Keress egy receptre, vagy összetevőre

FINOM MÁKOS SÜTEMÉNY LEVELES TÉSZTÁBAN ÖNTETTEL



1 csomag leveles tészta
100 g mák
1 tk. búzadara
125 g tej
2 ek. cukor

Öntet:

3 ek. cukor
250 ml 25%-os tejföl
2 db. tojás
1 tk. liszt (lehet nélküle)
1 csg. van.cukor

A kiolvadt leveles tésztát tortaformába helyezzük úgy, hogy az oldala magasabban legyen a forma oldalánál, mivel sütés közben össze fog húzódni. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 200 C ˚-on 10 percig elősütjük. Ha nagyon megemelkedne, ne essünk kétségbe, a tenyerünkkel finoman nyomkodjuk le a tésztát az aljára.
A tejet felfőzzük és hozzáadjuk a cukrot, a darát és a ledarált mákot. Én nem daráltam, mert a családomban mindenki úgy szereti, ha roppan a mákszem a fogak alatt. 5 percig főzzük kevergetve.
A kihűlt masszát a leveles tetejére kenjük.
Mivel nem említették a receptben a forma méretét, én nagy tortaformát használtam és keveselltem a mákkal készült masszát- ezért dupla adagot készítettem belőle.
Elkészítjük az öntetet: összekeverjük a cukrot a tojással, hozzáadjuk a tejfölt, nem kell felverni, csak alaposan kikevergetni. Ha sűrűbb struktúrát szeretnénk, hozzáadagoljuk a kanálka lisztet is. nélküle lágyabb lesz a massza.
Ráöntjük a mákra a krémet, pár mákszemmel megszórva 180 C ˚-on 35 percig sütjük.

Amikor készre sült, a teteje felemelkedik, mint egy sapka, mire kihűl-, leülepszik.
Eredetileg ez a süti más tészta alappal készül, de a hozzászólásokból kiderült, hogy nehéz a tésztája.
Nagyon finom frissen kisülve, de a másnap hűtőből fogyasztott is nagyon tetszett!

Eredeti recept innen: http://chadeyka.livejournal.com

100 g mák darálva, 1 tk. búzadara, 125 g tej, 50 g cukor- 7-8 percig főzni.

A tejfölös krémhez: 

300 g tejföl, 50 g cukor, vaníliarúd magja, 40 g liszt- mindezt jól kikavarni, lágyabb, finomabb krémhez 50 g tejföllel kevesebbet veszünk + 2 tojás. Akkor a liszt nem is kell.

23 átmérőjű tortaformához: 200 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, só, 5 ek. jéghideg víz. gyorsan összeállítjuk, a zsiradéknak nem szabad megolvadni. Kinyújtjuk, a tortaformába helyezzük úgy, hogy oldala is legyen. 200 C˚-on 20 percig sütjük, előtte megszurkáljuk villával. A félig kész lapra megy a mákos rész, rá az öntet. 180 C ˚-on 35 percig sütjük. Fogyasztás előtt lehűtjük.

Az egyik olvasó írta, hogy nagyon finomra sikerült a süti, de furcsállotta, hogy egyáltalán nincs cukor a tésztájában, ő legközelebb tesz bele egy keveset.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GOMBÁS KNÉDLI SZÓSSZAL




~ 700 g krumpli
100 g liszt
1 nagyobb tojás
só, bors

200-300 g sampion gomba
100 g füstölt hús
2-3 cikk fokhagyma
1 e.k. tejföl
só, bors

~ 100-150 g tejföl
~ 100-150 g tej vagy húsleves
1 közepesen nagy sárgarépa
1-2 cikk fokhagyma
2-3 e.k. nem túl apróra vágott hagyma vagy póréhagyma

A krumplit meghámozzuk és készre főzzük. Leszűrjük. Ledaráljuk vagy megtörjük. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, fűszereket. Alaposan összekeverjük.
Az apróra vágott húst kevés olajon serpenyőben átsütjük, pár perc múlva rádobjuk a fokhagymát pár keverés után a kockázott gombát. 2-3 perc múltán belekeverjük a tejfölt- átforgatjuk és levesszük a tűzről.
Vizes kézzel gombócokat formálunk, kb. 4 cm-es átmérőjűt. Ellapítva belehelyezzük a közepébe a tölteléket, összecsippentjük a gombócokat körré formázva, 3-4 percig főzzük sós vízben, amíg felszökkennek a víz tetejére.

A szószhoz lereszeljük a sárgarépát, nagyobb lyukú reszelőn, egy percig hirtelen átsütjük, hozzáadjuk a hagymát vagy pórét és a fokhagymát, még egy percig kevergetjük. Hozzáöntjük a tejfölt, tejet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Miután felrottyant- lekapcsoljuk a tüzet.
A kimaradt gombát a szósz mellé tálaltam.

Füstölt hús nélkül készítettem, nagyon ízlett a családnak.
Tejföl helyett tejszínt is használhatunk. Jól hasznosítható hozzá a maradék krumplipüré is.

Ha nagyon sietünk a főzéssel- egyszerűsítve pár perc alatt kifőzzük az üres gombócokat és a szósszal meg a töltelékkel nyakon öntjük… Ez az expressz változat!
De még úgy is variálható, hogy kisütjük olajon az ellapított gombócokat (kremzli alakban).

Varunik Olga receptje Litvániából.

Vadas hús knédlivel recept
Szilvalekváros és diós kőttes gombóc recept


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ALMÁS TEKERCS „MÚLÓ LÁTOMÁS”



Ez egy cseh sütemény, univerzális a tésztája, mert tölthető akár hússal vagy túróval, sonka és sült hagyma keverékével… Finom!!!



350 g liszt
250 g margarin
30-45 ml víz



Töltelék:


8 db. alma

8 ek. cukor

4 kk. fahéj
porcukor

A margarint és a lisztet összevegyítjük. Hozzáöntünk 30 ml vizet. A maradék vízzel nedvesítjük a kezünket és addig keverjük, amíg rugalmas masszát kapunk, ez kb. 10 perc.
1,5-2 óra hosszára elrakjuk a hűtőbe, de ha vendéget várunk, elég 15-20 perc a fagyasztóban.
Osszuk a tésztát 4 részre és mindegyiket egyesével vékonyra nyújtjuk.
5-7 cm-re a szélétől almaszeleteket rakunk ki 3 sorban úgy, hogy 2 alma jusson mindegyik tekercsbe (héjastól szeleteljük). Az almaszeleteket megszúrjuk egyenletesen 2 ek. cukorral és 1 kk. fahéjjal.

Fontos! Az almát ne szeleteljük fel előre, ne cukrozzuk le és ne spricceljük citromlével! Egyenesen a kinyújtott lapra aprítjuk.

4 rudat kapunk. Tepsire zsírpapírt terítünk, vagy olajozott tepsiben, ráhelyezzük a tekercseket és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt 180 C fokon aranysárgára sütjük.
A kész rudakat bőkezűen meghintjük porcukorral.


Jó étvágyat, vagy ahogyan a csehek mondják- dobrou hut!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

CSIRKEMELL TEKERCS BRYNDZÁVAL ÉS SPENÓTTAL


egy nagy csirkemell
300 g bryndza (juhtúró)
spenót- fagyasztott, frissel is lehet
petrezselyem
zöldhagyma vagy hagyma
fokhagyma
só, bors
olaj

A csirkemellet keresztben óvatosan kettévágtam, de nem végig és szétterítettem- folpack alatt kicsit meg is klopfoltam, csak hogy formára igazítsam.
A spenótot kiolvasztottam és nagy sűrűségű szűrőben le is szűrtem a levét.
A kiterített húsra rákentem a spenótot, előtte enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam a zöldekkel és a szétnyomott fokhagymával no meg az aprított bryndzával, óvatosan feltekerve kiolajozott tepsibe elhelyezve, lefóliázva előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt 180-190 C fokon készre sütöttem. Utolsó 10-15 percben a fólia nélkül sült.
A fokhagymát ne sajnáljátok bele, nagyon ízletessé teszi a tekercsünket!!! Miután kihűlt- éles késsel felszeleteljük.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KÉT NAGYON KÜLÖNBÖZŐ CSIRKECOMB EGY TÁLON



Mézes és currys csirkemell:

Az első variánshoz:

4 csirkemell vagy comb (0,5 kg)
3 ek. szójaszósz
1-2 ek. folyékony méz
2 ek. olaj
2-3 ek. citromlé
citromhéj

A második variánshoz:

4 csirkemell vagy comb (0,5 kg)
150-200 g natúr joghurt
kb. 1 cm gyömbérgyökér
1 db. chili
2 kk. curry
1 ek. liszt
só, bors
koriander vagy petrezselyemzöld

Friss csirkecombot sikerült vennem a piacon az eredeti csirkemelles elképzeléshez.
Kétféleképpen készítettem el őket és sárgarépás rizzsel tálaltam. A családom tagjai mindkettőt preferálták volna, de nem tudtak választani, melyikből kérnek inkább.
Elsősorban jól átmossuk a combokat. Elkészítjük a pácot és fél órán át hagyjuk a husit lubickolni benne.
A második variánsnál a szárazra törölt húst lisztbe forgatjuk. A joghurtba keverjük a lereszelt gyömbért (lehet por alakban is), az aprított chilit és a curryt + só, bors és nyakon öntjük a másik adag húsunkat. Őket is sziesztázni hagyjuk fél órát!
Az első variánsú combokat száraz serpenyőben átsütjük, minden oldalát legalább 5-8 percig. A végén hozzáöntjük a megmaradt páclevet. Meleg helyen állni hagyjuk.
Ugyanezt megismételjük, egy másik serpenyőben- szárazon kezdjük sütni majd párolni, aláöntögetve a pácot, fedő alatt. Ha készen van, megszórjuk korianderrel vagy petrezselyem zöldjével.
Nagyon finomat vacsoráztunk!!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők