalekvár,
fahéj és dió ízét, azonnal előkészítettem a hozzávalókat és rövid időn belül
igazolást nyert, valóban mennyei finom! :)
Eredetileg 20x30 cm tepsihez (23x35) számolva.
2 db 18x25 cm-es kerámia formában sütöttem.
4 egész tojás
4 jó nagy evőkanál házi szilvalekvár
½ csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
Csokoládémáz:
1,5 evőkanál kakaópor
kevés hideg víz
Miután előkészítettük a hozzávalókat, bekapcsoljuk a sütőt 175-180C fokra. A cukor
kivételével minden száraz (liszt, dió, fahéj, sütőpor, szóda) hozzávalót
összekeverünk.
A tojásokat a cukorral habverő mixerrel jól kikeverjük. Fakanál
segítségével elegyítjük a száraz anyagokkal, majd a vajjal és a
szilvalekvárral. Ennyi a tennivalónk! Sütőpapírral bélelt tepsibe, formába
öntjük.
20 perc múlva tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e
a süteményünk, kiemeljük és hűlni hagyjuk a tésztát.
Közben elkészítettem a mázat is, előbb kevesebb vízzel
simára kikevertem, felmelegítettem, a kihűlt sütire ráöntöttem és elsimítottam
egy késsel.
Tetszőlegesen szeletelve kínáljuk.
A recept Okki blogjáról.
Előtte mások is megsütötték, mindenütt sikert aratott- Limara kétféleképpen, pl. gluténmentesen is, Éva takarékos konyha-blogja, Piroska piroskonyhája, Mohakonyha, az egyik recepthez hozzászóló, dortimcsi írta, hogy ezt a
sütit ő is nagyon szereti, még a "Délvilág"-ban találták anno,
családjukban több évtizedes múltra tekint vissza, mint Nagymama
lekváros süteménye :) Teller-cake Zsuzsa kukoricaaratókon tesztelte sikerrel :)
vicuska13.blogspot.hu