Keress egy receptre, vagy összetevőre

FINN TÚRÓDESSZERT


Ezt a finom, könnyed túrós desszertet Finnországban nagyon gyakran készítik Húsvétra. Könnyen és gyorsan elkészül. A finneknél a sárga és a zöld a hagyományos húsvéti szín, ezért ehhez az édességhez sárga színű gyümölcsöket használnak.A házi túrót nagyon figyelmes mági blogos barátnőmtől, Ágitól kaptam! Ezúton is szeretettel köszönöm :) . Készült az ajándékból gnocchi és nudli is, később posztolom.

200 ml zsíros tejszín
250 g sárga színű gyümölcs (őszibarack, narancs, ananász)
250 g házi túró
2 evőkanál tojáslikőr (ízlés szerint bármilyen lehet, helyettesíthető 1 evőkanál citromlével)
50 ml cukor
2 teáskanál vaníliás cukor (vagy 1 kávéskanál természetes vanília kivonat)


A gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (lehet konzerv is), én ananász konzervet használtam hozzá, ezért leszűrtem a gyümölcsöt.
A túrót felvertem mixerrel a vaníliás cukorral és a likőrrel, hozzákevertem a cukorral habbá vert tejszínt. Az eredeti recept szerint a túrót össze kell keverni a gyümölccsel, de én Karina tanácsára raktam egy sort a pohár aljára és egy sort a túrókrém fölé a tetejére, így esztétikusabb a látványa. 

A recept innen: carina-forum

A fotón látható édes báránykát Tiffanylda, azaz Ildikó blogjátékán nyertem, nagyon szépen köszönöm!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 

A VILÁG LEGFINOMABB KÉTEMELETES TÚRÓS SÜTEMÉNYE



A recept  http://elaizik.livejournal.com/458688.html  Elena blogjáról, Izraelből. Gyönyörűek a fotói a sütiről!!!

Egyszerűen nem lehetett szó nélkül elmenni mellette. Az alsó részét mazsolásan szoktam sütni, de ez a felső réteg elcsábított engem is- nagyon finom lett. Az elkészítése meg gyerekjáték, egyszerűen készül és egészséges, hasonlít egy cheescake-re!
20X20 cm-es formába vagy kb.20-22 cm-es körformához. De lehet kis individuális adagokat készíteni kisebb, de mély keksz sütőformákban.
A zárójelben az eredeti hozzávalók, mennyiségek szerepelnek vagy az én megjegyzésem.

Első réteghez:

1 kg túró 25  % zsírtartalommal (750 g 5 % zsírosság)
2 nagy és egy kisebb tojás (2 nagyobb méretű)
2 evőkanál rétes liszt (vagy sima gríz, azaz dara) (vagy helyette + 1 tojás)
1 jó marék lefagyasztott ribizli (szárított áfonya, aszalt barack vagy mazsola, meggy, málna stb.)
1 kis pohár cukor, 100-110 g (2-3 evőkanállal, vagy több, ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja (nem hagyható ki)


Második réteg, a krém:

300 g tejfel
1 tojás
1 jó evőkanál cukor (vagy 2 evőkanál tejkonzerv, azaz sűrített tej)

Bekapcsoljuk a sütőt, 160-170C fokra előmelegítjük.
Az első réteghez összekeverjük a hozzávalókat, az előkészített formánkba simítjuk. Nem kell kikenni semmivel, sütőpapír sem szükséges hozzá. 25-30 percig sütjük, amíg az edény szélén nem lesz feszes, de a közepén továbbra is lágy. Nekem kellett a 30 perc sütés.
Összekeverjük a második réteg összetevőit és ráöntjük a majdnem készre sütött túrórétegre, csúsztatgassuk kicsit az asztalon, hogy egyenletesen elterüljön. Addig sütjük, amíg az öntet megsűrűsödik, ez kb. jó 10 perc.
Kiemeljük a sütőből és éles késsel körbehúzzuk a sütőtál pereménél, elválasztva a süteménytől.

10-15 perccel a sütés után már jóízűen fogyasztható, nem kell arra sem várni, hogy kihűljön, de hidegen is ugyanolyan finom. Megkóstoltam, rendkívül finom- üdítő, nedves, légies, nagyon krémes állagú! Kihűlve természetesen kötöttebb formájú.

A fotón persze még kicsit remegős, de kihűlve már szépen szeletelhető. Hagyunk holnapra is kóstolót, hogy elmondhassam, milyen :)


Lehet nagyobb adag tejfeles krémet tenni rá és belekeverni például pürésített szárított sárgabarackot, látványos és finom lesz! Vajon mákkal készítve milyen lehet?
Persze diétázóknak azért leírom, hogy minél zsírosabb a túró és a tejföl, annál krémesebb az eredmény, de a kevesebb zsírtartalmú hozzávalókkal sem fognak csalódni :) Házi túróból szinte tortát kapunk.

Ki tud ennek ellenállni? A világ legfinomabb túrós desszertje!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 

ÉDESSÉGAJÁNLATOK HÚSVÉTRA

A takarékoskonyha blog szerzője, Évuska meginvitált ma egy hasznos játékra, amely így Húsvét előtt segít eldönteni, tippeket ad abban, hogy mit is készíthetünk el a közeledő ünnepekre. A következő, régebben felkerült receptekből válogattam össze két listát étel- és édességekkel (azért a régebben felkerültekből, mert a friss ötleteket mostanában majdnem mindenki látta):

1. MÉZES KORONGOK KRÉMMEL TÖLTVE

2. ESZKIMÓ szelet

3. MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD ADRIENNEK

4. FENSÉGES ÜNNEPI TORTA GYÜMÖLCSÖS-TEJSZÍNES KRÉMMEL

5. HÚSVÉTI NYUSZI TORTA

A blogjátékot Csupacsoki indította el, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel. Eredetileg 10 blognak ajánlott továbbadni a stafétát, 10 receptig bármilyen ételt vagy süteményt ajánlani, bemutatni egy válogatást és bejegyzést készíteni minderről. Természetesen ne felejtsük el, ki hívott meg bennünket a játékra :) Játékra fel, bloggerek!
Akinek tetszik az ötlet, magától is kirakhatja ajánlatát! Akiknek tovább adom a stafétát:

1. Márti 
2. Anikó
3. Gizi
4. Tündi
5. magi- Ági 
6. Timi
7. Kiskertem
8. Boszi
9. Sütikuckó
10. Gabi

Előző bejegyzésben szerepelnek az ételek fotókkal, amiket ajánlanék. Kellemes, vidám készülődést Mindenkinek!

vicuska13.blogspot.hu

ÉTELAJÁNLATOK HÚSVÉTRA- folytatás

Mindenkinek örömteli Húsvéti készülődést kívánok :)

1. SÁRGARÉPÁS-SAJTOS HÚSTEKERCSEK


Ez a leveles tésztával készült egyszerű, gyors, de nagyon finom süti nem fért be az előző listába: 5. ANANÁSZ KRIZANTÉMOK




vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI HABCSÓKOS FEKETE ERDEI KALÁCS ÚJ KÖNTÖSBEN




Trollanyu hagyományos kalácsa új köntösben receptjének elolvasása után én is belevágtam a kalács elkészítésébe, elvarázsolt a látványa és rögtön a spájzba vittek lábaim tavalyi meggybefőttet keresni. Elhatároztam, ki sem jövök, amíg nem találok valamelyik zugában :) Szerencsém volt!
Tönkölyliszt helyett sima lisztet használtam.
Nagyon keveset módosítottam rajta, az én verziómat írom, a trollanyuét zárójelben jelzem.

KALÁCS:

60 dk liszt
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tejszín
1 dl szoba-hőmérsékletű tej
7 dk cukor
2 csipet só (1 csipet)
1 alaposan megmosott citrom reszelt héja
3 dk élesztő (2,5 dk)
50 g olvasztott vaj
A kalács tetejére:
1 tojás sárgája + fél kávétejszín

TÖLTELÉK:

3 tojás fehérje
80 g porcukor
fél literes üveg meggybefőtt leszűrve
5 db csokis keksz (3-4 db)
1 csomag csoki tortadara (10 dk csoki apróra törve)
(+ tálaláshoz vanília sodó)

Először is leszűrtem a meggyet, legyen ideje jól lecsöpögni. A kekszet darabosra daráltam a késes aprítóban. A nagy méretű gáztepsire sütőpapírt helyeztem. A vajat mikróban megolvasztottam.

Minden tésztához valót beraktam a kenyérsütő gépbe, elindítottam a programot, hagytam megkelni a tésztát és időben, még mielőtt elkezdené sütni a gép, áramtalanítottam és kiemeltem a jól megkelt tésztát. Átgyúrtam, téglalapformára kinyújtottam. A tojás fehérjét habbá vertem és rásimítottam a tésztára. Megszórtam a meggyel, keksszel és a tortadarával.


Rutinosan szerettem volna feltekerni, de nem hagyta magát, ezért finoman, óvatosan próbáltam közelíteni érzékeny lelkületű kalácsomhoz. Amikor sikerült a nagy tekercset megformázni, átemeltem segítséggel az előkészített tepsire, a széleit összecsípve elzártam a bőséges töltelék kíváncsiskodását a külvilág felé. Patkó alakúra hajlítottam, igazgattam. Lelki szemeimmel mosolyogva elképzeltem, milyen aranybarnára fog sülni. Nagyon éles késpengével (lehet pengét használni) harciasan több helyen függőlegesen bevagdostam, inkább az oldalát a teteje felé, nehogy eszébe jusson a tölteléknek, hogy kívül tágasabb :) A bajt jobb megelőzni, mint orvosolni!


A tojássárgájás tejkeverékkel kenőecsettel megsimogattam. 20-25 percet hagytam relaxálni, közben eltakarítottam a konyhában okozott felfordulást és begyújtottam a gázsütőt. 180C fokra állítottam.

Aranybarnára sütöttem kb. 30-35 perc alatt. Gyönyörű lett és ahogy ígérve volt- finom, puha és foszlós!!! Igazi ünnepi Húsvéti kalács!


Legközelebb belecsempészek egy kis málna, ribizli vagy baracklekvárt, már ha belefér, esetleg 1-2 evőkanál holland kakaót :) Egy jó nagy csésze tejjel vagy kakaóval ajánlom fogyasztani. Az Erzsó által ajánlott vaníliás sodó is kiváló kísérője, de nálunk most nem volt igény rá!

Köszönöm, köszönjük a kiváló receptet!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/03/habcsokos-fekete-erdo-kalacs.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők