Keress egy receptre, vagy összetevőre

Padlizsános előétel „narancssárga hangulat”





Nagyon finom nyári harapnivaló zöldségekből! Nagyon jól harmonizálnak ízben egymással.

2-3 padlizsán
3-4 paradicsom
petrezselyemzöld (kapor is mehet, ha van)
2-3 sárgarépa
1-2 hagyma
fokhagyma (5 közepes cikket használtam)
A padlizsán vékony karikára vágjuk, sózzuk, olajban kisütjük, tányérra szedjük és lecsepegtetjük az olajat.
A paradicsomot vékonyan karikázzuk.
Felaprítjuk a zöldet.
A hagymát kockázzuk, a sárgarépát nagylyukún lereszeljük és olajban átsütjük.
A fokhagymát aprítjuk vagy fokhagymanyomót használunk.


Gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpackkal, az aljára rakunk egy sor paradicsomot, rá a hagymás sárgarépát, a padlizsán következik, és a petrezselyem a fokhagymával. Igy ismételjük a rétegezést 2-3 X.


Folpackkal befedjük és egy tányérkával letakarjuk, fentről valamilyen súllyal lenyomtatjuk pár órára. (Én egy üveg szilvalekvárt használtam erre a célra). Fél napig tartottam így, majd óvatosan átborítottam egy tálra, a folpackot lehúztam és jó étvággyal elfogyasztottuk rozskenyérrel.

Forrás: Mila, мила  koolinar.ru

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ANANÁSZ KRIZANTÉMOK- SÜTEMÉNY LEVELES TÉSZTÁBÓL


Szilveszterkor is készült!




 Mutatós és finom sütemény, nagyon egyszerű elkészíteni készen vásárolt leveles tésztából!

500 g készen vett leveles tészta
1 üveg konzerv ananász gyűrűk (820 g)
porcukor
fahéj
tojás a lekenéshez
meggy vagy cseresznye- dekoráció (elhagyható)


Ezt a receptet a szerzője megálmodta, az Újévről megmaradt ananász karikákat szerette volna valami módon felhasználni. Az eredmény minden várakozást felülmúlt- kívülről ropogós tészta, belül pedig szerényen megbújva a fahéjas, lédús ananász!!!

Liszttel meghintett deszkán téglalap alakúra, 0,3-0,4 cm vastagra nyújtjuk a fagyasztóból kivett és fél óra alatt kiengedett leveles tésztát. Kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.
A leszűrt ananászról szalvétával leitatjuk a maradék nedvességet, mindkét felét porcukorba mártjuk és 10 percig állni hagyjuk. Megszórjuk a fahéjjal és a lyukon keresztül betekerjük a tésztacsíkokkal. A közepébe egy tésztalabdát tehetünk, amibe egy szem meggyet nyomunk. De megszórhatjuk azután a fahéjas cukorral, amikor már sütésre készen állnak a virágok. Mindkettőt próbáltam már.
Felvert tojással vagy tojás sárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben zsírozott-lisztezett tepsiben vagy sütőpapíron 180-200 C fokon 25-30 perc alatt kisütjük.
Miután kihűlt, megszórjuk porcukorral.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS-SAJTOS ZSÖMLE


Nagyon finom zsömlék sajttal és túróval, hacsapuri ízzel! Egyszerű és gyors az elkészítése!

250 g kefir (tejföl, joghurt stb.)
250 g túró
200 g sajt (bármilyen)
100 g vaj vagy margarin
½ tk. só
2,5 pohár liszt
2/3 tk. szóda + pici ecet

Az összes hozzávalót összegyúrjuk, utoljára keverjük hozzá a lisztet a szódával. Ne sokáig kevergessük! A tészta lágy legyen!
Vizes kézzel gombócokat formázunk, és zsírozott tepsire szétrakjuk. Ha szeretjük, megszórhatjuk szezámmaggal. Mi szeretjük…


Kb. 30 percig sütjük 180 C fokon.
Nagyon finom! Hűtőben tároljuk.


A múlt héten reformáltam a receptet, megdupláztam a sajtmennyiséget és mivel nem tartotta meg a formáját és szétfolyt a meleg sütőben a massza, ezért istenien finom sajtos lapos kockákat rágcsáltunk, ami még aznap este elfogyott, egy morzsányi sem maradt! Fotó sajnos nem készült.

A recept innen: www.sirburg.ru

Hacsapuri receptek a blogomon:

Klasszikus imereti hacsapuri sajttal
Kaukázusi sajttal töltött kenyérlepény- a hacsapuri

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

CSALAMÁDÉ nyersen elrakva télére (hőkezelés nélkül)


Több, mint 40 éve használom ezt a receptet- mennyei finom így a csalamádé!!!
Néhány alkalommal megpróbáltam helyettesíteni a hozzávalókat- pl. 3 kg uborkát sikerült beszereznem, ezért kilóban számolva több paprikát és káposztát használtam fel, tehát + 1 kg paprikát és + 1 kg káposztát tettem bele. Így is finomra sikeredett, úgy látszik, az a fontos, hogy az össz-kilogramm szám szerint meg legyen :)

5 kg uborka

2 kg zöld paradicsom

2 kg piros húsos paprika (vagy sárga, zöld)

2 kg káposzta

½ kg hagyma

½ kg reszelt sárgarépa

½ kg cukor

1 l (9 %-os) ecet

2 marék só

fekete bors, ízlés szerint

2 lapos tk. szalicil

Mekkora élvezet télen felnyitni egy üveg saját készítésű savanyúságot! Összehasonlíthatatlan az íze a tengerentúli delikateszekkel, a zöldségekkel az üvegbe zárunk egy kis darabka nyarat és meleget.
Minden zöldséget alaposan megmosunk, aprítunk, darabolunk, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A káposztát legyaluljuk, a többi hozzávalót felkarikázzuk. Hozzáadjuk a sót és a cukrot és manuálisan (kézzel) intenzíven átnyomkodjuk, hogy a kristályszemek feloldódjanak. Borsozzuk, ráöntjük az ecetet, belekeverjük a szalicilt és 1 napig állni hagyjuk, de legalább 1 éjjelen át, hogy levet engedjen. Időnként átkeverjük, átforgatjuk a zöldségeket.
Sterilizált ½-1 l-es üvegekbe rakjuk, lazán, felöntve a képződött lével. Lezárva mehet a spájzba.
Leírhatatlanul finom, roppanós, vitamindús savanyúság!!! Minden vitamin megmarad a hidegen való eltevésnek köszönhetően! Nem romlik, már másnaptól fogyasztható és élvezetes az íze, kóstolás után pedig rohanhatunk a piacra egy újabb adag hozzávalót venni :)

Erika T. (Beregszász) fotója a csalamádéról, már a harmadik adagot készítette el idén-



Gyönyörű látvány!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Тутманик слънце- bolgár tekercsek juhtúróval


Ez egy nagyon finom, jól sikerült bolgár recept!!!
kb. 1 kg liszt
4 tojás (ebből 1 sárgáját félreteszünk)
1 kk. olaj
1 pohár aludttej, joghurt, tejföl
1 pohár tej (ha nincs, jó a víz is)
1 tk. szóda
kb. 40 g friss élesztő (vagy 1 csg. száraz)
1 tk. cukor
1 tk. só

Töltelék:

200-300 g bryndza azaz juhtúró (ha nem kaptunk, jó hozzá a sózott túró is)
kb. 100 g olv. vaj

Kevés tejben feloldjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot és sót- az élesztő híg lesz, belekeverünk 1-2 ek. lisztet, hagyjuk megkelni.
Miután felfutott, a szódát belekeverjük a joghurtba és az összes hozzávalóból puha tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk.
3 részre osztva a tésztát mindegyiket még 3 felé osztjuk. Nem túl vékonyra nyújtjuk őket, meglocsoljuk a vajjal és megszórjuk a juhtúróval. Feltekerjük. Kb. 2 cm-es szeleteket vágunk és zsírozott tepsiben elhelyezzük. Tojássárgájával lekenjük. Ha elfelejtettünk félretenni, lekenhetjük joghurttal is, gyönyörű színe lesz tőle.
Előmelegített sütőben 180-200 C fokon arany barnára, készre sütjük.
Ha készen van, megspricceljük sima vízzel és 10-15 percre konyhakendővel letakarjuk.

A recept aliatól Alla a koolinar.ru-ról van.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők