Keress egy receptre, vagy összetevőre

PADLIZSÁNKRÉM


Pirítós kenyérre kenve fogyasztandó!

Először sógornőmnél, Orsinál ettem ebből a finomságból kb. 10 évvel ezelőtt. Felejthetetlenül finom, a padlizsánkedvelőknek szívből ajánlom ezt a verziót!

60-70 dk padlizsán, ez kb. 2-3 nagyobb db.
2 nagy paradicsom
1 dl Oliva olaj (vagy napraforgó olaj)
1 nagy tubus 170 g majonéz, bármilyen fajta, amit preferáltok vagy saját készítésű
2 ek. mustár
3-4 húsos piros paprika
8-10 cikk fokhagyma
só, bors ízlés szerint


A padlizsánt sütőben átsütjük, újabban csak mikrózom, mert rövidebb ideig tart a folyamat, de a sütős változat szerintem finomabb (nyáron grillen süssük át, hogy füstös ízt kapjon).

Lekaparjuk egy tálba a húsát. Le lehet darálni.


A paprikát apró kockákra vágjuk és átsütjük, belevegyítve a hozzávalókat a majonézen és a fokhagymán kívül.

Miután kihűlt, az utóbbiakkal alaposan kikeverjük. Kenyérre kenve mennyei finom!
Majonéz nélkül le fagyasztható, ezért egy adagot el szoktam rakni a mélyhűtőbe, kis zárható, műanyag dobozban. Kiolvadás után hozzákeverem a tört fokhagymát és a friss majonézt.

Tudtátok, hogy a bolgárkertészek honosították meg hazánkban a padlizsánt?!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HÁROM BANÁN pirog

Azerbajdzsán recept

Már többször sütöttem ezt a banános finomságot, igazából az első kóstolás után bele is szerettem a banán sütiben való ízéhez. Tegnap többszöri nekifutásra jött össze a pirog, mert az utóbbi időben ahányszor félretettem a megvalósításához 3 banánt, valaki a családból megevett belőle egyet. Azóta már tudom, ki volt a „bűnös” :)
A jelenlegi is 2-ből készült, de kiegészítettem 1 almával- fel sem tűnt senkinek!

Hozzávalók:

4 csésze liszt
2 csésze cukor
250 g margarin
4 tojás
2 csésze kefir 3,2 %-os (most fele tejfellel készült)
1 sütőpor

3 db banán a tetejére karikázva
(egyéb gyümölccsel, dióval, meggyel stb. is finom)

A pirog ízre és állagra a keksz és a piskóta között van- egyszóval finom!!!
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport a cukorral, a lereszelt margarinnal és a két tenyerünk között hosszabb ideig összedörzsöljük. A liszt felveszi a margarint, és végeredményében olyan darált dió állagúvá kell válnia. 1 csészényit félreteszünk belőle, ez a tetejére lesz szórva. A többihez hozzáadjuk a tojást, a kefirt, jól kikeverjük. Hígabb masszát kapunk.

A tepsit kilisztezzük és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük. A tetejét kirakjuk a felkarikázott banánnal, nem nyomjuk bele.
Egyenletesen megszórjuk a félretett száraz résszel, ez olyan ropogósabb réteget képez majd sütés után.
Előmelegített sütőben 180 C fokon világos aranyszínűre sütjük kb 35 perc alatt . Nekem kellett majdnem 45 perc- ez sütőfüggő.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI TARTELETTE TÚRÓ ALAPÚ SÓS TÖLTELÉKKEL






Ünnepi alkalomra készítettem ezt az előételt, harapnivalót. Nagy sikere volt! A tartelette lehet édes vagy sós. Én most sós változat elkészítését hoztam.

Kosarak (én dupla adagot sütöttem):

100 g vaj vagy Rama
2 tojás
6 ek. liszt
2 ek. tejföl
1 tk. sütőpor

Töltelékek:

500 g túró
100 g lágy (ömlesztett) sajt
2-4 gerezd fokhagyma
őrölt piros paprika és só
őrölt kömény
tejföl
apróra vágott hagyma
retek
friss uborka
sárgarépa
főtt tojás
curry

fekete bors

Ezek a tartelettek asztalunk igazi díszei lettek. Én amolyan aperitifként tálaltam. A kosárkák receptje Lenától (кыш) származik a kulinar.ru oldalról.
Felolvasztjuk a vajat avagy margarint, belekeverjük a lisztet (enyhén púpozott kanállal mérve) a sütőporral, hozzáadjuk a villával felvert tojást és a tejfölt. Sózzuk. A massza konzisztenciája sűrű tejfölé legyen.
A kosárkaformába egy evőkanál tésztát rakunk 220˚C- ra előmelegített sütőbe helyezzük. Ebből a mennyiségből kb. 24-26 kosárka lesz. Több fordulóval kisütjük, a fémet okvetlenül zsírozzuk ki előtte.
Papírformát is használhatunk, abban tálalhatunk.
Miután a kekszek megemelkednek, de még nem barnultak meg, kinyitjuk a sütő ajtaját és egy megfelelő méretű pohár fenekével mélyedést nyomunk az aljába, hogy legyen helye majd a tölteléknek. Aranyszínűre sütjük még kb. 10- 15 percig. Kihűtjük és betöltjük. Nagyon gyorsan sülnek!

A töltelék alapjául fél kiló túrót vettem. Ízlés szerint készítsétek, mert érzéssel és ízre készítettem, nem tudom a pontos hozzávalók mércéjét. Tehát 3 részre osztjuk a túrót.

I. Túró, fokhagyma, krémsajt kb. 100 g- alaposan kikavarjuk.
II. Körözött- túró, piros paprika, só, bors, tejföl, apróra vágott hagyma.
III. Túró, apróra vágott vagy reszelt piros retek és uborka héjastól, reszelt sárgarépa, curry, főtt tojás.

Ízlés és lehetőség szerint díszítjük a hamm-falatkákat.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BABGULYÁS LEVESEM, ahogy szeretjük


1 kg sertésláb, csülök, füstölttel is finom
4 szelet füstölt szalonna
3-4 hagyma
paprika
só, bors
erős paprika vagy „Erős Pista”
köménymag
fokhagyma
1 l száraz bab
friss paradicsom héja nélkül, kockázva
zöld paprika
0,5-1 kg sárgarépa
sok petrezselyemzöld
szerecsendió
2-3 babérlevél
2 csipet tárkony

CSIPETKE:

1 tojás
100 g liszt
só vagy Delikát

Tálaláshoz:
hagyma és friss kenyér

A magyar és az örmény konyhában van valami közös. A gulyás- a leves és a második fogás között van, kettő az egyben. Örülök neki, hogy a magyar konyha ilyen gazdag levesekben, szeretem, ha ebédre leves is van, de elfogadom az ilyenfajta laktató ételeket, amelyek helyettesítenek egy komplett ebédet. Bográcsban is készíthető, de ilyen csapadékos időjárás mellett gáztűzhelyen elkészítve is fenséges.
A legalább háromezer éves történelemi korszakot átölelő magyar múltban a pásztorok első étkezése feltételezhetően a tűz fölött kondérban készített gulyás volt.
Levesünket fél nappal hamarabb kezdjük előkészíteni, a babot hideg vízbe áztatjuk.
Időben kell elkezdenünk főzni, mert időigényes a készítése…
Személy szerint leginkább a kollagén tartalmú csülök darabokból vagy lábszárból szoktam készíteni, mert sok benne a porc és nem száraz. Átmossuk, átpucoljuk, ahol szükséges.
A felforrósított zsírban átsütjük az apróra vágott szalonnát és kb. 5 perc után rádobjuk a felaprított hagymát. Újabb 5 perc után hozzáadjuk a karikázott sárgarépát, 10 percet kavargatjuk. Megszórjuk bőven darált piros paprikával és egyet kavarintva rögtön felöntjük vízzel, nehogy megkeseredjen. Belerakjuk a csülköket, lábszárat, sózzuk, jó kanálnyival borsozzuk, + a babérlevelek.
Belerakjuk a babot, ami együtt puhul a húsfélékkel. Közepes lángon 2-3 órán keresztül szelíden főzzük. A babot külön is kifőzhetjük, hiszen különböző főzési időt igényel fajtától függően.
Minden fűszert hozzádobunk, kivéve a fokhagymát, köményt és petrezselyemzöldet.
A csipetke tudjátok milyen szóból ered? A szép magyar „csipkedni” szóból. Egy tálban felverem a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fűszerezzük. Ha már nem keverhető, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amiből kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén „púderezzük” meg liszttel.

A gulyásba most már lassan a kimaradt fűszerek is bekerülhetnek, minél később, hogy a kömény és főleg fokhagyma aromája megmaradjon. A petrezselyemmel inkább tálalásnál szórjuk meg, bár egy kisebb adagot közben is bele szoktam főzni az íze miatt.
Individuális igények miatt a csípős paprikát külön az asztalra tesszük, de ha mindenki szereti és bírja, akkor a babgulyást is kellően „csípősíthetjük”. Friss kenyérrel és esetleg egy kanál tejföllel tálaljuk. Félelmetesen ízletes, ha apróra vágott hagymát kínálunk mellé egy kis tálkában.

Ne feledjünk finom vörös bort is bontani a jó kis kaja mellé, hiszen nagyon laktató!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

"A" paprika, akvarellem



Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők